top of page

Γουρούνια που Κολυμπούν στις Μπαχάμες μια Διαφορετική Ιστορία Εκμετάλλευσης

Updated: Jul 24, 2022

Οι Μπαχάμες φημίζονται για τον ήλιο, την άμμο και διάσημοι όπως ο Johnny Depp, ο Faith Hill και ο Tim McGraw και ο David Copperfield είναι ιδιοκτήτες κάποιων νησιών εκεί.


Καθώς τα νησιά έγιναν δημοφιλή στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι ντόπιοι αποφάσισαν να μεταφέρουν τα ζώα σε ένα πιο απομονωμένο μέρος.Το νησί Big Major Cay ήταν αρκετά μακριά ώστε οι επισκέπτες να μην βλέπουν ή να μύριζουν τα γουρούνια, αλλά αρκετά κοντά ώστε οι ντόπιοι να μπορούσαν να πάρουν τα γουρούνια αν τα χρειάζονταν.


Εκτός από τα γουρούνια, το νησί είναι ακατοίκητο και είναι ένα από τα περισσότερα από 360 νησιά που αποτελούν την περιοχή Exuma στις Μπαχάμες.Το πιο κοντινό κατοικημένο νησί στο Big Mayor Cay είναι το Staniel Cay – ένα μικροσκοπικό νησί με πληθυσμό περίπου 110 ατόμων, αλλά έχει αεροδρόμιο.


Ο άγριος χοίρος (Sus scrofa), εισήχθη για πρώτη φορά στο νησί της Χαβάης πριν από περίπου 1500 χρόνια από τους Πολυνήσιους, στη συνέχεια τον 18ο αιώνα οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν ένα άλλο είδος χοίρου.Ο τοπικός μύθος ισχυρίζεται ότι κολύμπησαν προς την ξηρά μετά από ένα ναυάγιο ή αφέθηκαν στο νησί από ναυτικούς που σχεδίαζαν να επιστρέψουν και να τα φάνε, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. Στην αρχή, υπήρχαν μόνο μια χούφτα γουρούνια στο Big Major, με τον καιρό ο πληθυσμός αυξήθηκε. Μέχρι και τη δεκαετία του 1990, οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν το Big Major ως φάρμα, μαζεύοντας ζώα και σφάζοντάς τα ανάλογα με τις ανάγκες.

Πως άρχισαν να κολυμπούν.


Ως μη αυτόχθονα είδη, τα γουρούνια αντιμετωπίζουν πολλά, δυνητικά απειλητικά για τη ζωή τους, ζώντας στις Μπαχάμες. Τα γουρούνια δεν ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. Οι ιδρωτοποιοί αδένες μας επιτρέπουν να διώξουμε την υπερβολική θερμότητα από το σώμα μας μέσω της εξάτμισης. Αν και οι χοίροι έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, έχουν πολύ λίγους και επομένως δροσίζονται κυλιόμενοι στη λάσπη. Χωρίς λάσπη στο νησί, το μπάνιο στον ωκεανό είναι ο μόνος τρόπος για τα ζώα να ρυθμίσουν επαρκώς τη θερμοκρασία του σώματός τους. Η κύλιση στη λάσπη τους επιτρέπει επίσης να επικαλυφθούν με ένα προστατευτικό στρώμα που θα σταματήσει τις ακτίνες UV από το να καίνε το ευαίσθητο δέρμα τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους λευκούς χοίρους. Τα απροστάτευτα ζώα μπορεί να αναπτύξουν πληγές, εγκαύματα και κόκκινο ακατέργαστο δέρμα ενώ υπάρχει ακόμη και πιθανότητα αυτό να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Αυτό είναι αναμφίβολα οδυνηρό για τα γουρούνια, που η μόνη τους επιλογή είναι να απαλύνουν τις πληγές τους στο αλμυρό νερό.


Τα μωρά γουρούνια περιφέρονται ελεύθερα με νεαρούς, ενήλικες και ηλικιωμένους χοίρους. Τα ζώα διαφέρουν ως προς το χρώμα, μερικά είναι μαύρα, ενώ άλλα είναι ροζ,λευκά με στίγματα κτλ. Έχουν επίσης διαφορετικές προσωπικότητες, μερικά είναι πρόθυμα να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους, ενώ άλλα όχι.


Τα γουρούνια άρχισαν να παρατηρούν ότι κάθε μέρα, όταν το σκάφος του αγρότη πλησίαζε στο νησί, ήταν γεμάτο φαγητό έτσι, άρχισαν να κολυμπούν μέχρι το σκάφος.Τα γουρούνια ενώ εβρισκαν τροφή μόνα τους στο ηπειρωτικο κομμάτι του νησιού άρχισαν να εξαρτώνται από τους ανθρώπους αφού τα τάιζαν άπλετη τροφή.Φυσικά, τα γουρούνια τρώνε αυτό που τα ταΐζουν οι επισκέπτες. Για χρόνια, αυτή η διαδικασία ήταν ανεξέλεγκτη και οι τουρίστες έδιναν στα γουρούνια τα πάντα, από μαρούλι και αστακό μέχρι ωμό κρέας και μπύρα. Τα γουρούνια πήγαιναν στην παραλία περιστασιακά αλλά με την αύξηση του τουρισμού, τα γουρούνια βασίζονται στους ανθρώπους περισσότερο από ποτέ.

Το 2017 επτά από τα άγρια ​​γουρούνια, βρέθηκαν νεκρά στο Big Major Cay, ένα από τα νησιά. Αν και οι αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι οι τουρίστες είχαν δώσει στα γουρούνια θανατηφόρες δόσεις αλκοόλ,οι ειδικοί κατέληξαν ότι τα νεκρά γουρούνια πιθανότατα είχαν καταπιεί άμμο.Οι κτηνίατροι που επισκέφτηκαν την τοποθεσία βρήκαν μεγάλες ποσότητες άμμου στα στομάχια των νεκρών ζώων, κάτι που προκλήθηκε από εισροή επισκεπτών που πετούσαν ποσότητες τροφής στην παραλία.


Μετά από αυτό εθελοντές τοποθέτησαν πινακίδες σχεδιασμένες να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την υγεία των ζώων. Οι πινακίδες υπενθυμίζουν στους επισκέπτες ότι «Τα γουρούνια δεν είναι σκουπιδοτενεκέδες» και ότι είναι καλύτερο να ταΐζουν τα ζώα στο νερό για να μην καταπίνουν άμμο. Ωστόσο δεν υπάρχει αστυνόμευση και με ορδές τουριστών δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ταίζει τα γουρούνια ο καθένας από αυτούς ενώ έχουν εισαχθεί και σαύρες οι οποίες ταίζονται από τους επισκέπτες.

Άλλες Παραλίες με γουρούνια


Λόγω της δημοτικότητας της πρώτης παραλίας ορισμένοι ντόπιοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν και άλλες παραλίες με γουρουνάκια σε διπλανά νησάκια. Σήμερα εξι νησιά έχουν γουρούνια που κολυμπούν στις Μπαχάμες (Exuma, Eleuthera, Spanish Wells, Abacos, Rose and Grand Bahamas.) Ωστόσο, τα αρχικά γουρούνια και το πιο διάσημο νησί, η παραλία των χοίρων, βρίσκεται στο Exuma. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία ή άλλο μέσο για να φτάσουν στο Swimming Pigs Island, ο μόνος τρόπος είναι να κάνουν κράτηση σε τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί.Οι τοπικοί οδηγοί, οι εταιρείες ξεναγήσεων με σκάφος στην Καραϊβική και τα κοντινά θέρετρα επωφελούνται από ταξιδιώτες που θα έδιναν τα πάντα - και θα πλήρωναν οτιδήποτε - για να κολυμπήσουν και να τραβήξουν μια selfie με τα γουρούνια στις Μπαχάμες.


Οι οδηγοί μεταφέρουν συνήθως νεαρά άτομα που κατεβαίνουν στην παραλία να πιούν, να διασκεδάσουν και να βγάλουν φωτογραφίες να κολυμπούν με τα γουρούνια δίπλα, δίπλα δελεάζοντας τα με τρόφιμα. Αυτό δεν διαφέρει πολύ από έναν ζωολογικό κήπο. Οι χοίροι διαχειρίζονται συλλογικά από ντόπιους και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται για κέρδος. Μπορεί να μην έχει εισιτήριο όμως τα χρήματα βγαίνουν από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.


Μπορεί να δίνεται η εντύπωση ότι αυτά τα ζώα ζουν μια πολύ διαφορετική ζωή, χωρίς ανησυχία, χαλαρώνοντας στην παραλία. Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα ζώα δεν γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ζουν στον παράδεισο και πεθαίνουν από φυσικά αίτια,κάνουν μεγάλο λάθος.Άγνωστο παραμένει πως διατηρείται ο πληθυσμός τους αφού δεν είναι στειρωμένα. Τα γουρούνια που κολυμπούν δεν διαφέρουν από τα εκατομμύρια γουρούνια που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε σφαγεία, εκτός από το γεγονός ότι ζουν στις Μπαχάμες.













Άγρια Ζωή και Τουρισμός


Τα θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανθρώπων στα νησιά με τα γουρούνια που κολυμπούν στις Μπαχάμες έχουν πολλαπλασιαστεί. Από γουρούνια που κολυμπούν και ταΐζονται από πλαστικά μέχρι αλκοόλ, σε καρχαρίες που "δαμάζονται με σχοινί" από ανθρώπους που το θεωρούν ψυχαγωγία, έως και σαύρες που ταίζονται με ειδικά μεταλλικά στικ.



Όπως αποκαλύπτεται σε βίντεο άτομο προσπαθεί να «δαμάσει» ένα καρχαρία με χρήση σχοινιού ως λάσο με συνοδεία του "γητευτή" του, ενώ δεκάδες άλλα άτομα επιδίδονται στην βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση της διαδικασίας κακοποίησης του καρχαρία στην ακτή δίπλα τους.

Και όλα αυτά γίνονται φυσικά με το κατάλληλο αντίτιμο σε αυτούς που εμπορεύονται την κακοποίηση καρχαριών και άλλων ζώων.



Ο καρχαρίας τροφός είναι το μόνο μέλος του γένους Γιγγλυμόστομα, και απατάνται σε τροπικά και υποτροπικά νερά πάνω από την ηπειρωτική και νησιωτική υφαλοκρηπίδα, σε βάθος από ένα έως 75 μέτρα. Φτάνει σε μήκος τα 4,3 μέτρα.


"Το κολύμπι με τους καρχαρίες τροφούς (nurse sharks) είναι τώρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στις Μπαχάμες μαζί με το ομόλογο του το κολύμπι με γουρούνια στο Pig Beach.Οι επισκέπτες έρχονται για να τραβήξουν φωτογραφίες να επιπλέουν σε μια θάλασσα μαζι με καρχαρίες. Έχει γίνει ένα πολύ δημοφιλές στιγμιότυπο διακοπών για ανάρτηση στα social media" αναφέρει το ταξιδιωτικό πρακτορείο.


Είναι θέμα χρόνου οι αρχές να διεξάγουν έρευνα για αυτή την παράνομη δραστηριότητα που περιλαμβάνει κακοποιήση και πιθανόν αιχμαλώτιση καρχαριών καθώς και να ξεσηκωθούν οι μεγάλες οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.Άγνωστο παραμένει πως ελέγχεται ο πληθυσμός στα γουρούνια καθώς και πως εισήχθησαν οι σαύρες στο νησί


Τα ζώα δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενα για τους δικούς μας και η χρήση τους για ψυχαγωγία αποτελεί καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.


Η αξιοπρέπεια είναι μια έννοια που καθορίζεται κυρίως από την ηθική μας γίνεται απτή και μέσω του τρόπου που φερόμαστε στους άλλους συμπεριλαμβανομένων των μη ανθρώπινων ζώων.


Η ανάγκη για μοναδικές, άξιες σχολιασμών φωτογραφίες έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού άγριας ζωής.Τα ζώα δεν μας ανήκουν για να τα χρησιμοποιούμε ως photo props. Είναι ευαίσθητα άτομα με την ίδια επιθυμία για ασφάλεια και άνεση με τους ανθρώπους και αξίζουν τον σεβασμό μας.Οι αναμνήσεις μας σε ένα ταξίδι μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν και να απαθανατιστούν χωρίς τη χρήση ζώων. Πολλά ζώα εκτρέφονται ειδικά για να παρέχουν στους τουρίστες/επισκέπτες μια ευκαιρία φωτογραφίας, αλλά μόλις χάσουν τη «χαριτωμενιά» τους και γίνουν πολύ μεγάλα τα περιμένει ο τρόμος και πολλές φορές ο θάνατος.


Ο τουρισμός άγριας ζωής - ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20 έως 40 τοις εκατό του συνόλου του τουρισμού παγκοσμίως - είναι αμφιλεγόμενος και μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ζώα. Ένας ανυπολόγιστος αριθμός φωτογραφιών που καταγράφουν βόλτες με καμήλες στην έρημο, τίγρεις στην Ταϊλάνδη και κολύμπι με δελφίνια σε αστραφτερές μπλε πισίνες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να αλληλεπιδράσουν με ζώα. Με διαφορά το πιο κοινό ζώο που χρησιμοποιείται στον τουρισμό άγριας ζωής είναι οι ελέφαντες, κυρίως στην Ασία.


Πάνω από το 75 τοις εκατό των ελεφάντων ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες σύμφωνα με την Παγκόσμια Προστασία των Ζώων. Η έκθεσή τους διαπίστωσε ότι ο τουρισμός ελεφάντων έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία χιλιάδων ζώων σε όλη την Ασία. Οι ταξιδιώτες ελπίζουν να βγάλουν μια selfie με ελέφαντα ή να διασχίσουν μια βόλτα με έναν ελέφαντα, συχνά δεν γνωρίζουν τη ζημιά που προκαλούν στους ελέφαντες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ταϊλάνδη, η οποία έχει διπλάσιο αριθμό ελεφάντων που χρησιμοποιούνται στον τουρισμό από όλες τις άλλες ασιατικές χώρες μαζί.


Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η αγάπη για τα ζώα είναι το κύριο κίνητρο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τα αξιοθέατα της άγριας ζωής, ωστόσο αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους,μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου 550.000 ζώα είναι αιχμάλωτα σε όλο τον κόσμο.Η προβολή και η κανονικοποίηση της εκμετάλλευσης ζώων ως εκθέματα αλλά και ως αντικείμενα ψυχαγωγίας είναι κατακριτέα απο τις σύγχρονες κοινωνίες μας.

Σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς, θα θέλαμε να σκεφτείτε να προσεγγίσετε τον τουρισμό άγριας ζωής από μια διαφορετική οπτική γωνία, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την αλλαγή για τα ζώα .


Υπογράψτε την έκκλησή μας για να παροτρύνουμε το Instagram να απαγορεύσει τις selfies της άγριας ζωής από την πλατφόρμα του.

https://www.thepetitionsite.com/.../urge-instagram-to.../


Και εδώ γιατί δεν πρέπει να ταίζουμε άγρια ζώα

https://www.vegan22greece.gr/post/περισσότερο-κακό-παρά-καλό-να-δίνουμε-τροφή-σε-άγρια-ζώα