Είναι τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού Vegan;

Updated: Dec 11, 2020

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι τρομερά κακό για την υγεία ενός ατόμου. Φυσικά, ανεξάρτητα από τους κινδύνους, ορισμένοι άνθρωποι θα καπνίσουν.


Είναι όμως τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού vegan;


Τα ζώα εκτίθενται σε καπνό και άλλα υποπροϊόντα τσιγάρων μέσω της χρήσης τους πειράματα και μέσω επαφής με καπνιστές, όπως στην περίπτωση ζώων συντροφιάς. Δυστυχώς τα περισσότερα τσιγάρα και προϊόντα καπνού δεν είναι vegan γιατί οι καπνοβιομηχανιές κάνουν πειράματα σε ζώα αλλά και περιέχουν ζωικά παράγωγα.

Σε πειράματα εισπνοής καπνού, σκύλοι, πρωτεύοντα, ινδικά χοιρίδια,χάμστερ, κουνέλια, αρνιά, κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα ζώα ακρωτηριάζονται, εμποτίζονται με νικοτίνη και αναγκάζονται να εισπνέουν καπνό.

Οι δοκιμές σε ζώα χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς για να αποφύγουν τη λήψη μέτρων κατά των καπνοβιομηχανιών. Δεκαετίες ασαφών αποτελεσμάτων τους επέτρεψαν να διαιωνίσουν τη σύγχυση και να αποτρέψουν τους γιατρούς να δώσουν έγκυρες προειδοποιήσεις. Οι ερευνητές πέρασαν δεκαετίες αναγκάζοντας Beagle να αναπνέουν καπνό από τσιγάρα και να βάφουν με πίσσα τις πλάτες των ποντικών αν και υπήρχαν ήδη σαφείς δεσμοί μεταξύ του καπνού και του καρκίνου του ανθρώπου.Οι γιατροί ενθαρρύνθηκαν να παραμείνουν σιωπηλοί ενώ οι ερευνητές πέρασαν χρόνια εκτελώντας δοκιμές σε ζώα.

Σήμερα,παρά τις συγκεντρώσεις δεδομένων που αποδεικνύουν τη σχέση καπνού / καρκίνου, η βιομηχανία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές καπνού σε ζώα, ξοδεύοντας εκατομμύρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζώα σε μια προσπάθεια χειραγώγησης δεδομένων.


Τα πειράματα διεξάγονται ακόμη, τα ζώα αναγκάζονται να αναπνέουν καπνό τσιγάρου για έως και έξι ώρες κάθε μέρα, για τρία χρόνια. Τα ζώα αποφεύγουν φυσικά να αναπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, έτσι οι εργαστηριακοί αρουραίοι εξαναγκάζονται σε μικροσκοπικά δοχεία και ο καπνός τσιγάρου αντλείται απευθείας στις μύτες τους.Η PETA ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει τα πειράματα καπνίσματος σε ζώα σε Ευρώπη και Αμερική. Οι μέθοδοι δοκιμής χωρίς ζώα είναι άμεσα διαθέσιμες και σχετίζονται περισσότερο με τον άνθρωπο.Διαφορετικά ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στις τοξίνες και τα ζώα στα εργαστήρια δεν εκτίθενται στη νικοτίνη με τον ίδιο τρόπο, ή με το χρονικό πλαίσιο, όπως οι άνθρωποι. Άλλωστε, γνωρίζουμε ήδη από την κλινική έρευνα - και από τη βασική κοινή λογική - ότι η νικοτίνη μας κάνει κακό. Ο βασανισμός των ζώων είναι ανήθικος περιττός και κοστίζει τις ζωές σε εκατομμύρια ζώα.

Υπάρχουν ζωικά συστατικά στα τσιγάρα;


Ναι, τα τσιγάρα μπορεί να περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κερί μέλισσας και καστόριο, συστατικό που εμφανίζεται συχνά στα τσιγάρα είναι το castoreum, το οποίο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει μια γλυκιά γεύση και μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένους τύπους αρωμάτων και αρωματικών βανίλιας. Το Castoreum σίγουρα δεν είναι vegan, καθώς φτιάχνεται από έκκριση από αδένες κοντά στο ορθό του κάστορα.Η καπνοβιομηχανία δεν υποχρεούται να αποκαλύπτει συστατικά και πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καπνού.


Ορισμένοι ερευνητές έχουν στοιχεία ότι τα τσιγάρα περιέχουν αίμα χοίρου. Χρησιμοποιείται στα φίλτρα καθώς παγιδεύει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες από την είσοδο στους πνεύμονες του καπνιστή.Αυτό το άρθρο περιγράφει την παγκόσμια αντίδραση σε ένα δελτίο τύπου που υπογραμμίζει στοιχεία ότι η αιμοσφαιρίνη χοίρου («αίμα χοίρου») χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές στην παραγωγή φίλτρων τσιγάρων ενώ ποτέ δεν αποκαλύφθηκε στους καπνιστές. Ο Simon Chapman του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αποκάλυψε , «ανησυχίες ότι συστατικά όπως πρόσθετα ή βοηθητικά που χρησιμοποιούνται στον καπνό τα προϊόντα είναι ουσιαστικά μη ρυθμιζόμενα και μη διαφανή. "και ότι αυτό αφορά ιδίως τους Εβραϊούς, τους Μουσουλμάνους,τους χορτοφάγους και φυσικά τους vegan.

Εναλλακτικές επιλογές


Η εύρεση αν ορισμένοι τύποι τσιγάρων ή προϊόντων ατμών είναι φιλικοί για vegan είναι δύσκολη.Στην Ελλάδα,η εταιρεία ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. έχει δηλώσει ότι


'' η εταιρεία μας, όντας ιδιαίτερα ευαίσθητη με το θέμα αυτό, δεν διεξάγει πειράματα με ζώα και δεν χρησιμοποιεί ζωικά πρόσθετα σε κανένα από τα σήματά της.''

Το 2001, η American Spirit ισχυρίστηκε ότι έχει στραφεί σε τσιγάρα, στα οποία η εταιρεία δεν διεξάγει δοκιμές τσιγάρων χρησιμοποιώντας ζώα.Χρησιμοποιούν μόνο καπνό και νερό και όχι άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι η American Spirits είναι μια μάρκα τσιγάρων που είναι φιλική προς Vegan.Η Winston είναι μια άλλη μάρκα τσιγάρων vegan που χρησιμοποιεί μόνο καπνό και νερό.Η Winston δεν χρησιμοποιεί πρόσθετα ή επιβλαβείς χημικές ουσίες, επομένως είναι επίσης φιλική προς vegan. Ωστόσο,η εταιρεία που κατέχει και τις δύο η RJ Reynolds μπορεί να παράγει vegan τσιγάρα, αλλά τα άλλα προϊόντα τους δοκιμάζονται σε ζώα.

Είναι ο καπνός,τα χαρτάκια και τα φιλτράκια για στριφτό τσιγάρο vegan;

Όσοι χρησιμοποιούν καπνό πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε ο καπνός είναι vegan εκτός από τις εταιρίες αναφέρθηκαν πιο πάνω.Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα περισσότερα χαρτάκια για τσιγάρα δεν είναι vegan. Το πρόβλημα προέρχεται από ζωικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κόλλα ή στη βαφή που κάνει τα χαρτιά λευκά.Τα περισσότερα χαρτάκια για τσιγάρα δεν είναι vegan επειδή χρησιμοποιούν κόλλα που μπορεί να κατασκευάζεται από ζωικά προϊόντα όπως καζεΐνη (γάλα), ευκωματίνη (ασπράδι αυγού) ή βραστά οστά ζώων.

Εναλλακτικές επιλογές Οι περισσότερες μάρκες χαρτιού δεν έχουν πληροφορίες σχετικά στη συσκευασία ωστόσο, υπάρχουν vegan χαρτάκια και φιλτράκια.

Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Είναι το vaping vegan;


Το Vaping έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των νέων ενηλίκων και των ατόμων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια ουσία που ονομάζεται ηλεκτρονικό υγρό θερμαίνεται και εξατμίζεται πριν εισπνευστεί. Λόγω της εντυπωσιακής ποικιλίας γεύσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών με γεύσεις που μοιάζουν με φρούτα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι είναι vegan. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα ηλεκτρονικά υγρά και λόγω δοκιμών σε ζώα.


Από τι φτιάχνεται το E-υγρό και γιατί δεν είναι vegan;

Το ηλεκτρονικό υγρό συνήθως περιέχει συστατικά όπως νικοτίνη, αρωματικές ύλες, προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη και περιστασιακά κάποιο πρόσθετο γλυκαντικό ή χρώμα. Ωστόσο, δημοφιλείς αρωματικές ύλες όπως βανίλια, φράουλα και βατόμουρο μπορούν επίσης να περιέχουν ζωικά συστατικά όπως το καστόριο και καρμίνη.


Τι γίνεται με τις χρωστικές σε E-liquid;


Οι χρωματισμοί E-υγρού μπορούν επίσης να περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης. Στην πραγματικότητα, μερικά κόκκινα ή ροζ χρώματα χυμού προέρχονται από σκαθάρια και αναφέρεται ως καρμίνη Ε120.


Εναλλακτικές επιλογές

Υπάρχουν μερικές εταιρείες ατμού όπως η Vape Green, Velvet Cloud ή Το Kai's Virgin Vapor, το οποίο παρέχει εναλλακτικές λύσεις.


Προσοχή

Σημείωση καμιά από τις παραπάνω εταιρείες δεν έχει κάποια Vegan πιστοποίηση.

Πειράματα

Άμεση έκθεση σε πειράματα


Οι πρώτες καταγεγραμμένες απόπειρες για τεχνητή πρόκληση όγκων σε ζώα μέσω της εφαρμογής προϊόντων καπνού πραγματοποιήθηκαν το 1911.


Μέθοδοι


  • Εφαρμογής συμπυκνωμάτων καπνού τσιγάρου στο δέρμα.

  • Έκθεσή τους στον κανονικό καπνό τσιγάρων.

Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη θρασεοστομία, στην οποία ο καπνός αντλείται μέσω ενός σωλήνα απευθείας από μια τρύπα που προκαλείται στο λαιμό του σκύλου ή μέσω μάσκας προσαρμοσμένης στο πρόσωπο του σκύλου.Τα σκυλιά αναγκάζονται να εισπνεύσουν καπνό τσιγάρου σε μηχανικούς αναπνευστήρες.Άλλες δοκιμές αφορούσαν την εισαγωγή ηλεκτροδίων στα πέος των σκύλων για τη μέτρηση της επίδρασης του καπνού τσιγάρων στη σεξουαλική απόδοση. Οι μάσκες δένονται στα πρόσωπα των αρουραίων και των ποντικών ενώ ο καπνός τσιγάρου αντλείται απευθείας στις μύτες. Οι πίθηκοι Rhesus περιορίζονται σε καρέκλες με συσκευές κεφαλής, ενώ εκτίθενται σε νικοτίνη και καφεΐνη για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην αναπνοή.

Μια ποικιλία παραγόντων διαφοροποιούν την εμπειρία ενός ανθρώπου που καπνίζει από αυτά τα ζώα.Οι καπνιστές εισπνέουν τον καπνό εθελοντικά και ως εκ τούτου το κάνουν πιο βαθιά από ότι τα ζώα που συνήθως υιοθετούν μικρές, ρηχές αναπνοές όταν εκτίθενται στον καπνό. Τα ζώα, κυρίως τρωκτικά και σκύλοι, έχουν επίσης σημαντικά μορφολογικά διαφορετικό ανώτερο αναπνευστικό σύστημα από τον άνθρωπο. Παρά τις μεταβλητές αυτές, οι δόσεις καπνού που χορηγούνται σε αυτά τα ζώα μπορούν να προσδιοριστούν εξετάζοντας δείγματα ιστού και αίματος. Τα σκυλιά, τα οποία δεν μπορούν να εκτεθούν στον καπνό τσιγάρων μέσω θαλάμων εισπνοής τόσο εύκολα όσο τα μικρά τρωκτικά, απαιτούν διαφορετικές μεθόδους έκθεσης στον καπνό τσιγάρου.

Αποτελέσματα


Η εφαρμογή συμπυκνωμάτων καπνού τσιγάρου στο δέρμα των ποντικών προκαλεί όγκους, τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις.Παρόλο που η καρκινογένεση του καπνού διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο, διάφοροι τύποι ζώων έχουν επίσης εκτεθεί σε εισπνοή καπνού σε προσπάθειες να αποδώσουν περαιτέρω πειραματικές αποδείξεις και έλεγχο για διάφορους πειραματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τύπων καπνού και των επιπέδων έκθεσης,κάτι το που θεωρείται ανήθικο στις ανθρώπινες μελέτες.


Από τη δεκαετία του 1960, το ζώο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για τη δοκιμή της καρκινογένεσης του καπνού ήταν το Σύριο Χάμστερ λόγω της αντοχής του στις πνευμονικές λοιμώξεις και της σπανιότητας με την οποία αναπτύσσει αυθόρμητα πνευμονικούς όγκους.

Ορισμένες μελέτες που αναφέρονται στις μονογραφίες του IARC διαπίστωσαν ότι ορισμένες, αλλά όχι όλες, ομάδες αρουραίων που εκτέθηκαν σε γενικό καπνό ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν όγκους των πνευμόνων. Οι μονογραφίες του IARC αναφέρθηκαν επίσης σε μελέτες που αφορούσαν κουνέλια και σκύλους που ήταν πολύ λιγότερο πειστικές.

Παθητικό κάπνισμα ζώων συντροφιάς


Μια μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tufts και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst συνέδεσε την εμφάνιση καρκίνου του στόματος της γάτας με την έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος μέσω της υπερέκφρασης του γονιδίου p53 . Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα ίδια πανεπιστήμια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γάτες που ζούσαν με έναν καπνιστή είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από λέμφωμα. Ο κίνδυνος αυξήθηκε με τη διάρκεια της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα και τον αριθμό των καπνιστών στο νοικοκυριό. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο,οι ερευνητές, εξετάζοντας περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα σκύλου, ήταν γενικά ασαφείς, αν και ανέφεραν μια αδύναμη σχέση για τον καρκίνο του πνεύμονα σε σκύλους που εκτίθενται σε καπνό.Ο αριθμός των καπνιστών στο σπίτι, ο αριθμός των πακέτων που καπνίζονταν στο σπίτι την ημέρα και ο χρόνος που ο σκύλος πέρασε στο σπίτι δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο του σκύλου για καρκίνο του πνεύμονα.


Μια μελέτη του 2008 που διεξήχθη από το Henry Ford Health System διαπίστωσε ότι με δεδομένες τις επιβλαβείς επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στα κατοικίδια ζώα τους, το 28,4% των ιδιοκτητών κατοικίδιων που καπνίζουν θα παρακινούταν να σταματήσουν, το 8,7% θα ζητούσε από αυτούς που ζουν μαζί τους να σταματήσουν, και το 14,2% θα σταματούσε το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους.

Δηλητηρίαση από νικοτίνη σε ζώα


Ζώα όπως σκύλοι, γάτες, σκίουροι και άλλα μικρά ζώα επηρεάζονται όχι μόνο από παθητική εισπνοή καπνού, αλλά και από δηλητηρίαση από νικοτίνη .Τα κατοικίδια κατοικίδια ζώα, ειδικά τα σκυλιά, αρρωσταίνουν συνήθως όταν οι ιδιοκτήτες αφήνουν προϊόντα νικοτίνης όπως αποτσίγαρα, καπνό μασήματος ή κόμμι νικοτίνης σε κοντινή απόσταση από το ζώο Τα αποτσίγαρα είναι τα υπολείμματα ενός τσιγάρου μετά το κάπνισμα που περιέχουν φίλτρο που περιέχει πίσσα, σωματίδια και τοξίνες από το τσιγάρο όπως αμμωνία, αρσενικό, βενζόλιο, τερεβινθίνη και άλλες τοξίνες .

Περιβάλλον


Τα αποτσίγαρα μπορούν να βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες ως απορρίμματα.Μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες έως 10 χρόνια για να υποβαθμιστεί το φίλτρο.Αν και εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τα απορρίμματα τσιγάρων, ενθαρρύνουν τους καπνιστές να αποφύγουν τα σκουπίδια και να έχουν ακόμη και τασάκια τσέπης, τα αποτσίγαρα κατατάσσονται στην πρώτη θέση στη λίστα των χειρότερων προβλημάτων απορριμμάτων. Αυτό διευκολύνει τα μικρά ζώα όπως τα κουτάβια, οι σκίουροι και τα ρακούν να βρίσκουν και να καταναλώνουν ανυποψίαστα νικοτίνη.Αναφέρεται ότι δημιουργούνται 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ως απορρίμματα παγκοσμίως ανά έτος. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για ζώα όπως οι γλάροι και οι χελώνες,επειδή όταν τοποθετούνται σε μεγάλα υδάτινα σώματα όπως οι ωκεανοί, οι τοξίνες του φίλτρου του τσιγάρου μπορεί να είναι επιζήμιες για τη θαλάσσια ζωή.Ακόμη και μόνο ένα φίλτρο τσιγάρου βρεθεί σε νερό για μια ημέρα είναι αρκετά επικίνδυνο για να σκοτώσει το 50% των ψαριών σε ένα λίτρο νερού.

Παιδική εργασία και έκθεση τοξικότητα των εργαζομένων


Και μετά υπάρχει το ανθρώπινο κόστος της καλλιέργειας καπνού. Η πράσινη ασθένεια καπνού (GTS) προκαλείται από τη συνεχή έκθεση των εργαζομένων στη νικοτίνη των φυτών, η οποία απορροφάται από το δέρμα τους. Αυτό επιδεινώνεται στην περίπτωση των παιδιών που εργάζονται και η παιδική εργασία είναι ένα μείζον ζήτημα στην καπνοκαλλιέργεια της Αμερικής. Ενώ αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραγωγών καπνού, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, απαγορεύουν σε παιδιά κάτω των 18 ετών να εργάζονται σε εκμεταλλεύσεις καπνού, στα παιδιά των ΗΠΑ έως 12 ετών εργάζονται σε χωράφια για 50 έως 60 ώρες την εβδομάδα σε έντονη ζέστη και με συνεχή έκθεση σε φυτοφάρμακα και νικοτίνη.

Οι συνέπειες στην υγεία


Φυσικά, υπάρχουν οι συνέπειες για την υγεία, οι οποίες μπορεί να είναι ή δεν είναι καν εγγενώς vegan ζήτημα, και οι οποίες τεκμηριώνονται διεξοδικά σε πάρα πολλά ιατρικά επιστημονικά άρθρα και έρευνες.Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου (Eurobarometer 2012) δείχνουν ότι οι Έλληνες συνεχίζουμε να καπνίζουμε περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους και ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Μόνο το 5-7% των καπνιστών «κόβει» το κάπνισμα εύκολα και χωρίς κόπο ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είτε δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τον «βραχνά» του τσιγάρου είτε διακόπτει το κάπνισμα αλλά το αρχίζει ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αποτελεί πλέον γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει οργανωμένη δυνατότητα βοήθειας στο καπνιστή που θέλει να κόψει το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία μέσα από τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.


Ειδικό Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο: 210-7236743, www.life-nosmoking.gr

Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος σε όλη την Ελλάδα.


Πηγές

https://theveganreview.com/smoking-and-vaping-vegan-friendly/?fbclid=IwAR2rFuS10T0U-wLwpuNFg_NxQY4vofOSuNPEq4xsZhhWMNfmn4yGh6HkOCE


https://en.wikipedia.org/wiki/Animals_and_tobacco_smoke

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK316396/


689 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
©© Copyright
©© Copyright