top of page

Κοτόπουλα πολύ πιο έξυπνα και πιο περίπλοκα από ότι πίστευαν στο παρελθόν!!!

Updated: Sep 25, 2020



Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των κοτόπουλων επιβεβαιώνουν ότι είναι αλήθεια:τα κοτόπουλα είναι πολύ πιο έξυπνα και πιο περίπλοκα από ότι πίστευαν στο παρελθόν.Ενώ η νοημοσύνη δεν είναι ένα ηθικά σημαντικό κριτήριο για το πώς αντιμετωπίζουμε τους άλλους, τα ευρήματα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αποσιωπήσουμε τις μακροχρόνιες προκαταλήψεις και τα επιβλαβή στερεότυπα σχετικά με τα κοτόπουλα καθώς τα αντιμετωπίζουμε σαν αδιάκριτα και ανούσια αντικείμενα.


Στην πραγματικότητα, τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 99% όλων των ζώων που σκοτώνονται για τροφή στις ΗΠΑ.Περίπου 8,7 δισεκατομμύρια κοτόπουλα στις ΗΠΑ και περίπου 40 δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο σφαγιάζονται κάθε χρόνο σε ηλικία μόλις έξι εβδομάδων.


Μια από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις που πραγματοποιήσαν στην έρευνα αυτού του θέματος είναι ότι το μοντέρνο εξημερωμένο κοτόπουλο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, έχει πολλά κοινά με τα άγρια ​​πτηνά της ζούγκλας από τα οποία προέρχεται. Όπως λέει ο συγγραφέας Annie Potts, «Παρά τις διαφορετικές συνθήκες μεταξύ άγριων και κατοικίδιων πτηνών, οι συμπεριφορές τους, όταν επιτρέπεται η φυσική έκφραση, παραμένουν πολύ παρόμοιες».Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι φυσικές συμπεριφορές και επιθυμίες δεν έχουν τα εκτρεφόμενα κοτόπουλα.



Συμπεριφορά και η επικοινωνία


Τα κοτόπουλα έχουν πάνω από 30 ξεχωριστές φωνητικές ανακοινώσεις που παρέχουν μια ευρεία γκάμα πληροφοριών σχετικά με την επικράτεια, το ζευγάρωμα, τη φωλιά, την αγωνία, τον κίνδυνο ή το φόβο, την ικανοποίηση και την ανακάλυψη τροφίμων.


Μια ιστορία του Ιανουαρίου του 2013, στο The Scientific American, που αποκαλείται "Η νοσταλγική νοημοσύνη του κοινού κοτόπουλου, ανοίγει εξηγώντας ότι το κοτόπουλο" μπορεί να είναι παραπλανητικό και πονηρό,ότι διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες με τους πρωτεύοντες και ότι χρησιμοποιεί εξελιγμένα σήματα να εκφράσει τις προθέσεις του. Κατά τη λήψη αποφάσεων, το κοτόπουλο λαμβάνει υπόψη τη δική του προηγούμενη εμπειρία και γνώση γύρω από την κατάσταση.Μπορεί να λύσει πολύπλοκα προβλήματα και να ενθυμείται με άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. "


Τα κοτόπουλα χρησιμοποιούν εξαιρετικά πολύπλοκες μορφές "επικοινωνίας με τη χρήση σημάτων που είναι λειτουργικά αναφορικά και αντιπροσωπευτικά", μια μορφή επικοινωνίας που παρατηρείται σε πολλά πρωτεύοντα και μερικά πουλιά, όπως τα κοράκια και τα κοτόπουλα.Ένα παράδειγμα αυτού του είδους της επικοινωνίας είναι το πώς τα αρσενικά προσελκύουν τα θηλυκά προσφέροντας τροφή ως μια μορφή ερωτισμού που δεν οδηγεί αμέσως σε ζευγάρωμα. Αυτό σημαίνει ότι τα θηλυκά όχι μόνο έχουν χρόνο να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των ανδρών, αλλά πρέπει επίσης να σχηματίσουν μια άποψη για τα διάφορα αρσενικά - και τη φήμη τους για την παροχή τροφίμων - και στη συνέχεια να δεσμεύσουν αυτές τις διάφορες εμπειρίες στη μνήμη. Μόνο τότε το θηλυκό εκφράζει μια ζευγαρωτική προτίμηση.


Ένα άλλο παράδειγμα που προσφέρει ο Σμιθ είναι πως τα πιο υποτακτικά αρσενικά σε ένα κοπάδι χρησιμοποιούν έξυπνες και παραπλανητικές στρατηγικές για τα θηλυκά στο κοτέτσι, αποτρέποντας την προσοχή από το κυρίαρχο αρσενικό που διαφορετικά θα εκτροχιάσει τα σχέδιά τους.Ο στόχος είναι να ξεπεράσει το κυρίαρχο αρσενικό προσελκύοντας έναν δυνητικό φίλο.Και αυτή η στρατηγική επιτυγχάνει συχνά!


Ο Potts παραθέτει το παράδειγμα των κοτόπουλων που ανταποκρίνονται σε κλήσεις που υποδεικνύουν την παρουσία νέων τροφίμων, αλλά όχι τόσο πολύ για τα τρόφιμα που είναι γνωστό φαγητό. "Έτσι φαίνεται τώρα ότι οι γνωστικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην αναπαραστατική σκέψη στα κοτόπουλα είναι παρόμοιες με εκείνες που απαιτούνται για τη σχετική μάθηση στον άνθρωπο"



Συμπεριφορά και ο κοινωνικός κόσμος τους


Μια ιεραρχική τάξη είναι πολύ σημαντική για την κοινωνική ζωή των κοτόπουλων. Ο κόκορας της κεφαλής προστατεύει το έδαφος που κατοικεί η ομάδα, καθώς και οι νεοσσοί και οι όρνιθες της ομάδας. Οι ομάδες αποτελούνται από πιο κυρίαρχες όρνιθες που παραμένουν κοντά στον κόκορα της κεφαλής, καθώς και πιο υποτακτικές κότες και κόκορα που κρατούν πιο κοντά στην περιφέρεια. Τα κοκόρια εμφανίζουν μια σειρά από τελετουργίες για να προσελκύσουν συντρόφους.

Επιπρόσθετα, ο Smith αναγνωρίζει συγκεκριμένες συμπεριφορές που αποδεικνύουν τον περίπλοκο κοινωνικό κόσμο τους, συμπεριλαμβανομένων:

Αυτοαξιολόγηση ή συγκρίσεις μεταξύ τους και άλλων σε μια ομάδα:


☑️"Τα κοτόπουλα επιδεικνύουν μια συνειδητοποίηση του εαυτού τους ως ξεχωριστά από άλλα "μαθαίνοντας από άλλους σε μια ομάδα:

☑️"Τα κορίτσια κερδίζουν πληροφορίες από την μητέρα τους για τα εύγευστα τρόφιμα και με τη σειρά της αλλάζει τη συμπεριφορά της ως απάντηση στην ικανότητα των νεοσσών της".

☑️ Αναγνώριση της κοινωνικής θέσης πολλών ατόμων σε μια ομάδα, ευρέως αποδεκτή ως μέτρο της λογικής ικανότητας συλλογιστικής

☑️Τα κοτόπουλα επικοινωνούν σε πολλά επίπεδα, μέσω της ομιλίας και ακόμη και της γλώσσας του σώματος.

☑️ Τα κοινωνικά κυρίαρχα άτομα τείνουν να είναι ομαδικοί ηγέτες από τους οποίους οι άλλοι μαθαίνουν, πιθανότατα μέσω απομίμησης ή εξομοίωσης(π.χ., καινοτόμες λύσεις σε περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα),

☑️την κοινωνική μάθηση (απόκτηση πληροφοριών από άλλους) και τη χρήση του εργαλείου

☑️μακροπρόθεσμη οικοδόμηση σχέσεων που απαιτεί μακροχρόνια μνήμη

☑️ικανότητα συντονισμού δραστηριοτήτων ομάδας όπως η αναζήτηση τροφής και η υπεράσπιση των ομάδων



Μια μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κέρδισε μια σημαντική νέα διορατικότητα στο μυαλό των οικόσιτων ορνίθων, ανακαλύπτοντας, για πρώτη φορά, ότι παρουσιάζουν μια σαφή φυσιολογική και συμπεριφοριστική ενσυναίσθητη απάντηση στους νεοσσούς τους. «Βρήκαμε ότι τα ενήλικα θηλυκά πτηνά έχουν τουλάχιστον ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της« ενσυναίσθησης »την ικανότητα να επηρεάζονται και να μοιράζονται τη συναισθηματική κατάσταση ενός άλλου ", ανέφερε ο Jo Edgar, PhD φοιτητής που συμμετείχε στη μελέτη του Μπρίστολ. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτό το εύρημα έχει μεγάλη σημασία καθώς τα κοτόπουλα στη σύγχρονη γεωργία υποχρεώνονται συνήθως να παρακολουθήσουν τον πόνο, την ταλαιπωρία και το θάνατο άλλων συντρόφων. Τέτοια μαρτυρία τραυματισμού και αγωνίας μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη λυπηρές συνθήκες στις οποίες τα ζώα αυτά αναγκάζονται να ζήσουν.


Συμπεριφορά και μνήμη


Όσοι από εμάς παρατηρούμε κοτόπουλα σε καθημερινή βάση, βλέπουμε τη μνήμη τους σε δράση σε μια ευρεία ποικιλία καθημερινών καταστάσεων. Η πρόσφατη επιστήμη μας λέει ότι τα κοτόπουλα αναγνωρίζουν πάνω από 100 μεμονωμένα πρόσωπα ακόμα και μετά από αρκετούς μήνες διαχωρισμού. Επίσης, επιβεβαιώνουν ότι τα κοτόπουλα θεωρούν το μέλλον και ασκούν αυτοπεριορισμό προς όφελος κάποιας μεταγενέστερης ανταμοιβής, κάτι που προηγουμένως πιστευόταν ότι είναι αποκλειστικό για τους ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα κοτόπουλα δεν μαθαίνουν απλώς μέσω δοκιμών και σφαλμάτων. Διατηρούν αυτά που έμαθαν από προηγούμενες εμπειρίες, τότε θυμούνται και εφαρμόζουν αυτό που έχουν μάθει σε μελλοντικές καταστάσεις.


Ο ερευνητής Andy Lamey του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία κυκλοφόρησε τα ευρήματα της μελέτης του σχετικά με τη συμπεριφορά κοτόπουλου τον Μάιο του 2012. Σημαντικό μέρος αυτής της μελέτης αφορούσε την παρατήρηση των μητέρων ορνίθων και των νεοσσών τους και συγκεκριμένα πώς και **ποιες μητέρες δίδαξαν στους νεοσσούς, τους βρώσιμα είδη διατροφής, τι και πώς οι νεοσσοί έμαθαν (**και διατήρησαν αυτό που έμαθαν) και πώς οι μητέρες τροποποίησαν στη συνέχεια τη διδασκαλία τους με βάση την πρόοδο της μάθησης των νεοσσών τους.


Πώς η επιστήμη μπορεί να οδηγήσει τη δεοντολογία


Ενώ ορισμένοι επιστημονικοί ερευνητές φαίνεται απρόθυμοι να εξηγήσουν τις ηθικές συνέπειες της εργασίας τους στη συμπεριφορά των κοτόπουλων, πολλοί από αυτούς τώρα προσδιορίζουν πώς οι συνήθεις πρακτικές παραγωγής κοτόπουλου παρουσιάζουν σοβαρά ηθικά προβλήματα. Από το στάδιο εκκόλαψης μέσω της ανύψωσης και της σφαγής κοτόπουλων, η επιστήμη που παρουσιάζεται εδώ επιβεβαιώνει ότι τα κοτόπουλα που τα εκμεταλλεύονται για το κρέας και τα αυγά υπομένουν έναν τεράστιο βαθμό σωματικής και ψυχικής οδύνης.


Ο νευροεπιστήμονας Lesley Rogers, συγγραφέας της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς στο κοτόπουλο, υποστηρίζει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κατανοήσουμε τις γνωστικές ικανότητες των κοτόπουλων πάνω από όλα τα άλλα πουλιά, επειδή είναι τα πιο εκμεταλλευόμενα και λιγότερο σεβαστά είδη πτηνών.Επιπλέον, η εκμετάλλευση περίπου 40 δισεκατομμυρίων κοτόπουλων κάθε χρόνο, όταν δεν έχουμε βιολογική απαίτηση για τη σάρκα των ζώων, είναι ηθικά αδικαιολόγητη. Όταν μπορούμε εύκολα να κάνουμε επιλογές που δεν βλάπτουν αυτά τα ζώα, τότε πρέπει, όπως η Karen Davis διατυπώνει τόσο εύγλωττα στο άρθρο της να σταματήσουμε να τα τρώμε.

Πηγή

99 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page