top of page

Μπορούν τα κατοικίδια μας να είναι Vegan?

Updated: Mar 24, 2021

Μπορούν τελικά τα σκυλιά μας και οι γάτες μας να είναι Vegan? H απάντηση είναι πως Ναί!

Χιλιάδες Vegans έχουν ζώα συντροφιάς ή φροντίζουν διασωσμένα γατιά και σκυλιά. Αν μπορούν τα σκυλιά μας και οι γάτες μας να είναι Vegan όμως αποτελεί ακόμα σημείο συζήτησης.Τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να είναι υγιή και να ευδοκιμούν με μια vegan δίαιτα. Ένας σκύλος Vegan ο Bramble έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness το 2002 ως το γηραιότερο ζωντανό σκυλί (ηλικίας 27 ετών).Ο Andrew Knight, εξέχων κτηνίατρος και επιστήμονας ,στον τομέα Animal Welfare and Ethics, από το Πανεπιστήμιο του Winchester, μας εξηγεί:

‘’ Οι γάτες και οι σκύλοι όπως όλα τα είδη ζώων απαιτούν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, παρά συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι δίαιτες που αποτελούνται εξολοκλήρου από φυτά, μεταλλικά στοιχεία και συνθετικά συστατικά μπορούν να ικανοποιήσουν την απαραίτητη βιοδιαθεσιμότητα και τις διατροφικές απαιτήσεις των γατιών μας καθώς και την γεύση των αγαπημένων μας φίλων.΄΄


Οι γάτες απαιτούν ταυρίνη, την οποία πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να πάρουν μόνο από το κρέας. Η παλιά μέθοδος απομόνωσης της ταυρίνης ήταν ξεπερασμένη στη δεκαετία του 1920, αντικαθιστώντας την με μια πιο αποτελεσματική συνθετική διαδικασία. Η ειρωνεία του συνολικού προβλήματος της ταυρίνης είναι ότι πολλές γάτες βασίζονται σε συνθετική ταυρίνη ούτως ή άλλως καθώς οι περισσότερες τροφές για κατοικίδια με βάση το κρέας χρησιμοποιούν την ίδια συνθετική ταυρίνη που χρησιμοποιούνται στις Vegan ζωοτροφές.

Σκέφτεστε " δεν συμφωνεί με αυτό ο κτηνίατρος μου". Δυστυχώς, οι περισσότεροι κτηνίατροι δεν εκπαιδεύονται σχετικά με τις δίαιτες για τα ζώα. Το εκπαιδευτικό υλικό για τα λίγα μαθήματα διατροφής που λαμβάνουν οι κτηνίατροι γράφεται από τις εταιρείες κρέατος κατοικίδιων ζώων και αποτελείται από τα αποτελέσματα μελετών που έχουν διενεργήσει οι ίδιες οι εταιρείες.

Η βιομηχανία τροφίμων για τα κατοικίδια ζώα μας λέει ότι τα συσκευασμένα προϊόντα αποβλήτων, σφαγείων είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή τους και πολλοί από εμάς αποδέχονται αυτήν την κατάσταση.Το 50% όλων των ζώων δεν χρησιμοποιείται για ανθρώπινη τροφή. Αυτό που μένει - το κεφάλι, τα πόδια, τα οστά, το αίμα, ο εγκέφαλος, τα έντερα, τα όργανα, τα λίπη και τα αγέννητα μωρά μπαίνουν στο φαγητό του κατοικίδιου ζώου σας.Τροφή για ζώα συντροφιάς γίνονται επίσης τα 4 D: (dead,dying,diseased,disabled) δηλαδή τα άρρωστα ζώα, τα ανάπηρα ζώα, τα ετοιμοθάνατα ζώα καθώς και τα νεκρά. Μετά από αιτήματα πολιτών στις 30 Απριλίου 2019 Ο FDA ανακοίνωσε ότι αυτό πλέον δεν θα επιτρέπεται.

Ωστόσο Ο FDA δεν αντιτίθεται στην εκτροπή των ζωοτροφών σε :

Τρόφιμα νοθευμένα με εκκρίματα τρωκτικών, κατσαρίδων ή πουλιών. Τρόφιμα με μόλυνση από φυτοφάρμακα υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ανοχής ή δράσης. Τρόφιμα με μόλυνση από φυτοφάρμακα όταν το εν λόγω παρασιτοκτόνο δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε τρόφιμο ή ζωοτροφή. Τρόφιμα μολυσμένα από βιομηχανικά χημικά προϊόντα. Τρόφιμα μολυσμένα από φυσικές τοξικές ουσίες. Τρόφιμα μολυσμένα από βρωμιά. Τρόφιμα με μικροβιολογική μόλυνση. Τρόφιμα που περιέχουν υπολείμματα φαρμάκων σε ποσότητα που ξεπερνάει την επιτρεπόμενη ή τα μη επιτρεπόμενα υπολείμματα φαρμάκων.

Τα χαλασμένα σάπια κρέατα που περισσεύουν από σούπερ μάρκετ αφού συλλεχθούν περιλαμβάνονται επίσης σε τρόφιμα γάτας και σκύλου. Αυτά τα κομμάτια δεν είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πρώτα από τα πακέτα που τυλίγονται με Styrofoam το οποίο είναι μονωτικό υλικό, σαν φελιζόλ, αλλά πιο συμπαγές η επεξεργασία τους σε τροφή γίνεται με το πλαστικό! Πολλά συστατικά τα οποία περιέχονται στα προϊόντα διατροφής για ζώα συντροφιάς όπως κρέας, πουλερικά και σπόροι θεωρούνται ασφαλή και δεν απαιτούν έγκριση πριν από την διάθεση τους στην αγορά από τον FDA.Επιπλέον ο FDA διεξήγαγε μελέτη όπου ερεύνησε εάν στην τροφή για κατοικίδια ζώα υπήρχε πεντοβαρβιτάλη, το πιο κοινό φάρμακο ευθανασίας. Τα αποτελέσματα? Το βρήκαν! Οι περισσότερες συμβατικές τροφές όχι μόνο περιέχουν νεκρά ζώα αλλά είναι και δοκιμασμένες στα ίδια τα ζώα. Η συντριπτική πλειονότητα των δοκιμών τροφίμων γίνεται σε εργαστηριακά πειράματα σε τρωκτικά, αλλά μερικά πραγματοποιούνται επίσης σε ινδικά χοιρίδια, σκύλους και κουνέλια.Οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν από του στόματος χορήγηση ενός τροφίμου ή εφαρμογή στο δέρμα ή τα μάτια. Ορισμένες διαδικασίες είναι οδυνηρές για τα ζώα και μπορεί να συνεπάγουν την αναγκαστική δημιουργία βλάβης ή τραυματισμού των ζώων, για την ανάλυση και διερεύνηση των επιπτώσεων των τροφίμων ή των διαφόρων συμπληρωμάτων.

Το ανθρακικό αποτύπωμα των ζωοτροφών – ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημαΟ προβληματισμός όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που ταΐζουμε τα κατοικίδια ζώα μας, αλλά αφορά και τον σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο των ζωοτροφών.Οι γάτες και τα σκυλιά ακολουθούν διατροφή με βάση το κρέας και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η διατροφή με το υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα . Οι τροφές για τα κατοικίδια μας ,εκτιμάται ότι ευθύνονται για το ένα τέταρτο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής κρέατος όσον αφορά τη χρήση γης, νερού, ορυκτών καυσίμων, φωσφορικών αλάτων και παρασιτοκτόνων. Η μοντέρνα τάση να επιλέγουμε για τα ζώα μας ωμή τροφή τύπου barf (αποτελείται από αρνί ή μοσχάρι)ή ωμό κρέας είναι, από περιβαλλοντική άποψη, ένα βήμα προς τα πίσω. Σε κτηνιατρικό συνέδριο που έλαβε χώρα στην Φινλανδία προ διετίας, έγινε λόγος για δημιουργία μονάδων εκτροφής κοτόπουλων που προορίζονται αποκλειστικά για ζωοτροφές. Οπότε οι ζωοτροφές δεν είναι πάντα και μόνο από απομεινάρια ζώων που σφάχτηκαν ούτως η άλλως για ανθρώπινη κατανάλωση. Ομοίως υπάρχει ελληνική οικογενειακή φάρμα εκτροφής μοσχαριών και αρνιών, που εκτρέφονται μόνο για να γίνουν τα διαμελισμένα τους σώματα τροφή BARF. Environmental impacts of food consumption by dogs and cats Μια μελέτη του Πανεπιστημίου UCLA διαπίστωσε ότι οι σκύλοι και οι γάτες ευθύνονται για το 25 έως 30% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τα σκυλιά έχουν διπλάσια κατανάλωση κρέατος και αποτύπωμα άνθρακα από πολλούς ανθρώπους."Ένα σκυλί μέσου μεγέθους καταναλώνει περίπου 360 κιλά [163 κιλά] κρέατος σε ένα χρόνο και περίπου 210 κιλά δημητριακών. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα της γης που χρειάζεται για τη δημιουργία αυτής της ποσότητας φαγητού και της ενέργειας που χρησιμοποιείται, αυτό κάνει το σκυλί σας να φέρει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα. Μια μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο Victoria University of Wellington της Νέας Ζηλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά μας έχουν διπλό αποτύπωμα άνθρακα από αυτό ενός τυπικού αυτοκινήτου SUV.

"Ο John Barrett του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, στο York, Μεγάλης Βρετανίας, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της μελέτης της Νέας Ζηλανδίας. "Η κατοχή ενός σκύλου είναι πραγματικά πολυτέλεια, κυρίως λόγω του αποτυπώματος άνθρακα του κρέατος που καταναλώνει", δήλωσε ο Barrett στο New Scientist Magazine. Επιπλέον, η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα στα κατοικίδια ζώα. Μέτρα όπως η τροφοδοσία κατοικίδιων σκύλων και γάτων με κατάλληλα για τη διατροφή τους ποσά και όχι η υπερβολή στη σίτιση των ζώων, θα μειώσουν σίγουρα τον περιβαλλοντικό και ενεργειακό τους αντίκτυπο. Ωστόσο, χωρίς να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός τους και χωρίς αλλαγές στο σύστημα τροφίμων, οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιπτώσεις αυτών των ζώων θα παραμείνουν σημαντικές. Μην ξεχνάμε και την τεράστια κατανάλωση ζωοτροφών από τα ζώα κτηνοτροφίας. Περίπου 1/4 όλων των ψαριών που αλιεύονται γίνεται τροφή για τα ζώα κτηνοτροφίας -οι αγελάδες πλέον τρώνε πιο πολλά ψάρια από ότι οι καρχαρίες, και οι κότες περισσότερα από ότι τα αλμπατρός.Ενώ οι ωκεανοί παράγουν περισσότερο από το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε και είναι η μεγαλύτερη αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, σπάνια αναλογιζόμαστε τις συνέπειες της υπεραλίευσης και της κατάρρευσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στο κλίμα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι ασφαλές και μάλιστα έχει οφέλη στην υγεία των ζώων μια Vegan διατροφή όταν καταναλώνουν Vegan μελετημένες ασφαλείς ζωοτροφές, ποιότητας πολύ ψηλότερης από τις συμβατικές .


Ποιο είναι χειρότερο; Να παρέχουμε σε γάτες και σκυλιά μια διατροφή Vegan που έχει δημιουργηθεί για τις διατροφικές τους ανάγκες ή να τους δίνουμε μια εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή με βάση το κρέας που αποτελείται από όγκους, νευρικό ιστό, αφρό πολυαιθυλενίου και ένα δηλητήριο σχεδιασμένο να τους σκοτώνει; Αν ο καθένας μας σταματήσει να τρώει κρέας αλλά συνεχίζει να δημιουργεί ζήτηση τροφών για κατοικίδια ζώα με βάση το κρέας, η βιομηχανία σφαγής ζώων θα εξακολουθήσει να είναι κερδοφόρα και τα ζώα θα εξακολουθούν να υποφέρουν άσκοπα!Ως Vegan η ηθική επιλογή για το τι θα ταΐσουμε τα ζώα επιβαρύνει εμάς και όχι τα ζώα.


Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας, αν δεν γνωρίζει προτείνετε να μελετήσει και έπειτα συζητήστε πώς θα κάνετε μετάβαση σε Vegan διατροφή στους λατρευτούς μας φίλους. Υπάρχει μια ποικιλία από Vegan ξηρές τροφές, κονσέρβες και λιχουδιές για σκύλους και γάτες.Αν δοκιμάσετε και τα κατοικίδια ζώα σας δεν ικανοποιούνται, μην τα παρατήσετε δοκιμάστε άλλες μάρκες και βρείτε την κατάλληλη για εσάς.

Πού θα τις βρείτε Στο Bamboo Vegan στο κέντρο της Αθήνας μπορείτε να βρείτε τις Ami cat & Ami dog (ιταλικής παραγωγής), Στο Bio bites στην Γλυφάδα, μπορείτε να βρείτε την Yarrah (Ολλανδικής παραγωγής), όμως μόνο σε μικρές συσκευασίες, όπως και προβιοτικά βίγκαν κ.α. Από το zooplus.gr μπορείτε να βρείτε τις Veggie Dog (έχει κι άλλη μία αυτή η μάρκα – Γερμανικής παραγωγής) που είναι και οι μόνες συσκευασμένες σε χαρτί, τις Yarrah σε μεγάλο μέγεθος, την Pitti Boris που όμως δεν έχει L-carnitine και ταυρίνη οπότε μόνο σε μίξη με συμπλήρωμα προτείνεται. Άλλες εναλλακτικές για γάτες είναι οι Αμερικάνικες Evolution που παράγονται εδώ και δεκαετίες, μπορείτε να τις παραγγείλετε από το Ολλανδικό e-shop Vega Life και μία ακόμη είναι οι Αγγλικές Benevo. Τέλος, υπάρχουν κι οι Ελβετικές Vegusto. Εδώ θα δείτε προμηθευτές vegan ζωοτροφών σε όλον τον κόσμο. Εδώ διαβάστε για το αν είναι καλές για την υγεία Οικολογικές άμμοι υγιεινής για γάτες & Οικολογικά σακουλάκια συλλογής περιττωμάτων σκύλων Οικολογικές Άμμοι γάτας