top of page

Θαν-Αττικό Πάρκο

Updated: Oct 31, 2022

Το Αττικό πάρκο ιδρύθηκε αρχικά ως ορνιθολογικό πάρκο με 1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη και αργότερα προστέθηκαν ζώα της ερήμου, της σαβάνας, της ελληνικής πανίδας, ερπετά κ.ά. Eίναι αιχμάλωτα σπάνια είδη ζώων, όπως τίγρεις της Σουμάτρα, λιοντάρια της Αγκόλας, κούγκαρ, περσικές λεοπαρδάλεις, παπαγάλοι Μακάο, ζέβρες, καμηλοπαρδάλεις, βακτριανές καμήλες, αφρικανικοί πιγκουίνοι, κυνόμυες, εξωτικά και σπάνια πουλιά, ινδικοί ελέφαντες, λευκοί ρινόκεροι, αραβικοί ορύγες, πολλές σαύρες, φίδια και κροκόδειλοι κ.ά.


Στον χώρο Αυστραλιανή πανίδα φιλοξενούνται 3 είδη ζώων της Ωκεανίας (Ουάλαμπι του Μπένετ, Εμού και Χήνα Κερεόψις). Στον χώρο Παπαγάλοι και ο κόσμος των Λόρι φιλοξενούνται 23 είδη παπαγάλων. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 2.000 ζώα από 290 διαφορετικά είδη και είναι ανοιχτό 365 ημέρες το χρόνο.


Στο Αττικό έχουν πεθάνει 6 δελφίνια σε δέκα χρόνια (ενώ ζουν 45-50 χρόνια σε ελευθερία).

Το θέμα ξεκίνησε να αποκτά δημοσιότητα το 2015,όταν η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου, διαπίστωσε τον θάνατο τεσσάρων δελφινιών. Ακολούθησε ο θάνατος δύο ακόμη δελφινιών. Συνολικά, σε τρεισήμισι χρόνια έχουν πεθάνει έξι δελφίνια.


Τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ μέσα στο πάρκο βρίσκονταν επισκέπτες, απέδρασαν δύο ιαγουάροι,η Τζένη και ο Σποτυ που ακολούθως θανατώθηκαν.


Τον Ιανουάριο του 2022 δραπέτευσαν 30 πτηνά ίβις του ουάλντραπ (Geronticus eremita) και 2 αφρικανικοί μπούφοι (Bubo africanus) λόγω του ότι σε δύο συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υποχώρησε το πλέγμα της οροφής.


Τον Ιούνιο του 2022 ο Μπαζού,ο χιμπατζής απέδρασε από το πάρκο και περιφερόταν στο χώρο του πάρκιγκ. Ο Χιμπατζής κατέληξε να θανατωθεί καθώς οι υπεύθυνοι του πάρκου ισχυρίζονται πως κατέστη αδύνατον να ναρκωθεί.


Παραβίαση νομοθεσίας και πρόστιμα


Πρόστιμο ύψους 44.350 ευρώ επιβλήθηκε στο Αττικό ζωολογικό πάρκο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Αναπληρωτή Υπουργό για παραβίαση του νόμου 4039/12 για τις τελούμενες παραστάσεις των δελφινιών αλλά και την παραβίαση άλλων περιβαλλοντικών διατάξεων. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το Υπουργό αφορούν σύμφωνα με την νομοθεσία «τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες δραστηριότητες.


Επιπλέον, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ό,τι αφορά την τροποποιημένη-ανανεωμένη άδεια λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία επιβαλλόταν η απαγόρευση διενέργειας παραστάσεων, καθώς «η διατήρηση ζώων σε πάρκα επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων».


Το 2017 οι Επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανακάλυψαν ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων με τις παραστάσεις με δελφίνια, ενώ λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια και επέβαλαν πρόστιμο.Επίσης, ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal, επισκέφθηκε το Αττικό Πάρκο και το δελφινάριο και αφού κατέγραψε παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας προέβη σε μήνυση για εγκληματική συμπεριφορά.


Ανάκληση άδειας λειτουργίας Δελφιναρίου


Στις 13 Μαρτίου 2020 η Περιφέρεια Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του δελφιναρίου. Στην απόφαση που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής τονίζεται ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής για τον ζωολογικό πάρκο: 1) να οριστεί ένα πρόσωπο ως εγγυητής για την φροντίδα των αιχμάλωτων δελφινιών, 2) να απομακρυνθούν από την επιχείρηση όποιες υποδομές παραπέμπουν σε παραστάσεις όπως οι κερκίδες, 3) να σφραγιστεί η επιχείρηση. Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στον νόμο 4039/2012, άρ. 12 που απαγορεύει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».


Ενώ ο ιδιοκτήτης είναι απών στις δίκες, φρόντισε να εμπλουτίσει το πάρκο με ακόμη τρία δελφίνια που μεταφέρθηκαν παράνομα από την Ισπανία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Αντίθετα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ 338/97) αφού το δελφινάριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο ως παράνομο και επικίνδυνο κτίσμα και λειτουργεί παράνομα, εγκρίθηκε η εισαγωγή τους και στις 21/07/2020, μεταφέρθηκαν στο Αττικό Πάρκο.


Παρά τις σφοδρές διαμαρτυρίες και παρά το γεγονός ότι έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του δελφιναρίου, όπως καταγγέλλει η ΠΦΠΟ, από την Περιφέρεια Αττικής, “το κράτος αντί να αναζητήσει διαμονή στα έξι δελφίνια που ήδη κρατούνται, εγκρίνει την απόκτηση τριών ακόμη σε μία κατασκευή που όχι μόνο δεν θα έπρεπε να είναι είναι ανοιχτή, αλλά σύμφωνα με τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις, που η πολεοδομία Σπάτων κατά παράβαση καθήκοντος δεν υλοποιεί, θα έπρεπε να έχει ήδη κατεδαφιστεί”.


Πρόκειται για τον Nuik, τον Tumay και τον Moratón, που όπως αναφέρει η ΠΦΠΟ, ζούσαν αιχμάλωτα σε δελφινάριο της Βαρκελώνης, το οποίο μετά από πιέσεις του ισπανικού οργανισμού FAADA (Ίδρυμα Συμβουλευτικής και Δράσης στην Υπεράσπιση των Ζώων) και με εντολή της Δημοτικής Αρχής της Βαρκελώνης, ανέστειλε τα σόου με κητοειδή και το 2018 τερματίστηκε ολοκληρωτικά η λειτουργία του, κάνοντας τη Βαρκελώνη την πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που κηρύσσεται “Πόλη Ελεύθερη από Κητώδη σε Αιχμαλωσία”.


Τον Απρίλιο του 2021 εκπρόσωποι πέντε φιλοζωικών οργανώσεων και μίας οικολογικής περιφερειακής παράταξης κατέθεσαν μήνυση κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την παράβαση του νόμου 4039/12 με τις παραστάσεις των δελφινιών.


Οι "δωρεές" του Αττικού στην αστυνομία, 5000 Ευρώ "για υπηρεσιακές ανάγκες" και για "επισκευή περιπολικού".


Τόποι σαν το Αττικό Πάρκο αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται , ενώ αντίθετα ο << νοήμων >> άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας.

Η σύσταση του υπ. παιδείας είναι να μην πηγαίνουν εκδρομές τα σχολεία σε ζωολογικούς κήπους και χώρους εκμετάλλευσης ζώων.Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν αποτελεί ενημέρωση για την άγρια ζωή. Είναι σαν να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε φυλακή, για να τα διδάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά.


Στα βίντεο βλέπουμε Χιμπατζήδες και Αιλουροειδή στο Αττικό πάρκο να πάσχουν από κατάθλιψη και στερεοτυπικές συμπεριφορές.Η εξεζητημένη αυτο περιποίηση (γλύψιμο, δάγκωμα, τράβηγμα) του τριχώματος στα θηλαστικά οδηγεί σε επώδυνες αλλοιώσεις των περιοχών αυτών. Τα ζώα αυτά λόγω του παρατεταμένου στρες εκδηλώνουν μια ακατανίκητη παρόρμηση για αυτοπεριποίηση ή/και μια εξεζητημένη ενασχόληση με το ίδιο τους το σώμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αυτοακρωτηριασμό.Οι περισσότεροι χιμπατζήδες παρουσιάζουν αφύσικη συμπεριφορά που υποδηλώνει ψυχική ασθένεια.


Οι τεκμηριωμένες στερεοτυπικές συμπεριφορές, οι οποίες περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενο βηματισμό δεξιά αριστερά μπροστά από το κλουβί τους, η εξεζητημένη αυτοπεριποίηση που μπορεί να φτάσει μέχρι τον αυτοτραυματισμό/αυτοακρωτηριασμό, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις “ψευδομάσησης”και η κατανάλωση περιττωμάτων, είναι συμπτώματα διακυβευμένης ψυχικής υγείας.


Σε αυτά τα ζώα δίνονται αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως Prozac και valium για να αντέξουν το μαρτύριο τους.


Το πιο συνηθισμένο στερεότυπο που παρατηρείται στα αιχμάλωτα αιλουροειδή είναι ο βηματισμός, δείγμα στερεοτυπικής συμπεριφοράς κατά την οποία το ζώο περπατάει επανειλημμένα από τη μια πλευρά του περιβλήματος στην άλλη.


Επιπλέον, ο συνεχής θόρυβος που σχετίζεται με τους επισκέπτες, μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλαπλές σωματικές και ψυχολογικές αλλοιώσεις.


Μελέτες μας δείχνουν ότι οι επισκέψεις έχουν επίδραση στη συμπεριφορά των αιχμάλωτων τζάγκουαρ, αυξάνοντας τη συχνότητα των στερεοτυπικών συμπεριφορών. Φυσικά, υπάρχουν υψηλά επίπεδα ατομικής διαφοροποίησης μεταξύ των ατόμων στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε στρεσογόνα ερεθίσματα.


Κάτω από τέτοιες συνθήκες, τα μεγάλα αρπακτικά μπορεί να υποφέρουν από νευρολογικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Η αιχμαλωσία μπορεί να οδηγήσει σε ανατομικές και φυσιολογικές αλλοιώσεις, που σχετίζονται με άγχος και αφύσικη συμπεριφορά.



Ο Απρόβλεπτος παράγοντας είναι η αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα ζώα.


Επισκέπτες στο Αττικό ζωολογικό πάρκο έχουν βιντεοσκοπηθεί να ρίχνουν τηγανιτές πατάτες και χάμπουργκερ στους χιμπατζήδες αλλά και να ταΐζονται Σκιουρόμορφα Σαϊμίρι με τα γνωστά σνακ φουντούνια.


  • Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ζωολογικοί κήποι έχουν ταμπέλες όπου αναφέρεται η απαγόρευση ταΐσματος των ζώων αλλά και η σχετική νομοθεσία.Οι Ζκ έχουν προσωπικό το οποίο ελέγχει συνεχώς τέτοια περιστατικά.

  • Από ότι βλέπουμε στο Αττικό Πάρκο δεν υπάρχει επιτήρηση των επισκεπτών με αποτέλεσμα τα ζώα να ταΐζονται με ποικιλία ανθρώπινων τροφίμων με κίνδυνο να οδηγηθούν μέχρι και σε θάνατο. Πληρης αδιαφορία και κατανόησης της καταστασης.


Τα περισσότερα ζώα στους ζωολογικούς κήπους έχουν εξειδικευμένες δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν τα είδη των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη που συνήθως τρώνε οι άνθρωποι, ειδικά σε εξόδους όπως" εκδρομές "στο ζωολογικό κήπο.

Οι πίθηκοι και οι χιμπατζήδες, μπορεί να αρρωστήσουν βαριά αν τρώνε τροφές που δεν προορίζονται για αυτούς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταΐζουν άγρια ​​ζώα και στην φύση.


Πολλά ζώα ανά τον κόσμο έχουν πεθάνει από φαγητό που τους πέταξαν οι άνθρωποι. Μια καμηλοπάρδαλη ονόματι Kliwon πέθανε σε ζωολογικό κήπο αφού κατάπιε σχεδόν 20 κιλά απορριμμάτων που είχαν πεταχτεί στο χώρο της. Ο Ρόζεκ, ένας 13χρονος τίγρης της Σουμάτρας, πέθανε από την πείνα αφού το πεπτικό του σύστημα δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει γιατί τον ταΐσαν κρέας με φορμαλδεΰδη.Ο Otto μια ενυδρίδα πέθανε λόγω κατάποσης τροφίμων που πετάχτηκαν στο χώρο της, ενώ ελάφια πέθαναν επειδή έφαγαν πλαστικές σακούλες των επισκεπτών.


Οι άνθρωποι που επισκέπτονται ζωολογικούς κήπους δεν έχουν ΣΕΒΑΣΜΌ αλλά ούτε γνώσεις σε σχέση με τα ζώα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ κανείς δεν ελέγχει και τα ζώα υπόκεινται στη συμπεριφορά εκατοντάδων επισκεπτών στο ΑΖΠ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τον θάνατο πολλών ζώων.


Για μια ακόμη δε φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι τα άγρια ζώα μέσα στα κλουβιά τους ζουν μία αβάσταχτη ζωή, υποφέροντας από άγχος, πλήξη και άλλα σοβαρές διαταραχές που σχετίζονται με τον παρατεταμένο περιορισμό. Είναι ζώα που τα εκμεταλλεύονται πλήρως οικονομικά με πρόφαση την διατήρηση και την αναπαραγωγή τους.

Είναι ζώα καταδικασμένα να βιώνουν ένα συνεχές βασανιστήριο, να υπακούουν σε εντολές , να τους κόβουν τα φτερά για να μην μπορούν να πετάξουν, δελφίνια σε μια δεξαμενή αντί για τον ωκεανό, ερπετά που ζουν μόνιμα μέσα σε γυάλινους σωλήνες αντί για την φύση, ζώα όλα σε μια μόνιμη καταθλιπτική ζωή με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρηματιών. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και κάθε ζωολογικός κήπος, είναι χώρος εμπορευματοποίησης ψυχών, και έτσι μονάχα θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι βαναυσότητα.

Η ελευθερία δεν είναι μονάχα ανθρώπινο δικαίωμα. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πλάσματος. Και των ανθρώπων Και των ζώων και Δικό μας και Δικό τους. Με το να δεχόμαστε την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας ,έχουμε μια ευκαιρία να ορίσουμε το είδος μας και να αλλάξουμε την πορεία δράσης μας. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι κανονικά καταστρέφουμε.

Το Αττικό Πάρκο πλέον να μετατραπεί σε καταφύγιο άγριας πανίδας όπου όσες θέσεις απελευθερώνονται θα καλύπτονται από ζώα της εγχώριας ή/και μη εγχώριας άγριας πανίδας που χρήζουν βοήθειας, με μόνη προϋπόθεση τη μελλοντική απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον στις περιοχές που το κάθε είδος ανήκει.




170 views0 comments