top of page

Διαδικτυακή Ομιλία του Gary Lawrence Francione

Updated: Feb 2, 2021

Ο Gary Lawrence Francione ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του νεοσύστατου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών,από τον Καθηγητή Κ Δουδωνή,στα πλαίσια του μαθήματος "Νομοθεσία και Ευζωία Ζώων του μεταπτυχιακού του ΕΚΠΑ.Ο Gary Lawrence Francione είναι Αμερικανός νομικός μελετητής,διακεκριμένος Καθηγητής Νομικής ,Μελετητής Νομικής & Φιλοσοφίας στο Rutgers School of Law – Newark και Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν στην Αγγλία, όπου διδάσκει το 2020-2021.


Ο καθηγητής Francione διδάσκει θέματα σχετικά με τη νομοθεσία και τα δικαιώματα των ζώων για περισσότερα από 25 χρόνια. Έχει δώσει διαλέξεις στα παραπάνω θέματα σε πολυάριθμες χώρες και είναι ιδιαιτέρως γνωστός για την κριτική που ασκεί στη νομοθεσία της ευζωίας των ζώων και στο καθεστώς ιδιοκτησίας των ζώων, καθώς και για τις θέσεις του περί δικαιωμάτων των ζώων. Έχει εκδώσει πολυάριθμα βιβλία και άρθρα σε θέματα σχετικά με τη νομοθεσία για τα ζώα και τα δικαιώματα των ζώων.


Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, διοργανώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ και των Επιστημονικών Ινστιτούτων The Animals and Society Institute (ASI) και Humane Society Institute for Science and Policy της Επιστημονικής Εταιρείας The Humane Society of the United States (HSUS) και ιδρύθηκε φέτος.


Από το site του Gary L. Francione http://www.abolitionistapproach.com


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ! (ABOLITION)


Το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να γίνετε vegan.


Ο βιγκανισμός δεν είναι μόνο θέμα διατροφής ή τρόπος ζωής.Ο βιγκανισμός είναι η προσωπική έκφραση της υποστήριξης σας προς την προσέγγιση της κατάργησης της εκμετάλλευσης των ζώων.


•Η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) σημαίνει ότι δεν τρώτε οποιοδήποτε ζωικό προϊόν-καθόλου κρέας, ψάρια, κοτόπουλο ή άλλα πτηνά,γαλακτοκομικά, αυγά, ή μέλι. Σημαίνει ότι δεν φοράτε γούνα, δέρμα, μαλλί, ή μετάξι, και ότι δεν χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα ή που έχουν δοκιμαστεί στα ζώα.


• Κάθε άτομο που γίνεται βίγκαν έχει ως αποτελέσματα μια μείωση στη ζήτηση για τα ζωικά προϊόντα.


• Η καθαρή χορτοφαγία (βιγκανισμός) είναι κάτι που κάθε ένας από μας μπορεί να κάνει τώρα. Καμία εκστρατεία, νομοθεσία, προσφυγή στο δικαστήριο, δεν απαιτείται. Μπορείτε απλά να το κάνετε. Είναι εντελώς μέσα στον έλεγχό σας.


•Και είναι εύκολο. Είναι απλά θέμα να πάρουμε πραγματικά σοβαρά τα μη ανθρώπινα ζώα και όχι μόνο να λέμε ότι τα παίρνουμε σοβαρά. Είναι απλά θέμα να αναγνωρίσουμε ότι οποιαδήποτε ευχαρίστηση παίρνουμε από μια μπριζόλα ή ένα παγωτό, ή φορώντας ένα δερμάτινο παλτό, δεν μπορεί ενδεχομένως να δικαιολογήσει την επιβολή πόνου, βασανιστηρίων, και θανάτου σε ένα ζώο.


•Το να σταματήσουμε να τρώμε σάρκα δεν είναι αρκετό. Δεν υπάρχει καμία ηθική διάκριση που μπορεί να γίνει μεταξύ του κρέατος και των γαλακτοκομικών, των αυγών, ή άλλων ζωικών τροφίμων.Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά τυγχάνουν απαίσιας μεταχείρισης και καταλήγουν στο ίδιο σφαγείο με τα ζώα κρέατος.


•Υπάρχει πιθανόν μεγαλύτερο μαρτύριο σε ένα ποτήρι γάλακτος απ' ότι σε μια μπριζόλα.


•"Τα ελευθέρας-βοσκής" ή "τα εκτρεφόμενα ανθρωπιστικά" ζώα ή ζωικά προϊόντα δεν είναι η απάντηση. Αυτές οι ετικέτες μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, αλλά δεν κάνουν τίποτα για τα μη ανθρώπινα ζώα που εκμεταλλεύεστε.


• Όπως ακριβώς δεν θα μπορούσατε με συνέπεια να είστε υπέρμαχος της κατάργησης (abolitionist) όσον αφορά τους ανθρώπινους σκλάβους εάν ήσαστε ιδιοκτήτης σκλάβων, δεν μπορείτε με συνέπεια να είστε υπέρμαχος της κατάργησης όσον αφορά την μη ανθρώπινη σκλαβιά εάν συνεχίζετε να τρώτε, να φοράτε, ή να χρησιμοποιείτε τη σάρκα και τα προϊόντα που παράγονται από τα μη ανθρώπινα ζώα.


Και αφού γίνετε βίγκαν, αρχίστε να ενημερώνετε και να εκπαιδεύετε τον καθέναν που ξέρετε για τον βιγκανισμό και να τους εξηγείτε τις ιδέες που σας παρακίνησαν.


Δεν χρειάζεστε χρήματα, ή μια μεγάλη οργάνωση για τα ζώα, ή οτιδήποτε άλλο παρά τη δική σας απόφαση για να βοηθήσετε να επιτύχετε την κατάργηση (της εκμετάλλευσης των ζώων).


Και εάν μπορείτε, υιοθετήστε ένα μη ανθρώπινο ζώο και δώστε του/της ένα σπίτι αγάπης.


ΟΙ ΕΞΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


1. Η θέση των δικαιωμάτων των ζώων υποστηρίζει ότι όλα τα αισθανόμενα όντα, ανθρώπινα ή μη ανθρώπινα, έχουν ένα δικαίωμα: το βασικό δικαίωμα να μην αντιμετωπίζονται ως ιδιοκτησία των άλλων.


2. Η αναγνώρισή από εμάς αυτού του ενός βασικού δικαιώματος σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε, και όχι απλά να ρυθμίσουμε, τη θεσμοθετημένη εκμετάλλευση ζώων -γιατί αυτή θεωρεί ότι τα ζώα είναι η ιδιοκτησία των ανθρώπων.


3. Όπως ακριβώς απορρίπτουμε το ρατσισμό, το σεξισμό, τη διάκριση σε βάρος των ηλικιωμένων, και τη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων, έτσι απορρίπτουμε και τον σπισισμό (τη διάκριση σε βάρος των άλλων ειδών - speciesism).


Το είδος (species) ενός αισθανόμενου όντος δεν είναι ένας άλλος λόγος για να αρνηθούμε τη προστασία αυτού του βασικού δικαιώματος από όσο η φυλή, το φύλο, η ηλικία, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι λόγος για να αρνηθούμε την ιδιότητα μέλους στην ανθρώπινη ηθική κοινότητα σε άλλους ανθρώπους.


4. Αναγνωρίζουμε ότι δεν θα καταργήσουμε σε μία νύχτα τη θέση ιδιοκτησίας των μή ανθρώπινων ζώων, αλλά θα υποστηρίξουμε μόνο εκείνες τις εκστρατείες και θέσεις που προωθούν ρητά την ατζέντα αυτών που είναι υπέρ της κατάργησης της εκμετάλλευσης των ζώων.Δεν θα υποστηρίξουμε τις θέσεις που ζητούν την υποθετικά "βελτιωμένη" ρύθμιση (με κανονισμούς) της ζωικής εκμετάλλευσης. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε εκστρατεία προωθεί το σεξισμό, το ρατσισμό, τη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων ή άλλες μορφές διάκρισης ενάντια στους ανθρώπους.


5. Αναγνωρίζουμε ότι το σημαντικότερο βήμα που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει προς την κατάργηση (της εκμετάλλευσης των ζώων) είναι να υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής και να ενημερώσει/εκπαιδεύσει και άλλους σχετικά με την καθαρή χορτοφαγία (veganism). Η αυστηρή χορτοφαγία είναι η αρχή της κατάργησης που εφαρμόζεται στην προσωπική ζωή κάποιου και η κατανάλωση οποιουδήποτε κρέατος, πτηνών, ψαριών, ή γαλακτοκομικών προϊόντων, ή και το φόρεμα ρούχων ή η χρήση ζωικών προϊόντων, είναι ασυμβίβαστη με την προοπτική της κατάργησης (της εκμετάλλευσης των ζώων).


6. Αναγνωρίζουμε την αρχή της πολιτικής της μη βίας ως κατευθυντήρια αρχή του κινήματος των δικαιωμάτων των ζώων.

201 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page