top of page

Το χρονικό των μινκ ανά χώρα και η κατάργηση της γούνας

Updated: Mar 5, 2021


Βιζόν ή Μινκ

Το βιζόν είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Εχει σώμα μακρόστενο, μήκους 40-50 εκ., με ουρά που μπορει να φτάσει τα 14 εκ.Χάρη στα μεμβρανώδη πίσω πόδια, μπορεί να κινείται άνετα μέσα στο νερό.Υπάρχουν δύο είδη βιζόν: το αμερικανικό (Mustela vison), που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική.Κυνηγήθηκε για την γούνα του του, και μάλιστα έφτασε στα όρια της εξαφάνισης. Σήμερα, αριθμεί ελάχιστα άτομα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Εκτρέφεται όμως σε ειδικά εκτροφεία για την γούνα του.

Ολλανδία

Τουλάχιστον 66 εργαζόμενοι σε γούνες και τα μέλη της οικογένειάς τους έχουν μολυνθεί με κορονοϊό, λένε οι επιστήμονες σε μια έρευνα για το ξέσπασμα του Covid-19 σε 16 ολλανδικές γουνοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις έως τις αρχές Ιουνίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός έχει μεταδοθεί από μινκ στους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες σε ένα προκαταρκτικό άρθρο στον επιστημονικό ιστότοπο biorxiv.org. Η ομάδα χρησιμοποίησε την αλληλουχία γονιδιώματος για τον εντοπισμό της εξάπλωσης του ιού μεταξύ των βιζόν, των γατών και των ανθρώπων και διαπίστωσε ότι 66 άτομα και 11 γάτες είχαν όλοι μια «ποικιλία βιζόν» του ιού.


Σε μία περίπτωση, διαπίστωσαν ότι ο ιός είχε εισαχθεί από έναν μολυσμένο εργαζόμενο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν δύσκολο να εξακριβωθεί πώς εξαπλώθηκε ο ιός. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης από τον αέρα επειδή οι γειτονικές εκμεταλλεύσεις είχαν διαφορετικές μεταλλάξεις του ιού, λένε οι επιστήμονες.Η απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης, ήταν η θανάτωση χιλιάδων μινκ σε 13 εκτροφεία της χώρας, μετά τις οδηγίες που έλαβε από ομάδα κτηνιάτρων και ειδικών λοιμωξιολόγων, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές του ιού SARS- COV-2. Συγκεκριμένα τα εκτροφεία έλαβαν εντολή να θανατώσουν τα περίπου 570.000 ζώα που είχαν όταν κάποια από αυτά διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό.Το ξέσπασμα της νόσου στις μονάδες εκτροφής μινκ στην Ολλανδία πιστεύεται ότι προήλθε από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται και μετά εξαπλώθηκε στα ζώα.

Ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε δύο εκτροφεία μινκ στην Ολλανδία, στις 26 Απριλίου, και στη συνέχεια σε δύο ακόμη, στο Noord Brabant, στις 9 Μαΐου. Μέχρι τις 15 Μαΐου, ο SARS-CoV-2 είχε διαγνωσθεί σε τρεις γάτες που ζούσαν στο ένα εκτροφείο, και στις 19 Μαΐου η Ολλανδή Yπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι η μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο ήταν πιθανή. Όταν στη συνέχεια ένας δεύτερος εργάτης εκτροφείου διαγνώστηκε με COVID-19, η Υπουργός επιβεβαίωσε, στις 25 Μαΐου, ότι η μετάδοση από μινκ σε ανθρώπους ήταν πλέον «εξαιρετικά πιθανή».Ωστόσο,οι ερευνητές δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κινδυνεύουν άνθρωποι που δουλεύουν ή που ζούν κοντά σε γουναράδικα. Παρ 'όλα αυτά, ο ιός έχει εξαπλωθεί, ο ιολόγος Marion Koopmans είπε στο Volkskrant και ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το εμπόριο γούνας έχει ρόλο στην εξάπλωση του ιού στους ανθρώπους στην Κίνα. «Θα μπορούσε να είναι ένα εύλογο σημείο στη διαδρομή που ακολούθησε ο ιός καθώς μετακινήθηκε από νυχτερίδες στον άνθρωπο», είπε στο έγγραφο. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας από τους συνδέσμους που εξακολουθούμε να αγνοούμε». Οι λοιμώξεις του SARS-CoV-2 έχουν επίσης περιγραφεί σε εκτροφεία βιζόν στη Δανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ και η εκτροφή βιζόν είναι κοινή στην Κίνα όπου παράγονται περίπου 26 εκατομμύρια μινκ σε ετήσια βάση, ανέφερε το ερευνητικό έγγραφο.

Αποζημίωση

Εν τω μεταξύ, το Ολλανδικό συμβούλιο ασφάλειας τροφίμων και προϊόντων διερευνά γιατί ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολλανδικές εκμεταλλεύσεις βιζόν, ακολουθώντας τις υποδείξεις ότι οι γουνοπαραγωγοί μολύνουν σκόπιμα τα ζώα τους, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν προσοδοφόρες συμφωνίες αποζημίωσης.Ο κορωνοιός έχει βρεθεί σε περίπου 50 από τις 110 εκμεταλλεύσεις των βιζόν της χώρας, οδηγώντας στη θανάτωση περίπου δύο εκατομμυρίων ζώων και σε μεγάλες πληρωμές σε παραγωγούς που έχουν πληγεί. Οι γουνοπαραγωγοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε, ωστόσο, ότι η ολλανδική βιομηχανία γούνας θα καταργηθεί φέτος, αφότου τα μωρά μινκ που υπάρχουν τώρα θα σκοτωθούν με αέριο,για τη γούνα τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.


Στις 8/12 στην Ολλανδία άδειασε και το τελευταίο εκτροφείο.Οι Ολλανδοί αποφάσισαν να τερματίσουν νωρίτερα τον κλάδο λόγω της ευαισθητοποίησης για τα ζώα,επειδή δεν είναι μια βιώσιμη βιομηχανία, και λόγω του επικείμενου κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Πολωνία

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Κάτω Βουλή της Πολωνίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα με την υποστήριξη και του Πρωθυπουργού για την κατάργηση της βιομηχανίας γούνας και το κλείσιμο των 500 εκτροφείων που υπάρχουν στη χώρα, αριθμός που την καθιστά τρίτη χώρα στην Ευρώπη παραγωγής γουνοδερμάτων. Το κλείσιμο των εκτροφείων στην Πολωνία και το σταμάτημα της παραγωγής ενδυμάτων και άλλων προϊόντων από γούνα και δέρμα θα γίνει όχι στο μακρύ μέλλον αλλά εντός του επόμενου χρόνου.Τα βιζόν είναι μακράν η μεγαλύτερη ομάδα ζώων σε πολωνικές γούνες. Υπάρχουν περισσότερα από έξι εκατομμύρια βιζόν σε αγροκτήματα σε όλη τη χώρα, το 94% του συνολικού αριθμού των ζώων που εκτρέφονται για γούνα, σύμφωνα με στοιχεία της επικεφαλής κτηνιατρικής επιθεώρησης της Πολωνίας που συνέταξε ο δικτυακός τόπος Konkret24. Άλλα ζώα περιλαμβάνουν κουνέλια, αλεπούδες, σκύλους ρακούν και τσιντσιλά.


Το πρόσφατα δημοσιευμένο υλικό, το οποίο δημοσιεύθηκε από τον κορυφαίο πολωνικό ιστότοπο ειδήσεων Onet.pl, γυρίστηκε από ακτιβιστή για δύο μήνες χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο και μια κρυφή κάμερα. Ο Iżyńska είπε ότι δείχνει πολλές περιπτώσεις «κανιβαλισμού, επιθετικότητας, αυτο-επιθετικότητας, ανοιχτών πληγών και παράλυσης των άκρων των βιζόν». Στο βίντεο, ο ακτιβιστής μιλά επίσης για ένα «νοσοκομείο» στη φάρμα, όπου τοποθετήθηκαν τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα, αλλά δεν λάμβαναν βοήθεια, εκτός από μια περιστασιακή έκχυση αντισηπτικής σκόνης πάνω στις πληγές τους.Ωστόσο, οι παραγωγοί γούνας είναι εξοργισμένοι και κατηγορούν τους ακτιβιστές και την κυβέρνηση PiS ότι συνωμοτούν να σκοτώσουν μια ολόκληρη βιομηχανία από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες βιοποριστικά.

Η βιομηχανία γούνας έχει μειωθεί στην Πολωνία, κυρίως επειδή ορισμένες αγορές που εξάγει γούνα - όπως το Ηνωμένο Βασίλειο - έχουν σημειώσει σημαντική μείωση της ζήτησης. Οι εισαγωγές γούνας από την Πολωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 8,4 εκατομμύρια £ το 2017, αλλά μειώθηκαν σχεδόν επτά φορές σε 1,2 εκατομμύρια £ το 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τώρα μια πλήρη απαγόρευση των πωλήσεων γούνας.«Όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές στο βρετανικό κεντρικό δρόμο έχουν τώρα πολιτική χωρίς γούνα. Αυτό αντικατοπτρίζει τη γενική αντίθεση της βρετανικής κοινής γνώμης για τη γούνα, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 93% του βρετανικού κοινού δηλώνει ότι δεν φορούν γούνα », δήλωσε η Wendy Higgins του βρετανικού γραφείου Humane Society International (HSI), μιας ΜΚΟ που έχει κάνει εκστρατεία κατά της πώλησης γούνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις 810 εκμεταλλεύσεις γούνας στην Πολωνία, η απαγόρευση θα επηρεάσει περίπου 700, σύμφωνα με στοιχεία της επικεφαλής κτηνιατρικής επιθεώρησης.Δυστυχώς παρά την οργή των ακτιβιστών των δικαιωμάτων των ζώων, η απαγόρευση δεν καλύπτει τα κουνέλια αναπαραγωγής.Λόγω διαφορετικών μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται στις αναφορές, δεν είναι ακριβώς σαφές πόσα άτομα απασχολεί η βιομηχανία γούνας της Πολωνίας. Οι αριθμοί κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000 έως περίπου 13.000. Ακόμη και το υψηλότερο ποσοστό αντιπροσωπεύει όχι περισσότερο από 0,18% της αγοράς εργασίας της Πολωνίας.

"Μία από τις πρόσφατες μελέτες που έκαναν τον ισχυρότερο σύνδεσμο μεταξύ του COVID-19 και της εκτροφής μίνκ για γούνες βιζόν παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα παρακολούθησης των αναδυόμενων ασθενειών [ProMED] την 1η Σεπτεμβρίου 2020 από τον Herve Bercovier, ομότιμο καθηγητή μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στο Ιερουσαλήμ, Ισραήλ. Με τίτλο «Άλμα μπρος-πίσω: ανθρωποζωοτική και ζωονοσολογική μετάδοση του SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ», η έρευνα, από τέσσερις Ολλανδούς ερευνητές, επικεντρώθηκε σε «εκδηλώσεις σε 16 εκμεταλλεύσεις μινκ και ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις» , χρησιμοποιώντας αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος."

Παρά την αυξημένη βιοασφάλεια, την έγκαιρη παρακολούθηση προειδοποιήσεις και την άμεση σφαγή ζώων μολυσμένων εκτροφείων, υπάρχει συνεχής μετάδοση μεταξύ των εκμεταλλεύσεων μόνο σε τρεις μεγάλες συστάδες μετάδοσης, "με" άγνωστους τρόπους μετάδοσης "και συμπεριλαμβανομένου των πρώτων γνωστών«μεταδόσεων SARS-CoV-2 από ζώα σε άνθρωπο σε εκμεταλλεύσεις μινκ». Έκτοτε, έγραψε ο Bercovier, «28 επιπλέον κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν μολυσμένες», οδηγώντας σε «το πρόσφατο Du απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την επανεκκίνηση μολυσμένων εκμεταλλεύσεων μινκ μετά τη σφαγή. »

«Οι Κάτω Χώρες είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο», σημείωσε το ProMED, «πίσω από τη Δανία, την Πολωνία και την Κίνα».Η Δανία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ είχαν επίσης πολλές εκδηλώσεις COVID-19 σε εκτροφεία μινκ. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας, η Δανική κτηνιατρική διοίκηση διενήργησε δοκιμές σε 925 εκμεταλλεύσεις μινκ αφού ο COVID-19 εμφανίστηκε σε μια φάρμα μινκ στη Βόρεια Γιουτλάνδη τον Ιούνιο του 2020 ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν τρεις ακόμη περιπτώσεις μεταξύ των υπόλοιπων 275 εκμεταλλεύσεων.


Δύο εκατομμύρια βιζόν θανατώθηκαν «Ως αποτέλεσμα της επιδημίας, εκτιμάται ότι δύο εκατομμύρια βιζόν, τα περισσότερα από τα οποία είναι κουτάβια, έχουν θανατωθεί με αέριο», συνοψίζει η ProMED. «Τα βιζόν στις 120 υπόλοιπες φάρμες γούνας του έθνους δεν θα σφαγιαστούν προληπτικά, εκτός εάν εμφανιστούν νέα κρούσματα, και τα βιζόν στις μη προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις θα σφαγιαστούν τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή τους από τους κτηνοτρόφους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες βιζόν θα εξαγοραστούν από την κυβέρνηση.


Γαλλία

29 Σεπτεμβρίου 2020

Καταργεί την εκτροφή γουνοφόρων ζώων. ''Η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπαρμπαρά Πομπιλί ανακοίνωσε σήμερα μέτρα για την προστασία των ζώων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η σταδιακή κατάργηση της εκτροφής μινκ στη Γαλλία. Όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter:Μεγάλες γάτες, ελέφαντες,δελφίνια ακόμα και μινκ: είναι καιρός να αλλάξουμε τη σχέση μας με αυτά τα ζώα.''22-11-2020

Βρέθηκε κορονοϊός σε εκτροφείο μινκ,τα 1000 ζώα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη θανατωθεί.Το βιζόν που έχει μολυνθεί με κοροναϊό έχει βρεθεί σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Eure-et-Loire της δυτικής Γαλλίας και 1.000 βιζόν στο αγρόκτημα θα σφαγούν, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο γεωργίας την Κυριακή.Ισπανία-ΗΠΑ


Περισσότερα από 90.000 μινκ και επτά εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί για το COVID-19 τον Μάιο του 2020 στο Tereul της Αραγονίας. Οι άλλες Ισπανικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στη Γαλικία, πάνω από 300 μίλια στα βορειοδυτικά.Ο COVID-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 6 Αυγούστου 2020, πλήττοντας ταυτόχρονα αρκετές εκμεταλλεύσεις μινκ της Γιούτα. Το Εργαστήριο Διαγνωστικής Ζωικής της Ουάσιγκτον και το Εθνικό Εργαστήριο Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του USDA επιβεβαίωσαν το ξέσπασμα στις 14 Αυγούστου 2020, ανέφερε ο Eli Cahan για το Science.Στην Ισπανία, το 80% των ζώων βρέθηκε να είναι θετικό. Αυτό δείχνει ότι ο ιός είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένος στα μίνκ και μπορεί να είναι ο ελλειπής σύνδεσμος μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων. "


Σουηδία 23/10/2020


Νέο κρούσμα κορονοϊόυ έχει εντοπιστεί σε βιζόν στη Σουηδία. Τα δείγματα από μια φάρμα βιζόν στο Sölvesborg ήταν θετικά. Το προσωπικό στο μινκ εκτροφείο πρέπει επίσης να έχει μολυνθεί από τον ιό.Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός βιζόν στη Δανία και τις Κάτω Χώρες έχει βρεθεί ότι έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, ζητήθηκε επίσης από τους Σουηδούς γουνοπαραγωγούς να στείλουν νεκρά βιζόν στο Σουηδικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο (SVA) για δείγματα. Μια φάρμα στο Sölvesborg βρέθηκε να φέρει τη λοίμωξη, γράφει το Σουηδικό συμβούλιο γεωργίας σε δελτίο τύπου.''Τα περισσότερα βιζόν που έχουν μολυνθεί με το Sars-CoV-2 συνήθως έχουν παροδική και ήπια ασθένεια.''Προς το παρόν δεν βλέπουμε κανένα λόγο να σκοτώσουμε τα ζώα στην μολυσμένη αγέλη, αλλά υπόκειται σε περιορισμούς για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης, λέει στο δελτίο τύπου ο Håkan Henrikson, επικεφαλής κτηνίατρος του Σουηδικού Συμβουλίου Γεωργίας.

Δεν έχει προσδιοριστεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της μόλυνσης στα βιζόν και του προσωπικού, αν και μπορεί να υποτεθεί, γράφει το Σουηδικό Συμβούλιο Γεωργίας. Πηγή: svt