top of page

🌱Τι είναι η Κομποστοποίηση;

Updated: Oct 9, 2020


Η κομποστοποίηση είναι μία εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται, μέσω βιολογικής διαδικασίας και μερικής αποσύνθεσης, σε ένα πλούσιο οργανικό φυσικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.

Οι καφέ κάδοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε αρκετούς δήμους της Αττικής.

Όπως είναι γνωστό, από την αρχή της χρονιάς είναι υποχρεωτική η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποδομήσιμων (καφέ κάδοι) από τους δήμους.

Τί είναι όμως οι καφέ κάδοι;

Στους καφέ κάδους απορρίπτουμε οργανικά υλικά τα οποία με την συλλογή τους από το σπίτι μας συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς προωθούνται για κομποστοποίηση.Πολλοί Δήμοι αντί για καφέ κάδους έχουν τοποθετήσει μεταλλικούς με κόκκινο καπάκι που αναγράφει τα υλικά προς κομποστοποίηση.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε/ κομποστοποιήσουμε:

Θεωρητικά όλα τα οργανικά απόβλητα του νοικοκυριού μας είναι κατάλληλα για να μπουν στον κάδο.

Λαχανικά, χορταρικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα).

Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν τα υγρά. Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν κ.λπ. Στάχτη,από τζάκι. Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες, μαλακές χάρτινες σακούλες). Πριονίδι (ιδιαίτερα εάν είναι πολύ υγρό το κομπόστ και θέλουμε ένα μείγμα πιο ισορροπημένο και με μεγαλύτερο αερισμό). Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ. Οργανικά λιπάσματα, όπως καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λπ.

Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους

  • Γόπες τσιγάρων

  • Τροφές και περιττώματα ζώων

  • Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά

  • Μπαταρίες

  • Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο

Βρείτε τον κοντινότερο καφέ κάδο εδώ: fisikolipasma.gr/pilotiko-programma/diktyo-kafe-kadon


Οικιακή κομποστοποίηση

Πως γίνεται;

Με τον κομποστοποιητή. Πρόκειται για συσκευή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή και μόνο του δικού μας σπιτιού. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας.

Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε;

Μόνο τον ειδικό κάδο κομποστοποίησης, Πρόκειται για συσκευή σε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος ,που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πολυκατοικίας ή και μόνο του δικού μας σπιτιού. Ανάλογα με το μέγεθός του ο κομποστοποιητής μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματός μας.Όμως το ζητούμενο είναι να βοηθήσουμε τον σωρό μας να μετασχηματιστεί σε κομπόστ (δηλαδή σε λίπασμα), όσο το δυνατό συντομότερα, ούτως ώστε να μπορούμε να το αδειάσουμε από τον κάδο μας, να το χρησιμοποιήσουμε στις γλάστρες μας και να έχουμε διαθέσιμο χώρο για νέα σκουπίδια στον κάδο μας. Σε δωρεάν διάθεση οικιακών κάδων κομποστοποίησης προχωρούν αρκετοί Δήμοι, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση βιοαποβλήτων και την επέκταση της ανακύκλωσης στα νοικοκυριά.Ο συγκεκριμένος κάδος δεν έχει πάτο και πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, σε μέρος με πρωινό ή απογευματινό ήλιο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα.

Πώς φτιάχνουμε κομπόστ στο σπίτι;

Ρίχνουμε στον κάδο κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά της κουζίνας μας και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Τροφοδοτούμε τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα ώστε να εμπλουτίζεται το μείγμα με οξυγόνο. Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 3 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, στις γλάστρες μας ή και στα παρτέρια της γειτονιάς μας.

Μέχρι να γίνει το κομπόστ δεν γεμίζει ο κάδος;

Ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει καθόλου εύκολα, θα μπορούσε μάλιστα να καλύψει τις ανάγκες δύο και τριών νοικοκυριών. Πρέπει να σκεφτούμε πως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους και μικραίνει σημαντικά ο όγκος τους. Όταν βγει και το κομπόστ για πρώτη φορά επέρχεται και ισορροπία.

Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;

Κάνοντας κομποστοποίηση μειώνουμε τα σκουπίδια που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη:Μειώνονται οι συνολικές ποσότητες αποβλήτων που στέλνει ο Δήμος μας στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουμε, αν συνδυαστεί με αλλαγή της πολιτικής χρέωσης των Δήμων για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Προς το παρόν η χρέωση των Δήμων γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανάλογα με τις ποσότητες αποβλήτων που στέλνουν για υγειονομική ταφή.Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική είναι η χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής, αφού σε ένα χρόνο η Φυλή θα κλείσει «και, εάν δεν προετοιμαστούμε επ’ αυτού, η Νάπολη θα είναι τόπος παραθερισμού»

Επιμηκύνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ, αφού έτσι δέχονται πολύ λιγότερα απόβλητα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν πρόκειται να κατασκευασθεί ένας ΧΥΤΑ.Αν δεν βοηθήσουμε όλοι ενεργά στη μείωση των αποβλήτων, θα χρειάζεται να κατασκευάζονται όλο και περισσότεροι ΧΥΤΑ. Οι ρυθμοί παραγωγής αποβλήτων αυξάνονται συνεχώς και οι ΧΥΤΑ γεμίζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ποσότητες αποβλήτων το 1995 σε πανελλήνιο επίπεδο ήταν περίπου 3,5 εκ. τόνους, ενώ το 2004 προσέγγιζαν τους 5 εκ. τόνους.

Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας της γης, σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών από πυρκαγιές και την εμπορική υπερεκμετάλλευση τους, έχουν κάνει τα εδάφη πολύ φτωχά σε οργανική ύλη. Η διάβρωση τους είναι το επόμενο βήμα πριν την τελική ερημοποίηση. Η «λύση» για τη συνέχιση της καλλιέργειας της γης είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων που έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στα νερά, στην πανίδα και φυσικά στον άνθρωπο. Το κομπόστ, δηλαδή το προϊόν της κομποστοποίησης,επιστρέφει στο έδαφος τις απαραίτητες για τη γονιμότητά του οργανικές και ανόργανες ουσίες.

Όπως το CO2, το μεθάνιο προέρχεται από την κατανάλωση. Η διαφορά είναι ότι παράγεται όταν τρώτε χωρίς οξυγόνο για να απορροφήσετε τον απελευθερούμενο άνθρακα. Δεν μπορούμε να φάμε χωρίς οξυγόνο. Άτομα χωρίς οξυγόνο = ασφυξία. Ωστόσο, ένα ευρύ φάσμα μικροβίων μπορεί. Αυτά τα μικρόβια υπάρχουν στο έντερο μας και υπάρχουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.Μια σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) από την κτηνοτροφία είναι οι αγελάδες. Τα μικρόβια στο στομάχι της αγελάδας παράγουν μεθάνιο. Τα αντιόξινα για τις αγελάδες θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Εάν το μεθάνιο διαχειρίζεται και ελέγχεται σωστά, μπορούμε να κάνουμε τα μικρόβια να τρώνε και να παράγουν φυσικό αέριο, γνωστό και ως βιοαέριο. Εάν δεν διαχειρίζεται σωστά, η απελευθέρωση μεθανίου είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε την απελευθέρωση μεθανίου σχετικά εύκολα, τουλάχιστον από ανθρωπογενείς πηγές. Οι χώροι υγειονομικής ταφής είναι μια από τις κύριες ανθρωπογενείς πηγές.

Καθιστώντας τα εδάφη και τα φυτά πιο υγιή και πιο ανθεκτικά σε ασθένειες και βλάβες από έντομα, τα κομπόστ μας μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εξάρτησή μας από τοξικές χημικές ουσίες στα αγροκτήματά μας ή στα τοπία ή τους κήπους μας.Η χρήση τοξικών χημικών ουσιών τόσο στην αυλή όσο και στις γεωργικές εφαρμογές οδηγεί σε μόλυνση των υπόγειων υδάτων,των κολπίσκων και των ποταμών μας. Βελτιώνοντας τα εδάφη μας με φυσικές οργανικές τροποποιήσεις και στρώματα, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς πιο βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης μειώνοντας την εξάρτησή μας από τέτοιες χημικές ουσίες.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;

Όχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 650 με 700 C όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του «λιπάσματος».

Πηγές: http://www.ecorec.gr http://www.qualitynet.gr http://www.kathimerini.gr/…/_w_articles_kat…/10/2005_1284643 http://www.growingwithcompost.org

235 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page