top of page

Προκήρυξη 11.000 επιστημόνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Updated: Oct 18, 2022

11.000 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο υπογράφουν την προκήρυξη και αναφέρουν με σαφήνεια ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει κλιματική κρίση.Ακριβώς πριν από 40 χρόνια, επιστήμονες από 50 χώρες συναντήθηκαν στην πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα (στη Γενεύη 1979) και συμφώνησαν ότι οι ανησυχητικές τάσεις για την αλλαγή του κλίματος απαιτούν μια επείγουσα ανάγκη δράσης. Από τότε, παρόμοιοι συναγερμοί έγιναν μέσω της Διάσκεψης Κορυφής του Ρίο το 1992, του Πρωτοκόλλου του Κιότο του 1997 και της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, καθώς και άλλων παγκόσμιων συνελεύσεων και ρητών προειδοποιήσεων των επιστημόνων σχετικά με την ανεπαρκή πρόοδο.

Ωστόσο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, με ολοένα και πιο επιζήμιες επιπτώσεις στο κλίμα της Γης.Η κλιματική κρίση συνδέεται στενά με την υπερβολική κατανάλωση του πλούσιου τρόπου ζωής. Οι πιο εύπορες χώρες είναι κυρίως υπεύθυνες για τις ιστορικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και γενικά έχουν τις μεγαλύτερες εκπομπές κατά κεφαλήν.Οι βαθιές ανησυχίες σχετικά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τόσο στον πληθυσμό των ζώων όσο και στον πληθυσμό των μηρυκαστικών, στην παραγωγή κρέατος ανά κάτοικο, στην παγκόσμια απώλεια των δένδρων, στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, στον αριθμό των μεταφερόμενων επιβατών μέσω αεροπορικών μεταφορών, και τις εκπομπές CO2 ανά κάτοικο.

Σημαντικά βήματα που ανέφεραν: 1. Ο κόσμος πρέπει να εφαρμόσει γρήγορα μαζικές πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και συντήρησης και πρέπει να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα και άλλες καθαρότερες πηγές ενέργειας, εάν είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. 2. Πρέπει να μειώσουμε αμέσως τις εκπομπές ρύπων βραχείας διάρκειας, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, της αιθάλης και των υδροφθορανθράκων (HFC). 3. Πρέπει να προστατεύσουμε και να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα της Γης. Φυτοπλαγκτόν, κοραλλιογενείς υφάλους, δάση, σαβάνες, υγροβιότοποι, τυφώνες, εδάφη και θαλασσινά συμβάλλουν σημαντικά στην απομόνωση του ατμοσφαιρικού CO2. Τα θαλάσσια και χερσαία φυτά, τα ζώα και οι μικροοργανισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση και αποθήκευση άνθρακα και θρεπτικών ουσιών. 4. Η κατανάλωση κυρίως τροφών βασισμένων σε φυτά μειώνοντας παράλληλα τη συνολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ιδίως των ζώων που προέρχονται από μηρυκαστικά, μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 5. Η υπερβολική εξόρυξη των υλικών και η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων, με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη, πρέπει να περιοριστεί γρήγορα ώστε να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμα η βιόσφαιρα. 6. Ο παγκόσμιος πληθυσμός ακόμη αυξάνεται κατά περίπου 80 εκατομμύρια άτομα ετησίως ή πάνω από 200.000 την ημέρα.Ο παγκόσμιος πληθυσμός πρέπει να σταθεροποιηθεί - και, ιδανικά, να μειωθεί σταδιακά - μέσα σε ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει την κοινωνική ακεραιότητα.

Έρευνα από το GRAIN και το IATP δείχνει ότι:

• Μαζί, οι κορυφαίες πέντε εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως είναι πλέον υπεύθυνες για περισσότερες ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις Exxon, Shell ή BP

.• Μέχρι το 2050, πρέπει να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 38 δισεκατομμύρια τόνους για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αν όλοι οι άλλοι τομείς ακολουθήσουν αυτή την πορεία ενώ η ανάπτυξη του κρέατος και του γαλακτοκομικού τομέα συνεχίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να καταναλώσει το 80% του επιτρεπόμενου προϋπολογισμού για τα ΑΘΚ σε μόλις 32 χρόνια.

• Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους 35 παγκόσμιους κτηνοτρόφους είτε δεν αναφέρουν ούτε υποτιμήσουν τις εκπομπές τους. Μόνο τέσσερις από αυτές παρέχουν πλήρεις, αξιόπιστες εκτιμήσεις εκπομπών.

«Μια βίγκαν διατροφή είναι πιθανώς ο μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο για τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά για την παγκόσμια οξίνιση, τον ευτροφισμό, τη χρήση γης και τη χρήση νερο.» «Είναι πολύ μεγαλύτερο από το να μειώσεις τις πτήσεις σου ή να αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτό θα μείωνε μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.»

"Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων αποφέρει πολύ καλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη από την προσπάθεια αγοράς βιώσιμου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων"


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα έχουν καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον από εκείνες που είναι πλούσιες σε κρέας και ζωικά παράγωγα.Οι περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι, γενικά, μια Vegan διατροφή είναι η καλύτερη για περιβάλλον.Μια 100% φυτική διατροφή vegan έχει τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Χωρίς την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η παγκόσμια χρήση των γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 75% - μια περιοχή ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την EE και την Αυστραλία μαζί - και να εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον κόσμο. Η απώλεια εκτάσεων λόγω της γεωργίας είναι η κύρια αιτία της τρέχουσας μαζικής εξαφάνισης της άγριας ζωής.


Πάρε την πρόκληση μάθε περισσότερα!


#vegan22greecechallenge #veganchallenge

Πηγή https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2f.-Chapter-5_FINAL.pdf

9 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright