top of page

Η Κυβέρνηση Στηρίζει τον Θάνατο Ζώων Για Τη Γούνα Τους Ενώ Οι Πολίτες Ζητούν Μια Ευρώπη Χωρίς Γούνες


Ξεκίνησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών με στόχο την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης με τίτλο

«Fur Free Europe». Εάν η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών λάβει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπε να αποφασίσει είτε να προωθήσει το αίτημα, είτε όχι και θα κληθεί να εξηγήσει το σκεπτικό της.


Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αποτελεί εγγενώς βάναυση πρακτική και απορρίπτεται ευρέως από τους πολίτες της ΕΕ. Είναι αδύνατον να διασφαλιστεί η καλή μεταχείριση των ζώων στις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Κανένα ζώο δεν θα έπρεπε να ζει σε κλωβούς· επομένως, η εκτροφή εγγενών άγριων ειδών σε κλωβούς μπορεί να οριστεί μόνο ως απολύτως βάναυση πρακτική. Η εκτροφή και η θανάτωση ζώων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας είναι ηθικά απαράδεκτες. Σημαντικός αριθμός εστιών του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν έχουν καταδείξει τους κινδύνους για την κτηνιατρική και τη δημόσια υγεία που συνδέονται με την παραγωγή γούνας.


H κυβερνητική εμμονή συνεχίζεται με το να εγκρίνει και να χρηματοδοτεί νέες μονάδες-εκτροφεία, αντί να χρηματοδοτήσει τη δίκαιη μετάβαση αυτής της περιοχής σε άλλες βιώσιμες δραστηριότητες. Επιπλέον, η νέα διαβούλευση Fur Free Europe Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών έχει εντοπίσει το σημείο περι μονοπωλίου γούνας κτλ, και το περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της για Ευρωπαϊκή απαγόρευση της γούνας. Συγκεκριμένα αναφέρει:


Η ύπαρξη απαγορεύσεων παραγωγής για την προμήθεια προϊόντων γούνας από εκτροφεία σε ορισμένα κράτη μέλη επιφέρει στρεβλωτικές επιπτώσεις στην αγορά. Αυτό ευνοεί τους εμπόρους των κρατών μελών στα οποία δεν υπάρχει απαγόρευση παραγωγής και λειτουργεί εις βάρος των χωρών της ΕΕ στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί πλήρεις απαγορεύσεις.Ενώ η Ευρώπη κινείται προς κατάργηση της γούνας στην Ελλάδα,σε συνέχεια της από 27/04/2022 Απόφασης του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη αναρτήθηκε στη Διαύγεια, στις 03/05/2022, η Απόφαση Δέσμευσης Πίστωσης από τον Υπηρεσιακό Γεν. Γραμματέα Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη ύψους 1.524.000,00 ευρώ για αναλογική χρηματοδότηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελούσε δέσμευση της Κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως το μπαράζ κυρώσεων που ανακοινώθηκε κατά της Ρωσίας την παύση σε εξαγωγές και συναλλαγές , ώθησε τον κλάδο να στραφεί στην Ν.Κορέα.


Την Πέμπτη 12 Μαΐου το βράδυ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας & Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Άκης Τσούκας και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου) κ. Γιάννης Σμυρλής δέχθηκαν επίσκεψη 25μελούς επιχειρηματικής αποστολής αγοραστών γούνας από τη Ν. Κορέα, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», η Enterprise Greece και το Γραφείο ΟΕΥ Ν. Κορέας. Την αποστολή συνόδευσε ο Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ κ. Κωνσταντίνος Δίκαρος.


Η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει και επενδύει στην περαιτέρω ανάδειξη του προϊόντος της γούνας.Τέλος, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης ενός κλάδου που μέλλει να καταργηθεί διοργανώνει στις 25-28 Αυγούστου 2022 Διεθνή Έκθεση Γούνας στην Καστοριά.


Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει τελικά να κάνει την Ελλάδα τον στάβλο της Ευρώπης, με χιλιάδες εκτροφεία από ημεδαπούς και ξένους επενδυτές από χώρες, όπως η Δανία και η Φινλανδία. Παραδείγματα αυτών των επενδύσεων είναι τα 4 νέα εκτροφεία στα Κορέστεια για τα οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή απόφαση, διέταξε την αναστολή των αδειών ίδρυσης τους μετά απο προσφυγή κατοίκων, αλλά και η νέα άδεια έγκρισης λειτουργίας διάρκειας αορίστου χρόνου η οποία δόθηκε 10/3/2022 για νέο εκτροφείο 6 χλμ. περίπου από τον κρατικό Αερολιμένα Καστοριάς και χωρητικότητας 5500 μινκ.


Πέρα από την οικονομική κατάρρευση του κλάδου, που δεν δικαιολογεί την περαιτέρω ενίσχυσή του, αλλά και την ηθική διάσταση του θέματος, η οποία αφορά την καταφανή κακοποίηση των ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά για να γδαρθούν για τη γούνα τους, υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση που πλήττει και τον ίδιο τον άνθρωπο. Η εκτροφή μινκ αποτελεί μορφή εντατικής εκτροφής με όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την χαρακτηρίζουν (απόβλητα εκτροφείων, μύγες, οσμές κτλ.), ενώ οι επιχειρήσεις επεξεργασίας γουνοδερμάτων χρησιμοποιούν ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και του ευρύτερου οικοσυστήματος.


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καστοριάς η δίκη των 13 κατηγορουμένων για την παροχή μολυσμένου νερού στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού τον Ιούνιο του 2018 από επικίνδυνες τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία γουνοδερμάτων. Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τον τότε Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ Γεώργιο Μπαμπάκο και τον Διευθυντή της επιχείρησης Παναγιώτη Διαμαντόπουλο.


Το συμβάν είναι γνωστό ως το WATERGATE του Δισπηλιού κατά το οποίο οι άνθρωποι για αρκετά χρόνια στην περιοχή έπιναν μολυσμένο νερό. Η προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων (βουλευτές, περιφέρεια,δήμοι) να κλείσει όπως όπως το θέμα, με μία εναλλακτική λύση υδροδότησης του Δισπηλιού από αγωγό της Καστοριάς με κονδύλια εκτάκτου ανάγκης χωρίς να δίνεται εντολή για κάποια έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής που προκαλεί την ρύπανση και σε ποια έκταση έχει μολύνει ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής αναδεικνύει την ψηφοθηρική-πελατειακή σχέση των γουναράδων με την εκάστοτε κυβέρνηση.


ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2022/000002_el


Απηχώντας τις εκκλήσεις πολλών κρατών μελών, οι πολίτες της ΕΕ, καλούν την Επιτροπή να απαγορεύσει με νόμο, σε ολόκληρη την Ένωση, την:

– διατήρηση και θανάτωση ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας.

– διάθεση γούνας εκτρεφόμενων ζώων και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα στην αγορά της ΕΕ.Ειδικότερα


1) Η εκτροφή γουναρικών αντιβαίνει ακόμη και στην πιο βασική έννοια της καλής διαβίωσης των ζώων. Οι ανάγκες συμπεριφοράς των ζώων που εκτρέφονται για γούνα δεν μπορούν να καλυφθούν σε γουνοφάρμες. Ούτε οι πέντε ελευθερίες, ούτε οι πέντε τομείς, δεν μπορούν να εκπληρωθούν κατά την ανάληψη αυτής της δραστηριότητας.

2) Η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που εκτρέφονται για παραγωγή γούνας εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά άγρια ​​ζώα. Είναι ακατάλληλα για εντατική κράτηση σε κλουβί. Όταν πρόκειται για άλλα είδη ζώων, όπως τα κουνέλια και τα τσιντσιλά, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί ούτε ο σκοπός της διατήρησης των ζώων σε μικρά κλουβιά και της θανάτωσης τους αποκλειστικά ή κυρίως λόγω της αξίας της γούνας τους.

3) Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει σταδιακά τον εγκλωβισμό για είδη που εκτρέφονται για τροφή. Η συνέχιση του εγκλωβισμού ζώων για παραγωγή γούνας δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί.

4) Η σαφής πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ θέλει να δει την απαγόρευση της εκτροφής γούνας και, όλο και περισσότερο, περισσότερα κράτη μέλη αναλαμβάνουν δράση για την εξάλειψη της παραγωγής γούνας σε εθνικό επίπεδο.

5) Οι συννομοθέτες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την εκτροφή γούνας.

6) Οι εκτροφές γουναρικών αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων, όπως καταδεικνύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν εκατοντάδες εκτροφεία βιζόν επηρεάστηκαν από εστίες κορωνοϊού και διαπιστώθηκε ότι νέες παραλλαγές του ιού του SARS-CoV-2 είχαν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

7) Η εκτροφή γούνας έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εγγενή βιοποικιλότητα.

Μια αξιοσημείωτη απόκλιση μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών όσον αφορά τον τομέα της παραγωγής γούνας έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της εσωτερικής αγοράς της Ένωσης και η μόνη δικαιολογημένη λύση είναι τώρα να επιβληθεί μια πλήρης απαγόρευση.

9) Η εμπορία εκτρεφόμενης γούνας και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην ΕΕ.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό είναι νομικά αποδεκτό. Η Επιτροπή δεν έχει αναλύσει την ουσία της πρότασης σε αυτό το στάδιο.


Η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν νομικά απαγορεύσει την εκτροφή γουναρικών και η πρακτική εκτροφής έχει ήδη τερματιστεί. Στο Βέλγιο η εκτροφή γούνας θα τερματιστεί το 2023 και η απαγόρευση εκτροφής γούνας θα τεθεί σε ισχύ στη Νορβηγία το 2025. Τον Οκτώβριο του 2019, η Σλοβακία εντάχθηκε στον κατάλογο των χωρών που δεν επιτρέπουν πλέον την ακραία σκληρότητα των ζώων, εισάγοντας νομοθεσία που θα τερματίσει την παραγωγή γούνας έως το 2025.Τον Ιούνιο του 2021, η Εσθονία συμφώνησε σε απαγόρευση εκτροφής γούνας από το 2026. Η Ελβετία είναι εδώ και καιρό απαλλαγμένη από γουνοφάρμες και τον Μάρτιο του 2022, η Ιρλανδία έγινε η πιο πρόσφατη χώρα που απαγόρευσε την εκτροφή γούνας.


Ο οικονομικός παρασιτισμός του κλάδου από το κράτος, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κοινωνική αναταραχή γύρω από τη διατήρηση των μινκ και οι αυξανόμενες ηθικές αντιρρήσεις για τη διατήρηση των ζώων για την παραγωγή γούνας απαιτούν τον τερματισμό της.


Το τέλος της γούνας πρέπει να έρθει τώρα.

#FurFreeEurope #EuropeanUnion


Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό ψήφισμα

ECI «Fur Free Europe».

Οι ECI που συλλέγουν αυτή τη στιγμή υπογραφές

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοβουλίας Πολιτών

Εκστρατεία #EUTakeTheInitiative

Φιλική εκτύπωση pdf

‘Fur Free Europe’: Πρωτοβουλία Πολιτών για την απαγόρευση της γούνας

Αγγλικά (33,102 kB – PDF)Κατεβάστε(33,102 kB – PDF)


55 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page