top of page

Έτοιμοι για την Πρόκληση; 22 Μέρες Αρκούν Για Να Αλλάξετε Μια Συνήθεια!!

Updated: Dec 22, 2020


Η ομάδα Vegan 22 είναι Πρόκληση 22 ημερών αποκλειστικά Vegan διατροφής για μετάβαση προς ένα Vegan τρόπο ζωής.Μέσα από μία ομάδα vegan μεντόρων,διατροφολόγων και ειδικών συμβούλων,με καθημερινές συνταγές από τους Σεφ της ομάδας,συμβουλές διατροφής,υλικό για ηθική, περιβάλλον και υγεία με καθοδήγηση και πολλά άλλα βοηθάμε  τους Challengers να μεταβούν σε vegan τρόπο ζωής.Η πρόκληση διαρκεί 22 μέρες και αφορά άτομα τα οποία είναι έτοιμα να ακολουθήσουν ένα vegan τρόπο ζωής και χρειάζονται ενημέρωση και βοήθεια.

Γιατί όμως 22 μέρες?


Δεν είναι εύκολο ή τουλάχιστον δεν είναι εύκολο πάντα να σπάσεις μία κακή συνήθεια. Στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις μία καλή συνήθεια από το να σπάσεις μία κακή. Όπως άλλωστε ισχύει και για οποιονδήποτε στόχο βάζουμε, ένα μεγάλο κομμάτι που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία είναι η σωστή προετοιμασία.Είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις στον εαυτό σου την πρόκληση να απέχει από μία συγκεκριμένη συνήθεια για 22 ημέρες.Η παραπάνω μέθοδος θεωρείται ένας πετυχημένος τρόπος καθώς αναβάλλεις την οριστική απόφαση για τη διακοπή μίας συνήθειας σε μια χρονική στιγμή που ευνοεί τη λήψη αυτής της απόφασης. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο διάστημα είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις.


Όταν σκεφτόμαστε,αισθανόμαστε και δρούμε σύμφωνα με συγκεκριμένο τρόπο για ένα χρονικό διάστημα,αυτό δεν μας γίνεται μόνο πρακτική συνήθεια αλλά επιδρά και στα συστήματα μνήμης του εγκεφάλου μας.Ερευνητές του MIT επιβεβαίωσαν ότι οι νευρώνες που βρίσκονται στο σημείο του εγκεφάλου που δημιουργεί την τάση της συνήθειας έχουν μεγάλη επίδραση και στο συναισθηματικό κομμάτι του οργανισμού μας. Στον πρόσθιο εγκέφαλό μας αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες που συνιστούν μια συνήθεια αφήνοντας χώρο στο υπόλοιπο κομμάτι του εγκεφάλου μας να κάνει άλλες πιο σημαντικές διεργασίες που συνδέονται με τη μνήμη.

Ένας Αμερικανός ψυχολόγος ο Albert Bandura, πίστευε ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται παρατηρώντας και αντιγράφοντας συμπεριφορές των άλλων σύμφωνα με τον μιμητισμό.Σύμφωνα με το British Journal of General Practice παροτρύνονται οι ειδικοί υγείας να παρέχουν συμβουλές σχηματισμού συνήθειας. Σε συνδυασμό με μικρές αλλαγές στο καθημερινό περιβάλλον προσφέρουν έναν καινοτόμο τρόπο για την μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφοράς.Γι αυτό και οι συμμετέχοντες στην πρόκληση ενθαρρύνονται να στοχεύουν σε μικρές και εύχρηστες καθημερινές αλλαγές.Γεγονός που με τη σειρά του τονώνει την αυτοπεποίθηση για την επιδίωξη περαιτέρω αλλαγών.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να σπάσει μια συνήθεια εξαρτάται από τρεις παράγοντες:


1ον είναι η διαθεσιμότητα εναλλακτικής συνήθειας.

Είναι πολύ πιο εύκολο να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι νέο από το να σταματήσουμε να κάνουμε κάτι συνηθισμένο. Με λίγα λόγια δεν προσπαθούμε απλά να σταματήσουμε μια προηγούμενη συνήθεια αλλά να ξεκινήσουμε μια καινούρια που θα αντικαταστήσει την παλιά.

2ον είναι η δύναμη του κινήτρου για αλλαγή.

Οι άνθρωποι που θέλουν να αποβάλλουν μια συνήθεια τους, για λόγους ευθυγραμμισμένους με τις προσωπικές τους αξίες, θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους γρηγορότερα από τους ανθρώπους που το κάνουν για εξωγενείς λόγους.Κατανοώντας τα κίνητρα που σε ωθούν στη συνήθεια είναι σημαντικό να δεις κάθε ένα από τα ξεχωριστά κομμάτια του. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις από τα κίνητρα που σε ωθούν σε μία κακή συνήθεια.

3ον είναι η ψυχική και σωματική ικανότητα να σπάσει η συνήθεια.

Οι μακρές συνήθειες είναι κυριολεκτικά εδραιωμένες στο νευρικό επίπεδο, έτσι είναι ισχυροί καθοριστικοί παράγοντες συμπεριφοράς.Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι είναι σχεδόν πάντα ικανοί να κάνουν κάτι άλλο όταν ενημερώνονται και έχουν επαρκή κίνητρα να αλλάξουν.

Η προσπάθεια σχηματισμού συνήθειας ξεκινάει από την «φάση έναρξης», κατά την οποία επιλέγεται η νέα συμπεριφορά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει.

Η αυτοτέλεια αναπτύσσεται στην επόμενη «φάση μάθησης», κατά την οποία η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται στο επιλεγμένο πλαίσιο για να ενισχυθεί.

Ο σχηματισμός συνήθειας κορυφώνεται στην «φάση σταθερότητας», στην οποία έχει διαμορφωθεί η συνήθεια έτσι ώστε να υφίσταται με την πάροδο του χρόνου με ελάχιστη προσπάθεια ή σκέψη.


Ο πρωτοποριακός ψυχολόγος και φιλόσοφος William James το 1887, στο βιβλίο Habit μίλησε για την επιτυχή δημιουργία νέων συνηθειών,επισήμανε πως χρειάζεται να ξεκινήσουμε δυναμικά και αποφασισμένα και να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας σε συνθήκες που ενθαρρύνουν τον νέο δρόμο και περιβάλλουν την απόφαση μας με κάθε πιθανή βοήθεια. Ότι προσφέρει δηλαδή η πρόκληση των 22 ημερών.


Οι συμβουλές σχηματισμού συνηθειών λοιπόν είναι απλές.


Ανανέωσε το σχεδιασμό σου

Η διακοπή μίας συνήθειας δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο στόχο βάζουμε. Ανάλογα με την εξέλιξη της προσπάθειάς σου είναι δυνατόν να χρειάζεται να αναθεωρήσεις κάποιους επιμέρους στόχους.

Σκέψου την κάθε μέρα ξεχωριστά

Κάθε μία μέρα είναι ξεχωριστή και σε αυτήν πρέπει να εστιάσεις το ενδιαφέρον σου.Κοίταξε το σήμερα και άσε το αύριο να έρθει πρώτα.Προγραμμάτισε τη μέρα σου. Κράτα στο τέλος της σημειώσεις για την πορεία της προσπάθειάς σου. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο να μείνεις συγκεντρωμένος στο στόχο σου.

Αγνόησε όσους σου λένε «δεν μπορείς»

Σε κάθε προσπάθεια να σπάσει κανείς μια κακή συνήθεια θα υπάρξουν άνθρωποι που συνειδητά ή μη θα σου βάλλουν εμπόδια. Μερικές φορές μοιάζει λες και όταν προσπαθούμε να διακόψουμε κάτι όλοι μας προτείνουν δραστηριότητες που έχουμε συνδυάσει με αυτό.

Σκέψου θετικά

Θετική σκέψη μπορεί να σε βοηθάει να ξεπεράσεις τους πειρασμούς. Το να σκέφτεσαι θετικά σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει πρώτον να μπορείς απέναντι σε κάθε αρνητική σκέψη να κάνεις μια θετική. Σημαίνει επίσης ξυπνώντας το πρωί να μπορείς να σκέφτεσαι τα όμορφα πράγματα που έχεις στη ζωή σου πάντα υπάρχουν ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να τα σκεφτούμε. Σημαίνει ότι μπορείς να οραματιστείς τον εαυτό σου έχοντας σπάσει τη συνήθεια που θέλεις.

Βρες κάποιον να μοιραστείς την προσπάθεια

Η προσπάθεια για την αλλαγή μίας κακής συνήθειας γίνεται πολύ πιο εύκολη αν δεν την κάνεις μόνος καθώς μπορείς να μοιραστείς μαζί του δραστηριότητες και εμπειρίες.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιο πρόσωπο να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια σου είναι να μιλάς μαζί του, όπως οι προσωπικοί μέντορες της ομάδας μας, τις στιγμές που ο πειρασμός για την κακή συνήθεια είναι μεγαλύτερος.


Η διαχείριση του πειρασμού

Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλεις να γυρίσεις στην παλιά σου συνήθεια. Κάποιες από αυτές μπορεί η ανάγκη να είναι έντονη.  Ιδιαίτερα σε στιγμές πίεσης και στρες. Είναι οι στιγμές που κινδυνεύεις να κυλήσεις. Ακόμα κι αν το κάνεις αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις γιατί σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία το ένα παράπτωμα αλλά η πετυχημένη ολοκλήρωση της προσπάθειας.


Όσο σημαντική είναι μία καλή προετοιμασία και ο σχεδιασμός άλλο τόσο σημαντικό είναι να αποκτήσεις ένα σύστημα υποστήριξης που να σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα εμπόδια που θα βρεις μπροστά σου.Πάρε την Πρόκληση και κάνε την διαφορά..Μία πρόκληση με ηθικό πρόσημο ώστε να σώσεις τον πλανήτη, τα ζώα και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού σου,την υγεία σου!#vegan22greecechallenge#vegan22greece

132 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page