Τι είναι η Vegan μόδα;Ποια υλικά πρέπει να αποφεύγετε ως Vegan.
Updated: May 8, 2022
Για να κατανοήσουμε τη vegan μόδα, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον βιγκανισμό.
Ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο το φαγητό με βάση τα φυτά. Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποφύγει να βλάψει και να εκμεταλλευτεί τα ζώα σε όλους τους τομείς της ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο και να είναι πρακτικά εφικτό.Είναι ένας τρόπος ζωής και μια φιλοσοφία που ξεπερνά όλες τις πτυχές της ζωής, η μόδα είναι μόνο ένα μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας που περιλαμβάνει ομορφιά χωρίς ζώα, φαγητό και άλλες επιλογές αγοράς.Η Vegan μόδα είναι ένας τρόπος παραγωγής και αγοράς ρούχων και αξεσουάρ που αποκλείει την εκμετάλλευση των ζώων. Τα ρούχα Vegan είναι απαλλαγμένα από υλικά που προέρχονται από ζώα όπως γούνα, δέρμα και μαλλί,μετάξι,πούπουλα,φτερά,κουμπιά, κόλλες και άλλες λεπτομέρειες που προέρχονται από ζωικές πηγές.

Γιατί να επιλέξετε Vegan ρούχα;
Δεν υπάρχει κανένας τύπος ρούχων που πρέπει να αποφεύγουν εντελώς οι vegan. Υπάρχουν vegan εκδόσεις για τα πάντα: παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, vegan δερμάτινα μπουφάν, faux fur coat, κυριολεκτικά τα πάντα.Και μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά στυλ, οπότε πραγματικά δεν χρειάζεται να χάσετε καμία τάση ή συγκεκριμένα κομμάτια που σας αρέσουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιλογή vegan ενδυμάτων,επειδή δεν θέλετε τα ζώα να υποφέρουν ειδικά όταν έχετε εναλλακτικές λύσεις που είναι εξίσου καλές ή ακόμη καλύτερες από τις αντίστοιχες μη vegan, επειδή η κτηνοτροφία έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον και η μείωση της ποσότητας των ζωικών προϊόντων που αγοράζετε είναι το μεγαλύτερο και ευκολότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον πλανήτη μας .Τα περισσότερα από τα μη vegan υλικά επεξεργάζονται έντονα με χημικά και τα πιο φιλικά προς το δέρμα και φυσικά υλικά είναι όλα vegan.

Τα ζωα είναι συνειδητά, ζωντανά όντα που δεν είναι εδώ για να τα χρησιμοποιήσουμε. ΔΕΝ είναι μηχανήματα!Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα σκοτώνουμε ή / και να τους προκαλέσουμε πόνο για δέρμα, γούνα, μαλλί, μετάξι κ.λπ.Δεν είναι σωστό να σκοτώνουμε κάποιον για ένα ζευγάρι παπούτσια, ούτε να περιορίζουμε κάποιον σε ένα μικρό και γεμάτο μέρος ζωή για να παράγει πουλόβερ για εμάς.Το 99% των ανθρώπων είναι λάτρεις των ζώων,πιθανότατα είστε κι εσείς. Και πιθανότατα δεν θα υποστηρίζατε αυτή τη σκληρότητα με τα χρήματά σας εάν το είχατε δει να συμβαίνει με τα μάτια σας.
Ποια υλικά πρέπει να αποφεύγετε ως Vegan;
Η ταξινόμηση των πραγματικών ζωικών υλικών από τα συνθετικά είναι ίσως το πιο κοινό εμπόδιο που θα αντιμετωπίσετε.Είναι σημαντικό να ελέγξετε τις ετικέτες των ενδυμάτων.
Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε νέα ρούχα. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν κανένα από τα ακόλουθα υλικά! Ακόμα καλύτερα αν μπορείτε να βρείτε ρούχα που φέρουν ετικέτα vegan!

Γούνα
Η λέξη "γούνα" είναι απίθανο να αναγράφεται στις ετικέτες. Συνήθως αναφέρονται μόνο στη γούνα με το ζώο από το οποίο προήλθε.Συνήθως είναι πολύ εύκολο να διακρίνετε ψεύτικη γούνα από πραγματική γούνα ούτως ή άλλως γιατί αν είναι ψεύτικη γούνα, θα λέει ακρυλικό ή πολυεστέρας κάπου στην ετικέτα.Πιθανότατα θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε ένα πραγματικό γούνινο παλτό από ένα ψεύτικο παλτό, αλλά όταν πρόκειται για μικρότερα κομμάτια όπως τα διακοσμητικά και κουκούλες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δούμε τη διαφορά. Και πρέπει να διαβάσετε πολύ καλά την ετικέτα. Προσέξτε για τις ετικέτες με τσόχα επειδή αυτό το υλικό είναι είτε από γούνα ή μαλλί.
Ας δούμε μερικά από τα ονόματα που θα μπορούσατε να βρείτε σε ένα πραγματικό παλτό γούνας: κάστορας, βιζόν, αλεπού, muskash, muskrat, sable, ρακούν, marten, pine marten, stoat, ermine, ανκορά,αστραχάν, περσικό αρνί, τσιντσιλά.
Οι βιώσιμες μάρκες ισχυρίζονται συχνά ότι η γούνα τους είναι από πηγές «πιστοποιημένες με καλή διαβίωση». Αυτό είναι λάθος.Ευτυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενάντια στη γούνα.Πιθανώς η γούνα βιζόν, κουνελιού και αλεπούς είναι οι πιο γνωστές, αλλά χρησιμοποιούν επίσης ή χρησιμοποιούσαν για γούνα κάστορες, τσιντσιλά,γάτες, σκύλους, ρακούν,κογιοτ,κουνέλια, φώκιες και αρκούδες. Η γούνα είναι ένα προϊόν πολυτελείας που μπορείτε απλά να αποφύγετε και σώζει τις ζωές αυτών των ζώων που είτε συλλαμβάνονται και σκοτώνονται είτε μεγαλώνουν σε φρικτές συνθήκες .
Vegan Fur Alternative: Faux Fur
Η vegan εναλλακτική λύση στη γούνα ονομάζεται faux fur. Είναι κατασκευασμένη από πολυεστέρα ή άλλα συνθετικά υλικά, οπότε δεν είναι μια οικολογική επιλογή.Εάν χρειάζεστε γούνα στη ζωή σας για κάποιο λόγο, είναι καλύτερο να διαλέξετε faux fur από την πραγματική γούνα.Μπορεί να μην είναι τόσο μαλακή όσο η πραγματική γούνα, αλλά είναι δεν περιέχει βία.Αξίζει να σκοτώνουμε δώδεκα χαριτωμένα ζώα για ένα παλτό;

Δέρμα (Εξωτικά δέρματα)
Το δέρμα είναι κατασκευασμένο από δέρμα νεκρών αγελάδων ή μερικές φορές χοίρων.Χρησιμοποιείται κυρίως σε παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, αλλά μπορεί να μετατραπεί και σε ρούχα όπως παντελόνια και δερμάτινα μπουφάν.
Πρώτα απ 'όλα: δεν υπάρχει δέρμα χωρίς νεκρό ζώο. Η σχέση μεταξύ του δέρματος και της βιομηχανίας κρέατος έχει αλληλεξάρτηση. Οι δορές ζώων διατίθενται στο εμπόριο ως τρόπος μείωσης των αποβλήτων, αλλά στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένας τρόπος για την αύξηση των κερδών των σφαγείων.Το δέρμα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής αξίας του ζώου, καθιστώντας το ,πολύτιμο μέρος, λίβρα για λίβρα.Έτσι, αν αγοράσετε δέρμα, πληρώνετε για να σκοτωθεί αυτό το ζώο.Η Αυστραλία εξάγει στην Ευρώπη κάθε χρόνο τα δέρματα εκατομμυρίων καγκουρό,το δέρμα τους χρησιμεύει κυρίως για να κατασκευάζονται παπούτσια ποδοσφαίρου. Τα αντικείμενα που φτιάχνονται από το δέρμα των καγκουρό συνήθως φέρνουν τη σήμανση “K-leather” ή “RKT (Rubberized Kangaroo Technology).
Δεύτερον, η βιομηχανία δέρματος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμη. Οι αγελάδες παράγουν πολλά αέρια και απόβλητα του θερμοκηπίου και το δέρμα μαυρίσματος (το πιο συνηθισμένο μαυρίσματος χρωμίου) είναι πολύ τοξικό για το περιβάλλον και επίσης επιβλαβές για τους ανθρώπους που πρέπει να εργαστούν με αυτό.Υπάρχει επίσης εξωτικό δέρμα φτιαγμένο από δέρμα φιδιού, σαύρας, αλιγάτορα και κροκοδείλου. Αυτά είναι εξίσου σκληρά και περιβαλλοντικά βλαβερά με το συμβατικό δέρμα. Αλλά το εξωτικό δέρμα χρησιμοποιείται μόνο σε προϊόντα πολυτελείας που το καθιστά ακόμη πιο περιττό.

Περιβάλλον
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν το 70% της τρέχουσας ρύπανσης των υδάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), Sustainable Apparel Materials, κατέγραψε μόνο τον ετήσιο παγκόσμιο αντίκτυπο της βιομηχανίας δέρματος μόνο σε 130 μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (MT CO2e). Αυτός ο αριθμός είναι άμεσα συγκρίσιμος με την ποσότητα ρύπανσης που εκπέμπεται από 30 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Το 80% του δέρματος μαυρίζεται χρησιμοποιώντας χρώμιο, μια εξαιρετικά επικίνδυνη χημική ουσία. Είναι τόσο τοξικό για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στη διαδικασία μαυρίσματος που έδειξαν οι μυστικές μελέτες που διεξήχθησαν στο Μπαγκλαντές.Το 90% των δερμάτινων εργαζομένων πεθαίνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Υπάρχει μια τεράστια αποσύνδεση στη βιομηχανία της μόδας μεταξύ της βιωσιμότητας και του «ηθικά προερχόμενου» ή του «οικολογικού δέρματος». Το δέρμα των ζώων που χρησιμοποιείται σε «βιώσιμες» συλλογές είναι στην καλύτερη περίπτωση υποκριτικό, με επικίνδυνη παραπληροφόρηση στη χειρότερη. Οι επωνυμίες ονομάζουν το δέρμα ως «οικολογικό» όταν προέρχονται από ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος ή χρησιμοποιούν μια «φυτική» διαδικασία μαυρίσματος. Η αλήθεια είναι ότι κάθε δερμάτινο δέρμα προέρχεται από ζώα που έχουν εκτραφεί, έχουν ΘΑΝΑΤΩΘΕΊ και συναγάγει σε αμέτρητα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η επίδραση άνθρακα δεν είναι μόνο το τελικό προϊόν, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψην το νερό που χρησιμοποιείται,την τροφή για να ταΐσει την αγελάδα και τη γη που καταστράφηκε για να μεγαλώσει το ζώο.Ακόμα και αν το δέρμα είναι ένα υποπροϊόν, πιθανότατα προήλθε από ένα εργοστάσιο.

Vegan Leather Alternative: PVC
Μια πολύ συνηθισμένη εναλλακτική λύση στο δέρμα είναι το PVC που χρησιμοποιείται κυρίως από μάρκες γρήγορης μόδας. Το PVC είναι ένα πολύ φθηνό και χαμηλής ποιότητας συνθετικό υλικό και ΔΕΝ είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το δέρμα. Τα είδη PVC είναι προβληματικά επειδή δεν διαρκούν πολύ.
Vegan: Δέρμα PU
Μια άλλη εναλλακτική λύση για το δέρμα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι το δέρμα PU. Το PU σημαίνει πολυουρεθάνη που είναι επίσης συνθετικό υλικό. Ωστόσο, το PU έχει πολύ καλύτερη ποιότητα και αντοχή από το PVC. Μοιάζει πολύ με το πραγματικό δέρμα και ένα μη εκπαιδευμένο μάτι δεν θα μπορούσε να δει τη διαφορά μεταξύ τους.
Το δέρμα PU είναι μια δίκαιη εναλλακτική λύση για το δέρμα.Το δέρμα PU δεν περιλαμβάνει σκληρότητα σε ζώα, γι 'αυτό είναι καλύτερη επιλογή. Είναι επίσης καλύτερο για τους εργαζόμενους που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν χρώμιο.
Best Vegan Leather Alternative: Plant-based Leather
Η καλύτερη vegan εναλλακτική λύση για το δέρμα είναι αναμφίβολα δέρμα με βάση τα φυτά. Το δέρμα με βάση τα φυτά μπορεί να προέρχεται από πολλά φυτά, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι το pinatex που προέρχεται από φύλλα ανανά, το MuSkin που αποτελείται από μανιτάρια και δέρμα από μήλο.Οι περισσότεροι τύποι δέρματος με βάση τα φυτά έχουν την ίδια αίσθηση με αληθινό δέρμα, αλλά το pinatex έχει μια μοναδική, ζαρωμένη εμφάνιση.Το φυτικό δέρμα είναι επίσης πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το πραγματικό δέρμα, καθώς προέρχεται από φυτά. Είναι φυσικό και βιοαποικοδομήσιμο και απαιτείται λιγότερη ενέργεια και νερό από το δέρμα ή το δέρμα PU.

Μαλλί (επίσης κασμίρι, αλπακά, ανκόρα κ.λπ.)
Παραδοσιακά, το μαλλί παράγεται από το μαλλί των προβάτων.Υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι μαλλιού που προέρχονται από διαφορετικά ζώα. Το όνομα αυτών προέρχεται από το όνομα του ζώου στο οποίο συλλέγονται. Έτσι, το κασμίρι προέρχεται από κατσίκες κασμίρι, η αλπακά προέρχεται από αλπάκα, η ανκόρα προέρχεται από λαγουδάκια ανκορά κ.λπ.
Σε σύγκριση με το δέρμα και τη γούνα, είναι πιο δύσκολο να δούμε γιατί το μαλλί είναι σκληρό για τα ζώα. Επειδή για να πάρουμε μαλλί, δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε τα ζώα, απλά πρέπει να τους κάνουμε ένα κούρεμα, σωστά;Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σκληρές πρακτικές στη βιομηχανία μαλλιού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται ότι το μαλλί προέρχεται από πρόβατα που βόσκουν χαρούμενα γύρω από ένα καταπράσινο ανοιχτό χωράφι ,κάτω από τη σκιά γραφικών βουνών. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα πρόβατα που εκτρέφονται για μαλλί υφίστανται τρομερά σκληρές πρακτικές, παρόμοιες με την εκτροφή βιζόν και αλεπούδων για γούνες.Κάποτε λειτουργούσαμε με την παρανόηση ότι το κούρεμα ζώου είναι σαν κάνουμε ένα ανθρώπινο κούρεμα. Ωστόσο, μυστικές έρευνες αποκάλυψαν συστηματική σκληρότητα. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται κατ 'όγκο όχι ανά ώρα επομένως βιάζονται συχνά ξύνοντας και κόβοντας το δέρμα του αρνιού. Εάν το αρνί αγωνίζεται και φυσικά θα το κάνει τα χτυπούν, μερικές φορές ακόμη και σπάζοντας το λαιμό τους. Τα αρνιά κουρεύονται συχνά τους ψυχρότερους μήνες και χωρίς το δέρας τους, εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από έκθεση στο κρύο.Η πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί εύκολα να κρύψει αυτά τα γεγονότα από βιώσιμες μάρκες που πιστεύουν ότι προέρχονται από φιλικούς προς τα ζώα κτηνοτρόφους, με παραπλανητικές ονομασίες «βιώσιμων» αγροκτημάτων.

Μυίαση: η κατάσταση μυίασης είναι όταν τα πρόβατα μολύνονται από ένα από τα διάφορα είδη μυγών που είναι εξωτερικά παράσιτα. Οι μύγες θέτουν παρασιτικά αυγά σε λερωμένο μαλλί ή ανοιχτά τραύματα και μετά την εκκόλαψη περνούν κάτω από το δέρμα και τρέφονται με σάρκα. Έτσι για να μειωθούν οι οικονομικές απώλειες οι κτηνοτρόφοι ασχολούνται με το ξεμάλλιασμα, όπου αφαιρούν σκόπιμα το μαλλί από το δέρμα κοντά στους γλουτούς του ζώου για να δημιουργήσουν μια εκ προθέσεως ανοιχτή πληγή, για να προσελκύσει τις μύγες σε εκείνη την περιοχή μόνο, αν και υπάρχουν άλλες πιο ανθρώπινες μέθοδοι όπως το πλύσιμο με ψεκασμό και ειδικές δίαιτες όμως αυτές δεν χρησιμοποιούνται συχνά.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν πως το κούρεμα στα αρνιά και τα πρόβατα είναι κάτι που ευχαριστεί τα ζώα και μάλιστα τα ανακουφίζει κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου αληθές, μιας και το μαλλί προστατεύει το δέρμα τους τόσο από το κρύο, όσο και από τη ζέστη. Δυστυχώς, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, το μοντέλο εκμετάλλευσης των προβάτων είναι παρόμοιο με το μοντέλο που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες παραγωγής αυγών και γάλακτος.
Τα ζώα που εκτρέφονται κατά κύριο λόγο για το μαλλί τους δεν σκοτώνονται αμέσως κ