top of page

Κρέας από το χωριό και Υγεία.

Updated: Nov 12, 2020

Συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι εγώ τρώω κρέας από το χωριό και αυτό το επιχείρημα βασίζεται στ’ ότι το ‘κρέας’ από το χωριό δεν ταΐζεται με τις συμβατικές ζωοτροφές, καθώς τα ζώα βόσκουν και είναι ελεύθερα στα λιβάδια, τύπου grass fed, κάτι το οποίο είναι και της μόδας.Μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας, καλύπτει ακόμα και εν μέσω οικονομική κρίσης ο κτηνοτροφικός κόσμος στη χώρα μας, αφού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας (ΚΓΒΖ), Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, «οκτώ στα δέκα μοσχάρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα». Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, η Ελλάδα εισάγει το 70% του βόειου, το 65% του χοιρινού, το 10% του αιγοπρόβειου και το 21% των πουλερικών που καταναλώνονται ετησίως στη χώρα.Η συνολική εικόνα των εισαγωγών του 2019 δείχνει ότι αν υπολογίσουμε το σύνολο νωπού, κατεψυγμένου και διατηρημένου κρέατος (όχι προϊόντα και παρασκευάσματα, κονσέρβες) που εισήχθη στη χώρα μας πέρυσι, φαίνεται ότι η πρώτη πεντάδα προμηθευτών μας παραμένει σταθερή στις θέσεις της: Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία,Ισπανία, Ιταλία αποσπούν το 77,6% της συνολικής αξίας των εισαγόμενων κρεάτων το 2019 (σχεδόν όσο και το 2018).


Όσον αφορά το διατροφικό / ιατρικό κομμάτι:

1) ΔΕΝ υπάρχει καμία μελέτη που να αναδεικνύει τα οφέλη της κατανάλωσης κρέατος είτε από το χωριό είτε κτηνοτροφίας. Αντιθέτως έχουμε συνισταμένες για περιορισμό κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης μέσα από τη διατροφή μας. Οι πιο πλούσιες πηγές αυτών είναι τα ζωικά παράγωγα!

2) Οι ίδιες καρκινογόνες ουσίες θα σχηματιστούν κατά το ψήσιμο αυτού. Η ψησταριά δεν ξεχωρίζει τη σάρκα ενός ζώου αν προέρχεται από το χωριό ή από το εργοστάσιο. Οι ίδιοι καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι ίδιες ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες θα σχηματιστούν.Το πόρισμα του ΠΟΥ αναφέρεται καθαρά σε αυτό. Απ' όσο γνωρίζεις δεν μπορείς να φας το κρέας ωμό, άρα πρέπει να το μαγειρέψεις.

3) Ανερχόμενο ερευνητικό πεδίο τη τελευταία δεκαετία+ αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν τα εντερικά βακτήρια στη πέψη και μεταβολισμό της ζωικής σάρκας. Το ΤΜΑ που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια μεταβολίζεται σε ΤΜΑΟ, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί με καρδιακά νοσήματα.

4) Η παρουσία του Νeu5Gc είναι αδιαμφισβήτητη!


Το επιχείρημα όσων θέλουν να στηρίζουν ότι τρώνε κρέας από χωριό είναι η τροφή που τρώνε τα ζώα. Και ναι, είναι καλύτερα να βόσκουν παρά να ταΐζονται με ενισχυμένες ζωοτροφές από GMO σόγια, η οποία ψεκάζεται με εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και γλυφοσάτη. Αυτό φέρει σαν αποτέλεσμα το κρέας τους να μην είναι τόσο πλούσιο σε φλεγμονώδη ω6 και αραχιδονικό οξύ.Ωστόσο δεν ισχύει γιατί το κρέας παραμένει φλεγμονώδη τροφή για όλους τους παραπάνω λόγους. Επίσης, αυτό έχει και σαν αποτέλεσμα πολλούς να ισχυρίζονται ότι η σάρκα τους συσσωρεύει λιγότερες διοξίνες, ΡΟΡs, ΡCBs, δηλαδή περιβαλλοντικές τοξίνες. .. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science and Pollution Research (2017) ανέδειξε ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ γιατί είναι αδιανόητο να αγνοούμε τη ρύπανση (αέρα, έδαφος, νερό) που υφίσταται γύρω μας. .. Σε 76 δείγματα κρέατος (μοσχάρι, κοτόπουλο, και αρνί) βιολογικής και συμβατικής παραγωγής, βρήκαν καρκινογόνες μολυσματικές ουσίες με τις διαφορές ανάμεσα σε βιολογικής και συμβατικής παραγωγής να είναι μηδαμινές. Με βάση αυτό το τωρινό πρότυπο κατανάλωσης κρέατος ξεπέρασε τα μέγιστα όρια ασφάλειας τα οποία έχουν τεθεί με γνώμονα το επίπεδο των μολυσματικών ουσιών και το σχετικό κίνδυνο καρκινογένεσης. .. Άρα το μήνυμα είναι ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ (!) απ’ όπου και να προέρχεται. .. DOI: 10.1007/s11356-015-4477-8


από Νίκη Μαρτιμιανάκη https://www.plantbasednt.gr/


94 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page