Νίκη του Veggie Burger,το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση της κρεατοβιομηχανίας.
Updated: Sep 26, 2021
Η βιομηχανία κρέατος διαμαρτύρεται για «πολιτιστική πειρατεία» από χορτοφάγους / vegan υποστηρίζοντας ότι τέτοια προϊόντα οδηγούν σε σύγχυση των καταναλωτών και προτείνει «οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για προϊόντα κρέατος να προορίζονται αποκλειστικά για προϊόντα που περιέχουν κρέας (συμπεριλαμβανομένης) της μπριζόλας,του λουκάνικου, escalope και burger». Αυτό περιλαμβάνει και το κοτόπουλο και υπάρχει ήδη απαγόρευση των προϊόντων με βάση τα φυτά που φέρουν την ονομασία «γάλα».Στα γαλακτοκομικά αυτό δεν έγινε δυνατό, καθώς από το 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δικαιώσει την γαλακτοκομία σε μια αντίστοιχη διαμάχη.
Ωστόσο, μετά από μια αποφασιστική ψήφο κατά του μέτρου την Παρασκευή,το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση που ήθελε να απαγορέψει φυτικά τρόφιμα να ονομάζονται με ονομασίες όπως veggie meat μπέργκερ, λουκάνικα κ.τ.λ.
«Επικράτησε η λογική, και οι αμαρτωλοί του κλίματος χάθηκαν», δημοσίευσε στο Twitter ο Νικολάι Βίλμσεν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Δανία. «Αξίζει να γιορτάσουμε με ένα Veggie Burger».

Γαλακτοκομικά
Όροι όπως «γάλα αμυγδάλου» και «τυρί βίγκαν» απαγορεύονται ήδη σε προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά η νομοθεσία 171 θα περιόριζε περαιτέρω τις εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων από τη χρήση περιγραφικών όρων όπως «στυλ γιαουρτιού» και «εναλλακτική λύση τυριού».
Τα φυτικά προϊόντα όπως η σόγια και το τόφου δεν μπορούν ήδη να χαρακτηριστούν με ονομασίες γαλακτοκομικών προϊόντων μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ το 2017, η οποία ανέφερε ότι μόνο προϊόντα με «πραγματικό» γάλα μπορούν να διατεθούν στην αγορά χρησιμοποιώντας τον όρο γάλα,βούτυρο και γιαούρτι.
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε περαιτέρω περιορισμούς στις ετικέτες γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση τα φυτά, απορρίπτοντας μια τροπολογία που θα επέτρεπε τη χρήση περιγραφών όπως «γιαούρτι» και «εναλλακτικό βούτυρο». "Οι ψήφοι δεν θα αλλάξουν το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι τρώνε περισσότερα λαχανικά και στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων", τόνισε ο Marco Contiero, διευθυντής της γεωργικής πολιτικής της Greenpeace στην ΕΕ.
Ποιά είναι όμως η καταγωγή και η σημασία της λέξης Meat;
Από John Sanbonmatsu PHD: https://www.upc-online.org/diet/200114_why_fake_meat_isnt.html
Είναι απάτη η πώληση «χορτοφάγικων burger», «ψήγματα χωρίς κοτόπουλο» ή «tofu dog»; Τι θα λέγατε για ένα ποτό από φασόλια σόγιας να αποκαλείται«γάλα σόγιας»; Σύμφωνα με το λόμπι κρέατος και γαλακτοκομικών,ναι είναι.Ανησυχώντας για τη μείωση των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος και με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον βιγκανισμό, η κρεατοβιομηχανία αλλά και η γαλακτοβιομηχανία πιέζει τη νομοθεσία να απαγορεύσει τη χρήση λέξεων «κρεμώδους» και «γαλακτώδους» στο μάρκετινγκ φυτικών τροφίμων. Πέρυσι,το Μισσούρι θέσπισε νόμο για το «πραγματικό κρέας», καθιστώντας παράνομο το να πωλούν φυτικά προϊόντα χρησιμοποιώντας λέξεις που μοιάζουν με κρέας.Η Λουιζιάνα και το Μισισιπή ψήφισαν σχεδόν πανομοιότυπη νομοθεσία το περασμένο καλοκαίρι και παρόμοια νομοθεσία εκκρεμεί στα μισά κράτη της χώρας.

Οι βιομηχανίες αυτές ισχυρίζονται ότι η αναφορά σε φυτικά τρόφιμα ως «κρέας» ή «γάλα» είναι άνευ προηγουμένου και συνεπώς παραπλανητική. Ωστόσο, αυτές εξαπατούν το κοινό - αγνοώντας χίλια χρόνια παλαιότερης αγγλικής χρήσης. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, στην πραγματικότητα, καταφέραμε να συνδέσουμε τη λέξη «κρέας» αποκλειστικά με τη σάρκα των ζώων. Η λέξη προέρχεται από την παλιά αγγλική mete, για φαγητό, τροφή ή διατροφή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης έδωσε ακόμη τον πρωταρχικό ορισμό του κρέατος ως «τροφή γενικά: οτιδήποτε χρησιμοποιείται ως τροφή για τον άνθρωπο ή τα ζώα. συνήθως στερεά τρόφιμα, σε αντίθεση με το ποτό." Το κρέας ήταν επομένως συνώνυμο με το «γεύμα,συμπόσιο ή γιορτή».
Κάποτε συνηθισμένοι, οι αρχαϊκοί όροι που αναφέρονται σε στο λεξικό περιλαμβάνουν το «κρέας-δωρητής» (κάποιος που παρέχει φαγητό), το «κρέας-ενώ» («ο χρόνος λήψης φαγητού, το γεύμα»), ακόμη και το «κρέας-λαγνεία» ( που σημαίνει όχι μια ερωτική προσκόλληση στο μπέικον,αλλά απλώς «όρεξη για φαγητό»). Ακόμα και «χωρίς κρέας» (μια λέξη που τώρα συνδέουμε μόνο με τη χορτοφαγία) για αιώνες απλώς σήμαινε «χωρίς φαγητό». Οι πατάτες επίσης θεωρούνταν κρέας, όπως και «θρυμματισμένο ψωμί και πλιγούρι βρώμης». Ένα παιδί που στάλθηκε για να «μαζέψει κρέας για τα βοοειδή» θα είχε ζητηθεί να μαζέψει προαγωγό, όχι σφάγια. Το «πράσινο κρέας», όπως ορίστηκε, αναφέρεται σε «γρασίδι ή πράσινα λαχανικά που χρησιμοποιούνται για τρόφιμα ή ζωοτροφές», είτε καταναλώνονται από ανθρώπους ή κατοικίδια ζώα. Παρόμοιες χρήσεις φυτικού κρέατος παρέμειναν συχνές στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το "Κρέας" χρησιμοποιείται επίσης από καιρό με την πιο περιοριστική του έννοια, για να αναφέρεται στη σάρκα των ζώων. Αλλά πάλι, σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, ήταν πιο συνηθισμένο το «κρέας» να αναφέρεται σε «βρώσιμα μέρη φρούτων, ξηρών καρπών, αυγών κ.λπ. ο πολτός, ο πυρήνας, ο ζυγό και το λευκό, κ.λπ., σε αντίθεση με το φλοιό, τη φλούδα ή το κέλυφος. "
Γιατί αυτή η ευρύτερη χρήση;
Επειδή για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, η σάρκα έχει διαδραματίσει μόνο υποστηρικτικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια παρέχουν πολλές φορές το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας. Ήταν ψωμί που οι πρόγονοί μας ονόμασαν «το προσωπικό της ζωής», όχι κοτόπουλο ή χοιρινό.
Μια παρόμοια παραποίηση της ιστορίας της αγγλικής χρήσης συμβαίνει τώρα και με προτάσεις «ψεύτικου γάλακτος» Τον Απρίλιο,το νομοθετικό σώμα της Λουιζιάνας, υπό την παρότρυνση του Louisiana Cattlemen's Association, ψήφισε νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη την πώληση ως «γάλα» οτιδήποτε δεν προέρχεται από ένα «θηλαστικό με οπλές».
Η Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων προτείνει να οριστεί το γάλα ως « η γαλακτική έκκριση που λαμβάνεται με την πλήρη άρμεξη μίας ή περισσότερων υγιών αγελάδων». Ο Chris Galen, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Γάλακτος,ανέφερε επίσης: «Δεν έχετε γάλα αν προέρχεται από καρύδι ή σπόρους ή σπόρους ή ζιζάνια».

Στην πραγματικότητα, η αναφορά στις εκκρίσεις των ξηρών καρπών,των σπόρων και των σπόρων ως «γάλα» ήταν κοινή από τουλάχιστον τον 15ο αιώνα. Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει «το γάλα των καρύδων κακάου», το γάλα των σύκων και τα «γάλατα των άγριων παπαρουνών, των παπαρουνών κήπων, των πικραλίδων, των γερακιών και του γαϊδουράγκαθου».Το «γάλα» δεν χρειάζεται καν να αναφέρεται σε τρόφιμα. Στο τοπικό φαρμακείο σας θα βρείτε ακόμα ένα εναιώρημα υδροξειδίου του μαγνησίου που χρησιμοποιείται για καούρες και στομαχικά θέματα, που ονομάζεται Phillip’s Γάλα Μαγνησίας.
Εάν έχουμε ξεχάσει αυτές τις κάποτε κοινές χρήσεις,είναι μόνο επειδή η βιομηχανία των ζώων θέλει να πιστεύουμε ότι μόνο τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα μπορούν να είναι πραγματικά θρεπτικά.Εν μέσω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης του κοινού για τα οικολογικά και ηθικά προβλήματα που σχετίζονται με την εκτροφή και τη θανάτωση δισεκατομμυρίων ζώων για τρόφιμα, η βιομηχανία ελπίζει τώρα να εξαλείψει τα τελευταία πολιτιστικά ίχνη αυτών των προηγούμενων σημασιών,σκουπίζοντας τη συλλογική μας μνήμη. Αλλά πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να έχουμε κρέατα και γάλατα των φυτών και να τα τρώμε και να τα πίνουμε.
Ο John Sanbonmatu είναι αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Worcester Polytechnic Institute. Είναι επιμελητής της ιστοσελίδας CleanMeat-Hoax.com .