Γιατί και πως να βγάλεις τη ζάχαρη από τη ζωή σου...
Updated: Oct 9, 2020

Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς, πως η ζάχαρη βλάπτει τα δόντια, προκαλεί ακμή ή οδηγεί στην παχυσαρκία, αλλά αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι έχει συνδεθεί άμεσα με πολύ πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, ακόμα και καρκίνο. Επίσης μία μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε πως η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης οδηγεί σε πρόωρη γήρανση των κυττάρων και του δέρματος και μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει τη ζάχαρη με τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, Αλτσχάιμερ, αρθρίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες ασθένειες που ανήκουν στην κατηγορία των φλεγμονών. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τη διαπερατότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα βακτήρια και τοξίνες να περνούν στην κυκλοφορία του αίματος απ'όπου μπορούν να καταλήξουν οπουδήποτε στο σώμα.

Γιατί όμως η ζάχαρη, ενώ προέρχεται από φυτά (ζαχαροκάλαμα ή ζαχαρότευτλα) είναι τόσο βλαβερή για μας?
Βασικά η ζάχαρη είναι απαραίτητη για την καλή μας υγεία, καθώς μας δίνει ενέργεια και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου αρκεί να την λαμβάνουμε από φυσικές πηγές όπως φρούτα και λαχανικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εκτός από αυτά τα φυσικά σάκχαρα που καταναλώνουμε καθημερινά, καταναλώνουμε επίσης και μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης, η οποία δεν έχει καμία θρεπτική αξία και αντί να μας κάνει καλό, επιβαρύνει την υγεία μας.

Η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται παντού γύρω μας κι όχι μόνο στα τρόφιμα που νομίζουμε. Μπορούμε να τη βρούμε στο ψωμί, στις σάλτσες, στις σούπες και στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα,όχι μόνο στα γλυκά. Ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο πολύ από τη βιομηχανία τροφίμων είναι γιατί κοστίζει ελάχιστα, ενισχύει τη γεύση στα τρόφιμα και δημιουργεί εθισμό, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που επιθυμούμε. Επειδή λοιπόν είναι καλά κρυμμένη στο μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων, δεν συνειδητοποιούμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας πέρα από αυτή που θα βάλουμε στον καφέ ή στο τσάι μας. Αυτός είναι κι ένας λόγος που είναι τόσο επικίνδυνη. Ακόμα κι αν φάμε ένα γλυκό, μια σοκολάτα ή πιούμε ένα αναψυκτικό, τις περισσότερες φορές δεν έχουμε ιδέα για τις υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης που περιέχει.

Γνωρίζατε πως ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου Cola περιέχει 8,3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη? Μια Fanta ή Sprite περιέχουν περισσότερο από 5 κουταλάκια ζάχαρη. Και οι φρουτοχυμοί που όλοι μας έχουμε την εντύπωση πως είναι πιο υγιεινοί από τα αναψυκτικά, πολλές φορές περιέχουν ίση ή μεγαλύτερη ποσότητα!
Επειδή η ζάχαρη είναι άκρως εθιστική, δεν είναι εύκολο να τη βγάλουμε από τη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Κι επειδή την έχουμε συνδέσει και με καθημερινές συνήθειες, όπως ο καφές και το τσάι, χρειάζεται να αλλάξουμε λίγο κάποιες από τις συνήθειές μας, κάτι το οποίο σε μερικούς ανθρώπους φαίνεται υπερβολικά δύσκολο. Δεν χρειάζεται να είναι όμως! Το παν είναι να αρχίσεις με μικρά βήματα, όπως το να δοκιμάσεις εναλλακτικές και να πειραματιστείς.

Για να δούμε λοιπόν με ποιούς τρόπους μπορείς να βγάλεις τη ζάχαρη από τη διατροφή σου ή έστω να τη μειώσεις για αρχή.
1. Να δοκιμάσεις εναλλακτικές
Υπάρχουν πολλά άλλα φυσικά γλυκαντικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για ζάχαρη, που είναι πιο υγιεινά και δεν επιβαρύνουν την υγεία μας. Μερικά από αυτά είναι η stevia,το σιρόπι αγαύης, το χαρουπόμελο και το σιρόπι σφενδάμου.Φυσικά σε μεγάλες ποσότητες και αυτά μπορεί να βλαβερά, οπότε καλό είναι να είμαστε συνειδητοί στις ποσότητες που καταναλώνουμε.Και αν σου αρέσει να φτιάχνεις γλυκά, υπάρχουν ακόμα καλύτερες λύσεις που βρίσκονται στα φρούτα (μπανάνες, αποξηραμένοι χουρμάδες, σύκα) και στα λαχανικά (γλυκοπατάτα, κολοκύθα). Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται, σου εγγυώμαι ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και μια δοκιμή θα σε πείσει! Μπορείς να βρείς πολλές τέτοιες συνταγές στο διαδίκτυο και φυσικά στο site μου www.wonderfulliving.org/apps/recipe/.
2. Να ελέγξεις τα συστατικά
Όπως ανέφερα πριν, η ζάχαρη κρύβεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ο μόνος τρόπος να την ανακαλύψεις είναι να διαβάσεις τα συστατικά των προϊόντων πριν τα αγοράσεις. Πολλές εταιρίες μάλιστα χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη, σε μια προσπάθεια να μας ξεγελάσουν, οπότε να έχεις υπόψη σου ότι μπορεί να τη συναντήσεις με οποιοδήποτε από τα παρακάτω ονόματα: Σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη και ότι άλλο τελειώνει σε -όζη! Άλλες ονομασίες που παραπέμπουν στη ζάχαρη είναι μαλτοδεξτρίνη, δεξτράνη, σορβιτόλη, μαλτόλη κ.λ.π.
3. Να πειραματιστείς
Υπάρχουν πολλά προϊόντα της φύσης όπως φρούτα και λαχανικά που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη σου για κάτι γλυκό και το μόνο που χρειάζεται είναι να πειραματιστείς για να ανακαλύψεις ποιά είναι αυτά για σένα. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και δεν υπάρχει μία λύση για όλους. Για μένα τα κάστανα και οι χουρμάδες κάνουν θαύματα! Δοκίμασε και βρες τι λειτουργεί για εσένα. Συνήθως η απάντηση βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά όπως ο αρακάς και τα καρότα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, αλλά και τα αμυλούχα λαχανικά όπως τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα και το κουνουπίδι γιατί μας δίνουν περισσότερη ενέργεια όπως και τα σάκχαρα.
4. Να κάνεις καλύτερες επιλογές
Επειδή οι περισσότεροι από εμάς, περνάμε αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, χρειάζεται να γνωρίζουμε όλα αυτά που αναφέραμε πριν, ώστε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για εμάς. Για παράδειγμα, όταν βρεθείς σε μία καφετέρια είναι πολύ καλύτερο να επιλέξεις έναν φυσικό χυμό, ένα τσάι ή ένα καφέ, παρά ένα συσκευασμένο χυμό, ροφήματα με καφέ (τύπου frappuccino), αναψυκτικά ή ζεστή σοκολάτα τα οποία περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Το ίδιο ισχύει και για τα σνακ που καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν είναι συσκευασμένα. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε οι ίδιοι ένα υγιεινό σνακ από το σπίτι παρά να αγοράζουμε αυτά του εμπορίου όπως οι μπάρες δημητριακών που θεωρούνται υγιεινή τροφή και παρόλα αυτά ξεπερνούν ακόμα και τα γλυκά σε περιεκτικότητα ζάχαρης κάποιες φορές. Ακόμα και οι χειροποίητες μπάρες που πουλάνε στα καφέ και στους φούρνους κρύβουν μερικές φορές ακόμα περισσότερη ζάχαρη.
5. Να ακούς το σώμα σου
Το πιο σημαντικό απ'όλα είναι να ξαναβρείς αυτή τη σύνδεση με τον εαυτό σου και το σώμα σου, ώστε να κατανοείς τι έχει πραγματικά ανάγκη. Έχουμε γεννηθεί με αυτή τη σύνδεση, απλά ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε, δε μας βοηθάει να τη διατηρήσουμε κι έτσι καταλήγουμε να παρερμηνεύουμε τα μηνύματα που μας δίνει. Το σώμα μας είναι ένα τέλειο σύστημα το οποίο γνωρίζει ακριβώς τι χρειάζεται για να είναι υγιές, να έχει ενέργεια, ακόμα και να θεραπεύσει κάποια ασθένεια, όπως ακριβώς η καρδιά μας χτυπάει, το αίμα μας κυκλοφορεί και το δέρμα μας επουλώνεται μόνο του μετά από κάποιο τραυματισμό. Όταν λοιπόν έχουμε μια επιθυμία για κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται κάποιο συστατικό για την καλή του λειτουργία (π.χ. βιταμίνη C). Αν όμως εμείς αντί να φάμε ένα πορτοκάλι ή να στύψουμε ένα φρέσκο χυμό, καταφύγουμε σε ένα συσκευασμένο χυμό, ο οποίος έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία καθώς και ζάχαρη, συντηρητικά και αρωματικές ύλες, όπως συμβαίνει συνήθως, τότε ικανοποιούμε την ανάγκη μας σε νοητικό επίπεδο αλλά το σώμα μας δεν έχει πάρει στην ουσία αυτό που ζήτησε, οπότε και δημιουργείται έλλειψη. Κι επειδή αυτό συμβαίνει καθημερινά, χάνουμε την ικανότητα να ακούμε το σώμα μας και να παίρνουμε τα μηνύματα που μας δίνει προκειμένου να διατηρείται σε βέλτιστη υγεία και αποκτούμε προβλήματα υγείας.
Τα καλά νέα είναι πως μόλις περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή σου και κάνεις μια πιο ολιστική διατροφή, θα αρχίσεις πάλι να βρίσκεις αυτή τη σύνδεση και θα αποκτήσεις μια τελείως διαφορετική σχέση με το σώμα σου. Μια σχέση αγάπης!
από Wonderfulliving by Eleana Kanellou