top of page

Είναι τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού Vegan;

Updated: May 28, 2022

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα είναι τρομερά κακό για την υγεία ενός ατόμου. Φυσικά, ανεξάρτητα από τους κινδύνους, ορισμένοι άνθρωποι θα καπνίσουν.


Είναι όμως τα τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού vegan;


Τα ζώα εκτίθενται σε καπνό και άλλα υποπροϊόντα τσιγάρων μέσω της χρήσης τους πειράματα και μέσω επαφής με καπνιστές, όπως στην περίπτωση ζώων συντροφιάς. Δυστυχώς τα περισσότερα τσιγάρα και προϊόντα καπνού δεν είναι vegan γιατί οι καπνοβιομηχανιές κάνουν πειράματα σε ζώα αλλά και περιέχουν ζωικά παράγωγα.

Σε πειράματα εισπνοής καπνού, σκύλοι, πρωτεύοντα, ινδικά χοιρίδια,χάμστερ, κουνέλια, αρνιά, κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα ζώα ακρωτηριάζονται, εμποτίζονται με νικοτίνη και αναγκάζονται να εισπνέουν καπνό.

Οι δοκιμές σε ζώα χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς για να αποφύγουν τη λήψη μέτρων κατά των καπνοβιομηχανιών. Δεκαετίες ασαφών αποτελεσμάτων τους επέτρεψαν να διαιωνίσουν τη σύγχυση και να αποτρέψουν τους γιατρούς να δώσουν έγκυρες προειδοποιήσεις. Οι ερευνητές πέρασαν δεκαετίες αναγκάζοντας Beagle να αναπνέουν καπνό από τσιγάρα και να βάφουν με πίσσα τις πλάτες των ποντικών αν και υπήρχαν ήδη σαφείς δεσμοί μεταξύ του καπνού και του καρκίνου του ανθρώπου.Οι γιατροί ενθαρρύνθηκαν να παραμείνουν σιωπηλοί ενώ οι ερευνητές πέρασαν χρόνια εκτελώντας δοκιμές σε ζώα.

Σήμερα,παρά τις συγκεντρώσεις δεδομένων που αποδεικνύουν τη σχέση καπνού / καρκίνου, η βιομηχανία εξακολουθεί να πραγματοποιεί δοκιμές καπνού σε ζώα, ξοδεύοντας εκατομμύρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζώα σε μια προσπάθεια χειραγώγησης δεδομένων.


Τα πειράματα διεξάγονται ακόμη, τα ζώα αναγκάζονται να αναπνέουν καπνό τσιγάρου για έως και έξι ώρες κάθε μέρα, για τρία χρόνια. Τα ζώα αποφεύγουν φυσικά να αναπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, έτσι οι εργαστηριακοί αρουραίοι εξαναγκάζονται σε μικροσκοπικά δοχεία και ο καπνός τσιγάρου αντλείται απευθείας στις μύτες τους.Η PETA ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει τα πειράματα καπνίσματος σε ζώα σε Ευρώπη και Αμερική. Οι μέθοδοι δοκιμής χωρίς ζώα είναι άμεσα διαθέσιμες και σχετίζονται περισσότερο με τον άνθρωπο.Διαφορετικά ζώα έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στις τοξίνες και τα ζώα στα εργαστήρια δεν εκτίθενται στη νικοτίνη με τον ίδιο τρόπο, ή με το χρονικό πλαίσιο, όπως οι άνθρωποι. Άλλωστε, γνωρίζουμε ήδη από την κλινική έρευνα - και από τη βασική κοινή λογική - ότι η νικοτίνη μας κάνει κακό. Ο βασανισμός των ζώων είναι ανήθικος περιττός και κοστίζει τις ζωές σε εκατομμύρια ζώα.

Υπάρχουν ζωικά συστατικά στα τσιγάρα;


Ναι, τα τσιγάρα μπορεί να περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως κερί μέλισσας και καστόριο, συστατικό που εμφανίζεται συχνά στα τσιγάρα είναι το castoreum, το οποίο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει μια γλυκιά γεύση και μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένους τύπους αρωμάτων και αρωματικών βανίλιας. Το Castoreum σίγουρα δεν είναι vegan, καθώς φτιάχνεται από έκκριση από αδένες κοντά στο ορθό του κάστορα.Η καπνοβιομηχανία δεν υποχρεούται να αποκαλύπτει συστατικά και πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καπνού.


Ορισμένοι ερευνητές έχουν στοιχεία ότι τα τσιγάρα περιέχουν αίμα χοίρου. Χρησιμοποιείται στα φίλτρα καθώς παγιδεύει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες από την είσοδο στους πνεύμονες του καπνιστή.Αυτό το άρθρο περιγράφει την παγκόσμια αντίδραση σε ένα δελτίο τύπου που υπογραμμίζει στοιχεία ότι η αιμοσφαιρίνη χοίρου («αίμα χοίρου») χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές στην παραγωγή φίλτρων τσιγάρων ενώ ποτέ δεν αποκαλύφθηκε στους καπνιστές. Ο Simon Chapman του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αποκάλυψε , «ανησυχίες ότι συστατικά όπως πρόσθετα ή βοηθητικά που χρησιμοποιούνται στον καπνό τα προϊόντα είναι ουσιαστικά μη ρυθμιζόμενα και μη διαφανή. "και ότι αυτό αφορά ιδίως τους Εβραϊούς, τους Μουσουλμάνους,τους χορτοφάγους και φυσικά τους vegan.

Εναλλακτικές επιλογές


Η εύρεση αν ορισμένοι τύποι τσιγάρων ή προϊόντων ατμών είναι φιλικοί για vegan είναι δύσκολη.Στην Ελλάδα,η εταιρεία ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. έχει δηλώσει ότι


'' η εταιρεία μας, όντας ιδιαίτερα ευαίσθητη με το θέμα αυτό, δεν διεξάγει πειράματα με ζώα και δεν χρησιμοποιεί ζωικά πρόσθετα σε κανένα από τα σήματά της.''

Το 2001, η American Spirit ισχυρίστηκε ότι έχει στραφεί σε τσιγάρα, στα οποία η εταιρεία δεν διεξάγει δοκιμές τσιγάρων χρησιμοποιώντας ζώα.Χρησιμοποιούν μόνο καπνό και νερό και όχι άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι η American Spirits είναι μια μάρκα τσιγάρων που είναι φιλική προς Vegan.Η Winston είναι μια άλλη μάρκα τσιγάρων vegan που χρησιμοποιεί μόνο καπνό και νερό.Η Winston δεν χρησιμοποιεί πρόσθετα ή επιβλαβείς χημικές ουσίες, επομένως είναι επίσης φιλική προς vegan. Ωστόσο,η εταιρεία που κατέχει και τις δύο η RJ Reynolds μπορεί να παράγει vegan τσιγάρα, αλλά τα άλλα προϊόντα τους δοκιμάζονται σε ζώα.

Είναι ο καπνός,τα χαρτάκια και τα φιλτράκια για στριφτό τσιγάρο vegan;

Όσοι χρησιμοποιούν καπνό πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε ο καπνός είναι vegan εκτός από τις εταιρίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα περισσότερα χαρτάκια για τσιγάρα δεν είναι vegan. Το πρόβλημα προέρχεται από ζωικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κόλλα ή στη βαφή που κάνει τα χαρτιά λευκά.Τα περισσότερα χαρτάκια για τσιγάρα δεν είναι vegan επειδή χρησιμοποιούν κόλλα που μπορεί να κατασκευάζεται από ζωικά προϊόντα όπως καζεΐνη (γάλα), ευκωματίνη (ασπράδι αυγού) ή βραστά οστά ζώων.

Εναλλακτικές επιλογές Οι περισσότερες μάρκες χαρτιού δεν έχουν πληροφορίες σχετικά στη συσκευασία ωστόσο, υπάρχουν vegan χαρτάκια και φιλτράκια.

Τι γίνεται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Είναι το vaping vegan;


Το Vaping έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των νέων ενηλίκων και των ατόμων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια ουσία που ονομάζεται ηλεκτρονικό υγρό θερμαίνεται και εξατμίζεται πριν εισπνευστεί. Λόγω της εντυπωσιακής ποικιλίας γεύσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών με γεύσεις που μοιάζουν με φρούτα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι είναι vegan. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα ηλεκτρονικά υγρά και λόγω δοκιμών σε ζώα.


Από τι φτιάχνεται το E-υγρό και γιατί δεν είναι vegan;

Το ηλεκτρονικό υγρό συνήθως περιέχει συστατικά όπως νικοτίνη, αρωματικές ύλες, προπυλενογλυκόλη ή φυτική γλυκερίνη και περιστασιακά κάποιο πρόσθετο γλυκαντικό ή χρώμα. Ωστόσο, δημοφιλείς αρωματικές ύλες όπως βανίλια, φράουλα και βατόμουρο μπορούν επίσης να περιέχουν ζωικά συστατικά όπως το καστόριο και καρμίνη.


Τι γίνεται με τις χρωστικές σε E-liquid;


Οι χρωματισμοί E-υγρού μπορούν επίσης να περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης. Στην πραγματικότητα, μερικά κόκκινα ή ροζ χρώματα χυμού προέρχονται από σκαθάρια και αναφέρεται ως καρμίνη Ε120.


Εναλλακτικές επιλογές

Υπάρχουν μερικές εταιρείες ατμού όπως η Vape Green, Velvet Cloud ή ,με εναλλακτικές λύσεις.


Προσοχή

Σημείωση καμιά από τις παραπάνω εταιρείες δεν έχει κάποια Vegan πιστοποίηση.

Πειράματα

Άμεση έκθεση σε πειράματα


Οι πρώτες καταγεγραμμένες απόπειρες για τεχνητή πρόκληση όγκων σε ζώα μέσω της εφαρμογής προϊόντων καπνού πραγματοποιήθηκαν το 1911.


Μέθοδοι


  • Εφαρμογής συμπυκνωμάτων καπνού τσιγάρου στο δέρμα.

  • Έκθεσή τους στον κανονικό καπνό τσιγάρων.

Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη θρασεοστομία, στην οποία ο καπνός αντλείται μέσω ενός σωλήνα απευθείας από μια τρύπα που προκαλείται στο λαιμό του σκύλου ή μέσω μάσκας προσαρμοσμένης στο πρόσωπο του σκύλου.Τα σκυλιά αναγκάζονται να εισπνεύσουν καπνό τσιγάρου σε μηχανικούς αναπνευστήρες. Άλλες δοκιμές αφορούσαν την εισαγωγή ηλεκτροδίων στα πέος των σκύλων για τη μέτρηση της επίδρασης του καπνού τσιγάρων στη σεξουαλική απόδοση. Οι μάσκες δένονται στα πρόσωπα των αρουραίων και των ποντικών ενώ ο καπνός τσιγάρου αντλείται απευθείας στις μύτες. Οι πίθηκοι Rhesus περιορίζονται σε καρέκλες με συσκευές κεφαλής, ενώ εκτίθενται σε νικοτίνη και καφεΐνη για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην αναπνοή.

Μια ποικιλία παραγόντων διαφοροποιούν την εμπειρία ενός ανθρώπου που καπνίζει από το τι παθαίνουν αυτά τα ζώα.Οι καπνιστές εισπνέουν τον καπνό εθελοντικά και ως εκ τούτου εισπνέουν πιο βαθιά από ότι τα ζώα που συνήθως παίρνουν μικρές, ρηχές αναπνοές όταν εκτίθενται στον καπνό. Τα ζώα, κυρίως τρωκτικά και σκύλοι, έχουν επίσης σημαντικά μορφολογικά διαφορετικό ανώτερο αναπνευστικό σύστημα από τον άνθρωπο. Παρά τις μεταβλητές αυτές, οι δόσεις καπνού που χορηγούνται σε αυτά τα ζώα μπορούν να προσδιοριστούν εξετάζοντας δείγματα ιστού και αίματος. Τα σκυλιά, τα οποία δεν μπορούν να εκτεθούν στον καπνό τσιγάρων μέσω θαλάμων εισπνοής τόσο εύκολα όσο τα μικρά τρωκτικά, απαιτούν διαφορετικές μεθόδους έκθεσης στον καπνό τσιγάρου.

Αποτελέσματα


Η εφαρμογή συμπυκνωμάτων καπνού τσιγάρου στο δέρμα των ποντικών προκαλεί όγκους, τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις.Παρόλο που η καρκινογένεση του καπνού διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο, διάφοροι τύποι ζώων έχουν επίσης εκτεθεί σε εισπνοή καπνού σε προσπάθειες να αποδώσουν περαιτέρω πειραματικές αποδείξεις και έλεγχο για διάφορους πειραματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τύπων καπνού και των επιπέδων έκθεσης,κάτι που θεωρείται ανήθικο στις ανθρώπινες μελέτες.


Από τη δεκαετία του 1960, το ζώο που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για τη δοκιμή της καρκινογένεσης του καπνού ήταν το Σύριο Χάμστερ λόγω της αντοχής του στις πνευμονικές λοιμώξεις και της σπανιότητας με την οποία αναπτύσσει αυθόρμητα πνευμονικούς όγκους.

Ορισμένες μελέτες που αναφέρονται στις μονογραφίες του IARC διαπίστωσαν ότι ορισμένες, αλλά όχι όλες, ομάδες αρουραίων που εκτέθηκαν σε γενικό καπνό ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν όγκους των πνευμόνων. Οι μονογραφίες του IARC αναφέρθηκαν επίσης σε μελέτες που αφορούσαν κουνέλια και σκύλους που ήταν πολύ λιγότερο πειστικές.