Ξεφορτωθείτε αυτήν την ΚΑΠ φωνάζει η Greenpeace και άλλοι παγκόσμιοι οργανισμοί.
Updated: Nov 17, 2020
Στις 23 Οκτωβρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της CAP εις βάρος της δικαιοσύνης για το κλίμα.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για να συνεχίσει τις πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς να πληρούνται οι πράσινοι όροι.Τώρα εναπόκειται στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, και στις εθνικές κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο να σταματήσουν το τρέχον σχέδιο που συμφωνήθηκε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τις κύριες πολιτικές ομάδες που θα συνεχίσουν το 60% των τρεχουσών άμεσων πληρωμών σε αγρότες με αδύναμους ή ανύπαρκτους πράσινους όρους.
«Οικολογική καταστροφή»
Οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές λένε ότι η νέα ΚΓΠ «τροφοδοτεί την οικολογική καταστροφή». Η φιλανθρωπική οργάνωση για τη βιοποικιλότητα και τα πουλιά BirdLife το χαρακτήρισε «μηχανή εξαφάνισης». Ακόμη και ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski εξέδωσε προσεκτική προειδοποίηση πριν από τις διαπραγματεύσεις, υποδεικνύοντας στις 19 Οκτωβρίου ότι ορισμένες από τις προτάσεις δεν θα επέτρεπαν στην ΕΕ να επιτύχει στόχους για το κλίμα.

Η Greenpeace τονίζει ότι τα δημόσια χρήματα που δαπανώνται στη μετά-Covid εποχή πρέπει να ενισχύουν βιώσιμα, τοπικά, διαφοροποιημένα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα. Μόνο αυτά τα συστήματα εξασφαλίζουν υγιεινή τροφή, ασφαλές περιβάλλον και δίκαιο εισόδημα εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα, και όχι οι εκβιομηχανισμένες εντατικές μέθοδοι παραγωγής που καταστρέφουν το κλίμα και την υγεία μας.
Απόσυρση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που αποτελεί “θανατική καταδίκη για τους μικρούς παραγωγούς της Ευρώπης, το περιβάλλον και την υγεία” και έναρξη σχεδιασμού νέας ζητάει η Greenpeace από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Ζητάμε απόσυρση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που αποτελεί θανατική καταδίκη για τους μικρούς παραγωγούς της Ευρώπης, το περιβάλλον και την υγεία, και έναρξη σχεδιασμού νέας πρότασης. © Werner Rudhart / Greenpeace.
Η νέα ΚΑΠ χρηματοδοτεί με βάση τα στρέμματα που διαθέτει (ή νοικιάζει) ένας “παραγωγός” αντί να βασίζεται στο είδος παραγωγής και τις μεθόδους που εφαρμόζει για να παράγει τροφή και να συντηρεί τη γη του. Απαγορεύει στα κράτη-μέλη να προσθέσουν περιβαλλοντικά κριτήρια για τους παραγωγούς προκειμένου να λάβουν σχετικές επιδοτήσεις. Περιορίζει τις φιλοδοξίες των κρατών-μελών σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη δημόσια υγεία και δεν τους επιτρέπει να αυξήσουν τον προϋπολογισμό δαπάνης τους για το περιβάλλον.
Η νέα ΚΑΠ υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις στρατηγικές για τη Βιοποικιλότητα και “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”
“Η ΚΑΠ, με την οποία συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός, είναι ανοιχτή επιταγή στα συμφέροντα της βιομηχανικής εντατικής γεωργίας και των πλουσιότερων ιδιοκτητών γης και όχι «Ιστορικής σημασίας» για τους μικρούς παραγωγούς της χώρας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε. Η ΚΑΠ, αν δεν αποσυρθεί, θα εξακολουθεί να διαθέτει το ⅓ της συνολικής χρηματοδότησης μόλις στο 1% των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγροκτημάτων! Σήμερα που γνωρίζουμε καλά ότι η μόνη διέξοδος από τις συνεχιζόμενες κρίσεις είναι η ριζική στροφή στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αποσύρει την πρόταση και να ξεκινήσει νέα νομοθετική διαδικασία”, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όσον αφορά στην ελληνική γεωργία, η Greenpeace έχει ήδη ζητήσει με ανοιχτές επιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Βορίδη να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία και να δημοσιεύσει τα κριτήρια στήριξης παραγωγών εν μέσω της κρίσης Covid 19. Μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί καμία σχετική τοποθέτηση του υπουργού, ούτε οι προτεραιότητες και στόχοι της ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της στροφής της ελληνικής γεωργίας σε δίκαιο, βιώσιμο και ανθεκτικό μοντέλο ως μοναδική εγγύηση για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία, η Greenpeace ζητάει με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Βορίδη, να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει προκειμένου να πετύχει:
Στήριξη της εγχώριας βιώσιμης παραγωγής και εξασφάλιση πρόσβασης στην αγορά.
Μείωση εξάρτησης της διατροφικής ασφάλειας της χώρας από τις εισαγωγές.
Ενίσχυση και προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης με έμφαση στην κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών.
Τέλος η Greenpeace καλεί τον Υπουργό να στηρίξει την απόσυρση της ΚΑΠ και να συμβάλλει στη δημιουργία νέας ΚΑΠ που προωθεί δημόσια κονδύλια για τους αγρότες και όχι για τα στρέμματα, παραγωγή τροφής για τους ανθρώπους και όχι για την κτηνοτροφία,περισσότερα λαχανικά για καλύτερη υγεία όπως και χρηματοδότηση της παραγωγής τροφής και όχι των καυσίμων και του διεθνοποιημένου εμπορίου.

Οι επιλογές που κάνουμε στο φαγητό μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η βιομηχανία κρεάτων και γαλακτοκομικών ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και μας βάζει όλους σε κίνδυνο. Τεράστιες εργοστασιακές φάρμες παράγουν φτηνά προϊόντα, που απειλούν την υγεία μας, στα ράφια των σουπερμάρκετ και στο πιάτο μας. Είναι στο χέρι μας να ακολουθήσουμε μία καλύτερη διατροφή, που θα προστατεύει εμάς και το περιβάλλον.
Με πρόσφατη ταινία μικρού μήκους “Ένα τέρας στην κουζίνα μου”, που φτιάχτηκε για την Greenpeace από το στούντιο κινουμένων σχεδίων Cartoon Saloon -υποψήφιο 4 φορές για βραβεία Όσκαρ και υποψήφιο για Golden Globe®, BAFTA και Emmy- και το ανεξάρτητο δημιουργικό γραφείο Mother. Τη φωνή του στον “τρομερό” Jag-wah δανείζει ο βραζιλιάνος ηθοποιός Wagner Moura, γνωστός μας από την τηλεοπτική σειρά Narcos.
“Ένα τέρας στην κουζίνα μου”: λιγότερο κρέας, καλύτερα για όλους΄΄
Η ταινία είναι η συνέχεια του Rang-Tan, που μέσα από την ιστορία ενός ουρακοτάγκου μιλούσε για μία άλλη βασική αιτία της αποψίλωσης δασών, την καλλιέργεια φοινικέλαιου. Τώρα σειρά έχει ο Jag-wah, το φοβερό τζάγκουαρ που εισέβαλε στην κουζίνα του μικρού μας φίλου.
Το σπίτι του “τέρατος”, του Jag-wah, καίγεται!
Το πανέμορφο δάσος που κατοικεί καταστρέφεται από τις πυρκαγιές για να γίνει βοσκότοπος για τα βοοειδή ή να καλλιεργηθεί περισσότερη ζωοτροφή.Τι προσπαθεί να μας πει ο Jag-wah, το "τρομερό" τζάγκουαρ στο βίντεο; Άκου την ιστορία του και δες τη λύση που βρίσκει ο μικρός ήρωας! Το τέρας δεν είναι το τζάγκουαρ, είναι η τεράστια παραγωγή κρέατος, που καταστρέφει δάση και οικοσυστήματα. Υπάρχει λύση!
Γιατί όμως το τζάγκουαρ; Ποιο είναι πραγματικά το τέρας, το τζάγκουαρ ή η βιομηχανική κτηνοτροφία που καταστρέφει τα δάση μας;Γιατί μεγάλο μέρος του σπιτιού του στη Νότια Αμερική κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Παλιότερα, τα τζάγκουαρ βρίσκονταν παντού στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Από τη δεκαετία του 1880 όμως, έχουν χάσει περισσότερο από το μισό του εδάφους που κατοικούσαν, και ειδικά σε πολύτιμα οικοσυστήματα όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι υγρότοποι του Pantanal, η σαβάνα του Cerrado και το δάσος του Gran Chaco, κυρίως εξαιτίας της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Η αποψίλωση ώστε να παραχθεί τροφή για περισσότερο κρέας είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν. Πλέον, εκτιμάται ότι στον Αμαζόνιο υπάρχουν μόνο περίπου 10.000 τζάγκουαρ και θεωρούνται απειλούμενο είδος. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, περισσότερα πολύτιμα οικοσυστήματα που φιλοξενούν μοναδικά ζώα θα καταστραφούν, οι αυτόχθονοι πληθυσμοί κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, και θα χάσουμε τη μάχη με την κλιματική κρίση.

Τι συμβαίνει με τη βιομηχανική κτηνοτροφία; Η μείωση του κρέατος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, την υγεία μας και τον πλανήτη. © Greenpeace Η βιομηχανική κτηνοτροφία είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης δασών παγκοσμίως. Η παραγωγή κρέατος είναι μία τεράστια βιομηχανία, με τις μεγάλες εταιρείες να ενδιαφέρονται για το κέρδος τους και να αδιαφορούν για εμάς και το περιβάλλον. Αυτή η παραγωγή γίνεται πλέον σε τόσο μεγάλη κλίμακα που ο πλανήτης μας δεν αντέχει. Οι εταιρείες και η βιομηχανία χρησιμοποιούν τις πυρκαγιές σαν εργαλείο για να καθαρίσουν ατέλειωτες εκτάσεις γης, ώστε να καλλιεργηθεί ζωοτροφή για τα δισεκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται σε όλο τον κόσμο. Και φέτος, χάσαμε τεράστιες δασικές εκτάσεις από τις πυρκαγιές. Το δάσος του Αμαζονίου, του πνεύμονα του πλανήτη μας, είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ! Πολύ άμεσα, στα επόμενα 10-15 χρόνια, κινδυνεύει να μετατραπεί σε σαβάνα, σε γη πολύ πιο ξερή, με πολύ λιγότερες βροχές, με πολύ λιγότερα είδη χλωρίδας και πανίδας και απορροφώντας πολύ μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Αλήθεια, υπάρχει κανείς μας που να συμφωνεί να κάψουμε το δάσος του Αμαζονίου μόνο για να κάνουμε μερικές εταιρείες ακόμη πιο πλούσιες; Πολύ αμφιβάλλουμε. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα, γιατί υπάρχει λύση, γιατί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Στην ταινία, το ίδιο το τζάγκουαρ μας λέει την ιστορία μέσα από τα δικά του μάτια. Και ο μικρός μας πρωταγωνιστής βρίσκει τη λύση: λιγότερο κρέας, διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά! Αν καταναλώναμε λιγότερο κρέας, θα εκτρέφονταν λιγότερα ζώα και θα χρειαζόμασταν λιγότερη έκταση για τις ζωοτροφές. Θα αφήναμε τα δάση ήσυχα, να μας δίνουν οξυγόνο και να καθαρίζουν τον αέρα από το επικίνδυνο διοξείδιο του άνθρακα.
Μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα διατροφής και να το μετατρέψουμε σε ένα σύστημα που θα αναγεννήσει τις κοινότητες μας και τον πλανήτη μας. Η μείωση του κρέατος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, την υγεία μας και τον πλανήτη. Ειλικρινά γιατί μας χρειάζεται κάθε μέρα;
Μπορούμε να πιέσουμε τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια fast food να σταματήσουν να προμηθεύονται προϊόντα από οποιονδήποτε καταστρέφει τα δάση και τα οικοσυστήματά μας, να τους βγάλουν από την αλυσίδα εφοδιασμού τους. Ταυτόχρονα, ώρα να βάλουν περισσότερες επιλογές με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά και λιγότερες με κρέας. Αν χάσουμε τον Αμαζόνιο και τα άλλα πολύτιμα δάση μας, κινδυνεύει όχι μόνο η άγρια ζωή, αλλά και η επιβίωση όλων μας.

Γιατί είναι σημαντικό Η αλλαγή στο διατροφικό σύστημα ξεκινάει από το σπίτι μας και αρχίζει από απλές επιλογές. Σκέψου από πού προέρχεται το φαγητό σου: είναι από ένα μικρό αγρόκτημα, που προσέχει τι καλλιεργεί και εφαρμόζει καθαρές γεωργικές πρακτικές χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα; Ή είναι από κάποιο άγνωστο βιομηχανικό αγρόκτημα; Σκέψου πόσο κρέας τρως: θα μπορούσες να φας λιγότερο ή και καθόλου; Κάθε φορά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε λιγότερο και καλύτερο κρέας και περισσότερα λαχανικά και φρούτα, και κάθε φορά που διαδίδουμε αυτές τις επιλογές στους δικούς μας ανθρώπους, η αλλαγή έρχεται όλο και πιο κοντά.
Το πρόβλημα Οι αγροχημικές εταιρείες και η βιομηχανική γεωργία δηλητηριάζουν το διατροφικό μας σύστημα. Καταστρέφουν το κλίμα, τα δάση, τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας μόνο και μόνο για να μας δώσουν προϊόντα κακής ποιότητας, χωρίς τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Αν συνεχίσουμε να μένουμε σιωπηλοί, δεν θα μπορέσουμε να το διορθώσουμε. Για να δημιουργήσουμε το υγιές μέλλον που αξίζουν τα παιδιά μας, είναι ώρα για αλλαγή.
Περισσότερα εδώ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της CAP εις βάρος του κλίματος.
Πηγές
https://www.greenpeace.org/greece/issues/diatrofi/15160/ksefortotheite-aytin-tin-kap/