top of page

Αυτά τα Χριστούγεννα κάνε και εσύ μια μικρή πράξη αγάπης στήριξε την Κωνσταντίνα και τα ζωάκια της.

Η παιδεία που έχει μια χώρα φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της, στα μη ανθρώπινα ζώα,γεννηθήκαμε για να συνυπάρχουμε σε αυτό τον πλανήτη. Ο κύριος λόγος να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο είναι η άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη.Το 99% των αδέσποτων στον δρόμο προέρχονται από εγκατάλειψη δεσποζόμενου σκύλου, ή από μεταγενέστερη γέννα του εγκαταλελειμμένου σκύλου (το 1% από απώλειες σκύλου).

Μάλιστα, ο λόγος που επιτρέπει την εγκατάλειψη «είναι η έλλειψη επιπτώσεων στον ασυνείδητο ιδιοκτήτη.Ο λόγος της ανυπαρξίας επιπτώσεων, είναι ότι η εγκατάλειψη είναι ανώνυμη.

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει επίσημα καταμετρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα επίσημα κρατικά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, αν και ο πληθυσμός των γατών είναι αδύνατο να καταμετρηθεί, υπάρχει απόκλιση τουλάχιστον 25% σε αυτό το νούμερο. Από τον προαναφερθέντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο.


Η ευγνωμοσύνη που μας δείχνει ένα αδέσποτο με την εκδηλωτική του αγάπη είναι απερίγραπτη. Και αγαπάει εμάς, έτσι ακριβώς όπως είμαστε, χωρίς να βάζει όρους και κριτήρια όπως βάζουν οι άνθρωποι είναι απλά χαρούμενο που μας βλέπει και που περνάμε χρόνο μαζί του.

Μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα Πέγιου από τον Βόλο που είναι ο ήλιος στη ζωή πολλών αδέσποτων ζώων,Vegan ακτιβίστρια η οποία έχει διασώσει πολλά αδεσποτάκια,άγρια ζώα αλλά και την Ελπίδα την πρώτη διασωσμένη αγελάδα στην Ελλάδα διαβάστε τι μας είπε.

Με τα αδεσποτάκια ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά πριν από 15 περίπου χρόνια όταν μια πρωτομαγιά, γυρνώντας στο σπίτι μετά από εκδρομή βρήκαμε απέναντι από την πολυκατοικία που μέναμε 3 νεογέννητα γατάκια πεταμένα μέσα σε μια σακούλα... Ήταν 2 κοριτσάκια και ένα αγοράκι.Τότε έγινε το κλικ και έμελλε να είναι τα πρώτα ζωάκια που πήρα στο σπίτι και που έγιναν αφορμή να φύγω από το διαμέρισμα και να νοικιάσω μονοκατοικία για να είναι εκείνα ευτυχισμένα.Λίγα χρόνια μετά να μετακομίσω ξανά σε σπίτι με μεγάλο οικόπεδο για να μπορώ να φροντίσω περισσότερα ζωάκια.Στο σπίτι μου αυτήν την στιγμή φροντίζω 5 σκυλιά και περίπου 30 γάτες. Βρήκα και 2 κουταβάκια την προηγούμενη εβδομάδα αλλά ευτυχώς τους βρήκα οικογένειες στην Αθήνα και θα φύγουν σύντομα! Εννοείται πως επειδή ζω έξω από τον Βόλο δεν είναι λίγες οι φορές που έχω περιθάλψει διάφορα πουλάκια, περιστέρια και σκαντζόχοιρους!

Φυσικά, τίποτα δεν ξεπερνά την διάσωση και την φιλοξενία της Ελπίδας! Αυτό κι αν ήταν εμπειρία!Η πρώτη επαφή έγινε μέσω μιας κοπέλας από το Vegan Larissa. Έμαθα πως ο ηλικιωμένος σπιτονοικοκύρης της δε μπορούσε πια να συντηρεί τα ζώα που είχε και είχε αρχίσει να τα σφάζει. Είχε ήδη σφάξει ένα γουρουνάκι και η Ελπίδα θα έπαιρνε σειρά μετά από 4 ημέρες. Το ίδιο θα συνέβαινε και με 2 ελάφια που είχε στην κατοχή του αλλά κατασχέθηκαν από το δασαρχείο μετά από καταγγελία μου. Καθώς φιλοξενώ και άλλα ζώα στην αυλή μου, σκέφτηκα πως θα μπορούσα να πάρω και την Ελπίδα εκεί για αρχή.

Ανακάλυψα πως οι αγελάδες είναι δραστήρια και γεμάτα περιέργεια πλάσματα. Αυτό σήμαινε πολλές ζημιές..Έφαγε όλα τα λουλούδια μας, «καθάρισε» τις κληματαριές και όσα κλαδιά ελιάς έφτανε. Η συμβίωση χρειάστηκε προσαρμογή από όλες τις πλευρές. Στην αρχή αναγκάστηκα να έχω δεμένα τα σκυλιά μας γιατί την είδανε σαν εισβολέα και της γαβγίζανε με συνέπεια να τρομάζει. Ευτυχώς, μέσα στο διάστημα μιας βδομάδας περίπου την συνηθίσανε και μετά έπρεπε να βρίσκω τρόπους να μην της τρώνε το φύραμα που όπως ανακάλυψα άρεσε πολύ και σ’ εκείνα!Της πήρε λιγότερο από 2 μέρες να μάθει να ακούει το όνομά της και δεν συζητάμε για το πώς μας χειριζόταν σε σχέση με το φαγητό της!

Αυτή η συμβίωση, όμως, πρόσφερε και σ’ εμάς τόσα πολλά! Ήταν ανεκτίμητο να την βλέπουμε να αποκτά συνήθειες μέσα στον χώρο. Νωρίς το πρωί έτρεχε ξέφρενα πέρα-δώθε όπως κάνουνε τα άλογα και μας σκουντούσε με το κεφάλι της για να παίξουμε μαζί της λίγο παρακινδυνευμένο αν σκεφτείς πως μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο ζώο! Το μεσημέρι μηρύκαζε κάτω από τον ήλιο και όταν παραζεσταινότανε αποσύρονταν στο σπιτάκι της. Πότε-πότε έπαιζε με τα σκυλιά και πολύ συχνά αποζητούσε την παρέα τους.Το βραδάκι, πάλι, όταν σταματήσαμε να την βάζουμε μέσα στο σπίτι της γιατί μας το έκανε προφανές οτι δεν ήθελε να διανυκτερεύει πια εκεί από την στιγμή που ο καιρός βελτιώθηκε, βολευόταν σε ένα συγκεκριμένο μέρος κάτω από το μπαλκόνι μας και μηρύκαζε.Το πρωί, όταν βγαίναμε να την ταΐσουμε την βλέπαμε πάντα σε ένα συγκεκριμένο μέρος όπου ρέμβαζε από ψηλά!

Τρελαινόταν να παίζει με την γλώσσα της με το τρεχούμενο νερό και είχε μάθει να ανοίγει την πόρτα της αποθήκης! Από το βλέμμα της καταλάβαινες τι ήθελε… πότε ήθελε φαγητό… πότε απαιτούσε χάδια και παρέα! Η Ελπίδα δεν διαφέρει καθόλου από έναν σκύλο κυριολεκτικά!

Η Ελπίδα είναι η πρώτη διασωσμένη αγελάδα στην Ελλάδα και όπως δηλώνει και το όνομα της είναι σύμβολο ελπίδας για όλους μας που παλεύουμε για τα ζώα. Είναι η ελπίδα ότι θα έρθει μια μέρα όπου όλα τα ζώα θα βιώνουν τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αγάπη που βιώνουν τα κατοικίδια μας, όπως η γάτα και ο σκύλος μας. Η Ελπίδα γλίτωσε από τη σφαγή γιατί η Κωνσταντίνα αγωνίστηκε σκληρά για να τη σώσει και έτσι τώρα η Ελπίδα θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή της με άλλα διασωσμένα ζώα, ελεύθερη και χαρούμενη.


Η Ελπίδα έγινε ζωντανό σύμβολο του αγώνα Vegan ακτιβιστών και έδωσε ελπίδα και έμπνευση σε πολλούς ανθρώπους.Γιατί η αγελάδα, το γουρούνι, το κουνέλι δεν είναι τροφή αλλά συναισθανόμενα πλάσματα τα οποία έχουν το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και σε και μια ζωή απαλλαγμένη από πόνο. Η Ελπίδα σώθηκε και ζει ευτυχισμένη στη Βρούβα στην Αίγινα μαζί με άλλα πολλά διασωσμένα ζώα. Όποιος θέλει να δει αυτό το μουσούδι, να το φιλήσει, να το ταΐσει καρότα και να το δει να χορεύει, ναι η Ελπίδα χορεύει όταν βγαίνει από το στάβλο της, μπορεί να στείλει μήνυμα στους υπέροχους ανθρώπους στης Βρουβας, Vrouva Farm Aegina και να κανονίσει να επισκεφτεί τη φάρμα.

Κάνε Κι Εσύ Μια Μικρή Πράξη Αγάπης!


Πως μπορείς να βοηθήσεις την Κωνσταντίνα:


1)Κάνε κατευθείαν δωρεά στο Paypal branuen@gmail.com

Eurobank GR1002602240000710200288507 στο όνομα Βασιλόπουλος Νικόλαος. (είναι κοινός με τον σύζυγο.)


2)Μπορείς να υιοθετήσεις ένα ζωάκι,κάθε μέρα στο προφίλ της η Κωνσταντίνα ανεβάζει δημοσιεύσεις με ζωάκια προς υιοθεσία.


3)Μπορείς να κάνεις εικονική υιοθεσία.Εάν αγαπάτε τα ζώα, θέλετε να υιοθετήσετε και για κάποιους λόγους δεν μπορείτε, υιοθετείστε εικονικά κάποιο από τα ζώα που φροντίζει.

Μία τέτοια απόφαση δεν βοηθάει μόνο το ζώο που θα επιλέξετε αλλά και τους φίλους του!

Αναλαμβάνοντας κάποια από τα έξοδα του,δίνετε τη δυνατότητα να φροντίσει και κάποιο άλλο ζώο που έχει ανάγκη.Υπάρχουν επίσης ζώα που λόγω αναπηρίας, σοβαρής ασθένειας, ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα τους ή πολύ προχωρημένης ηλικίας, είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρειάζονται τη δική της φροντίδα για το υπόλοιπο της ζωής τους.Μπορείτε να βοηθήσετε,καλύπτοντας με όποιο ποσό επιθυμείτε, μέρος από τα μηνιαία έξοδά της φροντίδας του, όπως τη φιλοξενία του, τη διατροφή του και την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη .


4)Στηρίζουμε την V-Bags τη Σελίδα της Κωνσταντίνας που διέσωσε την Ελπίδα αγοράζοντας τις χειροποίητες τσάντες που φτιάχνει με πολύ αγάπη και μεράκι, ώστε να συνεχίσει το έργο της, τη διάσωση και περίθαλψη προς όλα τα ζώα χωρίς διάκριση και διευκολύνουμε τη σίτιση, περίθαλψη και φροντίδα των ζώων που φιλοξενεί στο σπίτι της με την οικογένεια της.

Στηρίζουμε την Vrouva Farm Aegina που ζεί η Ελπίδα και άλλα διασωσμένα ζωάκια της Φάρμας!

Τα ζώα της Κωνσταντίνας

Στήριξε Αυτούς Που Αγωνίζονται Για Τη Ζωή Όλων των πλασμάτων στη Γή.


413 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page