Ποιά Διατροφή Είναι Η Καλύτερη Για Το Περιβάλλον?Τι λένε οι νέες μελέτες?

Updated: Aug 14


Η έννοια της σωστής διατροφής είναι κάτι που σίγουρα σχετίζεται με την καλή υγεία και ευεξία. Έχοντας όμως σωστές διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά μπορούμε να προστατεύσουμε και το περιβάλλον.Η διατροφή είναι υπεύθυνη για το 25% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί κάθε άτομο.Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της διατροφής και του περιβάλλοντος είναι αμφίδρομη.Οι προκλήσεις για το μέλλον είναι πολλές ώστε να επιτευχθεί η τροφοδοσία ενός πληθυσμού που προβλέπεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2050.

Η σημερινή βιομηχανική παραγωγή τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Η παραγωγή κρέατος έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της χρήσης γης και νερού.Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και την εξόρυξη πόρων, καθώς τα τρόφιμα με βάση τα ζώα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην απώλεια γης, στο νερό και στη βιοποικιλότητα. Επιπλέον,υπάρχουν χρόνιες ασθένειες λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης φυτικών τροφών και υψηλής κατανάλωσης κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος.

Η έκθεση του ΟΗΕ "Creating a Sustainable Food Future" τονίζει τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος στην κλιματική αλλαγή.Σύμφωνα με την ανασκόπηση του MSN: "Ο κόσμος πρέπει να στραφεί προς υγιείς φυτικές τροφές για να σταματήσει την αλλαγή του κλίματος, προειδοποιεί μια έκθεση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.Το σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το 25-30% των αερίων των θερμοκηπίου και πνίγει τη ζωή των ποταμιών και των παράκτιων θαλασσών με περίσσεια αζώτου.Προκειμένου να τροφοδοτήσει τα αναμενόμενα 9,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στη Γη το 2050, ο κόσμος θα πρέπει να παράγει κατά 56% περισσότερα τρόφιμα σε σύγκριση με το 2010. Αν το επίπεδο της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αυξηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να μετατραπούν σε καλλιέργειες 6 εκ. τ.χλμ. μια περιοχή διπλάσια από την Ινδία.Τα δύο τρίτα θα πρέπει να μετατραπούν σε βοσκότοπους, με το τελευταίο τρίτο να χρησιμοποιείται για καλλιέργειες, σύμφωνα με την έκθεση.

Tο πρώτο γράφημα είναι μέρος της έκθεσης του ΟΗΕ, η οποία αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα οφέλη της αυστηρής χορτοφαγίας στο περιβάλλον.Στο γράφημα, όσο πιο μεγάλη είναι η μπάρα, τόσο χαμηλότερη είναι η επίδραση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Όπως μπορείτε να δείτε, μια vegan διατροφή είναι καλύτερη συγκριτικά και από τη σύγχρονη Μεσογειακή διατροφή.


Η Healthy diet αναφέρεται στις παγκόσμιες οδηγίες για τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζάχαρης, φρούτων και λαχανικών.

Η Climate carnivore αντικαθιστά κατά 75% το κρέας μηρυκαστικών ζώων και τα γαλακτοκομικά με άλλα κρέατα.

Η Μεσογειακή διατροφή, εμπεριέχει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, αυγά, θαλασσινά, ψάρι, και μέτριες ποσότητες πουλερικών, χοιρινού, αρνιού και μοσχαριού.


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα έχουν καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον από εκείνες που είναι πλούσιες σε κρέας και ζωικά παράγωγα.Οι περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι, γενικά, μια Vegan διατροφή είναι η καλύτερη για περιβάλλον.Μια 100% φυτική διατροφή vegan έχει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2f.-Chapter-5_FINAL.pdf

Φυτικά Τρόφιμα Vs Ζωικά Τρόφιμα

Η διατροφή έχει γίνει ο βασικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Έξι από τους έντεκα κορυφαίους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν την παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες σχετίζονται με τη διατροφή. Τα μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες προκαλούν περισσότερες από 200 ασθένειες.Υπολογίζεται ότι 600 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ενώ 420.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο.Εξάλλου,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει το άμεσο κόστος του διαβήτη σε περισσότερα από 827 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Η γεωργική παραγωγή συνεισφέρει μόνο το ένα τέταρτο των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, όταν εξετάζεται ολόκληρη η «αλυσίδα της αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής» (συμπεριλαμβανομένης της συνδεόμενης με την αποψίλωση γεωργίας, των καλλιεργειών, της μεταποίησης, της συσκευασίας, των μεταφορών και των αποβλήτων), ο αριθμός αυτός ανέρχεται στο εντυπωσιακό 43% έως 57% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγεται ως μια από τις στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την κλιματική αλλαγή είναι να ''τρώει τοπικά τρόφιμα'', και ότι αν τρώει τοπικό κρέας και τοπικά ζωικά προϊόντα αυτό δεν έχει τόσο μεγάλο αποτύπωμα σε αντίθεση με το αν αγόραζες εξωτικά φυτικά τρόφιμα ή αν η τροφή σου ταξιδεύει από την άλλη άκρη του κόσμου κ.λπ.

Απ' ότι μπορείτε να δείτε, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα μέσα μεταφοράς που μεταφέρουν την τροφή μας, διαθέτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, συγκριτικά με το αν βλέπαμε το είδος των τροφίμων που καταναλώνει κάποιος, π.χ τα ζωικά παράγωγα.

Με δεδομένα από 38,000 συμβατικές φάρμες σε 119 χώρες, οι ερευνητές υπογράμμισαν το περιβαλλοντικό αντίκτυπο τροφίμων, η παραγωγή 1 κιλού μοσχαρίσιου κρέατος παράγει 60kg αέρια του θερμοκηπίου (ισότιμα του CO2), ενώ ο αρακάς παράγει μόλις 1 κιλό/ κιλό.

Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το 1/4 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.


Το αρνίσιο κρέας και το τυρί παράγουν περισσότερο από 20 κιλά διοξείδιο του άνθρακα / κιλό. Τα πουλερικά και το χοιρινό έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα, αλλά παραμένουν υψηλότερα σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα,στα 6 και 7 κιλά, αντιστοίχως.

Το μήνυμα είναι ότι το να τρως τοπικά, μειώνει ελαφρά μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των εκπομπών GHG του βοείου κρέατος.Είτε το κρέας ή τα ζωικά παράγωγα που τρως έχουν μεγαλώσει τοπικά ή στην άλλη άκρη του κόσμου, αυτό δεν έχει σημασία, διότι σαν ''τρόφιμα'' έχουν τεράστιο αποτύπωμα σε αντίθεση με τα φυτικά τρόφιμα.

Source: https://bit.ly/2RqFuuq

https://conservationbytes.com/2020/01/24/the-state-of-global-biodiversity-its-worse-than-you-probably-think/?fbclid=IwAR2PYkqO5M_HOPoRUYdRbX6R26x6BtaygyZLvUT1YvuWS9EX_Apj6YpYMiM

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η υποβάθμιση των φυσικών πόρων και να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, παρέχοντας παράλληλα υγιή και βιώσιμα παραγόμενα τρόφιμα σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τροφίμων εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων πιθανώς έως και 30% -40% απώλεια μέχρι τη στροφή του αιώνα. Η κατανάλωση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλήττει το περιβάλλον με διάφορους τρόπους.Αγελάδες, χοίροι και άλλα αγροτικά ζώα απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Αν και στην ατμόσφαιρα κανονικά υπάρχει λιγότερη μεθανόλη από ό,τι άλλα αέρια θερμοκηπίου, αυτή είναι περίπου 25 φορές πιο αποτελεσματική από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας.

Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου συνεπάγεται επίσης τη μετατροπή των δασών σε γεωργικές εκτάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι τα δέντρα που απορροφούν το CO2 μειώνονται, προσθέτοντας περαιτέρω στην κλιματική αλλαγή. Τα περισσότερα δέντρα έχουν κοπεί για να μετατραπεί η γη για καλλιέργειες, καθώς περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των σιτηρών που παράγονται στον κόσμο χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση,542 λίτρα νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μόνο ενός στήθους κοτόπουλου.Το 70% έως 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης προέρχεται από την επέκταση των γεωργικών εκτάσεων. Περίπου το 40% της διαθέσιμης γης χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφίμων, αριθμός που θα πρέπει να ανέλθει στο απίθανο 70% έως το 2050 υπό ένα σενάριο «business-as-usual».Όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και ότι το 33% της γήινης επιφάνειας είναι μέτρια έως ιδιαίτερα επηρεασμένο από κάποιο είδος υποβάθμισης του εδάφους, κυρίως λόγω της διάβρωσης, της αλάτωσης, της σύνθλιψης, της οξίνισης ή της χημικής ρύπανσης των εδαφών.

Εκτός αυτού, το λίπασμα με βάση το άζωτο που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες προσθέτει σε εκπομπές οξειδίου του αζώτου. Το οξείδιο του αζώτου είναι περίπου 300 φορές πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα λιπάσματα μπορούν επίσης να καταλήξουν σε ποτάμια, προσθέτοντας περαιτέρω τη ρύπανση.Η κλιματική κρίση συνδέεται στενά με την υπερβολική κατανάλωση του πλούσιου τρόπου ζωής. Οι πιο εύπορες χώρες είναι κυρίως υπεύθυνες για τις ιστορικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και γενικά έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές κατά κεφαλήν.Οι βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τόσο στον πληθυσμό των ζώων όσο και στον πληθυσμό των μηρυκαστικών, στην παραγωγή κρέατος ανά κάτοικο, στην παγκόσμια απώλεια των δένδρων, στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, στον αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών μέσω αεροπορικών μεταφορών, και τις εκπομπές CO2 ανά κάτοικο. Η κατανάλωση κυρίως τροφών βασισμένων σε φυτά μειώνοντας παράλληλα τη συνολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων, μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εξέδωσε νέα έκθεση σχετικά με την απελπιστική ανάγκη να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου ή 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ.Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου μπορεί να έχουν μόλις 12 χρόνια να ενεργήσουν για την αλλαγή του κλίματος και να αποτρέψουν μια παγκόσμια καταστροφή.Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα καταστροφικά αποτελέσματα των καθημερινών μας επιλογών σε ολόκληρο τον πλανήτη και τους κατοίκους του.Πρέπει γρήγορα να βρούμε λύσεις, όπως μειώσουμε την κτηνοτροφία αλλά και την βιομηχανική κτηνοτροφία.Η κτηνοτροφία προκαλεί περισσότερη ρύπανση από ότι όλες οι μεταφορικές μορφές.55 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Τα παρακάτω ιδρύματα έχουν δημοσιεύσει έρευνες, εκθέσεις ή ειδήσεις σχετικά με τη ρύπανση στον πλανήτη που προκαλείται από τη γεωργία των ζώων.

Οι εκθέσεις 25-31 αφορούν συγκεκριμένα το πώς ακόμη και μικρής κλίμακας αγροκτήματα με αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι προκαλούν μεγαλύτερη ρύπανση από ότι τα φυτικά τρόφιμα.

Food and Agriculture Organisation of the United Nations

Greenpeace

Yale University

The World Bank

The World Watch Institute