top of page

Ποιο είναι το πιο ηθικό χριστουγεννιάτικο δέντρο;Ιδέες για εναλλακτικά δέντρα!!

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί σήμερα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων. Ο στολισμός του δέντρου, επειδή στο θεοκρατικό Βυζάντιο θεωρήθηκε συνδεδεμένος με ειδωλολατρικά έθιμα απαγορεύτηκε. Όμως οι Έλληνες που μετακινήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες μετέδωσαν το έθιμο στους βόρειους λαούς, οι οποίοι ελλείψει ελαιοδένδρων χρησιμοποίησαν τα έλατα, που είχαν σε αφθονία. Έπειτα από αιώνες, στην εποχή του Όθωνα ξαναγύρισε στην Ελλάδα, ως δικό τους χριστουγεννιάτικο έθιμο.

Σύμφωνα με ερευνητές το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α' το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.

Έτσι καθιερώθηκε το στόλισμα του δέντρου ελιάς, που το τοποθετούσαν μπροστά στην πόρτα του σπιτιού. Το στόλισμα περιλάμβανε κλωστές, διάφορα φρούτα και καρπούς, σύκα, χουρμάδες, κορδέλες λευκές και κόκκινες, μπισκοτάκια κτλ.

Πραγματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα


Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν το πεύκο τους από πλανόδιους πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων κάτι που είναι καλύτερο από το να κόβει κανείς μυριάδες, μη ανανεώσιμα κωνοφόρα που πιθανότατα καταλήγουν σε χωματερές σε ένα μήνα.Εάν είστε πραγματικά ευσυνείδητοι σχετικά με την κατανάλωση δέντρων σας, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου μερικά πράγματα.


Πρώτον,αγοράστε το τοπικά για να ελαχιστοποιήσετε το περιβαλλοντικό κόστος μεταφοράς. Δεύτερον,επιλέξτε ένα πιστοποιημένο οργανικό/βιολογικό δέντρο για να αποφύγετε τα φυτοφάρμακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες.Παρόλο που μερικοί μπορεί να αισθάνονται άσχημα να κόψουν ένα πραγματικό δέντρο για την σύντομη περίοδο των διακοπών,πρέπει να λάβουμε υπόψη οτι τα δέντρα αποβάλλουν τη γύρη, τη ρύπανση και τη σκόνη από τον αέρα, ενώ απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο, και αυτό ισχύει και για τις εκμεταλλεύσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων.


Στην πραγματικότητα, ένα στρέμμα χριστουγεννιάτικων δέντρων σε ένα αγρόκτημα απορροφά περίπου έξι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ ένα μόνο δέντρο απορροφά έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα στη διάρκεια ζωής του. Ναι, λοιπόν, οι εκμεταλλεύσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων παίζουν το ρόλο τους για να μειώσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και ένα στρέμμα χριστουγεννιάτικων δέντρων παράγει αρκετό οξυγόνο για τις καθημερινές ανάγκες 18 ατόμων.

Οι δενδροτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι επίσης βιώσιμες: για κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο που συγκομίζεται, φυτεύεται τουλάχιστον ένα νέο δέντρο. Πριν ανακυκλώσετε το δέντρο σας, θυμηθείτε να αφαιρέσετε τυχόν μη βιοαποικοδομήσιμες διακοσμήσεις.Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα που καλλιεργούνται δηλαδή η χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. Τα φυτοφάρμακα από την παραγωγή χριστουγεννιάτικων δέντρων έχουν βρεθεί τόσο στο έδαφος όσο και στο νερό των πηγαδιών. Μια κατηγορία φυτοφαρμάκων που ονομάζονται πυρεθροειδή είναι θανατηφόρα για τα ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα και πιο πρόσφατα, τα πυρεθροειδή έχουν εμπλακεί σε πολλά περιστατικά δηλητηρίασης σε ανθρώπους από φυτοφάρμακα.


Ένα άλλο μειονέκτημα είναι η συσσώρευση χιλιομέτρων για την παράδοση ενός δέντρου από την εταιρεία στο σαλόνι (ή από το δικό σας αυτοκίνητο με το αυτοκίνητο για να παραλάβετε το δέντρο σας). Όσο περισσότερα «μίλια δέντρων» συσσωρεύονται, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτύπωμα άνθρακα. Τοπικό και βιολογικό είναι πάντα καλύτερο για το περιβάλλον και τη δική σας υγεία.Τα δέντρα καίγονται δυστυχώς πολύ εύκολα και αυτό το έχουμε καταλάβει ουκ ολίγες φορές.

Αγοράστε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα


Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα προς πώληση δεν έρχονται σε γλάστρες, και έτσι μετά από ένα χρονικό διάστημα και λίγο πότισμα, τα φύλλα τους μαραίνονται και το δέντρο τελικά πεθαίνει, κάτι που σίγουρα δεν είναι βιώσιμο. Αν προτιμήσετε αληθινό,τότε καλύτερα να το αγοράσετε σε γλάστρα μαζί με τη ρίζα και το χώμα του, ώστε να μπορείτε να το ποτίζετε και να το κρατάτε υγρό.Με αυτόν τον τρόπο, μόλις τελειώσει η περίοδος των Χριστουγέννων, μπορείτε να την αναφυτεύσετε σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντάς της να αποκαταστήσει τις ρίζες του στην άγρια ​​φύση και να αναπτυχθεί ξανά. Επιπλέον, η φύτευση δέντρων βοηθά στην απομάκρυνση του υπερβολικού διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα.

Τεχνητά δέντρα


Για όσους προτιμούν να μην κόψουν ή αγοράσουν ένα πραγματικό δέντρο δημιουργήθηκαν τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Συχνά μοιάζουν με την τυπική ερυθρελάτη της Νορβηγίας, τα τεχνητά δέντρα σήμερα κατασκευάζονται από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και άλλα τοξικά πετροχημικά, αλουμίνιο και άλλα μέταλλα.

Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα περιέχουν μόλυβδο, το οποίο μπορεί να διαταράξει την καρδιακή, νεφρική, νευρολογική και αναπαραγωγική λειτουργία σε άτομα.Το θετικό στοιχείο των πλαστικών δέντρων είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στην διακοπή της αποψίλωσης των δασών.Υπάρχουν ακόμη μέρη του κόσμου όπου η κοπή δέντρων για τις διακοπές απειλεί την υγεία των δασών, ωστόσο - γι 'αυτό είναι απαραίτητη η αγορά τους από μια βιώσιμη πηγή.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα τεχνητά δέντρα είναι επιβλαβή για όσους έχουν αλλεργίες στο τερπένιο, το οποίο βρίσκεται στο χυμό των πεύκων.Για παράδειγμα, η παραγωγή και αποτέφρωση PVC εκπέμπει καρκινογόνα όπως διοξίνες και διχλωριούχο αιθυλένιο. Αυτές οι τοξίνες μολύνουν το περιβάλλον γύρω από εργοστασιακές τοποθεσίες. Επιπλέον, τα τεχνητά δέντρα δεν είναι ανθεκτικά στη φωτιά ενώ τα πλαστικά ή τα μεταλλικά , δεν είναι ανακυκλώσιμα. Μπορεί να διαρκέσουν πέντε ή περισσότερα χρόνια και μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε ένα από δεύτερο χέρι, ή ένα που είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά. Αλλά η αλήθεια είναι, ανεξάρτητα από το είδος του ψεύτικου δέντρου που έχετε, είναι πιθανό να καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής για αιώνες αφού το έχετε χρησιμοποιήσει.

Επιλέξτε ένα εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, φιλικό προς το περιβάλλον .


Τι είναι το "χριστουγεννιάτικο δέντρο"; Είναι οποιοδήποτε ζωντανό φυτό ή ακόμη και μια μη ζωντανή δομή που μοιάζει με δέντρο και μπορείτε να φτιάξετε με διακοσμήσεις ώστε να μοιάζουν με ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο.Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως ένα. Σκεφτείτε: ψηλά φυτά εσωτερικού χώρου,για παράδειγμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ανακυκλωμένο χαρτόνι για να το διακοσμήσετε, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε χρόνο,μπορείτε να δημιουργήστε δέντρο από βιβλία,από μπουκάλια αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Είτε έτσι είτε αλλιώς - διασκεδάστε με τη διαδικασία!

Eco Friendly Tree διακοσμήσεις


Η μισή χαρά που σου δίνει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι να το διακοσμήσεις, αλλά συχνά οι διακοσμήσεις είναι το πιο οικολογικό επιβλαβές στοιχείο του δέντρου. Για παράδειγμα, γιατί να ασχοληθείτε με τη χρήση ενέργειας με φώτα, ακόμη και με LED, όταν υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα πράγματα που μπορείτε να κρεμάσετε από τα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας;


Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

  • Μικρά κουτιά κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο χαρτί δεμένο με κορδόνι

  • Βρώσιμα μπισκότα σε σχήμα αστεριών ή χιονάνθρωπων

  • Καραμέλες. Τόσο εύκολο να τις κρεμάσετε!

  • Κουκουνάρια που έχουν πέσει από δέντρα.

  • Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιών ή λεμονιών. Μυρίζουν καλά, επίσης.

Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να βάλετε στο δέντρο σας είναι πιθανώς σπρέι για χιόνι. Αυτό συχνά περιέχει ένα κοκτέιλ άσχημων χημικών, όπως οξικό πολυβινύλιο, ακρυλικά, χλωριούχο μεθυλένιο, χλωριούχο νάτριο, διμεθυλαιθέρα και ισοβουτάνιο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ζάλη, άσθμα, πονοκεφάλους και άλλες ασθένειες. Σημειώστε ότι το σπρέι χιονιού δεν είναι βίγκαν, καθώς ένα από τα κύρια συστατικά είναι το παλμιτικό οξύ, που βρίσκεται στο ζωικό λίπος.

Υιοθέτησε ένα δέντρο στην Αθήνα!


Ναι, μπορείτε πράγματι να «υιοθετήσετε» ή να νοικιάσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτή η επιλογή σάς επιτρέπει επίσης να έχετε τη ζωντανή αίσθηση δέντρου και φρέσκο, μυρωδιά πεύκου στο σπίτι σας.


Ο Δήμος Αθηναίων θέτει και φέτος σε λειτουργία το ανανεωμένο πρόγραμμαAdopt-A-Tree Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα”, μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος το περσινό καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα Adopt-A-Tree σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε ένα δέντρο κοντά σε μια διεύθυνση (το σπίτι, την επιχείρηση, το σχολείο σας, κλπ.) μέσω της εφαρμογής Novoville και να δεσμευτείτε να το διατηρήσετε υγιές ποτίζοντας το.