top of page

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο Covid19 πιθανώς μεταπήδησε σε μινκ και διαδόθηκε μεσώ καταψυγμένων τροφίμων.

Η ομάδα του ΠΟΥ αναφέρει ότι η θεωρία Covid ξεκίνησε στο εργαστήριο Wuhan είναι «εξαιρετικά απίθανη».


Ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας ομάδα της που επισκέφθηκε το Γουχάν για να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού, απέρριψε την θεωρία ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο, δίνοντας παράλληλα κάποια εμπιστοσύνη στην εστίαση της Κίνας στη δυνατότητα μετάδοσης μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.Σε μια μακρά συνέντευξη τύπου την Τρίτη, εκπρόσωποι της κοινής ερευνητικής αποστολής ΠΟΥ / Κίνας έδωσαν μια περίληψη των ευρημάτων τους.Είπαν ότι η δουλειά της ομάδας δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα που είχαν πριν ξεκινήσουν, αλλά είχαν προσθέσει σημαντικές λεπτομέρειες στην ιστορία. Η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία για ευρεία κυκλοφορία του ιού στο Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 και είπε ότι δεν ήταν ακόμη σαφές πώς μπήκε στην υγρή αγορά της Γουχάν, όπου αρχικά εντοπίστηκε ο ιός. Ωστόσο, πρόσθεσαν,ότι «η δουλειά που έχει γίνει στον ιό και προσπαθεί να προσδιορίσει την προέλευσή του συνεχίζει να δείχνει προς μια φυσική δεξαμενή».Ένα χρόνο μετά τον συναγερμό του Γουχάν, η Κίνα επιδιώκει να αλλάξει την ιστορία της καταγωγής του Κόβιντ.


Η ομάδα είπε ότι εξέτασε τέσσερις βασικές υποθέσεις για την εισαγωγή του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό.


Η ιδέα ότι ο ιός προήλθε από εργαστηριακό περιστατικό ήταν «εξαιρετικά απίθανη» και «δεν είναι μια υπόθεση που προτείνουμε ότι συνεπάγει περαιτέρω μελέτη», δήλωσε ο Peter Ben Embarek, ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων και τις ζωονόσές ασθένειες του ΠΟΥ και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας.Ερωτηθείς για περισσότερες λεπτομέρειες, ο Embarek είπε ότι η ομάδα εξέτασε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της υπόθεσης, και ενώ «συμβαίνουν ατυχήματα… δεν υπήρξε καμία δημοσίευση ή έρευνα αυτού του ιού ή κάποιος κοντά σε αυτόν τον ιό, οπουδήποτε στον κόσμο».Είπε ότι πήραν συνέντευξη από υπαλλήλους και εξέτασαν τις διαδικασίες υγειονομικού ελέγχου όταν επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο ιολογίας του Γουχάν, «και είναι πολύ απίθανο ότι κάτι θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το μέρος».


Η υπόθεση της άμεσης ζωονοσολογικής μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο ήταν άξια για περαιτέρω ερευνητικές μελέτες, δήλωσε ο Embarek, αλλά η πιο πιθανή διαδρομή ήταν μέσω ενός ενδιάμεσου είδους που ήταν «δυνητικά πιο κοντά στους ανθρώπους όπου ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί και να κυκλοφορήσει και στη συνέχεια να μεταπηδήσει σε άνθρωπο".

Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ένα είδος ως αυτή η φυσική δεξαμενή.


Έρευνα μέχρι στιγμής είχε δείξει ότι ήταν πιθανό νυχτερίδες ή παγκολίνο, αλλά ο καθηγητής Liang Wannian, επικεφαλής του ειδικού πάνελ Covid-19 στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, δήλωσε ότι οι ιοί που εντοπίστηκαν σε αυτά τα είδη ήταν «αρκετά παρόμοιοι για να αναγνωριστούν ως πρόγονοι του SARS-CoV-2". Ωστόσο,λόγω της ευαισθησίας των μινκ και των γάτων στον Covid-19 πρότειναν ότι τα είδη αιλουροειδών να είναι πιθανοί υποψήφιοι.

Η ενδιάμεση υπόθεση «θα απαιτήσει περισσότερες μελέτες και πιο συγκεκριμένη και στοχευμένη έρευνα», δήλωσε ο Embarek.


«Ομοίως, η σύνδεση με αυτήν την υπόθεση είναι η θεωρία της μετάδοσης από προϊόντα ψυχρής αλυσίδας», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο ο «πιθανός ρόλος της ψυχρής αλυσίδας, κατεψυγμένα προϊόντα κατά την εισαγωγή του ιού σε απόσταση ».

Ενώ τα ευρήματα παραδόθηκαν από κοινού, υπήρξαν βασικές διαφορές στην έμφαση.

Ο Λιανγκ, ο οποίος μίλησε πρώτος, επικεντρώθηκε σε ευρήματα που υποστήριζαν υποδείξεις ότι ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά εκτός της Κίνας.Ο Λιανγκ δήλωσε ότι η εκτεταμένη δοκιμή δεκάδων χιλιάδων ιατρικών και φαρμακευτικών δειγμάτων είχε αποφασίσει ότι «θεωρήθηκε απίθανο ότι υπήρχε σημαντική μετάδοση στο Γουχάν κατά τους δύο μήνες [από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο]» και τόνισε τη δυνατότητα μετάδοσης μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που πωλούνται στην αγορά Wuhan.


Ο Embarek αργότερα συμφώνησε ότι η αγορά ασχολήθηκε με κατεψυγμένα τρόφιμα «αλλά υπήρχαν και πωλητές που πουλούσαν προϊόντα από εξημερωμένα άγρια ​​ζώα και αγροκτήματα».


Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει όλους τους πωλητές και τους προμηθευτές και υπήρχε η δυνατότητα να συνεχίσουν να ακολουθούν αυτούς τους οδηγούς και να εξετάζουν την αλυσίδα εφοδιασμού της προμήθειας ζώων στην αγορά - κατεψυγμένα ή άλλα είπε. «Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιμείνει και να επιβιώσει σε συνθήκες που βρίσκονται σε αυτά τα κρύα και παγωμένα περιβάλλοντα… Αλλά δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά αν ο ιός μπορεί τότε να μεταδοθεί στον άνθρωπο και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να συμβεί αυτό.


Πηγή

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/09/wuhan-laboratory-leak-covid-origin-theory-unlikely-says-who-team?fbclid=IwAR3gu_gpNaj_6xU8AMNdw7dLJobVFSY_yIRmBBE7Q9sKUQjSynu4PR2l1_Q


112 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright