Η Βιομηχανία του Κρέατος είναι η Βιομηχανία του Γάλακτος.
Updated: Oct 9, 2020

Οι περισσότεροι οργανισμοί τοποθετηθήκαν σχετικά με την μείωση ή και την εξάλειψη του κρέατος όχι όμως για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.Περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή περίπου 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καταναλώνουν τακτικά γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 2014, η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων εκτιμήθηκε σε 330 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (FAOSTAT, 2014).Σχεδόν 70% του Παγκόσμιου πληθυσμού έχει δυσανεξία στη Λακτόζη.Οι λαοί της Αφρικής και της Ασίας παρατηρούν ποσοστό δυσανεξίας στη λακτόζη 75% - 95%, ενώ οι Βόρειοι Ευρωπαίοι έχουν χαμηλότερο ποσοστό δυσανεξίας στη λακτόζη 18% - 26%.Γενετικά, κληρονομείται η δυσανεξία από τους γονείς μας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δυσανεξία στη λακτόζη αρχίζει να αναπτύσσεται από μικρό παιδί και γίνεται ισχυρότερη όσο μεγαλώνετε,επειδή το σώμα σας μειώνει ή εξαλείφει την παραγωγή λακτάσης.Μετά την ηλικία 2, παρατηρείται σταδιακή μείωση του ενζύμου λακτάση που διασπά τη λακτόζη από το γάλα και από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυτό διότι τα βρέφη ξεκινάνε να απογαλακτίζονται σταδιακά από το μητρικό γάλα.Η ανεπάρκεια στη λακτάση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο,αλλά το ποσοστό εμφάνισης αυτής εξαρτάται από τη περιοχή. Το 80-100% των Ασιατών έχει έλλειψη λακτάσης, 70-95% στην Αφρική και 15% έως 70% στην Ευρώπη. 'Ελλειψη λακτάσης αναδεικνύει κίνδυνο δυσανεξίας στη λακτόζη.Η Λακτάση στο λεπτό έντερο διασπά τη λακτόζη σε δύο μικρότερα σάκχαρα, τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη, τα οποία είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμα στο σώμα.

Σε άτομα που έχουν έλλειψη λακτάσης, το λεπτό έντερο παράγει χαμηλά επίπεδα λακτάσης και δεν μπορεί να αφομοιώσει πολύ λακτόζη. Η ανεπάρκεια της λακτάσης μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει δυσαπορρόφηση της λακτόζης. Στη δυσαπορρόφηση της λακτόζης, αυτή περνά στο παχύ έντερο. Χωρίς να έχει υποστεί ζύμωση στο λεπτό έντερο, η λακτόζη ζυμώνεται από την μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου στην εντερική οδό. Αυτή η ζύμωση προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα,τυμπανισμό, ναυτίες και κοιλιακό άλγος. Ορισμένα άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια. Με λίγα λόγια, χάνοντας αυτό το ένζυμο και συνεχίζοντας να καταναλώνεις γαλακτοκομικά προϊόντα κάποιου άλλου είδους, προκαλείς μεγαλύτερο κακό από καλό.
Lactose intolerance. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases website. https://www.niddk.nih.gov/…/digestive-d…/lactose-intolerance. Πηγή Plantbasedntgr

Περισσότερο από το ένα τέταρτο από τα 570 εκατομμύρια γεωργικών εκμεταλλεύσεων ή περισσότεροι από 150 εκατομμύρια αγρότες, εκτιμάται ότι διατηρεί τουλάχιστον ένα γαλακτοκομικό ζώο, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των βουβαλιών, των αιγών και των προβάτων.Οι αγελάδες είναι μακράν το πιο συνηθισμένο γαλακτοφόρο ζώο, με τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες να τις κρατούν συνήθως σε αγέλες δύο ή τριών ζώων (FAO, 2016)
Το νωπό γάλα μεταποιείται σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προϊόντα: • νωπό γάλα • γάλα που έχει υποστεί ζύμωση (π.χ. γιαούρτι) • Κρέμα (και σχετικό βούτυρο). •τυρί •ορός γάλακτος • σκόνη γάλακτος
Η Βιομηχανία του Κρέατος είναι η Βιομηχανία του Γάλακτος.
Ο θεμελιώδης βιολογικός λόγος για αυτό είναι ότι το γάλα είναι ένα "μη εκχυλιστικό" προϊόν, το οποίο συλλέγεται χωρίς καμία μείωση της παραγωγικής βιομάζας (αποθέματος). Στα γαλακτοκομικά συστήματα οι εκπομπές που συνδέονται με την εκτροφή ενός μοσχαριού σε ενήλικο ζώα και τη διατήρηση του ζώου μέχρι τη σφαγή του αποδίδονται στην παραγωγή τόσο του κρέατος όσο και του γάλακτος.Το 45% της συνολικής έκτασης του πλανήτη που κατοικούμε το εκμεταλλεύονται οι κτηνοτροφικές μονάδες.Το ⅓ της Γης έχει ερημοποιηθεί και οφείλεται και στην κτηνοτροφία. Η παραγωγή γάλακτος επηρεάζει το περιβάλλον με διάφορους τρόπους και η κλίμακα αυτών των επιπτώσεων εξαρτάται από τις πρακτικές των γαλακτοπαραγωγών.Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των γαλακτοκομικών προϊόντων από αγελάδα έως καταναλωτή μεταξύ 80 και 90 τοις εκατό όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχονται από αγροκτήματα και αγελάδες που τροφοδοτούν γάλα. Ως αποτέλεσμα, το αέριο μεθάνιο, το οποίο προέρχεται κυρίως από την πεπτική διαδικασία της αγελάδας, αντιπροσωπεύει το 40-60 τοις εκατό της συνολικής κλιματικής επίπτωσης του γάλακτος, ενώ το οξείδιο του αζώτου αντιπροσωπεύει το 20-35 τοις εκατό και το διοξείδιο του άνθρακα για το 15-30 τοις εκατό.

Γνωρίζετε ότι
Οι αγελάδες στη γαλακτοκομική βιομηχανία αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα με εκείνες της βιομηχανίας κρέατος. Σκοτώνονται όταν μειώνεται η παραγωγή γάλακτος. Καμία αγελάδα δεν επιτρέπεται να ζήσει τη φυσική διάρκεια ζωής τους έως και 25 ετών. Στην πραγματικότητα, το 20% του βοείου κρέατος που πωλείται σε καταστήματα προέρχεται από αγελάδες από την γαλακτοκομική βιομηχανία. Τα εκατομμύρια αγελάδων στις γαλακτοκομικές φάρμες εξαναγκάζονται να μπουν σε ένα ατέρμονο κύκλο από συνεχόμενες εγκυμοσύνες και απομάκρυνσης των μωρών τους. Τα θηλυκά μοσχαράκια εκτρέφονται για να αντικαταστήσουν τις μητέρες τους στο κοπάδι των «γαλακτοπαραγωγών αγελάδων». Αλλά τα αρσενικά μοσχαράκια είναι άχρηστα στην γαλακτοβιομηχανία. Ενώ ένα μικρό ποσοστό εκτρέφεται για αναπαραγωγικούς σκοπούς, τα μοσχαράκια της γαλακτοπαραγωγής, δε θεωρούνται κατάλληλη ράτσα για βοδινό κρέας. Είναι αυτό το περίσσευμα νεογέννητων αρσενικών μοσχαριών της γαλακτοβιομηχανίας που τροφοδοτεί τη βιομηχανία κρέατος. Δεν υπάρχει βιομηχανία κρέατος χωρίς τη γαλακτοβιομηχανία.
Φυσιολογικά μια αγελάδα ζει μέχρι και 25 χρόνια. Στις φάρμες κρέατος όμως οι περισσότερες δολοφονούνται σε ηλικία κάτω του ενός έτους, ενώ στις γαλακτοπαραγωγικές φάρμες σε ηλικία 4 με 5 ετών. Οι αγελάδες παράγουν γάλα για τον ίδιο λόγο που παράγουν και οι άνθρωποι: για να θηλάσουν τα μωρά τους. Γάλα χωρίς εγκυμοσύνη δεν υφίσταται!
Τεχνητή σπερματέγχυση:
Χρησιμοποιείται τεχνητή γονιμοποίηση αντί φυσικού ζευγαρώματος για αναπαραγωγή και η κύρια προτεραιότητά της είναι ότι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενός ταύρου ή άλλου αρσενικού ζώου μπορούν να μεταβιβάζονται πιο γρήγορα και σε περισσότερους απογόνους απ τι αν το ζώο είναι ζευγαρωμένο με θηλυκά με φυσικό τρόπο.Ο αγρότης συλλέγει πρώτα το σπέρμα ταύρου αυνανίζοντας τον κυριολεκτικά με το χέρι του ή άλλο εργαλείο μέχρι να εκσπερματώσει και αργότερα,όταν η θηλυκή αγελάδα είναι σε οίστρο, ο αγρότης εισάγει το αριστερό του χέρι μέσα στον πρωκτό της για να το τοποθετήσει τον τράχηλο και στη συνέχεια θα εισαγάγει μια μακριά μεταλλική ράβδο που περιέχει το σπέρμα με το δεξί του χέρι για να τοποθετήσει το σπέρμα στον κόλπο,εμποτίζοντας την αγελάδα.

Μετά από μια 9μηνη κύηση η αγελάδα θα γεννήσει το μωρό της και αυτόματα αποκτά εξαιρετικά ισχυρούς μητρικούς δεσμούς με το μοσχαράκι της, το οποίο και θα της το αρπάξουν μέσα σε 24 με 48 ώρες. Θα συνεχίσει να το αναζητά και να κλαίει για τον αποχωρισμό για πολύ καιρό (μάλιστα το κλάμα της αγελάδας όταν της κλέβουν το μωρό της, είναι από τους χειρότερους θρήνους που έχει κανείς ακούσει).Στην φύση η αγελάδα έχει μαζί της το παιδί της και το φροντίζει για περίπου 2 ολόκληρα χρόνια.Σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα θα υποβληθεί ξανά σε τεχνητή γονιμοποίηση ενώ φυσικά θα της παίρνουν το γάλα που φυσιολογικά προορίζονταν για το μοσχαράκι της. Το γάλα που παράγει σήμερα μια αγελάδα είναι 35-50 λίτρα την ημέρα, δηλαδή 10 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτή η μη φυσιολογική ποσότητα γάλακτος και το μεγάλο βάρος των μαστών προκαλεί επώδυνα σκισίματα στους συνδέσμους των μαστών της και έντονα προβλήματα στα πόδια της. Η ίδια η μηχανή αρμέγματος,αυξάνει τις μολύνσεις των μαστών και προκαλεί σοβαρές και υπερβολικά επώδυνες μαστίτιδες. Για αυτόν το λόγο και εξαιτίας της χορήγησης ορμονών και αντιβιοτικών στην αγελάδα, το γάλα που καταλήγει στην αγορά περιέχει εν μέσω άλλων τουλάχιστον 50 διαφορετικές ορμόνες και άλλα τόσα αντιβιοτικά, πύον, αίμα, κόπρανα και διοξίνη. Όλα τα παραπάνω είναι αποδεκτά από την βιομηχανία γάλακτος. Συνήθως μετά από 4 με 6 χρόνια, επαναλαμβανόμενων κυήσεων και αρμέγματος η αγελάδα καταλήγει ένα διαλυμένο ζώο και θα σταλεί στο σφαγείο, μιας και πλέον δεν "αποδίδει" ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος και θα αντικατασταθεί από μια νεότερη.

Καθώς οι αγελάδες μεγαλώνουν, υφίστανται μια σειρά από οδυνηρούς ακρωτηριασμούς:
Branding: Οι εργαζόμενοι θερμαίνουν σιδερένιες ράβδους σε ανοιχτές φωτιές και καίνε τη σάρκα νεαρών αγελάδων. Dehorning: Για να αφαιρέσουν τα κέρατα ενός ζώου, οι εργαζόμενοι τα κόβουν ή καίνε τον ευαίσθητο ιστό. Τα κέρατα μιας αγελάδας είναι γεμάτα αίμα και υπερευαίσθητα νευρικά άκρα, αλλά αυτό γίνεται χωρίς αναισθησία. Κόψιμο ουρών: Μια άλλη συνήθης πρακτική είναι στις αγελάδες να αφαιρούν τις ουρές τους. Θα κοπούν είτε με ψαλίδια είτε, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι θα τυλίξουν σύρμα ή λαστιχένιες ταινίες γύρω από την ουρά.

Το σπάσιμο της ουράς, το κόψιμο των κεράτων, η δερματοστιξία με πυρωμένα σίδερα, ο ευνουχισμός, ο μηχανισμός βιασμού, η πρόκληση τοκετού, η τεχνητή γονιμοποίηση,οι επίπονες διαδικασίες που διεξάγονται χωρίς αναισθητικό, οι εμβρυομεταφορές και οι χορηγίες ορμονών που οδηγούν σε 3-6 μοσχαράκια αντί για τη γέννα ως συνήθως ενός, ο διαχωρισμός της μητέρας από το νεογέννητο και η θανάτωση των μικρών μοσχαριών είναι πρακτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως.Μετά τη μεταφορά τους στο σφαγείο, οι αγελάδες αναγκάζονται να μπουν σε κουτιά αναισθητοποίησης. Μέσα σε αυτούς τους θαλάμους, πυροβολούνται στο κεφάλι, μια διαδικασία που αποσκοπεί να τις καταστήσει αναίσθητες ωστόσο, πολλές εξακολουθούν να έχουν συνείδηση .

Γνωρίζετε ότι:
Τα ζωικά προϊόντα ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις περισσότερες άλλες πηγές τροφίμων.Οι αγελάδες παράγουν περίπου 568 δισεκατομμύρια λίτρα μεθανίου την ημέρα και το μεθάνιο είναι 25 με 100 φορές πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα.Το μεθάνιο έχει δύναμη να επηρεάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, όντας πολύ πιο επικίνδυνο για την ατμόσφαιρα βραχυπρόθεσμα,θερμαίνοντας την περίπου 86 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και ύστερα από μια δεκαετία διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα.Επιπλέον, τα εκτρεφόμενα ζώα είναι υπεύθυνα για το 65% των εκπομπών νιτρώδες οξειδίου ενός αερίου του θερμοκηπίου 296 φορές πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για 150 χρόνια.

Στην γαλακτοκομική παραγωγή, οι εκπομπές οφείλονται σε διάφορες πολύπλοκες βιολογικές διεργασίες. Για παράδειγμα, μεθάνιο από εντερική ζύμωση, όπου το μεθάνιο παράγεται ως παραπροϊόν της διαδικασίας πέψης. Επιπλέον εκπομπές μεθανίου και οξειδίου του αζώτου εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια της διαχείρισης της κοπριάς από τα ζώα: στους βοσκοτόπους και στα κτίρια, κατά την αποθήκευση και κατά την εξάπλωση της κοπριάς.
Πρόκειται για φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες που ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (π.χ. θερμοκρασία, άνεμος), το περιβάλλον (π.χ. έδαφος, τύπος κτιρίου) και τα χαρακτηριστικά του ζωικού κεφαλαίου (π.χ. φυσιολογικό στάδιο) . Άλλες εκπομπές περιλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ενέργειας, την παραγωγή και τη μεταφορά των εισροών και τη χρήση γης και την αλλαγή χρήσης γης.Το μεθάνιο είναι μακράν ο μεγαλύτερος συντελεστής στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των συνολικών εκπομπών, ενώ το οξειδωμένο νάτριο συνεισφέρει στο 30-40% των συνολικών εκπομπών.

Oι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα έχουν αυξηθεί κατά 18% μεταξύ 2005 και 2015, διότι η συνολική παραγωγή γάλακτος έχει αυξηθεί σημαντικά κατά 30%, ως απόκριση στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών. Οι τάσεις στις απόλυτες εκπομπές αναφέρουν αλλαγές σε αριθμούς ζώων καθώς και αλλαγές στην αποδοτικότητα παραγωγής στον τομέα. Μεταξύ 2005 και 2015, το παγκόσμιο κοπάδι γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 11%. Ταυτόχρονα, η μέση παγκόσμια απόδοση γάλακτος αυξήθηκε κατά 15%. Η αυξημένη απόδοση παραγωγής συνήθως συνδέεται με υψηλότερο επίπεδο απόλυτων εκπομπών (εκτός εάν μειώνεται ο αριθμός των ζώων). Ωστόσο, χωρίς βελτιώσεις στην απόδοση, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον γαλακτοκομικό τομέα θα είχαν αυξηθεί κατά 38%.

Νέα έρευνα από το GRAIN και το IATP δείχνει ότι:
• Μαζί, οι κορυφαίες πέντε εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως είναι πλέον υπεύθυνες για περισσότερες ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις Exxon, Shell ή BP .• Μέχρι το 2050, πρέπει να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 38 δισεκατομμύρια τόνους για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αν όλοι οι άλλοι τομείς ακολουθήσουν αυτή την πορεία ενώ η ανάπτυξη του κρέατος και του γαλακτοκομικού τομέα συνεχίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να καταναλώσει το 80% του επιτρεπόμενου προϋπολογισμού για τα ΑΘΚ σε μόλις 32 χρόνια. • Οι περισσότεροι από τις κορυφαίες 35 παγκόσμιες εταιρείες είτε δεν αναφέρουν είτε υποτιμούν τις εκπομπές τους. Μόνο τέσσερις από αυτές παρέχουν πλήρεις, αξιόπιστες εκτιμήσεις εκπομπών.

Πηγές. https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S0022030287800231 https://intermountainhealthcare.org/…/…/lactose-intolerance/ https://ghr.nlm.nih.gov/condition/lactose-intolerance… https://dairysustainabilityframework.org/…/Climate-Change-a… http://www.fao.org/3/k7930e/k7930e00.pdf https://ainfo.cnptia.embrapa.br/…/i…/118106/1/Leis-et-al.pdf http://www.269lifegreece.gr/vegan_gia_tis_agelades.html https://www.scientificamerican.com/…/how-bad-of-a-greenhou…/ https://cgspace.cgiar.org/…/han…/10568/10601/IssueBrief3.pdf