top of page

Θανάτωση 15 εκατομμυρίων μινκ λόγω μετάλλαξης,γιατί τα μινκ είναι επιρρεπή στον Κορονοϊό;

Updated: Dec 14, 2020

Τα μινκ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον κορονοϊό, μια κατάσταση που επιδεινώνεται σε φάρμες όπου διατηρούνται σε μεγάλο αριθμό σε κοντινή απόσταση, αυξάνοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης των ασθενειών.Έκθεση από κυβερνητική υπηρεσία που χαρτογραφεί τον κορονοϊό στη Δανία, έδειξε μια μετάλλαξη στον ιό που βρέθηκε σε 12 άτομα στο βόρειο τμήμα της χώρας που μολύνθηκαν από βιζόν είπε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen.Ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke είπε ότι τα μισά από τα 783 κρούσματα COVID-19 στη Βόρεια Δανία «σχετίζονται» με τα μινκ.

«Είναι πολύ, πολύ σοβαρό», είπε η Frederiksen. «Ο μεταλλαγμένος ιός στα βιζόν μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως.» Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα θανατώσει και τα 15 εκατομμύρια βιζόν για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο να μεταδώσουν ξανά τον νέο κορονοϊό στον άνθρωπο.Το στέλεχος του Ιού φαίνεται να είναι λιγότερο ευαίσθητο στα αντισώματα, το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν οποιοδήποτε μελλοντικό εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε ανάπτυξη, λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Thorkild Fogde είπε «θα πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατό».Ο υπουργός τροφίμων της Δανίας, Mogens Jensen, δήλωσε ότι 207 φάρμες έχουν πλέον μολυνθεί, από 41 τον περασμένο μήνα και η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλη τη δυτική χερσόνησο της Γιουτλάνδης.

Η Δανία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς γούνας βιζόν στον κόσμο, παράγοντας περίπου 17 εκατομμύρια γούνες ετησίως.Η Kopenhagen Fur, ένας συνεταιρισμός 1.500 Δανών κτηνοτρόφων, αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής βιζόν.Οι περισσότερες εξαγωγές της πηγαίνουν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.Η χώρα έχει καταγράψει 50.530 επιβεβαιωμένες μολύνσεις COVID-19 και 729 θανάτους.Συνολικά 207 από τα 1.139 γουνοφόρα αγροκτήματα στη Δανία έχουν μολυνθεί με το COVID-19, το οποίο οδήγησε στην ανακοίνωση. Ως αποτέλεσμα θα σκοτωθούν εκατομμύρια βιζόν.


Η ομάδα για την καλή διαβίωση των ζώων, η Humane Society International επικρότησε τον πρωθυπουργό για τη λήψη «ενός τόσο ουσιαστικού και επιστημονικού βήματος για την προστασία των Δανών πολιτών» και είπε ότι ελπίζει ότι η απώλεια τόσων βιζόν στον κορονοϊό προκαλεί την έξοδο των γουνοφόρων εκμεταλλεύσεων.«Αν και ο θάνατος εκατομμυρίων βιζόν -είτε θανατώνονται για το COVID-19 είτε για γούνα είναι μια τραγωδία για την καλή διαβίωση των ζώων, οι γουνοπαραγωγοί θα έχουν τώρα μια σαφή ευκαιρία να απομακρυνθούν από αυτήν τη σκληρή και νεκρή βιομηχανία και να επιλέξουν μια πιο ανθρώπινη και βιώσιμη αντ 'αυτού, δήλωσε η εκπρόσωπος της Humane Society International-Europe, Joanna Swabe.


Νωρίτερα τον Ιούλιο Δανοί κτηνίατροι και κτηνοτρόφοι θανάτωσαν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια βιζόν στη βόρεια Δανία, ένα μέτρο που αποφασίστηκε αφού τα ζώα αναφέρθηκαν μολυσμένα με το Covid-19 σε 63 αγροκτήματα.Η Δανία προχώρησε σε κατάργηση της γούνας μινκ και δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή τους από τους κτηνοτρόφους.Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες βιζόν θα εξαγοραστούν από την κυβέρνηση.

Γιατί τα μινκ είναι επιρρεπή στον κορονοϊό;


Τα μινκ μοιάζουν να έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με ξέσπασμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις,μολύνουν ανθρώπινους πληθυσμούς. Αυτό το είδος μετάδοσης ασθενειών μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί όταν τα παθογόνα διασχίζουν το φράγμα των ειδών μπορούν να παρουσιάσουν κάτι νέο, και προκλητικό, στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να αγωνιστεί και να προσαρμοστεί στη νέα απειλή όπως ο Covid-19 αρχικά μετακινήθηκε στον άνθρωπο.


"Μία από τις αρχικές μελέτες που έκαναν τον ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ του COVID-19 και της εκτροφής μίνκ για γούνες βιζόν παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα παρακολούθησης των αναδυόμενων ασθενειών [ProMED] την 1η Σεπτεμβρίου 2020 από τον Herve Bercovier, ομότιμο καθηγητή μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στο Ιερουσαλήμ, Ισραήλ. Με τίτλο «Άλμα μπρος-πίσω: ανθρωποζωοτική και ζωονοσολογική μετάδοση του SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ», η έρευνα, από τέσσερις Ολλανδούς ερευνητές, επικεντρώθηκε σε «εκδηλώσεις σε 16 εκμεταλλεύσεις μινκ και ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις» , χρησιμοποιώντας αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος."

Παρά την αυξημένη βιοασφάλεια, την έγκαιρη παρακολούθηση προειδοποιήσεις και την άμεση σφαγή ζώων μολυσμένων εκτροφείων, υπάρχει συνεχής μετάδοση μεταξύ των εκμεταλλεύσεων μόνο σε τρεις μεγάλες συστάδες μετάδοσης, "με" άγνωστους τρόπους μετάδοσης "και συμπεριλαμβανομένου των πρώτων γνωστών«μεταδόσεων SARS-CoV-2 από ζώα σε άνθρωπο σε εκμεταλλεύσεις μινκ».Rapid Risk Assessment: Detection of new SARS-CoV-2 variants related to mink


Στις 12 Νοεμβρίου το European Centre for Disease Prevention and Control Υπεύθυνο για τον έλεγχο και την προστασία κατά ασθενειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια αξιολόγηση κινδύνου για τις μεταλλάξεις στα μινκ γράφει


Το (Cluster 5), το οποίο αναφέρθηκε ότι κυκλοφόρησε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020, σχετίζεται με μια παραλλαγή με τέσσερις γενετικές αλλαγές, τρεις υποκαταστάσεις και μία διαγραφή, στην πρωτεΐνη spike (S). Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη S περιέχει την περιοχή δέσμευσης υποδοχέα και είναι ένας κύριος στόχος για ανοσοαπόκριση, τέτοιες μεταλλάξεις θα μπορούσαν, θεωρητικά, να έχουν επιπτώσεις στην ιική ικανότητα (ικανότητα μόλυνσης ανθρώπων και ζώων), της μεταδοτικότητας και της αντιγονικότητας. Κατά συνέπεια, η εξέλιξη των ιών με αυξανόμενες αλλαγές στις λειτουργικές περιοχές της πρωτεΐνης S θα μπορούσε να επηρεάσει τη θεραπεία, ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις και την αντιγονικότητα του ιού. Θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των ανεπτυγμένων υποψήφιων εμβολίων και ενδεχομένως να τους ζητήσει να ενημερωθούν. Έρευνες και μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διευκρινιστεί η έκταση αυτών των πιθανών επιπτώσεων.


Οι επιστήμονες λένε ότι τα μαζικά κρούσματα σε βιζόν μπορούν να αποδοθούν στη φυσική ευαισθησία των ζώων στον ιό και στον μεγάλο αριθμό βιζόν που διατηρούνται πολύ κοντά στις εκμεταλλεύσεις.Ο J. Scott Weese, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ζωονόσων στο Κτηνιατρικό Κολλέγιο του Οντάριο, δήλωσε ότι οι ιοί συνήθως επηρεάζουν ορισμένα είδη περισσότερο από άλλα. Ορισμένα ζώα, όπως οι αγελάδες και οι χοίροι, φαίνονται ανθεκτικά στο Covid-19. Άλλα συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των γατών και των βιζόν φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα. Αυτές οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει από το πώς ο ιός επιτίθεται στα κύτταρα, δήλωσε. Το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, προσκολλάται σε υποδοχείς ACE2 στα κύτταρα. Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται σε όλα τα ζώα, αλλά η μορφή τους διαφέρει κάπως μεταξύ των ειδών. Μερικά ζώα φαίνεται να έχουν υποδοχείς που είναι πιο εύκολο να προσκολληθούν στον ιό, είπε.

Ο Weese είπε ότι τα ζώα έχουν περισσότερους υποδοχείς ACE2 στους πνεύμονες τους από ότι σε άλλα μέρη του σώματός τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Covid-19 είναι κυρίως αναπνευστική νόσος. Τα εκτροφεία βιζόν παρέχουν ένα τέλειο περιβάλλον για τον ιό, επειδή τα βιζόν είναι ευάλωτα στο Covid-19 και χιλιάδες διατηρούνται σε κοντινή απόσταση, δήλωσε ο Weese. Παρόλο που μόνο ένα μικρό ποσοστό βιζόν μπορεί να πεθάνει από το Covid-19, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε φάρμες οδηγεί σε πολλούς θανάτους.Εάν 10.000 γάτες μεγάλωναν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιθανότατα θα υπήρχαν πολλές άρρωστες γάτες και ένας λογικός αριθμός νεκρών, είπε.«Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία του είδους και την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού», είπε.


Αυτή την ερμηνεία συμμερίστηκε ο Wim van der Poel, ο επικεφαλής ερευνητής για αναδυόμενους και ζωονοσογόνους ιούς στο Wageningen Bioveterinary Research στις Κάτω Χώρες. Η ομάδα του δημοσίευσε ένα έγγραφο τον Ιούνιο σχετικά με τις μολύνσεις Covid-19 σε βιζόν.«Η εντύπωση μας είναι ότι οι εκμεταλλεύσεις διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο λόγω του μεγάλου αριθμού ευπαθών ζώων στα αγροκτήματα», είπε. Είπε ότι η έρευνά του δείχνει ότι τα βιζόν δεν αναπτύσσουν πάντα κλινικά συμπτώματα και το ποσοστό θνησιμότητας τους είναι μικρότερο από 5%. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή πνευμονία.Σε ορισμένες εκμεταλλεύσεις στις Κάτω Χώρες, ο ιός φαίνεται να κυκλοφορούσε για αρκετό καιρό πριν εντοπιστεί, είπε ο Wim van der Poel. Οι εργάτες σε όλες τις εκμεταλλεύσεις βιζόν συμβουλεύονται τώρα να χρησιμοποιούν εργαλεία ατομικής προστασίας.

Η Kaitlin Sawatzki, ερευνήτρια που μελετά το Covid-19 σε ζώα στη Σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής Cummings, δήλωσε ότι η έρευνα που εργάζεται υποδηλώνει ότι υπάρχουν δύο ιογενείς μεταλλάξεις του Covid-19 που είναι επωφελείς για τη μόλυνση σε βιζόν και κουνάβια αλλά όχι στους ανθρώπους. Το έγγραφο της είναι επί του παρόντος δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. «Οι ιοί σε αυτά τα ζώα ωθούνται για να αποκτήσουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις ή είναι εξουδετερωμένοι και ουσιαστικά πεθαίνουν», είπε."Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη και συμβαδίζει με αυτό που περιμένουμε για τους ζωονοσογόνους ιούς."Οι υποδοχείς ACE2 θα μπορούσαν να είναι μια από τις διαφορές στις οποίες προσαρμόζεται ο ιός, είπε.

Τα περισσότερα ζώα φαίνεται να μην είναι επιρρεπή στον ιό μέχρι στιγμής, το βιζόν είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», δήλωσε ο Sawatzki. Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι διαφορετικοί υποδοχείς ACE2 επηρεάζουν την ευπάθεια στο Covid-19, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν με βεβαιότητα πώς θα ανταποκριθούν διαφορετικά είδη. '


Η Angela Bosco-Lauth, μια ερευνήτρια βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η οποία έχει μελετήσει το Covid-19 σε γάτες και σκύλους, είπε ότι βρίσκει την κατάσταση του βιζόν περίπλοκη, καθώς τα κουνάβια, που είναι στενοί συγγενείς με τα βιζόν, φαίνεται να είναι λιγότερο ευαίσθητα. Είπε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη όλες τις απαντήσεις για το γιατί ορισμένα είδη αρρωσταίνουν από άλλα. Οι χοίροι έχουν υποδοχείς ACE2 που φαίνονται δομικά καλοί για το Covid-19, αλλά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτοι εως τώρα δήλωσε ο Weese. Είπε ότι οι επιστήμονες ανησυχούσαν για εκδηλώσεις χοίρων, αλλά δεν φαίνεται ότι θα είναι πρόβλημα.


Τα μινκ είναι συναισθανόμενα όντα, που αναίτια ζουν μια ζωή αιχμάλωτα μέσα σε κλουβιά εκτροφείων από τα οποία προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν ,όντας άγρια από τη φύση τους ,αυτοτραυματίζονται και κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, παρουσιάζοντας στοιχεία κανιβαλισμού, μέχρι η αγωνία τους να λάβει τέλος με έναν εξαιρετικά βίαιο θάνατο. Όπως αναφέρεται σε έρευνα της Ευρωπαικής Ένωσης όσον αφορά την ευζωία σε γουναπαραγωγικά ζώα σε φάρμες τα μινκ ακρωτηριάζουν τις ουρές τους που προκύπτει από  μάσημα και σε πολλές περιπτώσεις μασούν ακόμη  και τα άκρα τους. Η ψυχογενής αλωπεκία,που προκύπτει από υπερβολική αυτο-περιποίηση, έχει συνδεθεί με άγχος σε μια ποικιλία ειδών.Τα θηλυκά που δαγκώνουν την ουρά τους μετά την πρώτη σεζόν ζευγαρώματος,τείνουν να το κάνουν ξανά και ξανά στα επόμενα χρόνια.Αυτή η συμπεριφορά  απουσιάζει από τη φύση. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην εκτροφή και εκμετάλλευση αυτών των βασανισμένων ζώων και να προχωρήσουμε στην κατάργηση τους όπως και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Να αναφέρουμε ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων έχει καταργηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (από το 2003), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Τσεχία, η Κροατία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και η Ουκρανία εξετάζουν επίσης παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις.

314 views0 comments