Είναι η Vegan Μόδα Βιώσιμη?
Updated: Nov 21, 2020
Φυσικά και είναι. Από περιβαλλοντική άποψη, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγουμε vegan προϊόντα όταν αγοράζουμε ρούχα, αλλά πρέπει να προσέχουμε τι αγοράζουμε.Η vegan μόδα δεν είναι ακόμα τέλεια αλλά υπάρχουν όλο και περισσότερες μάρκες που προσφέρουν vegan δέρμα από φυτά όπως φύλλα ανανά, μήλα, μανιτάρια κ.λπ.Υπάρχουν μερικές μάρκες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό, που μπορεί επίσης να είναι μια λύση για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων που έχουμε ήδη δημιουργήσει.Μπορείτε να βρείτε vegan ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ που είναι κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά και δεν δημιουργούν περισσότερη πλαστική ρύπανση.

Η βιώσιμη Vegan μόδα κερδίζει το μέλλον
Tο μέλλον είναι vegan και το μέλλον της μόδας είναι vegan επίσης. Ο αριθμός των vegans αυξάνεται εκθετικά και η αγορά της vegan fashion ακολουθεί επίσης αυτό το μοτίβο.Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει τεράστια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι μεγάλες μάρκες μόδας σταμάτησαν να χρησιμοποιούν γούνα και εξωτικά δέρματα λόγω της δημόσιας πίεσης.Τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία έχουν ήδη απαγορεύσει την εκτροφή γούνας. Η Καλιφόρνια, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν πρόσφατα την εισαγωγή και την πώληση γούνας. Η Vegan μόδα και η αναζήτηση εναλλακτικών υλικών έχουν τεράστια επίδραση στον κόσμο της μόδας γενικά. Τα νέα, καινοτόμα υλικά μπορούν να μετατρέψουν ολόκληρη τη βιομηχανία σε κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, βιώσιμο και φιλικό προς τα ζώα από τα σημερινά ρούχα.
Κατά την προμήθεια υλικών που προέρχονται από ζώα, δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να γνωρίζετε ακριβώς από τί είναι φτιαγμένα στα ρούχα σας και αυτό είναι αρνητικό για το ηθικό κίνημα της μόδας.Οι επωνυμίες γρήγορης μόδας δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι βιώσιμες ή έχουν βίγκαν πρακτικές, εξ ου και η σταθερή τους παρακμή.Οι προσδοκίες των καταναλωτών έχουν και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τον κόσμο της μόδας προς το καλύτερο.Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε και όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να σταθούμε μαζί για να βοηθήσουμε στον τερματισμό της εκμετάλλευσης ζώων και ανθρώπων, προστατεύοντας παράλληλα τον πλανήτη μας.Αυτό είναι καλύτερο για εμάς, διότι δείχνει τη συμπόνια στην ανθρωπότητα, καλύτερο για τα ζώα που δεν χρειάζεται πλέον να υποφέρουν για ματαιοδοξία και καλύτερα για τον κόσμο καθώς εργαζόμαστε για την προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντος μας.

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τα κινήματα μόδας (βιώσιμα, vegan, ηθικά) που υπάρχουν στον κλάδο. Προκειμένου να είμαστε συνειδητοί καταναλωτές, είναι σημαντικό να καταβάλουμε προσπάθειες για να ψωνίζουμε ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες μας. Αυτό πραγματικά λειτουργεί. Η βιομηχανία μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μόνο εάν συνεχίσουμε να την ωθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι, για να κατανοήσουμε καλύτερα τι αγοράζουμε, ας αναλύσουμε αυτούς τους όρους μόδας.Ενώ οι περισσότερες μάρκες vegan είναι βιώσιμες στη συνολική διαδικασία παραγωγής τους, η βιώσιμη μόδα στο σύνολό της πρέπει να ορίζεται ξεχωριστά.
Είναι η Vegan ηθική μόδα;
Δυστυχώς, δεν παράγονται όλα τα vegan ρούχα σε ηθικές συνθήκες και χωρίς την εκμετάλλευση των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι επίσης ζώα, οπότε οι βίγκαν πρέπει να αποφεύγουν τη σκληρότητα που προκαλόυν και οι άνθρωποι. Αναζητήστε εταιρείες και ρούχα με πιστοποίηση Fairtrade που έχουν παραχθεί ηθικά!Από την άλλη πλευρά, η μόδα που δεν είναι vegan δεν πρέπει να ονομάζεται ηθική! Πώς μπορείτε να πείτε κάτι ηθικό εάν περιλαμβάνει θανάτωση και σκληρότητα;

Βιώσιμη μόδα Sustainable Fashion
Η βιώσιμη μόδα επικεντρώνεται κυρίως στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ενδυμάτων μόνο, προμηθεύοντας ίνες που θα βιοαποικοδομηθούν ή έχουν ανακυκλωθεί, και δημιουργούν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα.Οι περισσότερες βιώσιμες μάρκες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μαλλί, κασμίρι, μετάξι και δέρμα στα προϊόντα τους, γι 'αυτό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως vegan.Το μεγαλύτερο πρόβλημα της βιώσιμης μόδας είναι το γεγονός ότι σταματά πραγματικά στη μόδα. Θα μπορούσατε να αγοράσετε κάτι από 100% οργανικό βαμβάκι και στη συνέχεια να πάτε σπίτι και να φάτε ένα μεγάλο μοσχαρίσιο Burger. Παρόλο που κάνατε μια συνειδητή επιλογή για να μειώσετε τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις αγοράζοντας κάτι βιώσιμο, οι εκπομπές άνθρακα που απελευθερώνονται κατά τη δημιουργία του χάμπουργκερ σας, ουσιαστικά ακυρώνουν την αγορά σας.Η βιώσιμη μόδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ασκούν τις αρχές της βιωσιμότητας και στη διατροφή.
Η απόφαση πολλών να ακολουθήσουν έναν φιλικό προς τα ζώα τρόπο ζωής ανταποκρίνεται άμεσα στην άσκοπη ταλαιπωρία και την καταστροφή που προκαλείται μόνο από την κτηνοτροφία.Η κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η μοναδική αιτία αποψίλωσης σε όλο τον κόσμο.Η βιομηχανία βοείου κρέατος (και δέρματος) προβλέπεται να καταρρεύσει πλήρως έως το 2030.Η αύξηση των αγελάδων για δέρμα, προβάτων για μαλλί και μικρών θηλαστικά για γούνα έχει πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι υπεύθυνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την αποψίλωση των δασών, την υποβάθμιση του εδάφους, τη ρύπανση των υδάτων και άλλα.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι το δέρμα είναι μόνο ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος, οπότε μειώνει πραγματικά τα απόβλητα χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη του ζώου.Αυτό είναι τεχνικά αλήθεια, ωστόσο, αυτός δεν πρέπει να είναι ο λόγος για να συνεχίσουμε να αγοράζουμε δέρμα για δύο λόγους:
Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε κρέας για να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Το δέρμα είναι το υποπροϊόν μιας βιομηχανίας που βλάπτει το περιβάλλον.Έτσι, κάθε φορά που αγοράζετε δέρμα, εξακολουθείτε να υποστηρίζετε τη βιομηχανία κρέατος.
Οι κτηνοτρόφοι ή τα εργοστάσια γνωρίζουν ότι στο τέλος της ζωής της αγελάδας πρόκειται να πουλήσουν το δέρμα της. Ξέρουν ότι το 10% περίπου του κέρδους θα προέλθει από την πώληση του δέρματος για δέρμα και βασίζονται σε αυτό. Εάν οι άνθρωποι σταματούσαν να αγοράζουν δέρμα, οι κτηνοτρόφοι θα κέρδιζαν 10% λιγότερα, και ίσως έτσι, δεν θα ήταν καν επικερδές να εκτρέφουν αγελάδες πια και θα στρεφόντουσαν στην καλλιέργεια ορισμένων φυτών.
Ορισμένα vegan υλικά όπως το βαμβάκι μπορεί επίσης να είναι πολύ τοξικά, αλλά είναι ακόμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα υλικά που προέρχονται από ζώα, ειδικά όταν καταναλώνονται συνειδητά.Το Vegan δέρμα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό που είναι μη βιώσιμο αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Γνωστοί οίκοι μόδας ( Burberry, Versace, Galliano, Furla, Donna Karan and DKNY, Michael Kors, Gucci, The Kooples, Giorgio Armani, Hugo Boss, Lacoste, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger,J.Crew, Calvin Klein, Stella McCartney, Kate Spade New York, Alexachung. Jan Paul Gaultier, Prada) έχουν εξαιρέσει τη χρήση αληθινής γούνας από τις δημιουργίες τους, ενώ στις «εβδομάδες Μόδας» στο Ελσίνκι,στο Λονδίνο και στο Άμστερνταμ εξαιρέθηκε η φυσική γούνα η/και το δέρμα από τις δημιουργίες των σχεδιαστών.Οι υψηλοί οίκοι μόδας μόδας είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν vegan μετάξι στις συλλογές τους. Το πιο δημοφιλές είναι το Lotus Silk που δεν απαιτεί τοξίνες ή χημικές ουσίες για την παραγωγή.
Οι Vegan μάρκες έχουν επίσης επενδύσει σε νέα φυτά αντί για μαλλί για να αντισταθμίσουν τα θύματα της βιομηχανίας.
Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια επινόησαν πρόσφατα «μαλλί» κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ίνες καρύδας, κάνναβης και ένζυμα μανιταριών.Άλλες φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για το μαλλί που προέρχεται από ζώα περιλαμβάνουν Tencel, οργανικό βαμβάκι, μπαμπού, κάνναβη, σόγια, λινό και ανακυκλωμένες ίνες. Η Stella McCartney πρωτοστάτησε επίσης στο δικό της Eco Faux Leather. Αυτό το φυτικό δέρμα χρησιμοποίησε φυτικό έλαιο αντί για πετρέλαιο. Τα δέρματα Vegan φτιαγμένα από οργανικούς πόρους με βάση τα φυτά όπως μανιτάρια, ανανά, κάκτος, κόκκους καφέ, φελλό και γρασίδι κερδίζουν επίσης δημοτικότητα.Οι σχεδιαστές κλωστοϋφαντουργίας έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στην έρευνα υλικών με βάση τα φυτά που δίνουν την εμφάνιση και την αίσθηση της γούνας ή του δέρματος, αλλά είναι 100% χωρίς σκληρότητα και βιοδασπώμενα.

Τι υπάρχει σε μια ετικέτα
Αναζητήστε τα "τεχνητά υλικά", τη λέξη "συνθετικά" ή τα ονόματα συνθετικών υλικών όπως "Ραγιόν" και "νάιλον" και φυσικά βαμβάκι, λινό, κάνναβη, μπαμπού και άλλες φυτικές ίνες.
Τα μείγματα ακρυλικού και πολυεστέρα είναι εντελώς vegan, αλλά είναι καλά για τον πλανήτη;
Το Pleather το τεχνητό δέρμα, που ονομάζεται επίσης συνθετικό δέρμα, είναι ένα υλικό που προορίζεται να αντικαταστήσει το δέρμα στην ταπετσαρία, τα ρούχα, τα υποδήματα και άλλες χρήσεις όπου το δέρμα μοιάζει με φινίρισμα.
Είναι vegan, αλλά είναι βιώσιμο; Φυσικά και όχι.
Αυτά τα συνθετικά υλικά προέρχονται από πετρέλαιο, το οποίο δεν είναι οικολογικό από τη στιγμή που τα εκχυλίζει μέχρι τη στιγμή που το ένδυμα θα καταλήξει σε χώρο υγειονομικής ταφής.Όταν αγοράζετε πολυεστέρα, πρέπει πάντα να διαλέγετε 100% πολυεστέρα επειδή είναι ανακυκλώσιμος, ενώ τα μίγματα δεν είναι (60% πολυεστέρας, 40% νάιλον; μη ανακυκλώσιμα!)Η αλήθεια είναι ότι κάθε πλαστικό υλικό θα είναι άχρηστο αργά ή γρήγορα.
Το πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί αρκετές φορές μέχρι να μην είναι πλέον χρήσιμο, στην πραγματικότητα το πλαστικό μπορεί να "υποβιβαστεί" μόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί μόνο σε υλικό χαμηλότερης ποιότητας. Στην ιδανική περίπτωση θα ήταν καλύτερο να επιλέγουμε φυσικές ίνες. Οι φυσικές ίνες δεν είναι πάντα πλήρως ανακυκλώσιμες, αλλά είναι πάντα βιοδιασπώμενες και λιπασματοποιήσιμες, έτσι ώστε να μην κολλάνε σε αυτόν τον πλανήτη για πάντα σαν πλαστικό.Εν πάση περιπτώσει, όταν αγοράζετε πολυεστέρα, αναζητήστε πολυεστέρα PET, το οποίο είναι ένα ύφασμα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.
Πολλές μάρκες προσπαθούν να καταπολεμήσουν την αποψίλωση των δασών και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνοδεύουν την κτηνοτροφία χρησιμοποιώντας δέρμα πολυουρεθάνης (PU). Αλλά αυτή η επιλογή χωρίς ζώα είναι κατασκευασμένη από πλαστικά που χρειάζονται 500 χρόνια για να αποσυντεθούν.
Ανακυκλώσιμα και Βιοδιασπώμενα Vegan υλικά
Τσουκνίδα Ραμί Κάνναβις Φελλός Γιούτα Lyocell Σόγια
Βαμβάκι
Μπορεί να τεμαχιστεί πίσω στις ίνες του και να ανταποκριθεί σε νήματα, προσθέτοντας ένα μικρότερο ποσοστό παρθένων ινών. Εάν μπορείτε επιλέξετε, βιολογικό βαμβάκι που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, διότι αναπτύσσεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Μπαμπού
Μπορεί να τεμαχιστεί πίσω στην ίνα και να ανταποκριθεί σε νήματα,προσθέτοντας ένα μικρότερο ποσοστό παρθένων ινών ακριβώς όπως το βαμβάκι.
Καλαμπόκι (PLA)
Είναι ένα είδος πολυεστέρα κατασκευασμένο από πολυγαλακτικό οξύ από καλαμπόκι, έτσι φαίνεται σαν πολυεστέρα αλλά είναι 100% βιοδιασπώμενο.
Pinatex
Είναι ένα δερμάτινο υποκατάστατο από φύλλα ανανά: είναι πολύ ανθεκτικό,αισθάνεται και μοιάζει με δέρμα και είναι βιοδιασπώμενο.
Ποιες είναι οι πιο συνήθεις και ασφαλείς πιστοποιήσεις;
Η πιο ασφαλής πιστοποίηση για οργανικό βαμβάκι είναι το GOTS (Global Organic Textile Standard) που πιστοποιεί ότι το βαμβάκι που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός υφάσματος είναι οργανικό, δεν έχει βαφτεί με τοξικές βαφές και δεν περιέχει τοξικά βαρέα μέταλλα, φορμαλδεΰδη, αρωματικούς διαλύτες κ.α. Ενώ, σύνηθες είναι και το OCS (Organic Content Standard) που έχει όμως λιγότερα κριτήρια. To GOTS, ακόμη, απαιτεί και οι συνθήκες εργασίας να είναι σύμφωνα με το International Labour Organisation.

Πιστοποιήσεις vegan προϊόντων είναι το “PETA Approved” για ρούχα και καλλυντικά.
Όταν επιλέγετε vegan ρούχα εγκεκριμένα από PETA, δεν χρειάζεται να ελέγχετε κάθε υλικό στην ετικέτα (και ακόμη και αυτά που δεν υπάρχουν στην ετικέτα) για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν τίποτα που προέρχεται από ζώα. Επειδή η PETA το έχει ήδη επαληθεύσει για εσάς!Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν ψωνίζετε από μια εγκεκριμένη από PETA μάρκα! Παρόλο που μια μάρκα διαθέτει πιστοποίηση εγκεκριμένη από PETA για ένα υλικό, ενδέχεται να μην ισχύει για ολόκληρη τη συλλογή.
Υπάρχει επίσης ένας άλλος παράγοντας για την προσθήκη στο θέμα της βιωσιμότητας: οι εργαζόμενοι. Πολύ συχνά ρούχα fast fashion και υψηλής μόδας παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και οι συνθήκες εργασίας δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπά. Ένας τρόπος να είστε βέβαιοι ότι αγοράζετε ρούχα που γίνονται ηθικά είναι να αγοράσετε να αγοράσετε Fair trade.
Ειδικά για τις συνθήκες εργασίας υπάρχει και το Fair Wear Foundation που διεξάγει ελέγχους σε όλο το supply chain για συνθήκες υγείας και ασφάλειας καθώς και δίκαιους μισθούς. Επίσης, η πιστοποίηση OEKO-TEX μας διαβεβαιώνει ότι κατά την επεξεργασία των υφασμάτων, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικές χημικές ουσίες και, παράλληλα, ελέγχει τις συνθήκες υγείας και ασφαλείας της βιοτεχνίας ή του εργοστασίου.Τέλος μια πολύ αξιόπιστη πιστοποίηση είναι η B Corporation που αφορά στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει μια εταιρείας καθώς και στην διαφάνειά της απέναντι στο καταναλωτικό κοινό.Κάθε εταιρία πρέπει να ανανεώνει τις πιστοποιήσεις ετησίως και πληρώνει ένα σεβαστό ποσό για να διεξάγονται οι έλεγχοι και να μπορεί, αφού εγκριθεί,να χρησιμοποιεί τις πιστοποιήσεις στο site της. Για τον λόγο αυτό, οι ηθικές εταιρείες είναι παραδοσιακά και πιο ακριβές.
Είναι σημαντικό σαν καταναλωτές να έχουμε γνώση της αγοραστικής μας δύναμης και να τη χρησιμοποιούμε σωστά, τόσο για να διασφαλίσουμε ότι είναι Vegan, ότι κανένας εργάτης στην αλυσίδα παραγωγής δε γίνεται θύμα κακομεταχείρισης,όσο και για να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μας.
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
Τι είναι η Vegan μόδα;Ποια υλικά πρέπει να αποφεύγετε ως Vegan.