top of page

Έκκληση για εφαρμογή του νόμου Τώρα για τα 7 αιχμάλωτα δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου!

Updated: Sep 23, 2020


Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που καυχιόταν ότι μέχρι το 2010 δεν διέθεται δελφινάριο. Τότε, όμως, άνοιξε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και κάπως αθόρυβα αρχικά, εμπεδώθηκε η λειτουργία της αιχμαλωσίας ως κομμάτι ενός κερδοσκοπικού θεάματος. Ενώ στη χώρα μας «οι κάθε είδους παραστάσεις με συμμετοχή ζώων έχουν απαγορευθεί με τον νόμο 4039 του 2012, με μόνη και ρητή εξαίρεση την ιππική δεξιοτεχνία και τα ιππικά αθλήματα» οι παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου συνεχίζονται κανονικά,για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που παραβιάζει σειρά διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.Μετά από αγώνα ετών περιβαλλοντικών και φιλοζωικών και vegan οργανώσεων, η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε στις 16 Μαρτίου 2020, την άδεια λειτουργίας του τμήματος των θαλασσίων θηλαστικών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου δελφίνια πραγματοποιούσαν τις λεγόμενες “εκπαιδευτικές” παραστάσεις, κατά παράβαση του νόμου.

Σήμερα όμως που ήταν η δίκη,ενώ η αναφορά των επιθεωρητών του Υπ. Περιβάλλοντος, βάσει της οποίας σχηματίστηκε η δικογραφία, αναφέρει ξεκάθαρα, παραπάνω από μία φορές τις παραστάσεις των δελφινιών, τον αντίστοιχο νόμο (4039/12 αρ.12&13), καθώς και ότι από αυτόν προκύπτει ποινικό αδίκημα, το κατηγορητήριο (το οποίο υπογράφει η εισαγγελέας κα Λάλλη) σχηματίστηκε για κάποιες περιβαλλοντικές παραβάσεις σχετικές με ρύπανση - υποβάθμιση του περιβάλλοντος με αναφορά στους νόμους 4042/12 και 1650/86.

Η εισαγγελέας και η πρόεδρος του δικαστηρίου, όταν ο δικηγόρος της ομάδας My Dolphin Club σχολίασε ότι ο νόμος 4039/12 αναφέρεται στο κατηγορητήριο, άρα αφορά και τις παραστάσεις, απάντησαν ότι "αναφέρεται κάπου, αλλά το κατηγορητήριο αφορά άλλο αδίκημα και όχι τις παραστάσεις" και πως "τα δελφίνια δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον" και τον αθώωσαν (για τα περιβαλλοντικά).Το αποκορύφωμα ΄ήταν ο κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν τόσο σίγουρος για την έκβαση της δίκης δεν ήταν καν παρών στο δικαστήριο! (Κυριολεκτικά. Ούτε ο ίδιος, ούτε οι δικηγόροι του).

Ενώ ο ιδιοκτήτης είναι απών στις δίκες, φρόντισε να εμπλουτίσει το πάρκο με ακόμη τρία δελφίνια που μεταφέρθηκαν παράνομα από την Ισπανία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παρά τις σφοδρές διαμαρτυρίες και παρά το γεγονός ότι έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του δελφιναρίου, όπως καταγγέλλει η ΠΦΠΟ, αν και τον φετινό Μάρτιο ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του δελφινάριου από την Περιφέρεια Αττικής, “το κράτος αντί να αναζητήσει διαμονή στα έξι δελφίνια που ήδη κρατούνται, εγκρίνει την απόκτηση τριών ακόμη σε μία κατασκευή που όχι μόνο δεν θα έπρεπε να είναι είναι ανοιχτή, αλλά σύμφωνα με τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, που η πολεοδομία Σπάτων κατά παράβαση καθήκοντος δεν υλοποιεί, θα έπρεπε να έχει ήδη κατεδαφιστεί”.Εγκρίθηκε τελικά στις 21 Ιουλίου, η μεταφορά τριών δελφινιών από την Ισπανία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.Πρόκειται για τον Nuik, τον Tumay και τον Moratón, που όπως αναφέρει η ΠΦΠΟ, ζούσαν αιχμάλωτα σε δελφινάριο της Βαρκελώνης, το οποίο μετά από πιέσεις του ισπανικού οργανισμού FAADA (Ίδρυμα Συμβουλευτικής και Δράσης στην Υπεράσπιση των Ζώων) και με εντολή της Δημοτικής Αρχής της Βαρκελώνης, ανέστειλε τα σόου με κητοειδή και το 2018 τερματίστηκε ολοκληρωτικά η λειτουργία του, κάνοντας τη Βαρκελώνη την πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που κηρύσσεται “Πόλη Ελεύθερη από Κητώδη σε Αιχμαλωσία”.


Οι παράνομες παραστάσεις έχουν επιβεβαιωθεί από το υπ. περιβάλλοντος και έχει επιβληθεί πρόστιμο 44.300 Ευρώ, ενώ εκκρεμεί και ποινικό δικαστήριο.

Οι "δωρεές" του Αττικού στην αστυνομία, 6.500 Ευρώ "για υπηρεσιακές ανάγκες" και για "επισκευή περιπολικού".

Η οδηγία του υπ. παιδείας είναι να μην πηγαίνουν εκδρομές τα σχολεία σε ζωολογικούς κήπους και χώρους εκμετάλλευσης ζώων.

Στο Αττικό έχουν πεθάνει 6 δελφίνια σε δέκα χρόνια (ενώ ζουν 45-50 χρόνια σε ελευθερία).

Το θέμα ξεκίνησε να αποκτά δημοσιότητα το 2015,όταν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου, διαπίστωσε τον θάνατο τεσσάρων δελφινιών. Ακολούθησε ο θάνατος δύο ακόμη δελφινιών. Συνολικά, σε τρεισήμισι χρόνια έχουν πεθάνει έξι δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Ειδικότερα, από τα έξι δελφίνια που γεννήθηκαν στο Πάρκο σε συνθήκες αιχμαλωσίας, τα τέσσερα πέθαναν.

«Τα δελφίνια που πέθαναν, τεμαχίστηκαν και δόθηκαν για τάισμα στα υπόλοιπα ζώα του Πάρκου» - Κάκη Πριμηκύρη, κτηνίατρος/μέλος της Πρωτοβουλίας κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών.


Ήδη από το 2016, επιθεωρητές Περιβάλλοντος, είχαν κάνει μυστική επίσκεψη και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι οι δήθεν “εκπαιδευτικές” παραστάσεις ήταν παράνομη χρησιμοποίηση των δελφινιών για εμπορικούς σκοπούς αφού οι επισκέπτες πλήρωναν αντίτιμο 3 ευρώ. Όπως σημείωναν τότε στην έκθεσή τους: “Σε προκαθορισμένη ώρα τα δελφίνια εξαναγκάζονταν για 20 λεπτά να κάνουν ασκήσεις ή σειρά ασκήσεων, με τον εκφωνητή να δίνει εντολές με σφυρίχτρα ή χειρονομίες, τα δελφίνια να ανταμείβονται με τροφή, μπροστά στο κοινό που χειροκροτούσε ή του ζητούνταν να χειροκροτήσει από τον εκφωνητή”.

Ο Ανδρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης προστασίας ζώων ProWal το2018 κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών και δηλώνει: Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες το “πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια” το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σιχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει ΟΧΙ σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος των ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών,κάτι που ρητά απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία(νόμος 4039/2012, Aρ. 12)“ Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. όσο πιο θεαματικές είναι οι “ τούμπες“ και οι πιρουέτες  των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα  του κοινού.Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας,σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι η επίσημες Ελληνικές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά “ εκπαιδευτική“ ,εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από 50 δελφινάρια του κόσμου.Καταγράψαμε επίσης ελλείπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας.


Ο Ανδρέας Μόρλοκ στη καταγραφή και αναφορά του παρατηρεί: Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέι μπογιάς,σκουριασμένα εργαλεία,καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης,ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα,κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια.Η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκέπαστρων με αποτέλεσμα τη παντελή έλλειψη προστασίας των δελφινιών από τον ήλιο.Ένας εργαζόμενος στο πάρκο μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δελφίνια έχουν πρόσβαση σε όλες τις πισίνες. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρήσαμε βαλβίδες απομόνωσης στο πάτωμα σε όλες τις πισίνες.Καταγράψαμε επίσης ότι τα δελφίνια είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο και κλειδωμένα σε μινιμαλιστικά περιφράγματα, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο για τόσο κινητικά ζώα όπως τα δελφίνια είναι.

Ακόμη και η μεγαλύτερη από τις πισίνες του πάρκου είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλη για δελφίνια,ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπούν μέχρι 100 km την ημέρα.

Παρατηρήσαμε επίσης τη παντελή απουσία παιχνιδιών για τα δελφίνια,συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια καθώς η στέρηση από παιχνίδια είναι συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια έτσι ώστε τα δελφίνια να βαριούνται και να θεωρούν παιχνίδι την παράσταση.

Καταγράψαμε επίσης την απάνθρωπη συμπεριφορά προς ένα τραυματισμένο δελφίνι  που παρά το τραυματισμό του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στη παράσταση,κάτι που είναι καθαρά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε αυτό το ζώο.Καταγράψαμε επίσης κιβώτια με χλωρίνη. Ναι μεν απολυμαίνει το νερό της πισίνας αλλά η έκθεση τραυματισμένου δελφινιού σε χλωρίνη είναι καθαρή εγκληματική ενέργεια και η καταγραφή του γεγονότος περιλαμβάνεται στη μήνυσή μας και στη δημοσίευση της αναφοράς μας στις μεγαλύτερες Ελληνικές και Γερμανικές εφημερίδες.


Και φυσικά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τη τακτική του δελφιναρίου,γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια,που είναι η στέρηση τροφής.Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων,και του Αττικού πάρκου εν προκειμένω,είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμείβονται με κάτι που τους στερείται,δηλαδή τροφή,μετά από κάθε εκτέλεση εντολής.Αν εσείς τέτοια συμπεριφορά τη θεωρείτε ”…εκπαιδευτική ”,εμείς τη θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ως τέτοια την καταγγέλλουμε.


Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό πάρκο και μετά από καταγραφή των πάντων,συνοψίζεται στη φράση : Το Αττικό πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΏΣ ακατάλληλο γιά δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη.Η ProWal υπέβαλλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών για παράβαση του ισχύοντος Ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα. Επίσης δημοσίευσε πλήρη αναφορά και σε συνεργασία με άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις,έθεσε αυτή την αναφορά στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Ελλάδα.Αξίζει να σημειωθεί ότι εφευρίσκονται χίλια και δύο εμπόδια στη δημιουργία του πρώτου, παγκοσμίως, κέντρου απελευθέρωσης δελφινιών που μεγαλώνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, που προωθεί στους Λειψούς, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Λόγω της βιολογικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας των θαλάσσιων θηλαστικών και των κητωδών, η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η αιχμαλωσία τους ισοδυναμεί με βασανιστήριο. Τα ζώα δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσιολογική συμπεριφορά, εμφανίζουν σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές, κάτι που καθιστά επιβεβλημένη την απαγόρευση αιχμαλωσίας τους. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους εξαναγκασμό τους σε εκτέλεση θεαμάτων η οποία είναι εντελώς ξένη προς την βιολογία και τον φυσικό προορισμό τους και απαγορεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από την ελληνική νομοθεσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δελφίνια που διαβιούν ελεύθερα στους ωκεανούς μπορούν να κολυμπήσουν από 40 έως 100 μίλια την ημέρα ενώ στην αιχμαλωσία η διάρκεια ζωής τους μειώνεται από τα 25 χρόνια στα 5, δεδομένου ότι το 50% των δελφινιών πεθαίνουν 90 ημέρες μετά από την αιχμαλωσία τους.Τα δελφίνια υποφέρουν στα δελφινάρια. Διαταράσσεται η σωματική και ψυχοδιανοητική τους υγεία. Στη θάλασσα, τα ρινοδέλφινα κολυμπούν έως και 100 χιλιόμετρα τη μέρα. Στη δεξαμενή κάνουν επαναλαμβανόμενους κύκλους και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ηχοεντοπιστικό τους σύστημα (σόναρ), η συνεχής αντανάκλαση του οποίου στα τοιχώματα είναι επώδυνη. Στο φυσικό τους περιβάλλον τρώνε φρέσκα ψάρια και οργανισμούς γεμάτους νερό, ώστε να ενυδατώνονται.

Στη δεξαμενή τρώνε κατεψυγμένα ψάρια και όταν παθαίνουν αφυδάτωση, τα ενυδατώνουν με τεχνητό τρόπο. Στη φύση περνούν το 80% του χρόνου τους σε κατάδυση, ενώ στα δελφινάρια δεν έχουν που να καταδυθούν και μένουν στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας: «Η ασθένεια των δελφιναρίων είναι η αιμοχρωμάτωση. Τα ρινοδέλφινα έχουν από τη φύση τους περισσότερη αιμογλοβίνη, επειδή καταδύονται. Στην πισίνα, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα κατάδυσης. Έτσι, συσσωρεύεται πλεόνασμα σιδήρου.Αυτό δημιουργεί αφόρητο πόνο.Επηρεάζεται ο μεταβολισμός τους, μπορεί να αποκτήσουν πρόβλημα στο συκώτι ή να γίνουν διαβητικά. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα δελφίνια στα δελφινάρια πάσχει από αιμοχρωμάτωση. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται στα δελφινάρια είναι η φλεβοτομή. Δηλαδή, τους κόβουν μια φλέβα και αφήνουν να τρέχει αίμα. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι και τα τρία δελφίνια που ήρθαν στο Αττικό Πάρκο από τη Φιλανδία το 2016, είναι άρρωστα. Ειδικά η Veera φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και νευρολογικά προβλήματα, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αιμοχρωμάτωσης.


Δεν προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματολογικά προβλήματα και εγκαύματα. Βιώνουν τεράστιο στρες αυτά τα πλάσματα στο τεχνητό περιβάλλον της δεξαμενής. Δεν ξέρουμε πώς το διαχειρίζονται αυτό οι ιδιοκτήτες των δελφιναρίων. Μήπως τους δίνουν αλύπητα ηρεμιστικά; Κανένας δεν μας έχει επιτρέψει να παρακολουθήσουν τι είδους αγωγή τους χορηγούν» επισημαίνει η Κάκη Πριμηκύρη, κτηνίατρος και μέλος της Πρωτοβουλίας κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών.

«Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν έναν κουβά με φαγητό, πηδώντας έξω από την πισίνα» - Andreas Morlok.


Η πληροφόρηση του κόσμου είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε όλοι. Οι ζωολογικοί κήποι είναι επιχειρήσεις που ζουν από χρήματα ανθρώπων που αν γνώριζαν την ζοφερή πραγματικότητά τους, απλά δεν θα πήγαιναν. Με τα χρήματα αυτά, διαφημίζονται στα ΜΜΕ σχεδόν σαν φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και επηρεάζουν αποφάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες.


Επτά δελφίνια βρίσκονται αιχμάλωτα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο της Αθήνας. Εξαναγκάζονται να επιδίδονται σε συχνές παραστάσεις, παρόλο που είναι παράνομο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4039/12.Αιτούμαστε την άμεση κατάργηση των παραστάσεων και κατ’ επέκταση την απαγόρευση αιχμαλώτων δελφινιών στην Ελλάδα με σχετική νομοθεσία.Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Υφυπουργό κα Φωτεινή Αθανασίου Αραμπατζή και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να πράξουν τα δέοντα για να επιλυθεί το αίτημα μας.

Υπογράφουμε εδώ

http://chng.it/QCz8HMJPsy




Πηγές https://www.zoon.gr/orgi-gia-ta-3-nea-aichmalota.../

https://www.vice.com/gr/article/ev8n5w/oyte-sthn-a8hna-oyte-poy8ena-ta-delfinia-anhkoyn-stis-8alasses-oxi-stis-de3amenes

https://dimarasg.com/giorgos-dimaras-na-stamatisoyn-amesa-oi-parastaseis-me-delfinia-sto-attiko-zoologiko-parko?fbclid=IwAR0uAgJzNJ4SXncQWTJJX2y8Ez-ZUwl3UvBPBMveewStPD2-BCp0DJkyIjA





336 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page