top of page

Ανεπάρκεια B12 και συμπληρώματα σε ζώα εκτροφής.

Άτομα που υπερασπίζονται την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, χρησιμοποιούν δύο επιχειρήματα όσον αφορά την υγεία τις πρωτεΐνες και την Βιταμίνη Β12.Πλέον πολλοί άνθρωποι δέχονται ότι οι φυτικές τροφές είναι μια πιο υγιεινή πηγή πρωτεϊνών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών της υγείας, μπερδεύονται για την Β12. Είναι αλήθεια ότι τα ζωικά προϊόντα περιέχουν Β12 και οι vegans διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας Β12, αλλά η απορρόφηση της Β12 από ζωικά προϊόντα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία και τα άτομα που τρώνε κρέας μπορεί να διατρέχουν τον ίδιο ή μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια Β12.

Η μελέτη του Framingham Offspring διαπίστωσε ότι το 39 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού μπορεί να βρίσκεται στο χαμηλό φυσιολογικό και ανεπαρκές εύρος επιπέδων Β12 στο αίμα και δεν ήταν μόνο χορτοφάγοι ή ηλικιωμένοι.Ένας στους έξι κρεατοφάγους ηλικίας από 26 έως 83 ετών είχαν έλλειψη Β12. Αυτή η μελέτη δεν έδειξε καμία διαφορά στα επίπεδα Β12 στο αίμα νεότερων και μεγαλύτερων ενηλίκων. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ αυτών που έτρωγαν κρέας, πουλερικά ή ψάρια και εκείνων που δεν έτρωγαν αυτά τα τρόφιμα. Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αίματος Β12 ήταν εκείνα που έπαιρναν συμπληρώματα Β12 και έτρωγαν δημητριακά εμπλουτισμένα με Β12.


Το Nutrients επιστημονικό περιοδικό αναφέρει: «Το περιεχόμενο της βιταμίνης B12 ΔΕΝ είναι υψηλό συνολικά αυγά (περίπου 0,9-1,4 μg / 100 g), τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον κρόκο του αυγού. Η μέση βιοδιαθεσιμότητα της βιταμίνης Β12 από μαγειρεμένα αυγά είναι 3,7% –9,2%. Έτσι, η βιταμίνη Β12 στα αυγά απορροφάται γενικά.

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 διαφόρων τύπων γάλα είναι πολύ χαμηλή (περίπου 0,3-0,4 μg / 100 g), και σημαντικές απώλειες βιταμίνης Β12 συμβαίνουν κατά την επεξεργασία του γάλακτος. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 στον ορό γάλακτος μειώνεται σημαντικά κατά τη ζύμωση γαλακτικού οξέοςΤα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αίματος Β12 είναι εκείνα που παίρνουν συμπληρώματα Β12 .


Οι βίγκαν παίρνουν την Β12 τους από την ίδια πηγή με κάθε άλλο ζώο στον πλανήτη από μικροοργανισμούς , χωρίς να προκαλέσουν ταλαιπωρία σε οποιοδήποτε αισθανόμενο ον ή να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημία. Οι βίγκαν που χρησιμοποιούν επαρκείς ποσότητες εμπλουτισμένων τροφίμων και συμπληρωμάτων Β12 είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ανεπάρκεια Β12 από τον τυπικό άνθρωπο που τρώει κρέατος,

είναι πιο αποτελεσματικό να παραλείψετε απλώς τα ζώα και να πάρετε το Β12 απευθείας από συμπληρώματα.


90% ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ B12 ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ καταναλώνονται από ζώα.


Η κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι που τρώνε ζωικά προϊόντα μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα Β12 απαιτεί γνώση για το πώς παίρνουμε την Β12. Παράγεται από βακτήρια που ζουν στο έδαφος και στα έντερα των ζώων. Τα βοοειδή και άλλα ζώα που τρώνε χόρτο λαμβάνουν B12 από βακτήρια στις συσσωρεύσεις βρωμιάς γύρω από τις ρίζες του χόρτου που τραβούν. Τα κοτόπουλα και άλλα πτηνά παίρνουν Β12 από το σκουλήκι και άλλα έντομα. Αυτά τα ζώα αποθηκεύουν το Β12 κυρίως στο συκώτι και τους μύες τους και ποσοστά Β12 περνούν στο γάλα και τα αυγά.


Για να συντηρήσει την Β12 στο κρέας η Βιομηχανία προσθέτει στις ζωοτροφές.


Τα βοοειδή δεν τρέφονται πλέον με χορτάρια και τα κοτόπουλα δεν ραμφίζουν στις ακαθαρσίες των εργοστασίων. Ακόμα κι αν το έκαναν, τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν συχνά βακτήρια και τα έντομα που παράγουν Β12 στο έδαφος. Η βαριά χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τα βακτήρια που παράγουν Β12 στα έντερα των ζώων.Η έλλειψη βιταμίνης Β12 στα ζώα είναι το τελικό αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης κοβαλτίου. Το κοβάλτιο λαμβάνεται από το λιβάδι και το έδαφος καθώς τα ζώα τρέφονται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιταμίνης Β12 από μικροοργανισμούς εντός της κοιλότητας (2ο στομάχι). Στη συνέχεια, η βιταμίνη Β12 απορροφάται στο λεπτό έντερο και μεταφέρεται σε όλο το σώμα από το αίμα, ενώ η περίσσεια αποθηκεύεται στο ήπαρ. Ένα θηλυκό ζώο θα παρέχει Β12 σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, αλλά δεν θα παρέχει καμία βιταμίνη στο γάλα του.


Το κοβάλτιο (Cobalt), απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση της βιταμίνης Β12 από τους μικροοργανισμούς της μεγάλης κοιλίας των μηρυκαστικών.


Η ποσότητα του κοβαλτίου που διατίθεται στα ζώα ποικίλλει ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Η ποσότητα κοβαλτίου που απαντάται φυσικά στο έδαφος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του βράχου από τον οποίο προέρχεται το έδαφος. Η ποσότητα που στη συνέχεια διατίθεται για πρόσληψη από το βοσκότοπο επηρεάζεται από την παρουσία άλλων ορυκτών (π.χ. μαγγάνιο) και συμπληρωμάτων (π.χ. ασβέστη), τα οποία μπορούν να δεσμεύσουν το κοβάλτιο στο έδαφος και να αποτρέψουν την απορρόφησή του από τα φυτά.


Η βιταμίνη Β12 προστίθεται συνήθως στη διατροφή όλων των χοίρων.


Οι χοίροι που εκτρέφονται σε περιορισμό ή σε συστήματα διαχείρισης στα οποία υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στα κόπρανα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διατροφική απαίτηση για τη βιταμίνη. Η συμπλήρωση βιταμίνης Β12 μπορεί να δικαιολογηθεί υπό ορισμένες συνθήκες όπου το άγχος, η ασθένεια ή τα παράσιτα μειώνουν την πρόσληψη τροφής και (ή) μειώνουν την εντερική απορρόφηση. Στην πράξη, η ενίσχυση της βιταμίνης Β12 του σιτηρεσίου πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να διασφαλίζεται ότι το περιθώριο ασφαλείας είναι σημαντικό για την πρόληψη της ανεπάρκειας και τη βέλτιστη απόδοση των χοίρων… »

Πηγή: https://www.dsm.com/markets/anh/en_US/Compendium/swine/vitamin_B12.htmlΗ βιταμίνη Β12 προστίθεται συνήθως σε δίαιτες όλων των ειδών πουλερικών.


Τα πουλερικά που εκτρέφονται σε περιορισμό, σε συστήματα διαχείρισης όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στα κόπρανα για κοπροφαγία, θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διατροφική απαίτηση για τη βιταμίνη.Σε μια έρευνα για 16 εμπορικά στρώματα αυγών και κοπάδια αναπαραγωγής, οι Naber and Squires (1993a) ανέφεραν σημαντική διακύμανση βιταμίνη Β12.Οι απαιτήσεις για είδη πουλερικών κυμαίνονται από 3 έως 10 μg ανά kg (1,4 έως 4,5 μg ανά λίβρα) ζωοτροφών (NRC, 1994)»

Πηγή: https://www.dsm.com/markets/anh/en_US/Compendium/poultry/vitamin_B12.html


Αν και η διατροφική συμπλήρωση κοβαλτίου είναι η πρακτκή για την κάλυψη της βιταμίνης Β12 των μηρυκαστικών, η παρεντερική χορήγηση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ζώων με εμφανή συμπτώματα ανεπάρκειας ή τη γενική εμφάνιση υποσιτισμού ή κακής υγείας. Η βιταμίνη Β12 χορηγείται μερικές φορές παρεντερικά στα εισερχόμενα βοοειδή ως προφυλακτικό μέτρο.Οι εβδομαδιαίες ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος αύξησαν τη συγκέντρωση γάλακτος της βιταμίνης Β12 κατά 68% σε εμπορικά κοπάδια γαλακτοκομικών προϊόντων.


Τα νεαρά μηρυκαστικά χρειάζονται συμπληρωματική βιταμίνη Β12 πριν από την πλήρη ανάπτυξη της κοιλότητας.Πολλές ζωοτροφές και συμπυκνωμένες ζωοτροφές δεν παρέχουν επαρκές (0,10-0,20 ppm) κοβάλτιο, και επομένως απαιτείται συμπλήρωμα.Lassiter et al. (1953) έδειξε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 σε μόσχους ηλικίας κάτω των έξι εβδομάδων που δεν έλαβαν διατροφικές ζωικές πρωτεΐνες.


Τα νεαρά αρνιά (ηλικίας έως δύο μηνών), χρειάζονται συμπλήρωση βιταμίνης Β12, ειδικά με προγράμματα πρόωρου απογαλακτισμού…

Για τη θεραπεία της ανεπάρκειας κοβαλτίου σε συνιστάται η ενδομυϊκή χορήγηση βιταμίνης Β12 στα 500 έως 3.000 μg ανά κεφαλή, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα… »

Πηγή: https://www.dsm.com/markets/anh/en_US/Compendium/ruminants/vitamin_B12.htmlΆλλοι Παράγοντες


Οι βροχοπτώσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, με τις υψηλές βροχοπτώσεις να οδηγούν στην έκπλυση του κοβαλτίου από το ανώτερο έδαφος στα κάτω στρώματα του εδάφους.Ο τύπος και η κατάσταση του βοσκοτόπου μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι οι παράκτιες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε έλλειψη κοβαλτίου και η ανεπάρκεια έχει τεκμηριωθεί καλά στην παράκτια νότια Αυστραλία. Ωστόσο, η ανεπάρκεια κοβαλτίου εντοπίστηκε επίσης σε πολλά εσωτερικά μέρη της Αυστραλίας.


Στον ιστότοπο της κρατικής κυβέρνησης της Δυτικής Αυστραλίας, ένα άρθρο με τίτλο «Ανεπάρκεια κοβαλτίου στα πρόβατα και τα βοοειδή» αναφέρει ότι: «Όλα τα μηρυκαστικά (συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, βοοειδών και αιγών) απαιτούν κοβάλτιο στη διατροφή τους για τη σύνθεση της βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ανεπάρκεια κοβαλτίου στα εδάφη μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 στα ζώα… Όπου τα λιβάδια είναι πιθανό να είναι χαμηλά σε κοβάλτιο, τα νεαρά ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ηλικία 6-8 εβδομάδων με ενέσιμη βιταμίνη Β12… Μια εφάπαξ ένεση βιταμίνης Β12 θα αποτρέψει την ανάπτυξη ανεπάρκεια για 6-8 εβδομάδες… »

Πηγή: https://www.agric.wa.gov.au/livestock-biosecurity/cobalt-deficiency-sheep-and-cattle


Παρομοίως «Πολλά εδάφη της Νέας Ζηλανδίας είναι φυσικά ανεπαρκή σε κοβάλτιο ή / και σελήνιο ή / και χαλκού ... ζώα βοσκής βοσκοτόπων που καλλιεργούνται σε τέτοια εδάφη μπορούν να είναι ανεπαρκές σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα ιχνοστοιχεία ... μια σειρά διαδικασιών συμπληρωμάτων έχει επινοηθεί, από topdressing ή ψεκασμό βοσκοτόπων για άμεση συμπλήρωση των ζώων, για να ταιριάζει στο φάσμα των συστημάτων διαχείρισης των ζώων που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία… »

Αναφορά:« Σημαντικά ιχνοστοιχεία που περιορίζουν την απόδοση των ζώων στη Νέα Ζηλανδία », New Zealand Veterinary Journal; 2002, 50 (3 Suppl): 35-40; στο https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16032234~ ~ ~


215 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page