top of page

Γιατί Δεν Πρέπει Να Μαζεύουμε Κοχύλια Από Την Παραλία

Updated: Aug 6



Η συλλογή κοχυλιών είναι αρκετά κοινό πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε όταν επισκεπτόμαστε την παραλία.Πολλοί θυμόμαστε τους γονείς μας να μας πηγαίνουν βόλτες στην παραλία να μας παροτρύνουν να μαζέψουμε κοχύλια. Τα πλέναμε να είναι καθαρά και τα είχαμε περήφανα στο σπίτι, ως αναμνηστικά από τις διακοπές μας. Δυστυχώς, κάναμε λάθος όλη μας τη ζωή.Τα κελύφη θα πρέπει να αφήνονται εκεί όπου εντοπίζονται στην άμμο ή στα κύματα της θάλασσας.Το κοχύλι είναι το εξωτερικό, σκληρό, προστατευτικό κέλυφος των θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών με εξωτερικό σκελετό, όπως τα προσωβράγχια και γενικότερα διάφορα άλλα είδη μαλακίων, των οποίων και αποτελεί μέρος του σώματος τους. Οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί στον βραχώδη πυθμένα των θαλασσών, αποτελούν συγγενή παράδειγμα σχηματισμών στο βυθό της θάλασσας. Στα ασπόνδυλα της ξηράς, παράδειγμα αντίστοιχου κέλυφους είναι αυτό των σαλιγκαριών.

Σύμφωνα με την The Guardian, τα κοχύλια είναι κάτι περισσότερο από ένα στολίδι ή αναμνηστικό, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση άλλων θαλάσσιων πλασμάτων καθώς και για το περιβάλλον."Τα θαλασσινά κοχύλια είναι ένα σημαντικό μέρος των παράκτιων οικοσυστημάτων: παρέχουν υλικά για φωλιές πουλιών, μια επιφάνεια σπιτιού ή προσάρτησης για φύκια, σφουγγάρια και μια σειρά από άλλους μικροοργανισμούς.Τα ψάρια τα χρησιμοποιούν για να κρύβονται από αρπακτικά και τα καβούρια τα χρησιμοποιούν ως προσωρινά καταφύγια. Η απομάκρυνση μεγάλων κελυφών και θραυσμάτων κελύφους έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει το ρυθμό διάβρωσης των ακτών".


Σε μια μελέτη 30 χρόνων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση των οστράκων από τις παραλίες βλάπτει τα οικοσυστήματα και να θέσει σε κίνδυνο τους οργανισμούς που βασίζονται στα όστρακα για την επιβίωσή τους. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα τμήμα της ακτογραμμής στη βορειοανατολική μεσογειακή ακτή της Ισπανίας που ονομάζεται Llarga Beach, όπου οι ερευνητές πραγματοποίησαν μηνιαίες έρευνες σχετικά με την αφθονία των κοχυλιών μεταξύ 1978 και 1981.Εκείνη την εποχή δεν σκέφτονταν την οικολογία: έκαναν έρευνα παλαιοντολογίας,για να καταλάβουν τι συμβαίνει στα κελύφη αφού πέθαιναν οι οργανισμοί που τους κατοικούν.


"Μόνο αργότερα συνειδητοποίησε η ερευνητική μας ομάδα ότι αυτό το σύνολο ποσοτικών δεδομένων μας πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις αλλαγές στην αφθονία των κελυφών σε μια παραλία που συχνάζουν όλο και περισσότερο οι τουρίστες", λέει ο επικεφαλής της μελέτης Michal Kowalewski, επιμελητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα .Οι ερευνητές επέστρεψαν στην ίδια παραλία τρεις δεκαετίες αργότερα. Διαπίστωσαν ότι η αφθονία των θαλασσινών κοχυλιών μειώθηκε κατά 60% ενώ ο τουρισμός είχε αυξηθεί στην περιοχή κατά 300%. Παρόλο που άλλοι παράγοντες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην μείωση των κελυφών, είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά ευθύνεται για τη μείωση των κοχυλιών.

Οι άνθρωποι φαίνονται ακόμα πιο υπεύθυνοι όταν προσθέτουμε το εποχιακό μοτίβο.Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα κενά κελύφη τριών τύπων μαλακίων των οποίων η αφθονία των ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στους τουριστικούς καλοκαιρινούς μήνες 2008 έως 2010 σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο. Επιπλέον,η απώλεια θαλασσινών κοχυλιών δεν μπορεί να αποδοθεί στην αλιεία, καθώς η περιοχή δεν έχει βιώσει νέα εμπορική αλιεία από τη δεκαετία του 1970, ούτε υπήρξε μεγάλη αστική ανάπτυξη επίσης δεν έχουν υπάρξει σημαντικές οικολογικές ή περιβαλλοντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη μείωση.

Αγορά κοχυλιών από καταστήματα απλά μην το κάνετε!


Ναι, αυτά τα κελύφη είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή συλλέχθηκαν ζωντανά. Ξέρατε ότι τα καβούρια ερημιτών εξαρτώνται από κενά σπειροειδή κελύφη για την επιβίωσή τους; Αυτά τα θαλάσσια πλάσματα πρέπει να μετακινούν σπίτια όταν γίνουν πολύ μεγάλα για το τρέχον κέλυφος τους. Εάν δεν μπορούν να βρουν μεγαλύτερο, θα πεθάνουν από την έκθεση ή θα γίνουν θήραμα για αρπακτικά.Τα μικρά ψάρια και τα χταπόδια χρησιμοποιούν επίσης κοχύλια για καταφύγιο και προστασία. Δείτε αυτό το καταπληκτικό βίντεο ενός χταποδιού που ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό κύπελλο αντί για ένα κέλυφος για προστασία. Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν συνεχίσουμε να ληστεύουμε τα ωκεάνια ζώα από τα εργαλεία που χρειάζονται απεγνωσμένα για την επιβίωσή τους.Και δεν είναι μόνο η προστασία της θαλάσσιας ζωής. Ένας μεγάλος αριθμός πουλιών χρησιμοποιούν μέρη κοχυλιών για να φτιάξουν φωλιές.

Ζώα πεθαίνουν για να πωλούνται όμορφα κοχύλια!


Μια μελέτη του 2015 τεκμηρίωσε τα αποτελέσματα αυτής της επιβλαβούς συγκομιδής. Ο Vincent Nijman, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Oxford Brookes στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακολούθησε το παράνομο εμπόριο προστατευμένων κελυφών της Ινδονησίας. Διαπίστωσε ότι η λαθροθηρία αυτών των προστατευμένων κελυφών είναι ανεξέλεγκτη. «Μιλάμε για ένα εμπορικό εμπόριο μεγάλης κλίμακας όπου τα κοχύλια συλλέγονται με ενεργό ψάρεμα (καταδύσεις, κλουβιά κ.λπ.) και όπου αδειάζονται ολόκληρα τμήματα του πυθμένα του ωκεανού » είπε.


Η πιο πρόσφατη μελέτη του 2019 δείχνει ότι τα προστατευμένα κελύφη εξακολουθούν να πωλούνται ευρέως, ότι οι παράνομοι έμποροι διώκονται σπάνια με επιτυχία και ότι τα κελύφη πηγαίνουν συχνά στο εξωτερικό, για να πωληθούν οπουδήποτε από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Στη συνέχεια, υπάρχει η Amey Bansod, η οποία γνώρισε την σκληρή πρακτική από πρώτο χέρι στο Kanyakumari της Ινδίας. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο στο National Geographic, βουνά "όστρακα μαλακίων που είχαν πρόσφατα συγκομιστεί ,ζώντα ζώα που βρίσκονται ακόμα μέσα τους, υποβλήθηκαν σε μια τρομακτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της ξήρανσης στον ήλιο και στη συνέχεια βυθίζονται σε λάδι και οξύ.


Αυτά τα όστρακα στη συνέχεια στάλθηκαν σε τεχνίτες σε κοντινές πόλεις που φτιάχνουν κοσμήματα και άλλα μνημεία για να τα πουλήσουν σε τουρίστες.Μια παρόμοια πρακτική εκμετάλλευσης φέρεται να συμβαίνει στις Φιλιππίνες , την Ινδονησία και σε ολόκληρη την ΚαραϊβικήΑυτό το ινδικό ντοκιμαντέρ δείχνει μέρος της βιομηχανίας και μερικούς από τους μεγάλους σωρούς από κελύφη που λαμβάνονται από τη θάλασσα.

Η μείωση της αφθονίας των κελυφών λόγω τουριστικής δραστηριότητας έχει ήδη τεκμηριωθεί σε μια Ισπανική παραλία. Αυτό περιγράφεται σε μια μελέτη που διαπίστωσε μείωση κατά 60% του αριθμού των οστράκων σε μια παραλία στην Ισπανία για μια περίοδο 30 ετών. Αυτό σχετίζεται με μια τεράστια αύξηση του τουρισμού κατά την ίδια χρονική περίοδο.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συλλογή κοχυλιών σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο, αλλά υπήρχαν δυνητικά και άλλοι παράγοντες,όπως ο καθαρισμός της παραλίας με βαρύ εξοπλισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Μπορεί να επηρεάσει τα οικοσυστήματα του ωκεανού και να αυξήσει τη διάβρωση των ακτών.

Ο ωκεανός υποστηρίζει πολλά ευαίσθητα οικοσυστήματα. Εάν ένα πράγμα είναι εκτός ισορροπίας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Για παράδειγμα, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η αφαίρεση των κελυφών μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα διάβρωσης των ακτών. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους παράκτιους πληθυσμούς,ειδικά σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.Όχι μόνο αυτό, αλλά κάθε κέλυφος έχει κάποιο οικολογικό ρόλο. Για παράδειγμα,ο Γιγαντιαίος ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού, βοηθά τη διατήρηση των καθαρών νερών της Καραϊβικής και παρέχει τροφή σε ζώα όπως η θαλάσσια χελώνα και ο καρχαρίας.

Μπορεί να είναι παράνομο και να αντιμετωπίζετε πρόστιμα.

Ευτυχώς,όλο και περισσότερες χώρες καθιστούν παράνομη τη μεταφορά κοχυλιών.

Η Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, απαγορεύει την αφαίρεση οποιωνδήποτε κελυφών και οι Φιλιππίνες έχουν δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο « απαγορευμένων κελυφών ». Ένας τουρίστας φυλακίστηκε για τη συλλογή κοχυλιών σε μια παραλία της Φλόριντα.

Μια συμβουλή από τον José Leal, διευθυντή επιστημών και επιμελήτή στο Εθνικό Μουσείο Shell της Bailey-Matthews: μην συλλέγετε όστρακα από προστατευόμενα είδη,ακόμη και αν δεν υπάρχει ζωντανό πλάσμα μέσα. Η Βασίλισσα για παράδειγμα, αναφέρεται στη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση . Συμβουλεύει επίσης να μην μαζεύετε όστρακα σε Εθνικά Πάρκα ή προστατευόμενες περιοχές. Είναι πάντα καλύτερο να ερευνάτε τους κανόνες και κανονισμούς μιας συγκεκριμένης χώρας προτού αποφασίσετε να πάρετε σπίτι ένα παραθαλάσσιο αναμνηστικό ή ακόμα καλύτερα:


Μην παίρνετε τίποτα άλλο εκτός από φωτογραφίες!


Ναι, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά και να βοηθήσετε στην προστασία της θαλάσσιας ζωής!


Μην πάρετε νεκρούς αστερίες, αχινούς ή νεκρά κοράλλια!


Πείτε Όχι στα αναμνηστικά Κοχύλια!



3,574 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page