top of page

Ποιά Διατροφή Είναι Η Καλύτερη Για Το Περιβάλλον?Τι λένε οι νέες μελέτες?

Updated: Aug 14, 2021


Η έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Έχοντας όμως σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον.Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο.Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος είναι αμφίδρομη.Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές ώστε να επιτευχθεί η τροφοδοσία ενός πληθυσμού που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.

Η σημερινή βιομηχανική παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Η παραγωγή κρέατος έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της χρήσης γης και νερού.Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και την εξόρυξη πόρων, καθώς τα τρόφιμα με βάση τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην απώλεια γης, στο νερό και στη βιοποικιλότητα. Επιπλέον,υπάρχουν χρόνιες ασθένειες λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης φυτικών τροφών και υψηλής κατανάλωσης κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος.

Η έκθεση του ΟΗΕ "Creating a Sustainable Food Future" τονίζει τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος στην κλιματική αλλαγή.Σύμφωνα με την ανασκόπηση του MSN: "Ο κόσμος πρέπει να στραφεί προς υγιείς φυτικές τροφές για να σταματήσει την αλλαγή του κλίματος, προειδοποιεί μια έκθεση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.Το σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το 25-30% των αερίων των θερμοκηπίου και πνίγει τη ζωή των ποταμιών και των παράκτιων θαλασσών με περίσσεια αζώτου.Προκειμένου να τροφοδοτήσει τα αναμενόμενα 9,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη το 2050, ο κόσμος θα πρέπει να παράγει κατά 56% περισσότερα τρόφιμα σε σύγκριση με το 2010. Αν το επίπεδο της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να μετατραπούν σε καλλιέργειες 6 εκ. τ.χλμ. μια περιοχή διπλάσια από την Ινδία.Τα δύο τρίτα θα πρέπει να μετατραπούν σε βοσκότοπους, με το τελευταίο τρίτο να χρησιμοποιείται για καλλιέργειες, σύμφωνα με την έκθεση.

Tο πρώτο γράφημα είναι μέρος της έκθεσης του ΟΗΕ, η οποία αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα οφέλη της αυστηρής χορτοφαγίας στο περιβάλλον.Στο γράφημα, όσο πιο μεγάλη είναι η μπάρα, τόσο χαμηλότερη είναι η επίδραση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Όπως μπορείτε να δείτε, μια vegan διατροφή είναι καλύτερη συγκριτικά και από τη σύγχρονη Μεσογειακή διατροφή.


Η Healthy diet αναφέρεται στις παγκόσμιες οδηγίες για τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, φρούτων και λαχανικών.

Η Climate carnivore αντικαθιστά κατά 75% το κρέας μηρυκαστικών ζώων και τα γαλακτοκομικά με άλλα κρέατα.

Η Μεσογειακή διατροφή, εμπεριέχει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, αυγά, θαλασσινά, ψάρι, και μέτριες ποσότητες πουλερικών, χοιρινού, αρνιού και μοσχαριού.


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα έχουν καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον από εκείνες που είναι πλούσιες σε κρέας και ζωικά παράγωγα.Οι περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι, γενικά, μια Vegan διατροφή είναι η καλύτερη για περιβάλλον.Μια 100% φυτική διατροφή vegan έχει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2f.-Chapter-5_FINAL.pdf

Φυτικά Τρόφιμα Vs Ζωικά Τρόφιμα

Η διατροφή έχει γίνει ο βασικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Έξι από τους έντεκα κορυφαίους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν την παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες σχετίζονται με τη διατροφή. Τα μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες προκαλούν περισσότερες από 200 ασθένειες.Υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ενώ 420.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο.Εξάλλου,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει το άμεσο κόστος του διαβήτη σε περισσότερα από 827 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Η γεωργική παραγωγή συνεισφέρει μόνο το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, όταν εξετάζεται ολόκληρη η «αλυσίδα της αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής» (συμπεριλαμβανομένης της συνδεόμενης με την αποψίλωση γεωργίας, των καλλιεργειών, της μεταποίησης, της συσκευασίας, των μεταφορών και των αποβλήτων), ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο εντυπωσιακό 43% έως 57% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγεται ως μια από τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την κλιματική αλλαγή είναι να ''τρώει τοπικά τρόφιμα'', και ότι αν τρώει τοπικό κρέας και τοπικά ζωικά προϊόντα αυτό δεν έχει τόσο μεγάλο αποτύπωμα σε αντίθεση με το αν αγόραζες εξωτικά φυτικά τρόφιμα ή αν η τροφή σου ταξιδεύει από την άλλη άκρη του κόσμου κ.λπ.

Απ' ότι μπορείτε να δείτε, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα μέσα μεταφοράς που μεταφέρουν την τροφή μας, διαθέτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, συγκριτικά με το αν βλέπαμε το είδος των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος, π.χ τα ζωικά παράγωγα.

Με δεδομένα από 38,000 συμβατικές φάρμες σε 119 χώρες, οι ερευνητές υπογράμμισαν το περιβαλλοντικό αντίκτυπο τροφίμων, η παραγωγή 1 κιλού μοσχαρίσιου κρέατος παράγει 60kg αέρια του θερμοκηπίου (ισότιμα του CO2), ενώ ο αρακάς παράγει μόλις 1 κιλό/ κιλό.

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.


Το αρνίσιο κρέας και το τυρί παράγουν περισσότερο από 20 κιλά διοξείδιο του άνθρακα / κιλό. Τα πουλερικά και το χοιρινό έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα, αλλά παραμένουν υψηλότερα σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα,στα 6 και 7 κιλά, αντιστοίχως.

Το μήνυμα είναι ότι το να τρως τοπικά, μειώνει ελαφρά μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των εκπομπών GHG του βοείου κρέατος.Είτε το κρέας ή τα ζωικά παράγωγα που τρως έχουν μεγαλώσει τοπικά ή στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό δεν έχει σημασία, διότι σαν ''τρόφιμα'' έχουν τεράστιο αποτύπωμα σε αντίθεση με τα φυτικά τρόφιμα.

Source: https://bit.ly/2RqFuuq

https://conservationbytes.com/2020/01/24/the-state-of-global-biodiversity-its-worse-than-you-probably-think/?fbclid=IwAR2PYkqO5M_HOPoRUYdRbX6R26x6BtaygyZLvUT1YvuWS9EX_Apj6YpYMiM

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η υποβάθμιση των φυσικών πόρων και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, παρέχοντας παράλληλα υγιή και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τροφίμων εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων πιθανώς έως και 30% -40% απώλεια μέχρι τη στροφή του αιώνα. Η κατανάλωση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλήττει το περιβάλλον με διάφορους τρόπους.Αγελάδες, χοίροι και άλλα αγροτικά ζώα απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Αν και στην ατμόσφαιρα κανονικά υπάρχει λιγότερη μεθανόλη από ό,τι άλλα αέρια θερμοκηπίου, αυτή είναι περίπου 25 φορές πιο αποτελεσματική από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας.

Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου συνεπάγεται επίσης τη μετατροπή των δασών σε γεωργικές εκτάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα δέντρα που απορροφούν το CO2 μειώνονται, προσθέτοντας περαιτέρω στην κλιματική αλλαγή. Τα περισσότερα δέντρα έχουν κοπεί για να μετατραπεί η γη για καλλιέργειες, καθώς περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των σιτηρών που παράγονται στον κόσμο χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση,542 λίτρα νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μόνο ενός στήθους κοτόπουλου.Το 70% έως 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης προέρχεται από την επέκταση των γεωργικών εκτάσεων. Περίπου το 40% της διαθέσιμης γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων, αριθμός που θα πρέπει να ανέλθει στο απίθανο 70% έως το 2050 υπό ένα σενάριο «business-as-usual».Όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και ότι το 33% της γήινης επιφάνειας είναι μέτρια έως ιδιαίτερα επηρεασμένο από κάποιο είδος υποβάθμισης του εδάφους, κυρίως λόγω της διάβρωσης, της αλάτωσης, της σύνθλιψης, της οξίνισης ή της χημικής ρύπανσης των εδαφών.

Εκτός αυτού, το λίπασμα με βάση το άζωτο που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες προσθέτει σε εκπομπές οξειδίου του αζώτου. Το οξείδιο του αζώτου είναι περίπου 300 φορές πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα λιπάσματα μπορούν επίσης να καταλήξουν σε ποτάμια, προσθέτοντας περαιτέρω τη ρύπανση.Η κλιματική κρίση συνδέεται στενά με την υπερβολική κατανάλωση του πλούσιου τρόπου ζωής. Οι πιο εύπορες χώρες είναι κυρίως υπεύθυνες για τις ιστορικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και γενικά έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές κατά κεφαλήν.Οι βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τόσο στον πληθυσμό των ζώων όσο και στον πληθυσμό των μηρυκαστικών, στην παραγωγή κρέατος ανά κάτοικο, στην παγκόσμια απώλεια των δένδρων, στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, στον αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών μέσω αεροπορικών μεταφορών, και τις εκπομπές CO2 ανά κάτοικο. Η κατανάλωση κυρίως τροφών βασισμένων σε φυτά μειώνοντας παράλληλα τη συνολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων, μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εξέδωσε νέα έκθεση σχετικά με την απελπιστική ανάγκη να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου ή 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ.Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου μπορεί να έχουν μόλις 12 χρόνια να ενεργήσουν για την αλλαγή του κλίματος και να αποτρέψουν μια παγκόσμια καταστροφή.Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα καταστροφικά αποτελέσματα των καθημερινών μας επιλογών σε ολόκληρο τον πλανήτη και τους κατοίκους του.Πρέπει γρήγορα να βρούμε λύσεις, όπως μειώσουμε την κτηνοτροφία αλλά και την βιομηχανική κτηνοτροφία.Η κτηνοτροφία προκαλεί περισσότερη ρύπανση από ότι όλες οι μεταφορικές μορφές.55 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Τα παρακάτω ιδρύματα έχουν δημοσιεύσει έρευνες, εκθέσεις ή ειδήσεις σχετικά με τη ρύπανση στον πλανήτη που προκαλείται από τη γεωργία των ζώων.

Οι εκθέσεις 25-31 αφορούν συγκεκριμένα το πώς ακόμη και μικρής κλίμακας αγροκτήματα με αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι προκαλούν μεγαλύτερη ρύπανση από ότι τα φυτικά τρόφιμα.

Food and Agriculture Organisation of the United Nations

Greenpeace

Yale University

The World Bank

The World Watch Institute

Oxford University

The Natural Resources Defence Council

United Nations Environment Programme

World Wildlife Fund

National Geographic

The World Health Organisation

The Environmental Working Group

1. According to a study by the Food and Agriculture Organization of the UN, animal agriculture is responsible for 18% of greenhouse gas emissions. That's greater than the entire transportation sector.

http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.htm

2. According to Greenpeace, animal agriculture is the leading cause of Amazon Rainforest destruction.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/cattle-mapping/

3. Yale University agrees. They concluded that 80% of Amazon Rainforest destruction is caused by animal agriculture.

http://globalforestatlas.yale.edu/amazon/land-use/cattle-ranching

4. The World Bank disagrees. They concluded that animal agriculture is actually responsible for 90% of Amazon Rainforest destruction. https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/15060

5. When taking deforestation into account, a World Watch Institute report concluded that animal agriculture is responsible for 51% of greenhouse gas emissions. http://www.worldwatch.org/node/6294

6. Research by scientists at Oxford University showed that avoiding meat, dairy, and eggs would reduce food-related greenhouse gas emissions by 70%. https://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/news/201603_Plant_based_diets

7. According to a study by the Natural Resources Defense Council (NRDC), 9 out of the 10 most climate-damaging foods are animal products. https://www.nrdc.org/sites/default/files/10-common-climate-damaging-foods-infographic.pdf

8. Greenpeace concluded that "Global meat and dairy production and consumption must be cut in half by 2050 to avoid dangerous climate change and keep the Paris Agreement on track." https://www.greenpeace.org/international/press/15111/greenpeace-calls-for-decrease-in-meat-and-dairy-production-and-consumption-for-a-healthier-planet/

9. A report from the Natural Resources Defense Council (NRDC) and the Clean Water Network "documents how animal waste from factory farms threatens human health and our nation's rivers. Most factory farms store animal waste in open lagoons as large as several football fields. Lagoons routinely burst, sending millions of gallons of manure into waterways and spreading microbes that can cause gastroenteritis, fevers, kidney failure, and death."

https://www.nrdc.org/resources/cesspools-shame-how-factory-farm-lagoons-and-sprayfields-threaten-environmental-and-public

10. The Great Pacific Garbage Patch is the world's largest collection of floating trash. A peer-reviewed study published in the journal Scientific Reports concluded that fishing nets account for 46% of the trash, with the majority of the rest composed of other fishing industry gear, including ropes, oyster spacers, eel traps, crates, and baskets.

https://www.nature.com/articles/s41598-018-22939-w

11. 30% of the Earth's ice-free land is occupied by animal agriculture, including using land to grow grains, vegetables, and soy to fatten up billions of farmed animals every year. http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e02.pdf

12. According to the United Nations Environment Programme, the calories that are lost by feeding soy, vegetables, and grains to animals, instead of using them directly as human food, could feed an additional 3.5 billion people.

http://www.globalagriculture.org/report-topics/meat-and-animal-feed.html

13. The World Wildlife Fund concluded that meat-based diets are the leading cause of species extinction. https://www.wwf.org.uk/updates/appetite-for-destruction

14. It takes about 2500 gallons of water to produce 1lb of beef and 896 gallons of water to produce 1lb of cheese.

https://www.ewg.org/meateatersguide/interactive-graphic/water/

15. At the rate in which humans consume fish, we may see fishless oceans by 2048:

https://news.nationalgeographic.com/news/2006/11/061102-seafood-threat.html

16. Is renewable energy enough to stop global warming? What about animal agriculture? https://cleantechnica.com/2018/12/09/is-renewable-energy-enough-to-stop-global-warming-what-about-animal-agriculture/

17. But what will happen to all the animals?

https://biologicalvegan.wordpress.com/2019/01/24/but-what-will-happen-to-all-the-animals/

18. Eating meat has ‘dire’ consequences for the planet

https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/01/commission-report-great-food-transformation-plant-diet-climate-change/

19. Animal agriculture is choking the ​Earth and making us sick. We must act now.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/dec/04/animal-agriculture-choking-earth-making-sick-climate-food-environmental-impact-james-cameron-suzy-amis-cameron

20. The opportunity cost of animal-based diets exceeds all food losses.

https://www.pnas.org/content/115/15/3804

21. New estimates of the environmental cost of food.

http://www.ox.ac.uk/news/2018-06-01-new-estimates-environmental-cost-food

22. Analysis and valuation of the health and climate change co-benefits of dietary change

https://www.pnas.org/content/early/2016/03/16/1523119113.full

23. Viva’s “Envirocidal” Report explaining the Climate Breakdown caused by animal agriculture.

https://www.viva.org.uk/envirocidal

24. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers

https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf

PODCAST interview with Joseph Poore by Deliciously Ella

https://play.acast.com/s/deliciouslyellapodcast/470066e6-df81-4b65-a635-4a567400eee4

25. Is grass-fed beef good or bad for the climate?

http://www.ox.ac.uk/news/2017-10-03-grass-fed-beef-good-or-bad-climate

26. A 30-year study of grazing and carbon sequestration

https://onpasture.com/2017/11/13/what-30-years-of-study-tell-us-about-grazing-and-carbon-sequestration

27. Is regenerative grazing clean?

https://planetaryvegan.net/2019/02/27/is-regenerative-grazing-the-new-clean-coal/

28. Countering the false solution of regenerative grazing

https://seedthecommons.org/a-call-to-counter-the-false-solution-of-regenerative-grazing/

29. Grazings impact

http://www.futureoffood.ox.ac.uk/grazed-and-confused

https://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/project-files/fcrn_gnc_report.pdf

30. Pasture meat isn’t green

https://www.vegansociety.com/whats-new/blog/pasture-fed-meat-isn%E2%80%99t-green

31. One Green Planet's article about grass-fed beef

https://www.onegreenplanet.org/news/eating-grass-fed-beef-isnt-helping-the-planet

32. Can Regenerative Cattle Grazing Reverse Global Warming? (video)

https://www.youtube.com/watch?v=f_XT8NXc0sY

33. The Meat of the Matter ~ George Monbiot

https://www.monbiot.com/2017/10/06/the-meat-of-the-matter/

34. Meat And Agriculture Are Worse For The Climate Than Power Generation, Steven Chu Says

https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2019/04/04/meat-and-agriculture-are-worse-for-the-climate-than-dirty-energy-steven-chu-says/

35. “People, plate and planet” report (PDF)

https://www.cat.org.uk/app/uploads/dlm_uploads/2018/11/People-Plate-and-Planet.pdf

36. The joints of meat that do more damage than a long haul flight.

https://www.monbiot.com/2015/12/22/sacrifice/

37. Dismissing the vegan bashing…

https://mobile.twitter.com/georgemonbiot/status/1033249987629596673

38. Food-miles and the relative climate impacts of food choices

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18546681

39. Meat and dairy companies to surpass oil industry as world’s biggest polluters

https://www.independent.co.uk/environment/meat-dairy-industry-greenhouse-gas-emissions-fossil-fuels-oil-pollution-iatp-grain-a8451871.html

40. The contribution of cattle urine and dung to nitrous oxide emissions

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024564

41. Could we save the world if we all went vegan (Financial Times says yes)

https://www.ft.com/content/3b210ddc-bba0-11e8-8274-55b72926558f

42. ​Animal Aid article about UN statement to adopt plant-based diet

https://www.animalaid.org.uk/adopt-a-more-plant-based-diet-to-save-the-planet-says-the-un%E2%80%A8/

43. UN Report about loss of natural life

https://www.theguardian.com/environment/2019/may/06/human-society-under-urgent-threat-loss-earth-natural-life-un-report

44. Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers

https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987

45. Why We Are Better off Without Animal Manure

https://thegreenvegans.com/why-we-are-better-off-without-animal-manure

fao.org

Άλλες Πηγές

https://www.google.com/url…

https://www.annualreviews.org/…/annurev-environ-020411-1306… https://www.fcrn.org.uk/…/dietary-greenhouse-gas-emissions-…348 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page