Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει τα εκτροφεία γούνας παρά τις ανησυχίες για τα μινκ.
Updated: Dec 16, 2020
Η κυβέρνηση επιδοτεί τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, αδιαφορεί για την ευημερία των ζώων αλλά και προκαλεί με την επιδότηση των 3.000.000 σε ένα μη βιώσιμο κλάδο,όταν βιώσιμοι κλάδοι της οικονομίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της διάδοσης του Κορονοϊού.
Ο Κ. Βορίδης ρητά σήμερα δήλωσε στη Βουλή ,ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει τα εκτροφεία γούνας.``Η απάντηση είναι αρνητική``.
Η κυβέρνηση επιδοτεί με 3 εκατ. ευρώ τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.
Σε ερώτημα του ο Κ Αρσένης άρχισε με την διάδοση και την μετάλλαξη του Κορονοϊού στους χώρους εκτροφής μινκ που θανατώνονται για γούνα, που έχει παρατηρηθεί παγκόσμια και ειδικά στην Ευρώπη.
Πρότεινε να δοθούν οι επιδοτήσεις από το ΥΠΑΑΤ αντί να δοθούν στους γουνοπαραγωγούς,να δοθούν σε τομείς αγροτικής ανάπτυξης ή σε άλλους τομείς που μπορούν να σέβονται ενώ παγκόσμια και ειδικά στην Ευρώπη καταργούν ή οδεύουν προς κατάργηση του κλάδου λόγω κινδύνου των επιπτώσεων της μετάλλαξης του ιού σε μινκ,βιωσιμότητας αλλά και για ηθικούς λόγους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 98/58/EC, η εκτροφή των γουνοφόρων ζώων απαγορεύεται εάν αναμένεται ότι υπάρχουν επιζήμιες συνέπειες για την υγεία ή την ευζωία του ζώου και αν το ζώο ανήκει σε είδος, που αν και πληρούνται οι προϋποθέσεις της σύστασης, δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστεί στην αιχμαλωσία χωρίς να υπάρχουν προβλήματα για την ευζωία του””.
Όσον αφορά την ευζωία σε γουνοφόρα ζώα σε φάρμες, τα εκτρεφόμενα μινκ ακρωτηριάζουν τις ουρές τους που προκύπτει από µάσηµα ενώ σε πολλές περιπτώσεις μασούν ακόμη και τα άκρα τους και παρουσιάζουν ψυχογενείς νόσους και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές διατάξεις.
Γι αυτό, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι κινδυνεύουμε με πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς δεν τηρούνται οι συνθήκες ευζωίας σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της οδηγίας 98/58/EC του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε τέτοιου είδους φάρμες ειδικά σε ζώα.
Ο κ.Αρσένης ρώτησε τον Υπουργό επίσης, αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ένα σχέδιο μετάβασης ώστε αυτές οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν με τις επιδοτήσεις που δίνονται ήδη και από το ΥΠΑΑΤ να μεταβούν σε άλλες δραστηριότητες και ποιά είναι η πρόνοια της κυβέρνησης για αυτούς τους 300 εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και στις οικογένειες που ασχολούνται σε αυτό τον κλάδο.
Πρότεινε να δοθούν οι επιδοτήσεις στην υγιή βιώσιμη μετάβαση των εργαζομένων του κλάδου της γούνας σε τομείς αγροτικής ανάπτυξης ή άλλους τομείς που μπορούν να σέβονται την ευζωία των ζώων και να μην συμβάλλουν στη διάδοση του COVID19 .
Απάντηση Κ Βορίδη
Με ρωτάτε αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο αν πρόκειται να τερματίσουμε την εκτροφή γουνοφόρων ζώων αυτό με ρωτάτε καλά έχω καταλάβει,σωστά;
``Η απάντηση είναι αρνητική``.Δεν αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση.
Με ρωτάτε αν τα 3000.000 που θα δώσουμε για την ενίσχυση των γουνοφόρων ζώων εξαιτίας της ζημίας που έχουν πάθει οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν παρθεί σε όλη την Ευρώπη για τον κορονοϊό,μπορούμε να τα δώσουμε για μια μετάβαση μου λέτε.
Σας διαβεβαιώ ότι με τα 3.000.000 που θα δοθούν απ αξ και εν πάση περιπτώσει και για αυτό το σκοπό και όχι για κάτι άλλο προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κανενός είδους μετάβαση οποιαδήποτε μετάβαση είναι κάτι πολύ πιο απαιτητικό και πολύ πιο δαπανηρό
Για την αντιμετώπιση του Κορονοιού
Έχει εμφανιστεί Κορονιός σε ορισμένες εκτροφές.Υπήρξαν κρούσματα σε εργαζόμενους σε 10 εκτροφεία( 5 εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, 4 Καστοριά και 1 Γρεβενά).
Στις εγκαταστάσεις έγινε έλεγχος από τον ΕΟΔΔΥ και στα ζώα και στις δύο βγήκε αρνητικό το αποτέλεσμα, σε μια θετικό και στις υπόλοιπες θετικό αλλά θα γίνει επανάληψη γιατί υπάρχει ανασφάλεια.Πρόσθεσε επίσης ότι διερευνάται αν έχει γίνει οποιαδήποτε μετάλλαξη στα μινκ και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε τα αποτελέσματα και ότι λαμβάνονται μέτρα βιοασφάλειας.
Ο Κ Αρσενης στη δευτερολογία του ότι ανέφερε ότι στη δυτικη Μακεδονία σε Κοζάνη σε Καστοριά υπάρχουν πολλά ανεξήγητα κρούσματα από την αρχή του Κορονοϊού και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής.
Ρώτησε τον κ Βορίδη να τοποθετηθεί αν ισχύουν καταγγελίες που αναφέρουν ότι δεν έγινε έλεγχος στα εκτροφεία ακόμα και όταν υπήρχαν καταγγελίες για νεκρά ζώα και αν άργησε η κυβέρνηση να κάνει έλεγχο σε αυτές τις μονάδες καθώς και αν έχουν αρχίσει να γίνονται έλεγχοι σε χοιροστάσια και πτηνοτροφεία αλλά και ποιά είναι η πρόνοια για την προστασία των 300 εργαζομένων σε γουνοπαραγωγικές εγκαταστάσεις .
Επισήμανε ότι στην Ευρώπη κλείνουν η μια μετά την άλλη και λόγω πανδημίας,ο τζίρος σε αυτές τις επιχειρήσεις πέφτει διαρκώς και εσείς συνεχίζετε να στηρίζετε αυτές τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις που θα τις αφήσετε να κλείσουν με βάση το νόμο της αγοράς, όταν μπορούμε σήμερα μπορούμε με υγιείς όρους να βοηθήσουμε την βιώσιμη μετάβαση σε μια δραστηριότητα η οποία σέβεται την ευζωία των ζώων όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και οι νόμοι.
Απάντηση
Ο Κ Βορίδης απάντησε ότι σε αυτό το σημείο πράγματι μπορεί να υπάρχει μια διαφορά ιδεολογικής και πολιτικής αντιλήψεως.
Αν κάποιος κλείνει γιατί δεν είναι βιώσιμος θα κλείσει γιατί δεν είναι βιώσιμος δεν έχουμε πολλα να κάνουμε εμείς για αυτό.
Εάν τον κλείσουμε κανονιστικά τότε αυτό είναι διαφορετικό άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με διαφορά προσέγγισης και φιλοσοφίας.Στο ζήτημα της ενίσχυσης απαγορεύονται οι κρατικές ενισχύσεις και ότι τώρα επιτρέπεται κατ εξαίρεση λόγω ότι έχουμε πάρει περιοριστικά μέτρα και εμποδίζουμε την λειτουργία της αγοράς για να αντιμετωπίσουμε η πανδημία.Αυτός είναι ο γενικός κανόνας που υπάρχει στην ΕΕ.
Κατ εξαίρεση επιτρέπονται τα De minimis γιατί ακριβώς ήσσονος σημασιας και είναι πολύ μικρά μπροστά στο σύνολο των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια αυτά που παίρνουνε οι παραγωγοί στα πλαίσια αυτού που παλιά λέγανε ή επιδότηση οι άμεσες ενισχύσεις ,αυτό ισχύει στα πλαίσια της ΚΑΠ της Κοινής Αγροτικής Παραγωγής.Άλλου τύπου ενισχύσεις δεν υπάρχουν, δεν επιτρέπονται,οδηγούν σε ανακτήσεις αποτελούν προσβολή του ανταγωνισμού.Η μόνη ενίσχυση η οποία έγινε τώρα αυτό που ακούτε για τις ενισχύσεις είναι γιατί έχει υπάρξει μια κάμψη του Ευρωπαϊκού κανονισμού η οποία επιτρέπει ακριβώς όμως γιατί έχουμε πάρει μέτρα που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Μου λέτε δεν είναι βιώσιμος
Αν μονάδες δεν είναι βιώσιμες δεν είναι βιώσιμες θα κάνουν αυτό που είναι να κάνουν θα κλείσουν θα πτωχεύσουν, θα εξυγιανθούν, δεν θα εξυγιανθούν θα κάνουν αυτά που προβλέπουν, οι μηχανισμοί οι οποίοι βρίσκονται μέσα στην αγορά.
Εμείς αυτό που κάνουμε τώρα είναι να δίνουμε μια στήριξη γιατί ακριβώς υπάρχει ένα διεθνές ζήτημα με τα γουνοφόρα το οποίο αφορά τη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αλληγορία αμέσως μόλις μας ήρθε σε γνώση μας περιστατικό ότι υπάρχει ζήτημα είτε θανάτου είτε υπόπτου κρούσματος για τη Νόσο, αμέσως κινήθηκε η διαδικασία εντός 24ωρου,αρκεί να μας έρθει μια καταγγελία.
Στα μέτρα βιοασφάλειας, όταν υπάρχει ύποπτο γίνεται καταμέτρηση των γουνοφόρων,γίνεται καταγραφή ανά κατηγορία αυτών που έχουν νοσήσει πεθάνει ή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί..Αμέσως ενημερώνονται οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και το Υπουργείο κεντρικά ,εν συνεχεία αρχίζουν και ελέγχεται κάθε επίσκεψη στην εκτροφή,γίνεται απολύμανση μέσω κατάλληλων μέσων στη είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης,κάθε άτομο που εισέρχεται ή εξέρχεται πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα,υπάρχει τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και χρήση ατομικών μέσων προστασίας από τα άτομα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την εκμετάλλευση και γίνεται διαχείριση των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με υγειονομική ταφή σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Γίνεται επίσης διεξαγωγή επιζητολογιοκής διερεύνησης και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από και πρός την εκμετάλλευση ζώντων ζώων,η έξοδος από την εκμετάλλευση νεκρών ζώων,εργαλείων.ζωοτροφών,υλικών,απορριμμάτων,περιττωμάτων,γουνοδερμάτων και λοιπών αντικειμένων,απαγόρευση μετακίνησης ατόμων,κατοικιδίων,θηλαστικών,οχημάτων,εξοπλισμού,από και προς την εκμετάλλευση χωρίς την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Τα μινκ έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με ξέσπασμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις,μολύνουν ανθρώπινους πληθυσμούς. Αυτό το είδος μετάδοσης ασθενειών μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί όταν τα παθογόνα διασχίζουν το φράγμα των ειδών μπορούν να παρουσιάσουν κάτι νέο, και προκλητικό, στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αγωνιστεί και να προσαρμοστεί στη νέα απειλή όπως ο Covid-19 αρχικά μετακινήθηκε στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα μαζικά κρούσματα σε βιζόν μπορούν να αποδοθούν στη φυσική ευαισθησία των ζώων στον ιό και στον μεγάλο αριθμό βιζόν που διατηρούνται πολύ κοντά στις εκμεταλλεύσεις.
Το "Cluster 5" είναι το όνομα που δίνεται σε μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του SARS-CoV-2 Ιού. Ανακαλύφθηκε το Βόρεια Γιουτλάνδη, Δανία, και πιστεύεται ότι έχει εξαπλωθεί από βιζόν στους ανθρώπους μέσω εκτροφείων μινκ.
Στις 4 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι ο πληθυσμός των βιζόν στη Δανία θα θανατωθεί προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης και ότι θα επιβληθούν περιορισμοί και ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε επτά δήμους της Βόρειας Γιουτλάνδης προκειμένου να αποφευχθεί η μετάλλαξη από την ευρεία εξάπλωση (κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εθνικές ή διεθνείς απαντήσεις στο Πανδημία COVID-19).
Το κρατικό ινστιτούτο ορού της Δανίας (SSI) προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη ήταν απίθανο να ανταποκριθεί Εμβόλια COVID-19 υπό ανάπτυξη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τις παραλλαγές SARS-CoV-2 στις 6 Νοεμβρίου.Εξήγησε ότι αυτό το σύμπλεγμα είχε έναν συνδυασμό μεταλλάξεων που δεν έχουν παρατηρηθεί προηγουμένως. Η παραλλαγή είχε μέτρια μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά θα απαιτούνταν περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση των επιπτώσεων όσον αφορά τα διαγνωστικά, τα θεραπευτικά και τα εμβόλια.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια» μετά τα κρούσματα σε Ελλάδα.
Στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν ανεξήγητα πολλά κρούσματα και να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής.
Εκτός του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Καλονέρι Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Covid-19 στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests που έγιναν σήμερα. Στην περιοχή της Καστοριάς, σε σύνολο 135 rapid tests χθες, θετικοί στην Covid-19 βρέθηκαν εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων,σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολο Τσούκα.
Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων νόσων, ιδίως των ιογενών λοιμώξεων, έχουν αυξηθεί, καθώς τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα.
Στις 25/9 /2020 εγκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ η δέσμευση πίστωσης ύψους ( 3.000.000,00€) τριών εκατομμυρίων Ευρώ για την “κάλυψη δαπάνης χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στήριξης των παραγωγών γουνοφόρων ζώων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (EEL352/4.12.2013.”
Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών και η κυβέρνηση μέσω ΥΠΑΑΤ αποφασίζει να επιδοτήσει με 3 εκατομμύρια ευρώ έναν κλάδο που αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, καθώς ευνοεί και την διαδοση αλλά και την μετάλλαξη του covid-19. Είναι αδιανόητο και σκανδαλώδες όταν επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση, να δίνει το υπουργείο τόσα εκατομμύρια σε μια υγειονομική βόμβα όπως είναι η γουνοβιομηχανία.
Η γούνα απαιτεί το βίαιο θάνατο εκατομμυρίων ζώων. Είναι κάτι δεδομένο, ενώ τρόποι θανάτωσης που αναφέρονται επίσημα είναι : ασφυξία, δηλητηρίαση,ηλεκτροπληξία, σπάσιμο λαιμού.
Ωστόσο, πρόκειται για συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια σύντομη ζωή αιχμάλωτα μέσα σε μικροσκοπικά κλουβιά εκτροφείων μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με τη βίαιη θανάτωσή τους. Διαβιούν μέσα σε ατελείωτο στρες,όντας άγρια εκ φύσεως ζώα, και προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους. Αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, ενώ παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού.
Η βιομηχανία αυτή είναι αποτυχημένη και παρασιτική καθώς στηρίζεται μόνο σε επιδοτήσεις από το κράτος.Οι διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων πληθαίνουν,χιλιάδες υπογραφές έχουν κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες,αδιαφορούν για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του 90% των πολιτών σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά δηλώνει την επιθυμία της να μπει ένας τέλος,στην καθημερινή αυτή βαρβαρότητα και την δολοφονία τόσων ζώων για ένα πολυτελές παλτό.
Να σημειωθεί ότι η Δανία παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022,προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των βιζόν που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας. Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.
Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην εκτροφή και εκμετάλλευση αυτών των βασανισμένων ζώων και να προχωρήσουμε στην κατάργηση τους όπως και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Πρέπει να δοθεί ένα ΤΕΛΟΣ στην Βιομηχανία της Γούνας και για τα ζώα και για την υγεία των ανθρώπων αλλά και του περιβάλλοντος.
Διαβάστε εδώ
Γιατί τα μινκ είναι επιρρεπή στον Kορονοϊό;Τi είναι η Cluster 5 Μετάλλαξη;
Θανάτωση 15 εκατομμυρίων μινκ λόγω μετάλλαξης,γιατί τα μινκ είναι επιρρεπή στον κορονοϊό;