top of page

Ποιά Είναι Η Καλύτερη Διατροφή Ενάντια Στον Κορονοϊό; Έχουν Οι Vegan Ανοσία;

Updated: Nov 7, 2020


Έχουν Οι Vegan Ανοσία Στον Κορονοϊό;

Δεν υπάρχει απόδειξη αυτή τη στιγμή, λέει ο εξέχων εμπειρογνώμονας υγείας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, Καθηγητής K Srinath Reddy. Ακόμη και οι χορτοφάγοι έχουν πληγεί επειδή είναι ένας ιός που ταξιδεύει μέσω λοίμωξης από σταγονίδια και εισέρχεται στο σώμα, είπε.Ωστόσο,οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά ως μέρος της φυσικής τους διατροφής έχουν καλύτερη έμφυτη ανοσία και μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη μόλυνση πολύ καλύτερα, δήλωσε ο Reddy, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Τμήματος Καρδιολογίας στο All India Institute of Medical Science (AIIMS). Είναι πάντα καλύτερο για χορτοφάγους ή μη χορτοφάγους να έχουν πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο βαθμό που μπορούμε να ενισχύσουμε την έμφυτη ασυλία μας για να παρέχουμε καλύτερη άμυνα ενάντια στον ιό, είπε.

Ο Reddy, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αρκετές σημαντικές διεθνείς και εθνικές ερευνητικές μελέτες, έχοντας εκπαιδευτεί στην καρδιολογία και την επιδημιολογία, δήλωσε ότι η προστασία του προσώπου να καλύπτει επίσης τα μάτια, όχι μόνο το στόμα και τη μύτη, είναι πολύ σημαντική. "Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτός ο ιός εισέρχεται κυρίως μέσω του προσώπου που σημαίνει τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια. Δεν μιλάμε συνήθως για τα μάτια. Όταν τα σταγονίδια πέφτουν στο πρόσωπο, μπορεί επίσης να εισέλθει (στο σώμα) μέσω του ματιού επειδή τα μάτια συνδέονται επίσης με τη μύτη.Ο Reddy τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσει να λαμβάνει προφυλάξεις όπως η καλή διατροφή και η προσπάθεια να απομακρυνθούν από μολυσμένες ή περιοχές καπνιστών,οι οποίες μειώνουν αυτόματα την αντίσταση στους πνεύμονες.Πως μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα αυτές τις ημέρες;

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο να ακολουθούμε τις τελευταίες οδηγίες που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις μας σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την προστασία, την απομόνωση, την καλή πρακτική υγιεινής και άλλα μέτρα. Ενώ ακολουθούμε τις κυβερνητικές οδηγίες για τον κορονοϊό,μπορούμε σίγουρα να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να τρώει όσο το δυνατόν καλύτερα και να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας.Ωστόσο,ως παγκόσμια κοινότητα, η τρέχουσα προτεραιότητά μας για τη δημόσια υγεία είναι η καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.


CoronaVirus και Διατροφή

Η φυσική αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού σε ασθένειες και μολύνσεις διακυβεύεται με την κατανάλωση ζωικών τροφών,ζάχαρης και άλλων απλών σακχάρων,καφέ και άλλων διεγερτικών,αλκοόλ και τρόφιμα που καλλιεργούνται με ή περιέχουν χημικά, συντηρητικά και γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αποτελούν τώρα περίπου το ήμισυ της σύγχρονης διατροφής, πρέπει επίσης να αποφεύγονται αυστηρά.Υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις ότι η ανθρώπινη ανοσολογική ικανότητα συνδέεται στενά με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και το ψυχοκοινωνικό άγχος. Το πρόβλημα με το Δυτικό μας κόσμο, είναι ότι δεν επικοινωνείται ο ρόλος της διατροφής τόσο όσο πρέπει σε προληπτικό στάδιο.Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση εναλλακτικών στρατηγικών θεραπείας COVID-19 στην Κίνα έχει διαπιστώσει ότι η ανοσολογική αντίδραση εξασθενεί λόγω φτωχής/ανεπαρκούς διατροφής και προτείνουν ότι η διατροφική κατάσταση των ασθενών θα πρέπει να αξιολογείται πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.Η διατροφή που ακολουθεί κάποιος μπορεί να χειροτερέψει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Μια μακροβιοτική διατροφή επικεντρωμένη σε δημητριακά ολικής αλέσεως,φασόλια, φρέσκα λαχανικά,φύκια και άλλα τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσία στις ασθένειες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης του ιού Corona και να βοηθήσει εκείνους με την ασθένεια να ανακάμψουν.Μια whole-foods, plant-based diet που βασίζεται σε βιώσιμες μεθόδους φυσικής και βιολογικής καλλιέργειας και μακροβιοτικές αρχές θα μπορούσε να αποτελέσει ζωτικό μέρος της διεθνούς ανταπόκρισης στον ιό Corona ο οποίος μοιράζεται ομοιότητες με τον HIV, τον Έμπολα και άλλες δυνητικά θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες. Ο σύγχρονος τρόπος κατανάλωσης, υψηλής περιεκτικότητας σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μειώνει τη φυσική ανοσία και κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στη μόλυνση. Κάνει επίσης την ανάκαμψη πιο δύσκολη.

Μια ισορροπημένη διατροφή με φυσικά τρόφιμα που επικεντρώνεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και άλλα τρόφιμα βασισμένα σε φυτά υποστηρίζει τη φυσική αντοχή στις ασθένειες και επιταχύνει την ανάρρωση.Για όσους έχουν τον Ιό ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο, μερικές παραδοσιακές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες για την ενίσχυση του αίματος, του λεμφικού και άλλων σωματικών υγρών ενισχύει την άμυνα κατά της μόλυνσης και της εξάπλωσης της νόσου.Η καλύτερη προσέγγιση για όλες τις ασθένειες είναι η ανοσολογική υποστήριξη. Η υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας είναι κάτι που όλοι πρέπει να φροντίζουμε να κάνουμε καθημερινά, είτε με την παρουσία είτε με την απουσία ασθένειας.

Vitamins, Minerals, and Antioxidants Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί η φυσική ανοσία έναντι των μεταδοτικών ασθενειών είναι να τρώτε μια ισχυρή, ισορροπημένη, πλούσια διατροφή, ξεκινώντας με δημητριακά ολικής αλέσεως,φασόλια και προϊόντα φασολιών, σούπα miso. φυλλώδη πράσινα λαχανικά, arame, wakame, nori και άλλα φύκια ,σπιτικά τουρσιά ή λάχανο τουρσί, φρούτα, σπόρους και ξηρούς καρπούς.Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε που μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοποιητική λειτουργία.

Επειδή πολλά λαχανικά, φρούτα και άλλα φυτικά τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη μείωση της οξειδωτικής πίεσης.Επιλέξτε τρόφιμα και μπαχαρικά με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Όπως: ακατέργαστο ωμό σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, τζίντζερ, τζιντζεγκ,κουρκουμάς, κιμτσι και άλλα fermented τρόφιμα, καρύδια, ρόδι, πράσινο τσάι, medicinal μανιτάρια (shiitake, maitake, reishi, cordyceps, turkeytail).

Η στοιχειοθετημένη συμπληρωματική αγωγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση ελλείψεων μικρο θρεπτικών συστατικών και την παροχή ενισχυμένης ανοσολογικής υποστήριξης.


Βιταμίνη D βοηθά στην προστασία από τις συνήθεις αναπνευστικές λοιμώξεις. Βιταμίνες C και E Οι βιταμίνες C και E βοηθούν στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών και στην υποστήριξη της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του σώματος.Οι πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν καρύδια, σπόρους, σπανάκι και μπρόκολο. Βιταμίνη C Αυξάνει την παραγωγή λεμφοκυττάρων (λευκά αιμοσφαίρια).Τα λεμφοκύτταρα παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την υπεράσπιση του σώματος από όλα τα παθογόνα και τις ξένες ουσίες.Πηγές της βιταμίνης C περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια, φράουλες, μπρόκολο, μάνγκο, λεμόνια και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνη Β12 είναι μέρος των βιταμινών που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη και το λίπος σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του DNA και του RNA.Ο πιο απλός, φθηνός, αξιόπιστος τρόπος για επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης β12 είναι μέσω συμπληρώματος, τόσο σε άτομα που ακολουθούν την φυτοφαγία, όσο και σε αυτούς που, ενώ τρώνε ζωικά, έχουν δυσκολία στην απορρόφηση και συνεπώς, μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα.

Β-καροτίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να ενισχύσει την ανοσολογική λειτουργία, αυξάνοντας τα κύτταρα που καταπολεμούν την ασθένεια στο σώμα.Εξαιρετικές πηγές περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, καρότα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία υπερασπίζονται τους εισβολείς. Αυτό το μέταλλο είναι απίστευτα απαραίτητο για την ανάπτυξη των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τη μείωση της φλεγμονής. Η βιταμίνη Α και ο ψευδάργυρος λειτουργούν συνεργατικά, καθώς ο ψευδάργυρος βοηθά στην κινητοποίηση της βιταμίνης Α από το ήπαρ.Οι πηγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους κολοκύθας, σουσάμι, φασόλια και φακές. Πηγές https://www.businessinsider.in/india/news/what-expert-says-on-whether-vegans-are-immune-to-covid-19/articleshow/75710239.cms https://www.macrobioticsummerconference.com/blog/2020/2/2/whole-foods-plant-based-diet-may-help-prevent-and-stabilize-corona https://www.macrobioticsummerconference.com/blog/2020/3/4/dietary-protection-from-coronavirus?fbclid=IwAR2LsaJgJzcM5V1vtokFCVXulQabi_ZZF0WX8-McGrImzM7Oaq7X2sFQ7KI https://www.pcrm.org/news/blog/foods-boost-immune-system

229 views0 comments