top of page

Οι κρυφές ζωές των αγελάδων

Updated: May 8, 2022

Αγελάδες

Οι αγελάδες είναι τόσο διαφορετικές όσο οι γάτες, τα σκυλιά και οι άνθρωποι:

Μερικές είναι έξυπνες, άλλες Όχι τόσο.Μερικές είναι τολμηρές και περιπετειώδεις άλλες είναι ντροπαλές και δειλές. Ορισμένες είναι φιλικές και προσεκτικές άλλες είναι αυταρχικές και ύπουλες.Σύμφωνα με έρευνα, οι αγελάδες είναι γενικά πολύ ευφυή ζώα που μπορούν να θυμούνται πράγματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι αγελάδες αλληλεπιδρούν με κοινωνικά πολύπλοκους τρόπους, αναπτύσσοντας φιλίες με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές κρατώντας μνησικακίες εναντίον άλλων αγελάδων που τους συμπεριφέρθηκαν άσχημα.Αυτοί οι πράοι γίγαντες θρηνούν τους θανάτους και ακόμη και το χωρισμό από αυτούς που αγαπούν, ακόμη και ρίχνοντας δάκρυα για την απώλειά τους.

Ο δεσμός μητέρων-μοσχαριών είναι ιδιαίτερα έντονος και υπάρχουν αμέτρητες αναφορές αγελάδων που συνεχίζουν να φωνάζουν και να αναζητούν τα μωρά τους μετά την απομάκρυνση των μοσχαριών και την πώληση για το κρέας ή σε αγροκτήματα μοσχαριών.


Νοημοσύνη

Έρευνα έχει δείξει ότι οι αγελάδες κατανοούν σαφώς τις σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος, ένα σίγουρο σημάδι προηγμένων γνωστικών ικανοτήτων. Για παράδειγμα, οι αγελάδες μπορούν να μάθουν πώς να σπρώξουν ένα μοχλό για να λειτουργήσουν ένα σιντριβάνι όταν είναι διψασμένες ή να πιέσουν ένα κουμπί με τα κεφάλια τους για να απελευθερώσουν κόκκους όταν είναι πεινασμένες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όχι μόνο οι αγελάδες μπορούν να λύσουν προβλήματα, αλλά όπως και οι άνθρωποι, απολαμβάνουν την πνευματική πρόκληση και ενθουσιάζονται όταν βρουν μια λύση.


Ιεραρχία

Ένα κοπάδι αγελάδων μοιάζει πολύ με μια αγέλη λύκων, με άλφα ζώα και πολύπλοκη κοινωνική δυναμική. Κάθε αγελάδα μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερα από 100 μέλη του κοπαδιού και οι κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές γι 'αυτές. Οι αγελάδες θα επιλέξουν με συνέπεια τους ηγέτες για τη νοημοσύνη τους, το ενδιαφέρον τους, την αυτοπεποίθησή τους, την εμπειρία και τις καλές κοινωνικές δεξιότητες, ενώ ο εκφοβισμός, ο εγωισμός, το μέγεθος και η δύναμη δεν αναγνωρίζονται ως κατάλληλες ηγετικές ιδιότητες.

Η ανάπτυξη των αγελάδων σε αφύσικες συνθήκες, όπως οι γεμάτες μονάδες πάχυνσης είναι πολύ αγχωτικές γι 'αυτές επειδή ανατρέπει την ιεραρχία τους. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Saskatchewan, Jon Watts, σημειώνει ότι οι αγελάδες που φυλάσσονται σε ομάδες άνω των 200 στις εμπορικές μονάδες, έρχονται αντιμέτωπες και αγωνίζονται συνεχώς για δεσπόζουσα θέση. (Οι μονάδες στην Αμερική περιέχουν χιλιάδες αγελάδες κάθε φορά.)


Οι αγελάδες δεν θέλουν να πεθάνουν.


Όπως όλα τα ζώα, οι αγελάδες εκτιμούν τη ζωή τους και δεν θέλουν να πεθάνουν. Υπάρχουν άφθονες ιστορίες για αγελάδες που έχουν περάσει σε έκτακτα μήκη για να πολεμήσουν για τη ζωή τους. Μια αγελάδα που ονομάζεται Suzie επρόκειτο να φορτωθεί σε ένα φορτηγό με προορισμό τη Βενεζουέλα,κατάφερε να φύγει από την ράμπα και πήδηξε στο ποτάμι.Παρόλο που ήταν έγκυος (ή ίσως επειδή ήταν έγκυος), κατόρθωσε να κολυμπήσει σε όλο το μήκος του ποταμού, αποφεύγοντας το να την πιάσουν για αρκετές ημέρες.Διασώθηκε από την ΡΕΤΑ, που την έστειλε σε καταφύγιο.

Όταν οι εργαζόμενοι σε ένα σφαγείο στη Μασαχουσέτη έκαναν διάλειμμα, η αγελάδα Emily έκανε ένα τεράστιο άλμα πάνω από μια πύλη 1.5 μέτρων περίπου και δραπέτευσε στο δάσος, επιβίωσε για αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του πιο χιονισμένου χειμώνα της Νέας Αγγλίας της δεκαετίας, αρνούμενη έξυπνα να αγγίξει το σανό που έβαλαν για να την παρασύρουν πίσω στο σφαγείο.Όταν τελικά πιάστηκε από τους ιδιοκτήτες ενός κοντινού καταφυγίου, η δημόσια κατακραυγή απαίτησε, το σφαγείο να επιτρέψει στο καταφύγιο να την αγοράσει για ένα δολάριο. Η Έμιλι έζησε την υπόλοιπη ζωή της στη Μασαχουσέτη έως ότου πέθανε από καρκίνο το 2004.Η ζωή της είναι η μαρτυρία του γεγονότος, ότι η κατανάλωση κρέατος σημαίνει την κατανάλωση ζώων που δεν θέλουν να πεθάνουν.


Στην Ελλάδα έχουμε την Ελπίδα την πρώτη διασωσμένη αγελάδα.

Σώθηκε λίγο πριν τη σφαγή της και έφτασε τελικά στο μέρος που θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή της ελεύθερη.Η Ελπίδα θα ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της με ηρεμία και ασφάλεια.Είναι ένα πανέξυπνο πλάσμα! Της πήρε λιγότερο από 2 μέρες να μάθει να ακούει το όνομά της.


Διαβάστε την ιστορία της εδώ

https://meatisweird.com/elpida-diasosmeni-agelada/


Μετάφραση από

https://www.peta.org/.../factory.../cows/hidden-lives-co ws/

58 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright