top of page

Γιατί πρέπει να κηρύξουμε Παγκόσμια Κλιματική Κατάσταση 'Εκτακτης Ανάγκης Τώρα!

Updated: Aug 14, 2021


Ο πλανήτης μας δεν είναι πλέον σταθερός. Οι παλιές εκτιμήσεις για το κλίμα εξατμίζονται καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον Ιούνιο, μια πόλη στη Σιβηρική Αρκτική σημείωσε θερμοκρασία 38C - 10C υψηλότερη από τον εποχιακό μέσο όρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.Εν τω μεταξύ, ο Νότιος Πόλος θερμαίνει τρεις φορές τον παγκόσμιο ρυθμό.Υπάρχουν ενδείξεις ότι τμήματα της Ανταρκτικής διέσχισαν σημεία ανατροπής και ότι ο πάγος θα λιώσει ανεπανόρθωτα σε μεγάλη κλίμακα.

Η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώνει την ικανότητά του να αποθηκεύει άνθρακα. Ήδη από το 2035 , μπορεί να μετατραπεί από αποθήκη άνθρακα σε εκπομπό, καθιστώντας πιο δύσκολη την αποκατάσταση του κλίματος.Μπορούμε να πούμε με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι οι συνθήκες στον πλανήτη τα τελευταία 10.000 χρόνια, από την έξοδο από την εποχή των παγετώνων, ήταν εκπληκτικά συγκλονιστικές σε σχέση με τα προηγούμενα εκατομμύρια χρόνια ,όχι πολύ ζεστές, όχι πολύ κρύες και προβλέψιμες, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε κοινωνίες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.Καθώς το τροπικό δάσος συρρικνώνεται, η ικανότητά του να απορροφά άνθρακα μειώνεται.

Με κάθε δεκαετία που περνά, οι επιστήμονες πρέπει να φτάσουν πιο πίσω στο χρόνο για να βρουν συγκρίσιμες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Μέχρι το 2025, τα αέρια του θερμοκηπίου θα φθάσουν σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν εδώ και τρία εκατομμύρια χρόνια, όταν η μέση θερμοκρασία ήταν 3C-4C θερμότερη από σήμερα και η στάθμη της θάλασσας 20 μέτρα υψηλότερη. Οι ανθρώπινες και οικονομικές επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων θα είναι τρομερές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση 1C στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία βάζει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο άτομα εκτός της βέλτιστης κλιματικής ζώνης για παραγωγή τροφίμων και υπαίθρια εργασία. Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν έως το 2070, με προβλέψεις για πείνα, μαζική μετανάστευση και συγκρούσεις .

Υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν τα πιο θεμελιώδη συμπεράσματα: τώρα είναι η ώρα να κηρυχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον πλανήτη.Το θέμα δεν είναι να παραδεχτούμε την ήττα, αλλά να αντιστοιχίσουμε τον κίνδυνο με την απαραίτητη δράση για την προστασία των παγκόσμιων κοινών για το μέλλον μας.


Επένδυση στη φύση


Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την καλλιέργεια οικοσυστημάτων που μπορούν να αντλήσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.Όχι μόνο το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται δυσάρεστα, αλλά εξαντλούμε το χρόνο. Αν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5C, όπως επιδιώκει να επιτύχει η συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ το 2015, αυτή είναι μια δεκαετία που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις.Η πανδημία του κορονοϊού προσθέτει περαιτέρω ώθηση πράγματι, είναι μια δυνητικά μετασχηματιστική στιγμή. Έχει αλλάξει συμπεριφορές, επιχειρηματικά μοντέλα και τη σχέση μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων. Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό και αυτό πρέπει να ξεκινήσει τώρα.


Πρώτον, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να μειώνονται γρήγορα, σε κλίμακα. Αυτές που δημιουργούνται από την οικονομική δραστηριότητα πρέπει να μειώνονται κατά το ήμισυ κάθε δεκαετία. Αυτό μεταφράζεται ως μείωση περίπου 7% κάθε χρόνο. Η πανδημία μείωσε τις εκπομπές κατά 17 τοις εκατό τον Απρίλιο και πιθανώς έως και 7 τοις εκατό για ολόκληρο το έτος το σωστό μέγεθος αλλαγής αλλά για λάθος λόγο. Πρέπει να επιτύχουμε τον ίδιο ρυθμό μείωσης μέσω της καινοτομίας και της διαρθρωτικής οικονομικής αλλαγής, ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε το ρυθμό για τα επόμενα 30 χρόνια. Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει.

Εάν δεν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τέτοιες εγκαταστάσεις, η κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με την Exponential Roadmap μια πολυμερή έκθεση που συν-συντάχθηκε από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα για τις κλιματικές επιπτώσεις,χρειάζονται 36 λύσεις για να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές έως το 2030. Κυμαίνονται από μεγαλύτερη χρήση αιολικής ενέργειας έως να αλλάξουμε προς χορτοφαγική διατροφή. Αυτά πρέπει να γίνουν παράλληλα.


Δεύτερον, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η φύση είναι ο καλύτερος φίλος μας. Οι μισές από τις εκπομπές μας από ορυκτά καύσιμα απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα από εδάφη, δάση και ωκεανούς. Έχουμε αλλάξει το 50% της επιφάνειας της γης και πρέπει να σταματήσουμε. Η επιστήμη απαιτεί μηδενική απώλεια φυσικών οικοσυστημάτων από το 2020 και μετά.Η επίτευξη αυτού θα ισοδυναμεί με ασφάλιση για τις μελλοντικές γενιές. Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν τα κίνητρα στις εταιρείες να ενισχύσουν και να αποκαταστήσουν τα δάση, τα λιβάδια, τους υγρότοπους και τους ωκεανούς για να προστατεύσουν την πλούσια ποικιλία ζωής που υποστηρίζουν αυτά τα οικοσυστήματα. Πλούσια διαφορετικά οικοσυστήματα συμβάλλουν στην απορρόφηση του ατμοσφαιρικού άνθρακα και συμβάλλουν στη σταθερότητα του κλίματος.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αλλάξει από το να είναι καθαρή πηγή εκπομπών άνθρακα σε απορροφητή τους, μέσω της καλύτερης διαχείρισης του εδάφους και του νερού, τη μείωση των αποβλήτων λιπασμάτων και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων. Η εξάλειψή τους δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από μια νέα γεωργική επανάσταση. Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις μειώνουν τις επιπτώσεις τους στη φύση, οι εταιρείες πρέπει να καθοδηγούνται από επιστημονικούς στόχους πέρα ​​από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τα όρια πρέπει επίσης να καθοριστούν για τη χρήση γης και νερού, τη βιοποικιλότητα, τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών και τους ρύπους, καθώς όλα τελικά καθορίζουν την πλανητική σταθερότητα.


Μια νέα διεθνής εταιρική σχέση


Η Συμμαχία Global Commons -δημιουργήθηκε για την αναγνώρισή τους και την παροχή μιας πλατφόρμας που θα βοηθήσει τους οργανισμούς να παραμείνουν εντός των ασφαλών ορίων λειτουργίας για τον πλανήτη μας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Science Based Targets Network θα δημοσιεύσει το πρώτο playbook για εταιρείες τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές θα ήταν συνετό να το καλωσορίσουν - και όχι μόνο επειδή ζουν και σε αυτόν τον πλανήτη. Υπάρχει αυξανόμενη βεβαιότητα ότι η υιοθέτηση βιώσιμων αρχών και επιστημονικών στόχων στην οικονομία είναι το λογικό.Κατά την τελευταία δεκαετία, τα κεφάλαια που ενσωματώνουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ζητήματα έχουν ξεπεράσει τα κονδύλια εκτός του ESG. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, ο δείκτης S&P 500 ESG στις ΗΠΑ ξεπέρασε το πρότυπο S&P 500, και παρόμοιοι δείκτες ESG στις αναδυόμενες αγορές έχουν ξεπεράσει τους τυπικούς δείκτες.

Η τραγωδία των παγκόσμιων κοινών δεν χρειάζεται να είναι η μοίρα μας. Αλλά για να αποφευχθεί αυτό απαιτείται άμεση, άνευ προηγουμένου συλλογική δράση σε κλίμακα. Το δικαίωμα γέννησης κάθε παιδιού είναι ένας σταθερός, ανθεκτικός πλανήτης. Το να μην κάνεις τίποτα είναι να αρνηθείς αυτό το δικαίωμα γέννησης στις μελλοντικές γενιές.


Από Johan Rockström του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την έρευνα για τις κλιματικές επιπτώσεις.

Πηγή

79 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page