top of page

Ημερίδα ΠΦΠΟ Βιγκανισμός Ως Φιλοσοφία Ζωής Αφιερωμένη Σε Ένα Αναίμακτο Πάσχα

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία,ο μεγαλύτερος εθελοντικός φιλοζωικός φορέας της Ελλάδας πραγματοποίησε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα Βιγκανισμός Ως Φιλοσοφία Ζωής. H ΠΦΠΟ εντάσσει πλέον συστηματικά και επιστημονικά, δραστηριότητες γύρω από τα δικαιώματα όλων των ζώων με τελικό στόχο την μη εκμετάλλευσή τους. Επιδίωξη τους είναι, το πάντρεμα της παραδοσιακής φιλοζωίας με την φιλοσοφία του Βιγκανισμόυ ως στάση ζωής και ο ενωμένος αγώνας για τα δικαιώματα όλων των ζώων. Η ΠΦΠΟ για αυτό το σκοπό προσκάλεσε επιφανείς ομιλητές.


Την Ημερίδα συντόνισαν η Έλλη Στούρνα δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του Vegan Life Festival και η Nέλλα Γιατράκου μεταφράστρια και μέλος του Animal Rights Show.


Πρόγραμμα ....................

17.00-17.10 Μικρή αναφορά από την Πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο Νατάσα Μπομπολάκη στο όραμα της Ομοσπονδίας. 17.10-17.30 Λύρου Κωνσταντίνα Εισαγωγή στον Βιγκανισμό

17.30-18.15 Νίκη Μαρτιμιανάκη "Οδεύοντας προς ένα φυτοφαγικό διατροφικό μοντέλο: Γιατί επείγει να υιοθετήσουμε μια φυτοφαγική /vegan διατροφή",

18.15-18.30 Bίκυ Πρωτοπαπαδάκη Παρουσίαση του νεοσύστατου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ

18.30-1930 Gary Steiner Professor of Philosophy Bucknell University "Felt Kinship: The Historical Pretensions of Reason and the Moral Status of Nonhuman Animals."

19.30-20.15 Μιχάλης Δημητρουλάκης:"XPIΣTIANIKO ΠAΣXA KAI MH ANΘPΩΠINA ZΩA - H ANEKΠΛHPΩTH YΠOΣXEΣH THΣ AΓAΠHΣ".

20.15-21.00 Σταύρος Καραγεωργάκης.Φιλοσοφία των δικαιωμάτων των Ζώων και Βιγκανισμό.


Λίγα λόγια για τους ομιλητές


Η Ομοσπονδία φιλοξένησε τον διανοητή φιλόσοφο Καθηγητή Gary Steiner Professor of Philosophy Bucknell University, ο οποίος μίλησε για το ηθικό status των ζώων αλλά και τον Βιγκανισμό ως Φιλοσοφία ζωής. Η άποψη και το παράδειγμα ζωής του έχει βαθιά σημαδέψει το σκέπτεσθαι της σύνολης φιλοζωικής κοινότητας. Tο συγγραφικό του έργο είναι αξιόλογο και η ακαδημαϊκή του συνεισφορά στα δικαιώματα των ζώων πολύτιμη.Στο νέο του βιβλίο Animals and the Moral Community: Mental Life, Moral Status, and Kinship υποστηρίζει μια σχέση δικαιοσύνης μεταξύ ανθρώπων και φύσης, τονίζει τη συγγένεια μας με τα ζώα και τις θεμελιώδεις ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.
Ο εξαίρετος εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Δρ Ιστορίας κ Φιλοσοφίας Σταύρος Καραγεωργάκης και συνεργάτης της ομοσπονδίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα τησς,μίλησε για τα δικαιώματα των ζώων και τον Βιγκανισμό. Τα βιβλία του έχουν επιρεάσει σημαντικά, άτομα των φιλοζωικών και vegan συλλογικοτήτων καθώς και φοιτητές που ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα των ζώων.Απόσπασμα από το βιβλίο του Σταύρου Καραγεωργάκη, Ζώα στα Πλοκάμια της Ανθρώπινης Ηθικής:

"Όσο πιο πολύ αγωνιζόμαστε συλλογικά, με κατανόηση και πίστη για το όραμά μας, τόσο πιο σύντομα θα πετύχουμε την απελευθέρωση των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων. Δεν φτάνει να παλεύουμε ο καθένας μόνος του και για τον εαυτό του, αλλάζοντας απλώς τον προσωπικό τρόπο ζωής. Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε και τους γύρω μας, με όπλα μας τις γνώσεις, τα επιχειρήματα, αλλά και τη συναισθηματική κινητοποίηση, μέχρις ότου να πετύχουμε την απελευθέρωση όλων των ζώων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, είτε αυτά βρίσκονται σε φάρμες είτε σε εργαστήρια είτε σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους." (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Θρησκείας (ΕΚΠΑ),Μιχάλης Δημητρουλάκης μίλησε για το Χριστιανικό Πάσχα και για την οπτική του Χριστινισμού για τα μη ανθρώπινα ζώα. Στο Social Spirit Greece ένα πολυδιάστατο project ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό, την Κοινωνία, την Θρησκεία και την σχέση μεταξύ τους στην Ιστορία και στον σύγχρονο κόσμο.


Η Bίκυ Πρωτοπαπαδάκη MSc in Applied Animal Behaviour and Animal Welfare Royal School of Veterinary Studies University of Edinburgh, BSc in Business Administration University of the Aegean. παρουσίασε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, (ΔΠΜΣ) Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία, της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ΕΚΠΑ με το οποίο συνεργάζεται η Ομοσπονδία.

Η Νίκη Μαρτιμιανάκη Διατροφολόγος (UK BANT Registered Nutritionist | Nutritional Therapist), με ειδίκευση στην Διατροφική θεραπεία και στο Lifestyle Medicine,κατέχει Bsc in Human Nutrition (Northumbria University) & MSc in Nutritional Therapy (University Of Worcester), ενώ έχει μετεκπαιδευτεί στην ολική φυτοφαγία απο το University of Winchester.

Είναι Ιδρύτρια του www.plantbasednt.gr και του Plants First Ethos Podcast, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην θεραπευτική αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών μέσω της φυτοφαγίας. Κατέριψε τους μύθους γύρω από τη αυστηρή φυτοφαγία στην παρουσίαση της και μοιράστηκε συμβουλές για μετάβαση στην αυστηρή φυτοφαγία.

Η Λύρου Κωνσταντίνα Εκπαιδευτικός, BA English Studies Linguistics, MA Animal Ethics, Mέλος του ΔΣ ΠΦΠΟ και Founder του Vegan22Greece Challenge μίλησε για τα πρακτικά κομμάτια που ακολουθεί κάποιος που θέλει να μεταβεί σε ένα vegan τρόπο ζωής και βασικές έννοιες.94 views0 comments