top of page

Έντομα στο φαγητό μας!!! Τι είναι η Καρμίνη.

Updated: May 8, 2022ΚΑΡΜΙΝΗ


Η Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ(E120) πρόκειται για μια κόκκινη χρωστική, η οποία παράγεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων του είδους Cochineal Dactylopius coccus Casta.Τα έντομα αυτά, τα οποία τα βρίσκουμε στα φραγκόσυκα ξοδεύουν σχεδόν όλη τους τη ζωή πάνω στην φραγκοσυκιά και παράγουν μία χρωστική ουσία την οποία αποθηκεύουν στο στομάχι τους και την χρησιμοποιούν για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους. Όχι ασυνήθιστο μεταξύ του ζωικού βασιλείου, οι θηλυκοί κοχινικοί είναι πολύ μεγαλύτεροι (4-6 mm) από τους αρσενικούς (2-3 mm). Ωστόσο, τα θηλυκά είναι ακίνητα και βασίζονται στα μικρότερα,φτερωτά αντίστοιχα αρσενικά τους για αναπαραγωγή.Όταν συνθλίβονται αποκαλύπτεται η περιζήτητη κόκκινη βαφή.Τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους συλλέγονται από τους κάκτους, αποξηραίνονται, βράζονται και φιλτράρονται, για να αποδώσουν το καρμινικό οξύ, τη δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του.


«η καρμίνη χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του φυσικού κόκκινου χρώματος του κρέατος, των λουκάνικων και των αλλαντικών των επεξεργασμένων τροφίμων και άλλων προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά».Στο Μεξικό, την Χιλή και άλλες χώρες της Αμερικής υπάρχουν φυτείες φραγκοσυκιάς αποκλειστικά για την εκτροφή Κοχενίλης. Κύριος προμηθευτής της είναι το Περού, διαθέτοντας είτε έτοιμημ σε σκόνη,είτε αποξηραμένα σκαθάρια με το κιλό. Τα έντομα ζουν επίσης στη Βολιβία, τη Χιλή, τα Κανάρια Νησιά και το Μεξικό.Το χρώμα ποικίλλει από έντονο ροζ, πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο, για αποχρώσεις του μωβ , προστίθεται ασβέστης στη στυπτηρία.Σύμφωνα με πληροφορίες,χρειάζονται έως και 70.000 μεμονωμένα έντομα για να παράγουν μόλις 500 γραμμάρια βαφής!


Για την παρασκευή καρμίνης, τα σώματα εντόμων βράζονται σε διάλυμα αμμωνίας ή ανθρακικού νατρίου. Μετά το διαχωρισμό της αδιάλυτης ύλης, το εκχύλισμα κατεργάζεται με στυπτηρία για να καθιζάνει το ερυθρό στερεό. Αυτό το ίζημα ονομάζεται "λίμνη καρμίνης" ή "πορφυρή λίμνη" (η λίμνη εδώ προέρχεται από τη λέξη lac, αναφέρεται σε μια ρητινώδη έκκριση). Η καθαρότητα του χρώματος διασφαλίζεται από την απουσία σιδήρου.Χλωριούχο κασσίτερο,κιτρικό οξύ, βόρακας ή ζελατίνη μπορεί να προστεθεί για να τροποποιηθεί. Το παραδοσιακό πορφυρό χρώμα επηρεάζεται όχι μόνο από το καρμινικό οξύ,αλλά και από την επιλογή του ιόντος χηλικού μετάλλου άλατος.


Δείτε εδώ την διαδικασία

Επιπτώσεις στην υγεία : Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που έχουν εμφανίσει συμπτώματα όπως δυσκολία αναπνοής και αναφυλακτικό σοκ μέσα σε 15 λεπτά με 2 ώρες από τη λήψη του χρώματος.Από τον Ιανουάριο του 2012 , η EFSA άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπουν τη χρήση του Carmine E120 για φαρμακευτικά προϊόντα. Η EFSA είχε εκφράσει ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό αλλεργικών αντιδράσεων στην καρμίνη που προέρχεται από έντομα (E120.360) στη Βρετανική Φαρμακοποιία. Φαρμακευτικά προϊόντα που προηγουμένως περιείχαν καρμίνη προερχόμενη από έντομα, έχουν αντικατασταθεί με μια συνθετική έκδοση του χρωστικού τροφίμων. Εσωτερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα νέα σκευάσματα δημοφιλούς φαρμάκου κατά της ναυτίας και αύξησης βάρους είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο από πλευράς αλλεργικών αντιδράσεων. Η νέα σύνθεση είναι γνωστό ότι είναι φυτικής προέλευσης, χρησιμοποιώντας οξείδιο του ασβεστίου για να μετρήσει το βάθος χρώματος.


Συναντάται σε συσκευασμένα προϊόντα με το εξής όνομα:

E120 (i) Καρμίνη (είναι η χρωστική ουσία )

E120 (ii) Απόσταγμα κοχινίλης (είναι το ακατέργαστο εκχύλισμα.)

Όπως επίσης με τα ονόματα CI Natural Red no.4, Carmine(Καρμίνιο), Crimson Lake(Βυσσινί λίμνη), Cochineal(Κοχινίλη), Carminic acid(Καρμινικό οξύ), C.I. 75470.


Δυστυχώς χρωματίζει χιλιάδες προϊόντα:Χρησιμοποιείται σε όλη τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, δίνοντας στην κόκκινη καραμέλα τη ζωντανή σκιά της και στα κόκκινα χρώματα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορούν.

Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων στα οποία προστίθεται το καρμίνιο περιλαμβάνει παγωτά, γρανίτες, γιαούρτια, χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, τσίχλες, γέμιση φρούτου σε τυποποιημένα τρόφιμα, σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, κοκτέιλ φρούτων. Ακόμα, βρίσκεται σε παιδικές τροφές, τυριά τσένταρ, αποξηραμένα ψάρια, σάλτσες ντομάτας, επιδόρπια με ζελατίνη (ζελέ), κερασάκια ζαχαροπλαστικής (μαρασκίνο), προϊόντα με αστακό και καβούρι, λικέρ, ξίδια, πουτίγκες, χαβιάρι, επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα), βιταμίνες, φάρμακα, αλοιφές, παστίλιες για τον βήχα,


Η καρμίνη δεν προστίθεται μόνο στα τρόφιμα, αλλά κρύβεται και στα αγαπημένα σας καλλυντικά προϊόντα μαλλιών και περιποίησης του δέρματος,σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες, κραγιόν,λιπ γκλος, βερνίκια νυχιών κτλ.


«Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγουμε την καρμίνη είναι να αγοράζουμε προϊόντα από εταιρείες που δηλώνουν συγκεκριμένα και δημόσια ότι αποκαλύπτουν το 100% των συστατικών στην ετικέτα και ξέρουν τι μιλάνε αν ισχυρίζονται ότι τα καλλυντικά τους είναι vegan» . "Εάν ένα προϊόν είναι βίγκαν, θα πρέπει να είναι 100% χωρίς καρμίνη."

Nα ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε προσεκτικά τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζετε.


Εναλλακτικές


Εταιρεία βιοεπιστήμης με έδρα τη Δανία , η Hansen, έχει αναπτύξει μια εναλλακτική λύση χρησιμοποιώντας πατάτες. Η εταιρεία ανέπτυξε τη γλυκοπατάτα Hansen χρησιμοποιώντας επιλεκτική αναπαραγωγή τα τελευταία δέκα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ χρωματισμένο λαχανικό που παρέχει το ίδιο έντονο κόκκινο χρώμα .

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση , η χρήση καρμίνης στα τρόφιμα ρυθμίζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέπουν τα πρόσθετα τροφίμων γενικά και ιδίως τις βαφές τροφίμων και παρατίθενται με τις ονομασίες Cochineal , Carminic acid , Carmines και το Natural Red 4 ως πρόσθετο Ε 120 στη λίστα των εγκεκριμένων από την ΕΕ προσθέτων τροφίμων. Η οδηγία που διέπει τις βαφές τροφίμων εγκρίνει τη χρήση καρμίνης μόνο για ορισμένες ομάδες τροφίμων και καθορίζει μια μέγιστη ποσότητα που επιτρέπεται ή την περιορίζει. Η οδηγία της ΕΕ 2000/13 / ΕΚ σχετικά με τις εντολές επισήμανσης των τροφίμων ότι σε καραμέλες πρέπει να περιλαμβάνονται στον κατάλογο συστατικών ενός τροφίμου με την κατηγορία προσθέτων και την αναφερόμενη ονομασία ή τον αριθμό πρόσθετου.
19,331 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page