Search

Αυγά από το χωριό

Η ανθρώπινη εξημέρωση των κοτόπουλων είναι ένα από τα πιο βίαια κεφάλαια σε όλη την ιστορία της κακοποίησης των ζώων. Η αναπαραγωγή των ορνίθων για την ενθάρρυνση της ωοτοκίας έχει αρχίσει  πέντε ή ακόμα και δέκα χιλιάδες χρόνια πριν. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι γεγονός.  


Τα κοτόπουλα της σύγχρονης εποχής προέρχονται από (Gallus gallus), ένα άγριο πουλί που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ανατολική Ασία. Αρχικά αιχμαλωτίστηκαν και εκτράφηκαν για τη σαδιστική ανθρώπινη διασκέδαση του «cockfighting» και αργότερα άρχισαν να διατηρούνται για κατανάλωση της σάρκας και των αυγών τους. 

Η κύρια διάκριση μεταξύ κατοικίδιων και άγριων πτηνών, έγκειται στο γεγονός ότι τα άγρια πτηνά(όπως όλα τα άγρια πτηνά), δεν παρουσιάζουν πλεόνασμα αυγών. Τα περισσότερα γεννούν μόνο την άνοιξη όταν είναι έτοιμα να αναθρέψουν νεοσσούς(Smith και Daniel, 33). 

Μέσα από αιώνες επιλεκτικής, εκλεκτικής αναπαραγωγής, οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τα κοτόπουλα σε πουλιά που δε γεννούν από 12 έως και 20 αυγά ετησίως, όπως έκαναν στην άγρια φύση (μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο), άλλα τώρα γεννούν από 250 έως και 350 αυγά ετησίως για ανθρώπινη κατανάλωση. 

Η γενετική τροποποίηση των αναπαραγωγικών συστημάτων αυτών των πτηνών για να εξασφαλιστεί η υπερπαραγωγή αυγών, σημαίνει ότι, ακόμη και οι πιο "ευτυχισμένες" κότες, έχουν ως συνέπεια μια σειρά αναπαραγωγικών ασθενειών και διαταραχών που καταλήγουν να σκοτώνουν πολλές από αυτές πολύ νωρίτερα από ότι είναι φυσικό. 

Ως αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης για να παράγουν ένα αφύσικα μεγάλο αριθμό, αφύσικα μεγάλων αυγών, οι ωοτόκες κότες υποφέρουν από μια σειρά από σοβαρές διαταραχές του αναπαραγωγικού τους συστήματος πολλές από τις οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.


Αυτές περιλαμβάνουν : Δέσμευση αυγών (αυγά που κολλάνε στις σάλπιγγες και βγαίνουν αργά και επώδυνα, ή και καθόλου, προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που συχνά οδηγούν σε θάνατο), πρόπτωση μήτρας (ως αποτέλεσμα της καθημερινής έντονης προσπάθειας για να αποβάλει μεγάλα αυγά, η μήτρα του πτηνού ωθείται εξωτερικά διαμέσου της πρωκτικής περιοχής, οδηγώντας σε οδυνηρή λοίμωξη και έναν αργό, αγωνιώδη θάνατο), όγκοι στις σάλπιγγες, περιτονίτιδα, οστεοπόρωση και τα κατάγματα των οστών που τη συνοδεύουν.

Κάθε αυγό που γεννιέται, αποστραγγίζει από το σώμα της κότας  ασβέστιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μικραίνοντας χωρίς λόγο τη ζωή της. Μερικές κότες τρώνε τα ίδια τους τα αγονιμοποίητα αυγά , για να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά που έχασαν από τη γέννα(ασβέστιο,πρωτεΐνες, μέταλλα κ.α.). 

Ακόμη και όταν διασώζονται και τους επιτρέπεται να ζήσουν τη ζωή τους, πολλές ωοτόκες κότες δεν μπορούν να σωθούν από τον πόνο και τη δυστυχία που έχουν υποστεί από τις γενετικές τροποποίηση τους στο όνομα της παραγωγής αυγών.

Θυμηθείτε τι αντιπροσωπεύουν τα "πραγματικά" αυγά.

Εκατομμύρια ζώα υποφέρουν από οδυνηρή, άθλια ζωή, ώστε οι άνθρωποι να καταναλώνουν το προϊόν των περιόδων κοτόπουλου ως πηγή πρωτεΐνης. 


Ως Vegan, η ίδια η έννοια του ηθικού αυγού είναι ουσιαστικά οξύμωρη. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τα  μη ανθρώπινα ζώα ως εμπορεύματα. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με όλα τα είδη και τη φύση. 

Aquafaba 


Η aquafaba είναι το ζουμί που περισσεύει από το βράσιμο οσπρίων, κυρίως από ρεβίθια αλλά και φασόλια. Χρησιμοποιείται ως το ιδανικό αντικατάστατο του αυγού σε γλυκά και σε αλμυρά. Όσο για την ποσότητα, ένα αυγό ισοδυναμεί με 3 κ.σ. aquafaba.

Flax egg- Αυγό λιναρόσπορου


Το flax egg είναι μίξη αλεσμένου λιναρόσπορου με νερό και χρησιμοποιείται πολύ στις vegan συνταγές ως αντικατάστατο του αυγού. Θα χρειαστείτε,  1 κουταλιά λιωμένο λιναρόσπορο + 3 κουταλιές νερό (στο μπλέντερ για 1-2')


Σπόροι chia


Οι σπόροι Chia μοιάζουν με τους σπόρους λιναρόσπορου και η διαδικασία είναι η ίδια όπως στο flax egg . Θα χρειαστείτε  1 κουταλιά λιωμένοι σπόροι Chia + 1/3 κούπας νερό (ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί 15')


Tofu ή γιαούρτι σόγιας


Το tofu είναι ένα ανατρεπτικό υποκατάστατο των αυγών. Τριμμένο και σοταρισμένο μπορεί να ικανοποιήσει τη λαχτάρα για ένα πλούσιο πρωινό αλλά και να προστεθεί σε οποιαδήποτε συνταγή θέλει ψήσιμο λόγω της υψηλής υγρασίας του. Τις ίδιες ιδιότητες έχει και το γιαούρτι σόγιας.


Αγάρ-αγάρ


Αυτή η γέλη από φύκια είναι ένα καλό υποκατάστατο για συνταγές που απαιτούν μόνο ασπράδια αυγού. Ανακατέψτε μία(1)  κουταλιά σκόνη αγάρ-αγάρ με 1 κουταλιά της σούπας νερό στο μπλέντερ. Αφήστε το να κρυώσει στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ξαναχτυπήστε το.  


Άλλα αντικατάστατα: 


· 1 κουταλιά σκόνης πρωτεΐνης σόγιας + 3 κουταλιές νερό

· 3 κουταλιά ρεβυθάλευρο + 3 κουταλιές νερό

· 1/2 λιωμένη μπανάνα

· 1/4 κούπας πουρές μήλου

· 3 κουταλιές φυστικοβούτυρο

· 1/4 κούπας πουρές πατάτας

· 2 κουταλιές άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ/νισιαστέ) + 2 κουταλιές νερό (ανακατεύουμε καλά) 


Πηγές:

http://peacefulprairie.org/backyard-eggs.html

https://freefromharm.org/animal-products-and-ethics/backyard-eggs

/https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/30/free-range-eggs-con-ethical?

fbclid=IwAR3eI8p8ujKtWMnzCMgnOc-Yein3x1kQzIluDWpvPYyZGEHk-_hc_OfZv78

17 views

Το Vegan 22 Greece αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία και στηριζόμαστε σε δωρεές. Ενίσχυσε το έργο μας: 

MEDICAL AND COPYRIGHTS DISCLAIMER
Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια της πρόκλησης ΔΕΝ αποτελούν  ΙΑΤΡΙΚΗ και εξατομικευμένη ΣΥΜΒΟΥΛΗ. Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας ή έχετε ανησυχίες για την φυτοφαγική διατροφή, συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επαγγελματία υγείας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή του κειμένου και των πληροφοριών που υπάρχουν στο vegan22greece challenge.

Για επικοινωνία ή συνεργασία βρείτε μας στο: Vegan22greecechallenge@gmail.com

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ:

92389438_354330295505021_897768791167991
85163327_2634316113340863_54762341974860
lady papaya.jpg
beets me.png
PLANTBASEDNTGR.png

© 2020 by Vegan22GreeceChallenge. All rights reserved.