top of page

Η σχέση του ανθρώπου με τη διατροφή και ο βίγκαν τρόπος ζωής

Updated: Oct 9, 2020


Ένας από το πιο βασικούς άξονες στη διατροφή μας είναι ο τρόπος που σχετιζόμαστε με αυτή. Το φαγητό αποτελεί κεντρικό θέμα στην ζωή των ανθρώπων γιατί περικλείει πολλές και σημαντικές πλευρές της σύνδεσή μας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η επιβίωση μας εξαρτάται από αυτό, η υγεία μας εξαρτάται από αυτό, η κοινωνικοποίησή μας περιλαμβάνει συχνά το φαγητό και τέλος η ψυχική μας διάθεση είναι στενά συνυφασμένη με το δίπολο «πείνα – κορεσμός». Ταυτόχρονα,και σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο η ικανοποίηση που αντλούμε από την επιλογή των υλικών, τη διαδικασία του μαγειρέματος, και την κατανάλωση του το φαγητό συνδέεται με την φροντίδα του εαυτού μας και των άλλων.

Η στενή σύνδεση του φαγητού με τα συναισθήματα δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη έρευνα για να αποδειχθεί. Είναι πιθανόν οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε παρατηρήσει ότι έχουμε χρησιμοποιήσει το φαγητό για να αλλάξουμε τη ψυχική μας διάθεση.

Ο όρος «comfort food» περιγράφει τροφές που καταναλώνονται γρήγορα (συνήθως περιέχουν, άμυλο, αρκετό αλάτι ή/και ζάχαρη) με σκοπό να κατευνάσουν το συναίσθημα της θλίψης, του θυμού, της ενοχής ή απλά να κανακέψουν το άτομο που βιώνει σωματική κούραση , σωματικό πόνο ή και βαρεμάρα. Από την άλλη πλευρά ο όρος «συναισθηματική πείνα» περιγράφει την σωματική αίσθηση που βιώνουν κάποιοι άνθρωποι ως βιολογική πείνα ενώ στην πραγματικότητα οι ανάγκες που χρειάζεται να καλυφθούν είναι συναισθηματικές ή υποδεικνύουν την ανάγκη του ανθρώπου να φροντιστεί..Το τι τρώμε, πόσο τρώμε, πώς τρώμε, επηρεάζει με καθοριστικό τρόπο τα συναισθήματά μας. Όταν κάνουμε αυτή τη σύνδεση μέσα μας τότε ξεκινά και η διαδικασία της αλλαγής. Οι επιλογές που συνοδεύουν τη διατροφή μας χρειάζεται να είναι όσο το δυνατόν πιο συνειδητές. Με τη λέξη «συνειδητά» περιγράφω του να αντιληφθώ το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε μένα, το σώμα μου, τις πραγματικές μου ανάγκες, αλλά και τον κόσμο γύρω μου συμπεριλαμβανομένου και του αποτυπώματος που αφήνουν οι επιλογές μου.

Οι επιλογές των ανθρώπων σε σχέση το φαγητό περιλαμβάνουν την κουλτούρα μέσα στην οποία μεγάλωσαν, την οικογένεια τους, τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες. Από την ώρα και τη στιγμή που ένα άτομο θα επιλέξει να επιφέρει μια αλλαγή στον τρόπο διατροφής του στην ουσία καλείται να κάνει μια αλλαγή στη μέχρι τώρα φιλοσοφία ζωής που ακολουθούσε. Και κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Καθώς πολλά στερεότυπα σχετίζονται με τη διατροφή όπως για παράδειγμα: «Οι πραγματικοί άντρες χρειάζονται κρέας» ή «Οι αθλητές δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς ζωική πρωτεΐνη» ή «τα παιδιά χρειάζονται γάλα για να μεγαλώσουν» ,τα άτομα που θα επιλέξουν μια συνειδητή προσέγγιση στο θέμα της διατροφής είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πολλές αντιδράσεις από τον περίγυρο τους.

Ως σύμβουλος ψυχικής υγείας δεν έχω τις εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να μιλήσω για τον συσχετισμό ανάμεσα στη βίγκαν διατροφή και τα οφέλη που αυτή έχει στην υγεία. Για αυτό θα μιλήσουν οι ειδικοί όπως ιατροί και διατροφολόγοι που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό. Δίνω έμφαση όμως στο ψυχολογικό κομμάτι που αφορά τη διατροφή, την αλλαγή και τη συνειδητότητα. Όταν η βίγκαν διατροφή δεν αποτελεί «μια τάση» ή έναν «πειραματισμό» αλλά την εμπεριέχει την κατανόηση ότι όλα τα ζώα έχουν δικαίωμα στη ζωή όπως ακριβώς και εμείς, τότε τα άτομα αρχικά θα εκτεθούν σε επώδυνα συναισθήματα.


Όταν κάποιος έρθει για πρώτη φορά σε συνειδητή επαφή με τις συνθήκες που ζουν τα ζώα τα οποία προορίζονται για τροφή ,εκμετάλλευση ή/και «διασκέδαση» θα συγκλονιστεί. Θα χρειαστεί να σταθεί με κουράγιο απέναντι στην πραγματικότητα και να αναθεωρήσει θέσεις που πιθανόν να υποστήριζε μια ζωή. Αυτό είναι το τίμημα για μια πρωτόγνωρη ελευθερία, μια ενσυναίσθηση που δεν εξαιρεί κανένα είδος. Είναι το τίμημα για μια ουσιαστικότερη σύνδεση με τον πλανήτη μας καθώς και την επιθυμία να τον φροντίσουμε και να σεβαστούμε τον ίδιο και όλα τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτόν.Και όλα αυτά τα θαυμαστά περνάνε μέσα από το πιάτο μας και τις επιλογές που θα κάνουμε για το τι θα βρεθεί μέσα σε αυτό.


Νάνσυ Ψημενάτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συγγραφέας

Επόπτρια

217 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright