top of page

Μηλόξυδο γιατί να το βάλεις στην διατροφή σού,Συνταγές για Dressing

Τι είναι το μηλόξυδο Το μηλόξυδο δημιουργείται από τη ζύμωση των σακχάρων του χυμού μήλου μετά από την προσθήκη μικροοργανισμών (βακτήρια). Τα σάκχαρα αρχικά μετατρέπονται σε αλκοόλη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ (acetic acid), μια διαδικασία που αποκαλείται ζύμωση. To οξικό οξύ αποτελεί το κύριο συστατικό του ξυδιού και είναι η κύρια υπεύθυνη ουσία για την έντονη μυρωδιά και γεύση του. Η διαφοροποίηση του από τα υπόλοιπα ξύδια είναι ότι παράγεται από μήλα και όχι από σταφύλια και σιτηρά.

Παρόλο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σαν «γιατροσόφι» ενάντια σε βακτήρια και μύκητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, το Μηλόξυδο τον τελευταίο καιρό έχει επανέλθει στο προσκήνιο και έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές με ευρεία χρήση ως αποτοξινωτικό.Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μαγείρεμα με μηλόξυδο, αλλά οι χρήσεις του υπερβαίνουν κατά πολύ την χρήση στην κουζίνα. Το μηλόξυδο μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Είναι πραγματικά ένα ισχυρό τρόφιμο. Με σημαντική διατροφική αξία, το μηλόξυδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, προβιοτικά, πολύτιμα ένζυμα και πολλά μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, θείο, ψευδάργυρο, σίδηρο και πυρίτιο. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στο βήτα καροτένιο, το ασβέστιο και το κάλιο του μήλου, συστατικά που δεν καταστρέφονται κατά τη ζύμωση. Επίσης, το οξικό οξύ που περιέχει το μηλόξυδο, προωθεί την απορρόφηση των μετάλλων που λαμβάνουμε μέσω των τροφών, ενώ παράλληλα καταστέλλει το αίσθημα της πείνας, ενισχύει το μεταβολισμό και δρα ενάντια στην κατακράτηση υγρών.

Πως χρησιμοποιείται και δοσολογία Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά σε μικρές όμως ποσότητες. Ως προτεινόμενος τρόπος λήψης ορίζονται οι 1-2 κουταλιές της σούπας είτε αραιωμένο σε νερό ή παρουσία τροφίμου. Μπορεί να καταναλωθεί σε συνδυασμό με τρόφιμα, σαλάτες ή dressing.

Ανάμεσα στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του μηλόξυδου, είναι η συμβολή του στην αποβολή των τοξινών χάρη στην περιεκτικότητα του σε θείο, καθώς επίσης έχει ενεργό ρόλο στον καλύτερο μεταβολισμό του λίπους. Το μηλόξυδο ενισχύει το μεταβολισμό του οργανισμού και απομακρύνει το επιπλέον λίπος από το σώμα, γεγονός που βοηθάει στην απώλεια βάρους. Είναι εξαιρετικό διουρητικό, ευνοώντας το σώμα να αποβάλλει τα περιττά υγρά που προκαλούν φούσκωμα. Βελτιώνει τις διεργασίες της πέψης καθώς είναι πλούσιο σε ένζυμα, ενώ χάρη στις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες και ενισχύει το δέρμα και τα μαλλιά.

Είναι ουσιαστικής σημασίας το μηλόξυδο να είναι βιολογικό, ενώ για είναι πραγματικά αποτελεσματικό θα πρέπει να είναι ακατέργαστο και μη φιλτραρισμένο, δηλαδή όχι παστεριωμένο, και να έχει παραχθεί με τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν παλιά, περιέχοντας τη λεγόμενη «μητέρα», δηλαδή πρωτεΐνες, ένζυμα και ωφέλιμα βακτήρια. Το βιολογικό μηλόξυδο είναι ελαφρώς θαμπό.Μεταξύ του μακρού κατάλογου καταστάσεων υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην διευκόλυνση της απώλειας βάρους και στη βελτίωση της διάθεσης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, 1 στους 5 Αμερικανούς πάσχει από άγχος ή/και κατάθλιψη και περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι. Πολλές φορές αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι.

Παραγωγή Αυξητικής ορμόνης Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών όπως εκείνων που βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε. Αυτές οι πρωτεΐνες πρέπει να κατανέμονται έτσι ώστε κάθε αμινοξύ να είναι ελεύθερο να τροφοδοτήσει το σώμα σας σε διάφορες διεργασίες. Μία μέθοδος στην οποία τα αμινοξέα παίζουν ένα ολοκληρωμένο ρόλο είναι η δημιουργία των ορμονών. Μια ορμόνη που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους είναι η αυξητική ορμόνη.

Η αυξητική ορμόνη είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανομή των λιποκυττάρων. Το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διασπάσει την πρωτεΐνη που τρώτε σε αμινοξέα. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της διαθεσιμότητας των αμινοξέων για να δημιουργηθεί περισσότερη αυξητική ορμόνη.

Χρήση για τον σίδηρο Το οξύ που βρίσκεται στο μηλόξυδο βοηθά στην απελευθέρωση του σιδήρου από τα τρόφιμα που τρώμε, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή ο σίδηρος είναι ένα βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης.Τόσο η αιμοσφαιρίνη όσο και η μυοσφαιρίνη είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα ολόκληρου του σώματος. Ακριβώς όπως το οξυγόνο είναι απαραίτητο να κάψει μια φωτιά στο τζάκι σας, το οξυγόνο είναι επίσης απαραίτητο για να κάψει ενέργεια (θερμίδες) στο σώμα σας. Επειδή το μηλόξυδο βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση του σιδήρου, βοηθά επίσης το σώμα σας να καίει θερμίδες το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους. Βελτίωση της διάθεσης Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το μηλόξυδο όταν ληφθεί πριν από τα γεύματα θα βοηθήσει στη διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Μόλις διασπαστούν τα αμινοξέα είναι σε θέση να διατεθούν ως καύσιμα για διάφορες διεργασίες, όπως το σχηματισμό των ορμονών στο σώμα.Εκτός από τη δημιουργία της αυξητικής ορμόνης, τα αμινοξέα παίζουν επίσης ρόλο στη δημιουργία της τρυπτοφάνης η οποία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.Η σεροτονίνη είναι ένας από τους νευροδιαβιβαστές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Η σεροτονίνη ανεβάζει τη διάθεση και μας βοηθά να αισθανόμαστε χαλαροί, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία σεροτονίνης, τόσο το καλύτερο. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Καθώς προχωρούμε προς τους χειμερινούς μήνες, αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό καθώς τα χαμηλά επίπεδα του φωτός του ήλιου έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης είναι επίσης μία από τις αιτίες της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Υγιή και λαμπερά μαλλιά. Επιπλέον από τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες, το μηλόξυδο αποτελεί και ένα καλλυντικό μαλλιών. Ο ψεκασμός των μαλλιών με μηλόξυδο αποτελεί ένα φυσικό μαλακτικό καθώς κάνει τα μαλλιά λεία και λαμπερά. Επιπλέον η συστηματική του λήψη αποτελεί την καλύτερη πρόληψη ενάντια στις ψείρες καθώς εμποδίζει την προσκόλληση των ψειρών στα μαλλιά και σε περίπτωση που υπάρχουν ήδη ψείρες, διευκολύνει την αφαίρεσή τους από το τριχωτό της κεφαλής. Για λούσιμο και λαμπερά μαλλιά διαλύστε 1 κουταλιά της σούπας σε 1 κούπα νερό και πλύνετε τα μαλλιά 1-3 φορές την εβδομάδα. Διαφορετικά χρησιμοποιήστε ήδη έτοιμα σπρέι μηλόξυδου που διατίθενται στο εμπόριο. Αποτοξίνωση Το μηλόξυδο αποτελεί ένα ηπατικό και λεμφικό τονωτικό. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς βελτιώνει τη κυκλοφορία της λέμφου και του εντέρου, βοηθά στην απομάκρυνση της κατακράτησης υγρών και επαναφέρει το pΗ του σώματος. Αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για όσους θέλουν να αποτοξινώσουν του σώμα τους και να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα. Αντιμικροβιακή δράση Χάρη στη μεγάλη οξύτητα που περιέχει το μηλόξυδο αποτελεί μία άριστη και αντιμικροβιακή ουσία. Χρησιμοποιείται σε κολπικές πλύσεις για την καταπολέμηση της Candida αλλά και εσωτερικά σε καντιντίαση, σε μυκητιάσεις δέρματος και ποδιών ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Σε περιοχές όπου υπάρχει μυκητίαση κάντε πλύσεις με μηλόξυδο δύο φορές την ημέρα. Συνδυάζεται άριστα και με άλλες αντιμικροβιακές ουσίες όπως είναι το έλαιο ρίγανης. Πηγές https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5532206/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29091513/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954571/

64 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright