top of page

Τα burgers,τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια ανήκουν σε όλους.


Μια αναφορά/petition που δημιουργήθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό ευαισθητοποίησης τροφίμων ProVeg International αμφισβητεί την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για απαγόρευση της χρήσης ορισμένων όρων για χορτοφαγικά προϊόντα και προϊόντα για χορτοφάγους.Την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει δύο προτάσεις, γνωστές ως τροπολογίες 165 και 171. Η τροπολογία 165 επιδιώκει να περιορίσει τη χρήση φυτικών προϊόντων από τη χρήση όρων που παραδοσιακά συνδέονται με ζωικά προϊόντα κρέατος.


Αν εγκριθεί νόμος,τα χορτοφαγικά μπιφτέκια μπορεί να μετονομαστούν σε "veggie discs" και veggie λουκάνικα ως "veggie tubes".Η τροπολογία 171 επιδιώκει να επεκτείνει τους υφιστάμενους περιορισμούς στους όρους που σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όροι όπως «γάλα αμυγδάλου» και «τυρί βίγκαν» απαγορεύονται ήδη σε προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά η νομοθεσία 171 θα περιόριζε περαιτέρω τις εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών προϊόντων από τη χρήση περιγραφικών όρων όπως «στυλ γιαουρτιού» και «εναλλακτική λύση τυριού». 


Η βιομηχανία κρέατος διαμαρτύρεται για «πολιτιστική πειρατεία» από χορτοφάγους / vegan υποστηρίζοντας ότι τέτοια προϊόντα οδηγούν σε σύγχυση των καταναλωτών και προτείνει «οι ονομασίες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για προϊόντα κρέατος να προορίζονται αποκλειστικά για προϊόντα που περιέχουν κρέας (συμπεριλαμβανομένης) της μπριζόλας, λουκάνικο, escalope και burger». Αυτό περιλαμβάνει και το κοτόπουλο και υπάρχει ήδη απαγόρευση των προϊόντων με βάση τα φυτά που φέρουν την ονομασία «γάλα».

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη που να υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές μπερδεύονται ή παραπλανούνται από την τρέχουσα επισήμανση των χορτοφαγικών και vegan προϊόντων. Αντίθετα,υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η μετονομασία τους θα δημιουργούσε σύγχυση μεταξύ εκατομμυρίων χορτοφάγων και μειωτών κρέατος », δήλωσε ο Michael Webermann, εκτελεστικός διευθυντής της ProVeg International των ΗΠΑ.


Ούτε αυτό ισχύει για χορτοφάγους / βίγκαν που κυνηγούν υπαρκτά τρόφιμα που μοιάζουν με κρέας. Όλα αυτά αναρωτιούνται πώς, παρόλο που δεν τρώμε κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο, είμαστε ακόμα προετοιμασμένοι να το χρειαζόμαστε (πλαστό) στο πιάτο. Στην πραγματικότητα,οι χορτοφάγοι / βίγκαν που τρώνε υποκατάστατα κρέατος (και όχι όλοι) δεν λαχταρούν το πραγματικό πράγμα. Ο Jasmijn de Boo, από τον οργανισμό υπεράσπισης τροφίμων ProVeg International, δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει βούτυρο στο φυστικοβούτυρο, οι καταναλωτές [ που αγοράζουν χορτοφάγικά μπιφτέκια] γνωρίζουν ακριβώς τι παίρνουν.

«Εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά κυκλοφορούν στην αγορά για τουλάχιστον έναν αιώνα. Έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ως λουκάνικα για χορτοφάγους και χάμπουργκερ, και αυτό δεν ήταν ποτέ πρόβλημα. Μόνο τώρα που αυτά τα προϊόντα έχουν εισέλθει στα κυρίαρχα σούπερ μάρκετ και επεκτείνουν τα αποτυπώματά τους σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ενδιαφερόμενοι από παραδοσιακές βιομηχανίες με βάση τα ζώα ζητούν νομική απαγόρευση. Η Beyond Meat Inc. δήλωσε ότι οι πωλήσεις υπερδιπλασιάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο, ενισχυμένες από την αυξημένη ζήτηση από τους συνεργάτες και τους εμπόρους λιανικής πώλησης που προμηθεύονταν τα εναλλακτικά κρέατα, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων αντιμετώπισαν διακοπές λόγω της πανδημίας αλλά και γιατί ακολούθησαν τις συστάσεις του ΠΟΥ για μειώση κρέατος κατά την εξάπλωση της πανδημίας .


"Αυτό δείχνει πόσο κλονίζεται η βιομηχανία κρέατος από τη δημοτικότητα των χορτοφαγικών / βίγκαν τροφίμων. Δεν καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι αποφεύγουν τα προϊόντα κρέατος για πολύπλοκους λόγους (καλή μεταχείριση των ζώων, περιβάλλον, υγεία)είναι απίθανο να υποφέρουν από «σύγχυση των καταναλωτών».«Οι καταναλωτές δεν θέλουν να αγοράσουν το θρεπτικό ισοδύναμο μπιφτέκι κρέατος, θέλουν να αγοράσουν κάτι καλύτερο», δήλωσε ο Alex Holst, στο Good Food Institute. Είπε ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν έναν αναπτυσσόμενο τομέα με την καλλιέργεια πρωτεϊνικών καλλιεργειών όπως όσπρια, σόγια και μπιζέλια για φυτικό κρέας αντί για ζωοτροφές.


Οι άνθρωποι τρώνε ήδη περισσότερο κρέας από ότι συνιστάται και το κόκκινο κρέας συνδέεται με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις.Η κτηνοτροφία απειλεί τη δημόσια υγεία λόγω της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, η οποία προκαλεί αντοχή, καθώς και τον κίνδυνο ζωονοσογόνων και άλλων ασθενειών καθώς και στην κλιματική αλλαγή την αποψίλωση των δασών κ.α.Η εντατική κτηνοτροφία λειτουργεί ως γέφυρα για παθογόνα, επιτρέποντάς τους να μεταφερθούν από άγρια ​​ζώα,σε ζώα εκτροφής και μετά σε ανθρώπους.Σύμφωνα με μια πρόσφατη αξιολόγηση του UNEP, η αυξανόμενη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες, η μη βιώσιμη κτηνοτροφική εντατικοποίηση και η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των ανθρώπινων παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση ζωονόσων.

Αυτές οι προτάσεις έρχονται σε άμεση αντίφαση με τους δηλωμένους στόχους της ΕΕ στη στρατηγική European Green Deal and Farm to Fork για τη δημιουργία πιο υγιεινών και πιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων. "Το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρέατος και των γαλακτοκομικών έχει γίνει σαφές σε μια σειρά επιστημονικών μελετών τα τελευταία χρόνια που δείχνουν ότι μια τεράστια μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι απαραίτητη για την αποφυγή της κατάρρευσης του κλίματος.


Υπογράφουμε το αίτημα.

Η αίτηση για διακοπή της απαγόρευσης υπερβαίνει τώρα τις 250.000 υπογραφές. 

172 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright