top of page

Πως πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Updated: Oct 15, 2020


Οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τον ίδιο τρόπο για να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας.Τα βάζουμε κάτω από τη βρύση για λίγο, αν πεινάμε και βιαζόμαστε, τα τρίβουμε λίγο με το χέρι, και είναι έτοιμα.Το ξέπλυμα των φρούτων κάτω από τη βρύση της κουζίνας μπορεί να αφαιρέσει τη βρωμιά, λένε οι ειδικοί..Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία για να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών, αλλά οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία έχουν αυξηθεί με την πάροδο των ετών.Στην βιομηχανία τροφίμων,είναι συνήθης πρακτική η πλύση φρούτων πριν από την μεταφορά τους στις αγορές,αλλά ορισμένες από τις φυτό-προστατευτικές ενώσεις που απορροφούνται από τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην αφαιρούνται μόνο με το νερό.

Οι επιστήμονες στο σταθμό αγροτικών πειραμάτων του Connecticut διαπίστωσαν ότι η

πλύση των προϊόντων με τρεχούμενο νερό μείωσε την ποσότητα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για 9 από τα 12 φυτοφάρμακα που ελέγχθηκαν.Έτσι, το τρεχούμενο νερό είναι αρκετά ωφέλιμο.Μεγάλος ντόρος γίνετε για διάφορα προϊόντα που υπόσχονται ότι έχουν αυξημένες καθαρτικές ιδιότητες στα οπωροκηπευτικά. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα καθαριστικά εμπορικά προϊόντα δεν είναι πιο αποτελεσματικά από το καθαρό νερό.Όμως το αλμυρό νερό, το νερό με ξύδι ή το νερό με μαγειρική σόδα θεωρούνται αποτελεσματικότερα από το απλό νερό. Παρακάτω αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες.


H μέθοδος πλυσίματος με αλάτι νερό και ξίδι. Το αλάτι είναι ένας από τους ευκολότερους και οικονομικότερους τρόπους για την απομάκρυνση ορισμένων φυτοφαρμάκων .Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στον έλεγχο τροφίμων , οι ερευνητές έπλυναν τα λαχανικά για 20 λεπτά σε ξύδι και διάλυμα αλατούχου νερού για να εξαλείψουν τα υπολείμματα των τεσσάρων κοινών φυτοφαρμάκων – chlorpyrifos, DDT, cypermethrin και chlorothalonil.Ανακάλυψαν ότι ένα διάλυμα 10% αλμυρού νερού ήταν το πιο αποτελεσματικό και πολύ περισσότερο από το πλύσιμο με καθαρό νερό. Το ξύδι βρέθηκε εξίσου αποτελεσματικό, αλλά αφήνει στα τρόφιμα με μια ανεπιθύμητη γεύση ξυδιού.Ωστόσο,πολλές έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη μαγειρικής σόδας στο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων

Μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα από την American Chemical Society,αποκάλυψε πως ένα από τα πλέον κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία μας, όσον αφορά την απομάκρυνση των βλαβερών χημικών υπολειμμάτων από τα φρούτα και τα λαχανικά.Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του καθαρού νερού, ενός διαλύματος λευκαντικού Clorox και την δράση της μαγειρικής σόδας .


Το διάλυμα της μαγειρικής σόδας  βρέθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων τόσο στην επιφάνεια όσο και κάτω από το δέρμα των μήλων.

Το διάλυμα της μαγειρικής  σόδας που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν πολύ αδύναμο 1/100. Και χρειάστηκαν 12 έως 15 λεπτά για να απομακρυνθούν πλήρως τα φυτοφάρμακα!


Αν θέλετε να είστε σίγουροι πως κάνατε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να καθαρίσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα βλαβερά υπολείμματα, θα πρέπει να τα μουλιάζετε με διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού για 15 λεπτά, πριν τα καταναλώσετε.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πώς πρέπει να πλένουμε όλα τα προϊόντα, πριν να τα βάλουμε στο ψυγείο μας είτε είναι βιολογικά είτε συμβατικά είτε θέλουν καθάρισμα είτε όχι. Όταν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, φτιάχνοντας ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας με νερό είναι η καλύτερη επιλογή.


Πώς να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

"Ξεκινήστε πλένοντας σωστά τα χέρια σας με σαπούνι ή νερό, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν μεταφέρονται μικρόβια από τα χέρια σας στα φρέσκα προϊόντα". Για να κάνετε ένα πλύσιμο λαχανικών γεμίστε τον (καθαρό) νεροχύτη της κουζίνας σας με κρύο νερό και προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.Μουλιάστε φρούτα και λαχανικά για περίπου πέντε λεπτά, ξεπλύνετε με κρύο νερό και στεγνώστε. Εξαιρέσεις από τη χρήση αυτού του πλυσίματος είναι τα μούρα ή άλλα μαλακά φρούτα και λαχανικά τα οποία πρέπει να καθαριστούν, αλλά φροντίστε να τα ξεπλύνετε γρήγορα με το διάλυμα μαγειρικής σόδας.

Όταν πλένετε ,χρησιμοποιήστε τρεχούμενο νερό και τρίψτε γρήγορα τα φρούτα και τα λαχανικά με τα χέρια σας για να αφαιρέσετε τους ρύπους και τους επιφανειακούς μικροοργανισμούς.Για να προχωρήσετε στην εξάλειψη των βακτηρίων ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα λαχανικών κατά το πλύσιμο των προϊόντων με παχύ δέρμα και πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα των φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το λάχανο και το μαρούλι πριν από το πλύσιμο. Μια καλή συμβουλή είναι να αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο στέλεχος ή στο άκρο του προϊόντος.

595 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page