Κορονοϊός: Ανθρώπινη Υγεία-Υγεία των δασών και των Ζώων
Updated: Nov 7, 2020

Ο ταχύς ρυθμός της αποψίλωσης των δασών, της αστικοποίησης και της οδοποιίας αποτελούν μείζονες παράγοντες για την εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων του κορωνοϊού, αναφέρουν οι ειδικοί υγείας και περιβάλλοντος.
Οι κορονοϊοί είναι ζωονοσογόνες ασθένειες ή ζωονόσοι που σημαίνει ότι μεταφέρονται από ζώα σε ανθρώπους. Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και συνδέεται με το 31% των εστιών όπως η Έμπολα και οι ιοί Zika και Nipah. Η αποδάσωση οδηγεί τα άγρια ζώα εκτός των φυσικών τους οικοτόπων και πιο κοντά τους ανθρώπινους πληθυσμούς, δημιουργώντας μια μεγαλύτερη ευκαιρία για ζωονοσογόνες ασθένειες ,δηλαδή ασθένειες που εξαπλώνονται από τα ζώα στον άνθρωπο.Σε γενικές γραμμές, η αλλαγή του κλίματος έχει μεταβάλει και επιταχύνει τα πρότυπα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως η Ζίκα, η ελονοσία και ο πυρετός του δάγκειου πυρετού και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό των ανθρώπων.Οι κινήσεις μεγάλων ομάδων σε νέες τοποθεσίες, συχνά σε κακές συνθήκες, αυξάνουν την ευαισθησία των εκτοπισμένων πληθυσμών σε βιολογικές απειλές όπως η ιλαρά, η ελονοσία, οι διάρροια και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. https://www.weforum.org/…/biodiversity-loss-is-hurting-our…/

"Η ανθρώπινη υγεία συνδέεται με την υγεία των ζώων, αλλά και με την υγεία των δασών"."Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο αυξάνονται, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να βλέπει άνευ προηγουμένου καταστροφή άγριων οικοσυστημάτων από ανθρώπινη δραστηριότητα", δήλωσε η κ. Doreen Robinson, επικεφαλής της άγριας ζωής στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
"Οι άνθρωποι και η φύση είναι μέρος ενός συνδεδεμένου συστήματος και πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί, ώστε να μην πιέζουμε τα πράγματα και να αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο αρνητικές συνέπειες", ανέφερε.

Η επέκταση των πληθυσμών και η επιδείνωση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη γη, με την αποψίλωση των δασών, την αστικοποίηση, την εντατικοποίηση της γεωργίας και την εξόρυξη πόρων, παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για μεταβίβαση των παθογόνων παραγόντων από ζώα σε ανθρώπους, ανέφερε το UNEP σε έκθεση του 2016. Περίπου το 60% των μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους είναι ζωονοσογόνες, όπως και το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών, ενώ οι μεταβολές στη χρήση της γης και οι μετατοπίσεις στη γεωργική βιομηχανία είναι πρωταρχικοί οδηγοί."Η αλλαγή της χρήσης γης, όπως η κατασκευή δρόμων ή πόλεων όπου κάποτε υπήρχαν δάση, δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση των οικολογικών, κοινωνικοοικονομικών, ανθρώπινων και περιφερειακών επιπτώσεων της πανίδας", δήλωσε η κ. Karen Saylors, γενικός διευθυντής της Labyrinth Global Health , ερευνητικό οργανισμό με έδρα τη Φλόριντα.
https://www.straitstimes.com/…/asias-rapid-urbanisation-def…

Η κρίση του Corona Virus απαιτεί έναν Πολιτισμό Αλληλεγγύης.
''Η κρίση δεν είναι μόνο ιατρική, υλικοτεχνική και οικονομική αλλά πρόκειται για μια πρόκληση για τον τρόπο ζωής μας. Είναι επίσης Πολιτιστική Πρόκληση."Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα να εξαπλωθεί ο ιός σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Πρέπει να Εξασφαλιστεί η παγκόσμια συνεργασία:
Ο ιός θα εξαπλωθεί ταχύτερα στις φτωχές χώρες με τα αδύναμα εξοπλισμένα συστήματα υγείας, οπότε είναι σημαντικό οι πλούσιες χώρες να στείλουν υποστήριξη σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ακόμη και πριν έχουν κρούσματα για να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος υγείας, ώστε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις επιδημίες .Η αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής, οι χώρες πρέπει να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέσω της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες, έτσι ώστε ο κόσμος να προετοιμαστεί καλύτερα την επόμενη φορά.

Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μελλοντικές πανδημίες, πρέπει να γίνουμε Vegan.
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών όπως του coronavirus; Σταματήστε να τρώτε κρέας και γίνετε vegan.Η κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών τροφών συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο και τα επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται στα έντερα και τα κόπρανα των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας και του Ε coli, συχνά προκαλούν εστίες δηλητηρίασης σε τρόφιμα.

Πολλά καταστροφικά κρούσματα ασθενειών εμφανίζονται επειδή οι άνθρωποι στεγάζουν ζώα σε βρώμικες,εγκαταστάσεις και αγορές χώρους αναπαραγωγής παθογόνων για να ικανοποιήσουν τη συνήθεια τους στο κρέας.Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τους ιούς και άλλα παθογόνα να πηδούν από ζώα στον ανθρώπινο πληθυσμό. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), περισσότερο από το 75% των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα.Στην Κίνα και σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού,εκατοντάδες άρρωστοι χοίροι πέθαναν σε ένα τεράστιο αγρόκτημα το 2009 λίγο πριν εξαπλωθεί η γρίπη των χοίρων στους ανθρώπους αλλά υπάρχουν φάρμες ζώων που πλήττονται από ασθένειες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και εδώ.

Η απαίτησή μας για κρέας σημαίνει ότι τεράστιος αριθμός ζώων, όπως κοτόπουλα και χοίροι είναι ασφυκτικά συνωστισμένα ,μεταφέρονται σε βρώμικα φορτηγά και σφαγιάζονται σε θανάσιμα δάπεδα εμποτισμένα με αίμα,ούρα και άλλα σωματικά υγρά. Τα παθογόνα ευδοκιμούν σε τέτοιες συνθήκες.Επιπλέον,τα ζώα στην βιομηχανία λαμβάνουν τακτικά τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών για να τα κρατήσουν ζωντανά σε βρώμικες, μολυσμένες από ασθένειες συνθήκες ενώ διαφορετικά θα τα σκότωναν. Λόγω αυτής της ανεξέλεγκτης χρήσης αντιβιοτικών, ορισμένα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά ακόμη και πιο ισχυρά, συμβάλλοντας στην εμφάνιση "superbugs" - νέων, επιθετικών παθογόνων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το CDC έχει δηλώσει ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι "ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο" και άλλοι ειδικοί προβλέπουν ότι με τον τρέχοντα ρυθμό μας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένειες που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια παρά από καρκίνο έως το 2050. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες
https://www.youtube.com/watch?v=Fqw-9yMV0sI