Τι είναι η Vegan μόδα;Ποια υλικά πρέπει να αποφεύγετε ως Vegan.

Updated: Mar 5

Για να κατανοήσουμε τη vegan μόδα, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τον βιγκανισμό.

Ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο το φαγητό με βάση τα φυτά. Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποφύγει να βλάψει και να εκμεταλλευτεί τα ζώα σε όλους τους τομείς της ζωής όσο το δυνατόν περισσότερο και να είναι πρακτικά εφικτό.Είναι ένας τρόπος ζωής και μια φιλοσοφία που ξεπερνά όλες τις πτυχές της ζωής, η μόδα είναι μόνο ένα μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας που περιλαμβάνει ομορφιά χωρίς ζώα, φαγητό και άλλες επιλογές αγοράς.Η Vegan μόδα είναι ένας τρόπος παραγωγής και αγοράς ρούχων και αξεσουάρ που αποκλείει την εκμετάλλευση των ζώων. Τα ρούχα Vegan είναι απαλλαγμένα από υλικά που προέρχονται από ζώα όπως γούνα, δέρμα και μαλλί,μετάξι,πούπουλα,φτερά,κουμπιά, κόλλες και άλλες λεπτομέρειες που προέρχονται από ζωικές πηγές.

Γιατί να επιλέξετε Vegan ρούχα;


Δεν υπάρχει κανένας τύπος ρούχων που πρέπει να αποφεύγουν εντελώς οι vegan. Υπάρχουν vegan εκδόσεις για τα πάντα: παπούτσια, τσάντες, αξεσουάρ, vegan δερμάτινα μπουφάν, faux fur coat, κυριολεκτικά τα πάντα.Και μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικά στυλ, οπότε πραγματικά δεν χρειάζεται να χάσετε καμία τάση ή συγκεκριμένα κομμάτια που σας αρέσουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιλογή vegan ενδυμάτων,επειδή δεν θέλετε τα ζώα να υποφέρουν ειδικά όταν έχετε εναλλακτικές λύσεις που είναι εξίσου καλές ή ακόμη καλύτερες από τις αντίστοιχες μη vegan, επειδή η κτηνοτροφία έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον και η μείωση της ποσότητας των ζωικών προϊόντων που αγοράζετε είναι το μεγαλύτερο και ευκολότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον πλανήτη μας .Τα περισσότερα από τα μη vegan υλικά επεξεργάζονται έντονα με χημικά και τα πιο φιλικά προς το δέρμα και φυσικά υλικά είναι όλα vegan.

Τα ζωα είναι συνειδητά, ζωντανά όντα που δεν είναι εδώ για να τα χρησιμοποιήσουμε. ΔΕΝ είναι μηχανήματα!Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα σκοτώνουμε ή / και να τους προκαλέσουμε πόνο για δέρμα, γούνα, μαλλί, μετάξι κ.λπ.Δεν είναι σωστό να σκοτώνουμε κάποιον για ένα ζευγάρι παπούτσια, ούτε να περιορίζουμε κάποιον σε ένα μικρό και γεμάτο μέρος ζωή για να παράγει πουλόβερ για εμάς.Το 99% των ανθρώπων είναι λάτρεις των ζώων,πιθανότατα είστε κι εσείς. Και πιθανότατα δεν θα υποστηρίζατε αυτή τη σκληρότητα με τα χρήματά σας εάν το είχατε δει να συμβαίνει με τα μάτια σας.


Ποια υλικά πρέπει να αποφεύγετε ως Vegan;

Η ταξινόμηση των πραγματικών ζωικών υλικών από τα συνθετικά είναι ίσως το πιο κοινό εμπόδιο που θα αντιμετωπίσετε.Είναι σημαντικό να ελέγξετε τις ετικέτες των ενδυμάτων.

Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε νέα ρούχα. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα και βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν κανένα από τα ακόλουθα υλικά! Ακόμα καλύτερα αν μπορείτε να βρείτε ρούχα που φέρουν ετικέτα vegan!

Γούνα

Η λέξη "γούνα" είναι απίθανο να αναγράφεται στις ετικέτες. Συνήθως αναφέρονται μόνο στη γούνα με το ζώο από το οποίο προήλθε.Συνήθως είναι πολύ εύκολο να διακρίνετε ψεύτικη γούνα από πραγματική γούνα ούτως ή άλλως γιατί αν είναι ψεύτικη γούνα, θα λέει ακρυλικό ή πολυεστέρας κάπου στην ετικέτα.Πιθανότατα θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε ένα πραγματικό γούνινο παλτό από ένα ψεύτικο παλτό, αλλά όταν πρόκειται για μικρότερα κομμάτια όπως τα διακοσμητικά και κουκούλες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δούμε τη διαφορά. Και πρέπει να διαβάσετε πολύ καλά την ετικέτα. Προσέξτε για τις ετικέτες με τσόχα επειδή αυτό το υλικό είναι είτε από γούνα ή μαλλί.


Ας δούμε μερικά από τα ονόματα που θα μπορούσατε να βρείτε σε ένα πραγματικό παλτό γούνας: κάστορας, βιζόν, αλεπού, muskash, muskrat, sable, ρακούν, marten, pine marten, stoat, ermine, ανκορά,αστραχάν, περσικό αρνί, τσιντσιλά.


Οι βιώσιμες μάρκες ισχυρίζονται συχνά ότι η γούνα τους είναι από πηγές «πιστοποιημένες με καλή διαβίωση». Αυτό είναι λάθος.Ευτυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενάντια στη γούνα.Πιθανώς η γούνα βιζόν, κουνελιού και αλεπούς είναι οι πιο γνωστές, αλλά χρησιμοποιούν επίσης ή χρησιμοποιούσαν για γούνα κάστορες, τσιντσιλά,γάτες, σκύλους, ρακούν,κογιοτ,κουνέλια, φώκιες και αρκούδες. Η γούνα είναι ένα προϊόν πολυτελείας που μπορείτε απλά να αποφύγετε και σώζει τις ζωές αυτών των ζώων που είτε συλλαμβάνονται και σκοτώνονται είτε μεγαλώνουν σε φρικτές συνθήκες .


Vegan Fur Alternative: Faux Fur

Η vegan εναλλακτική λύση στη γούνα ονομάζεται faux fur. Είναι κατασκευασμένη από πολυεστέρα ή άλλα συνθετικά υλικά, οπότε δεν είναι μια οικολογική επιλογή.Εάν χρειάζεστε γούνα στη ζωή σας για κάποιο λόγο, είναι καλύτερο να διαλέξετε faux fur από την πραγματική γούνα.Μπορεί να μην είναι τόσο μαλακή όσο η πραγματική γούνα, αλλά είναι δεν περιέχει βία.Αξίζει να σκοτώνουμε δώδεκα χαριτωμένα ζώα για ένα παλτό;

Δέρμα (Εξωτικά δέρματα)


Το δέρμα είναι κατασκευασμένο από δέρμα νεκρών αγελάδων ή μερικές φορές χοίρων.Χρησιμοποιείται κυρίως σε παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, αλλά μπορεί να μετατραπεί και σε ρούχα όπως παντελόνια και δερμάτινα μπουφάν.


Πρώτα απ 'όλα: δεν υπάρχει δέρμα χωρίς νεκρό ζώο. Η σχέση μεταξύ του δέρματος και της βιομηχανίας κρέατος έχει αλληλεξάρτηση. Οι δορές ζώων διατίθενται στο εμπόριο ως τρόπος μείωσης των αποβλήτων, αλλά στην πραγματικότητα, είναι απλώς ένας τρόπος για την αύξηση των κερδών των σφαγείων.Το δέρμα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής αξίας του ζώου, καθιστώντας το ,πολύτιμο μέρος, λίβρα για λίβρα.Έτσι, αν αγοράσετε δέρμα, πληρώνετε για να σκοτωθεί αυτό το ζώο.Η Αυστραλία εξάγει στην Ευρώπη κάθε χρόνο τα δέρματα εκατομμυρίων καγκουρό,το δέρμα τους χρησιμεύει κυρίως για να κατασκευάζονται παπούτσια ποδοσφαίρου. Τα αντικείμενα που φτιάχνονται από το δέρμα των καγκουρό συνήθως φέρνουν τη σήμανση “K-leather” ή “RKT (Rubberized Kangaroo Technology).


Δεύτερον, η βιομηχανία δέρματος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμη. Οι αγελάδες παράγουν πολλά αέρια και απόβλητα του θερμοκηπίου και το δέρμα μαυρίσματος (το πιο συνηθισμένο μαυρίσματος χρωμίου) είναι πολύ τοξικό για το περιβάλλον και επίσης επιβλαβές για τους ανθρώπους που πρέπει να εργαστούν με αυτό.Υπάρχει επίσης εξωτικό δέρμα φτιαγμένο από δέρμα φιδιού, σαύρας, αλιγάτορα και κροκοδείλου. Αυτά είναι εξίσου σκληρά και περιβαλλοντικά βλαβερά με το συμβατικό δέρμα. Αλλά το εξωτικό δέρμα χρησιμοποιείται μόνο σε προϊόντα πολυτελείας που το καθιστά ακόμη πιο περιττό.

Περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν το 70% της τρέχουσας ρύπανσης των υδάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), Sustainable Apparel Materials, κατέγραψε μόνο τον ετήσιο παγκόσμιο αντίκτυπο της βιομηχανίας δέρματος μόνο σε 130 μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (MT CO2e). Αυτός ο αριθμός είναι άμεσα συγκρίσιμος με την ποσότητα ρύπανσης που εκπέμπεται από 30 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Το 80% του δέρματος μαυρίζεται χρησιμοποιώντας χρώμιο, μια εξαιρετικά επικίνδυνη χημική ουσία. Είναι τόσο τοξικό για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στη διαδικασία μαυρίσματος που έδειξαν οι μυστικές μελέτες που διεξήχθησαν στο Μπαγκλαντές.Το 90% των δερμάτινων εργαζομένων πεθαίνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών.


Υπάρχει μια τεράστια αποσύνδεση στη βιομηχανία της μόδας μεταξύ της βιωσιμότητας και του «ηθικά προερχόμενου» ή του «οικολογικού δέρματος». Το δέρμα των ζώων που χρησιμοποιείται σε «βιώσιμες» συλλογές είναι στην καλύτερη περίπτωση υποκριτικό, με επικίνδυνη παραπληροφόρηση στη χειρότερη. Οι επωνυμίες ονομάζουν το δέρμα ως «οικολογικό» όταν προέρχονται από ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος ή χρησιμοποιούν μια «φυτική» διαδικασία μαυρίσματος. Η αλήθεια είναι ότι κάθε δερμάτινο δέρμα προέρχεται από ζώα που έχουν εκτραφεί, έχουν ΘΑΝΑΤΩΘΕΊ και συναγάγει σε αμέτρητα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η επίδραση άνθρακα δεν είναι μόνο το τελικό προϊόν, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψην το νερό που χρησιμοποιείται,την τροφή για να ταΐσει την αγελάδα και τη γη που καταστράφηκε για να μεγαλώσει το ζώο.Ακόμα και αν το δέρμα είναι ένα υποπροϊόν, πιθανότατα προήλθε από ένα εργοστάσιο.

Vegan Leather Alternative: PVC

Μια πολύ συνηθισμένη εναλλακτική λύση στο δέρμα είναι το PVC που χρησιμοποιείται κυρίως από μάρκες γρήγορης μόδας. Το PVC είναι ένα πολύ φθηνό και χαμηλής ποιότητας συνθετικό υλικό και ΔΕΝ είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το δέρμα. Τα είδη PVC είναι προβληματικά επειδή δεν διαρκούν πολύ.


Vegan: Δέρμα PU

Μια άλλη εναλλακτική λύση για το δέρμα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι το δέρμα PU. Το PU σημαίνει πολυουρεθάνη που είναι επίσης συνθετικό υλικό. Ωστόσο, το PU έχει πολύ καλύτερη ποιότητα και αντοχή από το PVC. Μοιάζει πολύ με το πραγματικό δέρμα και ένα μη εκπαιδευμένο μάτι δεν θα μπορούσε να δει τη διαφορά μεταξύ τους.

Το δέρμα PU είναι μια δίκαιη εναλλακτική λύση για το δέρμα.Το δέρμα PU δεν περιλαμβάνει σκληρότητα σε ζώα, γι 'αυτό είναι καλύτερη επιλογή. Είναι επίσης καλύτερο για τους εργαζόμενους που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν χρώμιο.


Best Vegan Leather Alternative: Plant-based Leather

Η καλύτερη vegan εναλλακτική λύση για το δέρμα είναι αναμφίβολα δέρμα με βάση τα φυτά. Το δέρμα με βάση τα φυτά μπορεί να προέρχεται από πολλά φυτά, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι το pinatex που προέρχεται από φύλλα ανανά, το MuSkin που αποτελείται από μανιτάρια και δέρμα από μήλο.Οι περισσότεροι τύποι δέρματος με βάση τα φυτά έχουν την ίδια αίσθηση με αληθινό δέρμα, αλλά το pinatex έχει μια μοναδική, ζαρωμένη εμφάνιση.Το φυτικό δέρμα είναι επίσης πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το πραγματικό δέρμα, καθώς προέρχεται από φυτά. Είναι φυσικό και βιοαποικοδομήσιμο και απαιτείται λιγότερη ενέργεια και νερό από το δέρμα ή το δέρμα PU.

Μαλλί (επίσης κασμίρι, αλπακά, ανκόρα κ.λπ.)

Παραδοσιακά, το μαλλί παράγεται από το μαλλί των προβάτων.Υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι μαλλιού που προέρχονται από διαφορετικά ζώα. Το όνομα αυτών προέρχεται από το όνομα του ζώου στο οποίο συλλέγονται. Έτσι, το κασμίρι προέρχεται από κατσίκες κασμίρι, η αλπακά προέρχεται από αλπάκα, η ανκόρα προέρχεται από λαγουδάκια ανκορά κ.λπ.

Σε σύγκριση με το δέρμα και τη γούνα, είναι πιο δύσκολο να δούμε γιατί το μαλλί είναι σκληρό για τα ζώα. Επειδή για να πάρουμε μαλλί, δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε τα ζώα, απλά πρέπει να τους κάνουμε ένα κούρεμα, σωστά;Δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σκληρές πρακτικές στη βιομηχανία μαλλιού.


Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται ότι το μαλλί προέρχεται από πρόβατα που βόσκουν χαρούμενα γύρω από ένα καταπράσινο ανοιχτό χωράφι ,κάτω από τη σκιά γραφικών βουνών. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα πρόβατα που εκτρέφονται για μαλλί υφίστανται τρομερά σκληρές πρακτικές, παρόμοιες με την εκτροφή βιζόν και αλεπούδων για γούνες.Κάποτε λειτουργούσαμε με την παρανόηση ότι το κούρεμα ζώου είναι σαν κάνουμε ένα ανθρώπινο κούρεμα. Ωστόσο, μυστικές έρευνες αποκάλυψαν συστηματική σκληρότητα. Οι κουρευτές πληρώνονται κατ 'όγκο όχι ανά ώρα επομένως βιάζονται συχνά ξύνοντας και κόβοντας το δέρμα του αρνιού. Εάν το αρνί αγωνίζεται και φυσικά θα το κάνει ,οι κουρευτές τα χτυπούν, μερικές φορές ακόμη και σπάζοντας το λαιμό τους. Τα αρνιά κουρεύονται συχνά τους ψυχρότερους μήνες και χωρίς το δέρας τους, εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από έκθεση στο κρύο.Η πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί εύκολα να κρύψει αυτά τα γεγονότα από βιώσιμες μάρκες που πιστεύουν ότι προέρχονται από φιλικούς προς τα ζώα κτηνοτρόφους, με παραπλανητικές ονομασίες «βιώσιμων» αγροκτημάτων.

Μυίαση: η κατάσταση μυίασης είναι όταν τα πρόβατα μολύνονται από ένα από τα διάφορα είδη μυγών που είναι εξωτερικά παράσιτα. Οι μύγες θέτουν παρασιτικά αυγά σε λερωμένο μαλλί ή ανοιχτά τραύματα και μετά την εκκόλαψη περνούν κάτω από το δέρμα και τρέφονται με σάρκα. Έτσι για να μειωθούν οι οικονομικές απώλειες οι κτηνοτρόφοι ασχολούνται με το ξεμάλλιασμα, όπου αφαιρούν σκόπιμα το μαλλί από το δέρμα κοντά στους γλουτούς του ζώου για να δημιουργήσουν μια εκ προθέσεως ανοιχτή πληγή, για να προσελκύσει τις μύγες σε εκείνη την περιοχή μόνο, αν και υπάρχουν άλλες πιο ανθρώπινες μέθοδοι όπως το πλύσιμο με ψεκασμό και ειδικές δίαιτες όμως αυτές δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν πως το κούρεμα στα αρνιά και τα πρόβατα είναι κάτι που ευχαριστεί τα ζώα και μάλιστα τα ανακουφίζει κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου αληθές, μιας και το μαλλί προστατεύει το δέρμα τους τόσο από το κρύο, όσο και από τη ζέστη. Δυστυχώς, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, το μοντέλο εκμετάλλευσης των προβάτων είναι παρόμοιο με το μοντέλο που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες παραγωγής αυγών και γάλακτος.


Τα ζώα που εκτρέφονται κατά κύριο λόγο για το μαλλί τους δεν σκοτώνονται αμέσως και υποφέρουν για χρόνια πριν τελικά τα σφάξουν για το κρέας και το δέρμα τους. Αυτό γίνεται μόλις το πρόβατο θεωρηθεί ασύμφορο από τη βιομηχανία, όταν δηλαδή μειωθεί η ποσότητα ή η ποιότητα του μαλλιού που παράγει.Δεδομένου δε, πως τα πρόβατα σήμερα είναι γενετικά μεταλλαγμένα, παράγουν πολύ περισσότερο μαλλί από όσο ορίζει η φύση τους. Αυτό προκαλεί σε πολλά πρόβατα ακόμα και θανάτους από θερμοπληξία τους θερινούς μήνες. Το πιο συχνό όμως πρόβλημα είναι η μόλυνση του δέρματος τους από μύγες που γεννούν τα αυγά στις πτυχώσεις του δέρματος.


Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, το λεγόμενο "flystrike," οι Αυστραλοί κυρίως κτηνοτρόφοι, που είναι αυτοί οι οποίοι διαθέτουν στην αγορά το περισσότερο από το μαλλί που κυκλοφορεί, ακόμα και στην ελληνική αγορά,έχουν βρει μια βάρβαρη διαδικασία που ονομάζεται "mulesing," κατά την οποία ακινητοποιούν αρνάκια και χωρίς καμία αναισθησία τους κόβουν λωρίδες από το δέρμα τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ακρωτηριασμένα αυτά αρνάκια πεθαίνουν από μολύνσεις, ενώ όσα επιβιώνουν υποφέρουν από χρόνιους και έντονους πόνους.Όταν τα πρόβατα μεγαλώνουν και η παραγωγή μαλλιού μειωθεί, στέλνονται στο σφαγείο. Εκατομμύρια ζωντανά πρόβατα μεταφέρονται από την Αυστραλία στη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αφρική κάθε χρόνο. Μια αναφορά του 2005 ανέφερε ότι περίπου 38.000 πρόβατα πέθαναν κατά τη μεταφορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πτώματα τους πετιόνταν έξω από το πλοίο.


Ελέγχετε πάντα την ετικέτα προσεκτικά επειδή το μαλλί αναμιγνύεται εύκολα με άλλα υλικά όπως ο πολυεστέρας.Το μαλλί μπορεί επίσης να αναγράφεται στην ετικέτα με το όνομα του ζώου από το οποίο προήλθε. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που πρέπει να προσέξετε: αλπακά, ανκορά, μερίνο, βικούνια, κασμίρ, chiengora, λάμα,μοχάρι, lopi, θιβετιανή γούνα.

Εναλλακτικές λύσεις μαλλιού


Δεν χρειαζόμαστε καθόλου μαλλί. Σήμερα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στο μαλλί. Ο πολυεστέρας μάλιστα μιμείται τέλεια το μαλλί. Το καλοκαίρι,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβάκι ή λινό. Καλύτερα αν είναι organic.Οι βιομηχανίες εξακολουθούν να βλέπουν τα ζώα ως εμπορεύματα και ο στόχος τους είναι να αποκομίσουν κέρδη από αυτά. Τα ζώα συνήθως παρέχουν μαλλί χαμηλότερης ποιότητας καθώς μεγαλώνουν, και μετά από λίγο, δεν είναι οικονομικό να τα διατηρούμε πια. Έτσι πωλούνται γενικά για κρέας σε πολύ νεότερη ηλικία από ότι θα ήταν η αρχική διάρκεια ζωής τους.


Vegan μαλλί εναλλακτική λύση:


Το βαμβάκι είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το μαλλί. Τα βαμβακερά πουλόβερ αναπνέουν και είναι ευκολότερα στη φροντίδα τους.Το βαμβάκι δεν προκαλεί φαγούρα και είναι καλύτερο για ευαίσθητο δέρμα.


Vegan μαλλί Εναλλακτική λύση:


Το ακρυλικό είναι ένα συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται συχνά για την αντικατάσταση του μαλλιού. Το πλεονέκτημα του ακρυλικού είναι ότι είναι πολύ φθηνότερο από το μαλλί και από το βαμβάκι.Ωστόσο, το ακρυλικό είναι βλαβερό για το περιβάλλον. Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, δεν βιοδιασπάται, είναι χαμηλής ποιότητας και δεν είναι ανθεκτικό.Το ακρυλικό μπορεί να είναι ζεστό, αλλά δεν αναπνέει. Αποφύγετε το όταν μπορείτε!

Down Φτερά Πούπουλα

"Το 80% των φτερών και των πούπουλων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως παράγονται στην Κίνα. Η πλειοψηφία το 90% προέρχεται από πάπιες." Αμερικανικό Συμβούλιο Φτερών και Πούπουλου.Τα πούπουλα είναι το υπόστρωμα υδρόβιων πτηνών όπως χήνες, πάπιες ή κύκνοι. Αποτελείται από ελαφριά, αφράτα νήματα που αναπτύσσονται από ένα κεντρικό σημείο πέλματος, δημιουργώντας έτσι μια τρισδιάστατη δομή που παγιδεύει τον αέρα και αποδίδει απίστευτη μονωτική ικανότητα.Υποδοχείς πόνου έχουν εντοπιστεί στο δέρμα αρκετών ειδών πτηνών συμπεριλαμβανομένων των παπιών, των χήνων και των κοτόπουλων. Το ωοθυλακικό τοίχωμα του φτερού τροφοδοτείται πλούσια με γενικές σωματικές ίνες (αισθητηριακές) ίνες και νεύρα υπάρχουν στους μύες της θηλής και του φτερού. Το φτερό συγκρατείται σταθερά στο θυλάκιο. Συμπερασματικά, η αφαίρεση φτερών είναι επώδυνη για το πουλί.Η απομάκρυνση των φτερών [πειραματικά γίνεται σε όρνιθες Leghorn από αυτούς τους ερευνητές] οδηγεί σε τραυματισμό ιστού που προκαλεί κινητική συμπεριφορά και καρδιαγγειακές αλλαγές, οι οποίες όταν επαναλαμβάνονται, οδηγούν σε ακινησία που προκαλείται από στρες και επομένως ικανοποιεί τα περισσότερα από τα κριτήρια αυτού του ορισμού του πόνου. " Χρειάζονται περίπου 75 ή περισσότερα πουλιά για να δημιουργήσουν αρκετά φτερά για να γεμίσουν έναν μπουφάν.Πούπουλα και φτερά χρησιμοποιούνται συνήθως σε ζεστά χειμωνιάτικα μπουφάν. Τα φτερά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως διακόσμηση ή στον καλλωπισμό. Η ζωντανή διαδικασία αποπτέρωσης μπορεί μερικές φορές να σχίσει το δέρμα της χήνας ή της πάπιας, το οποίο στη συνέχεια ράβεται με μια ευθεία βελόνα χωρίς αναισθητικό ή αποστείρωση.Μόλις ράβονται, το πουλί πετιέται στο πάτωμα με τα υπόλοιπα πουλιά που έχουν απογυμνωθεί από τα φτερά τους. Η πρακτική της ζωντανής αποπτέρωσης κρίθηκε απάνθρωπη από εκπροσώπους της βιομηχανίας, που ισχυρίζονται έντονα ότι τα περισσότερα από τα φτερά που βρίσκονται στην αγορά σήμερα είναι εκείνα που αφαιρέθηκαν από τα πουλιά μετά τη σφαγή.Οι ίδιοι ισχυρισμοί λένε ότι η χρήση φτερών και πούπουλων ελαχιστοποιεί τα απόβλητα «χρησιμοποιώντας υλικά που διαφορετικά θα απορρίπτονταν».Ως «υλικά» εννοούνται οι ζωές των πουλιών. Αυτό δείχνει πραγματικά την αποσύνδεση που υπάρχει. Αυτά τα πουλιά δεν θεωρούνται τίποτα περισσότερο από υλικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι άτομα που έχουν σημασία.


Το 2009, ένα σουηδικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, Plucked Alive: The Torture Behind Down and Goose Down Practices με την ονομασία Animal Cruelty, εξέτασε τους ισχυρισμούς του κλάδου ότι το live-plucking ήταν σπάνιο. Αυτό που βρήκε το ντοκιμαντέρ ήταν ότι το 50 - 80% του down στην αγορά προήλθε από ζωντανή αποπτέρωση. Αυτά τα στοιχεία αρνήθηκαν κατηγορηματικά οργανισμοί όπως η China Feather and Down Industrial Association, μεταξύ άλλων. Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από την Ikea, επιβεβαίωσε τα ίδια υψηλά ποσοστά.

Οι πάπιες και οι χήνες δε μεγαλώνουν αποκλειστικά για τα φτερά και το πούπουλο τους ωστόσο εκτρέφονται και χρησιμοποιούνται επίσης για αυγά,κρέας ή φουά γκρα.Οι πάπιες και οι χήνες εκτρέφονται και για τα πούπουλα και τα φτερά τους (για μαξιλάρια, μπουφάν, στρώματα, κλπ.).Αγοράζοντας προϊόντα με πούπουλο, στηρίζονται άμεσα αυτές οι βιομηχανίες.Παρόλο που η πλειονότητα των φτερών προέρχονται από την Κίνα, "παράγονται" επίσης στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πάντα να ελέγχετε την ετικέτα όταν αγοράζετε ένα καπιτονέ μπουφάν, ένα πάπλωμα ή οτιδήποτε φαίνεται μπουκωμένο και μαλακό. Διαβάστε προσεκτικά καθώς το εξωτερικό ύφασμα από καπιτονέ σακάκι είναι συχνά πολυεστέρας αλλά το γέμισμα μπορεί να είναι από πούπουλα. Έτσι διαβάζετε πάντα τις ετικέτες καλά και μην ξεγελιέστε!Τα φτερά συνήθως επισημαίνονται ως χήνα ή υδρόβια πτηνά .

Εάν διαβάσετε το Downasan ή το Downafresh στην ετικέτα, αυτό σημαίνει ότι: Η DOWNAFRESH / DAUNASAN εγγυάται ότι η πλήρωση του πτερυγίου και του φτερού συμμορφώνεται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής που καθορίζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 12935. Επιπλέον, το υλικό πλήρωσης γεμίσματος, πλένεται με απορρυπαντικά πλύσης μη επιβλαβή για τη φύση και επιπλέον δοκιμασμένο σε αμερόληπτο ινστιτούτο δοκιμών για να διασφαλιστεί ότι το προϊόν δεν περιέχει ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον. Το Downafresh εγγυάται ότι ο κατασκευαστής διαθέτει ελεγχόμενο σύστημα ανιχνευσιμότητας του υλικού πλήρωσης και ότι αυτό συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και κανονισμούς σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και τη δεοντολογία.

Δεν θα ξεγελαστούμε από αυτή τη δήλωση. Να θυμάστε ότι ένα πουλί σκοτώθηκε για το φτερό του,υπέκυψε ζωντανό και ότι το γέμισμα αυτών των ρούχων είναι προϊόν βίας.Είναι πραγματικά απλό: έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να φοράμε μπουφάν από πάπιες και φτερά χηνών.


Καλύτερη εναλλακτική λύση Vegan Down:


Ανακυκλωμένο πλαστικό Πλαστικό ανακύκλωσης όπως μπουκάλια PET, απορριπτόμενα δίχτυα ψαρέματος ή παλιά συνθετικά υφάσματα μπορούν να ανακυκλωθούν σε ελαφριά και μονωτικά υλικά. Αυτά είναι υπέροχα για να σας κρατήσουν ζεστούς το χειμώνα, διατηρώντας παράλληλα το πλαστικό έξω από τους ωκεανούς μας και αφήνοντας τα ζώα μόνα!Η πλαστική ρύπανση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Η μετατροπή της σε ρούχα είναι μια από τις πιθανές λύσεις και υπάρχει ένας κλάδος καινοτομίας σε αυτόν τον τομέα αυτήν τη στιγμή.

Μετάξι

Το μετάξι είναι ένα άλλο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που αποφεύγουν οι vegan. Είναι ίσως λιγότερο γνωστό από πού προέρχεται.Το μετάξι είναι το κουκούλι των μεταξοσκωλήκων που χτίζουν πριν μετατραπούν σε χρυσαλίδα. Δυστυχώς, δεν έχουν την ευκαιρία να μεταμορφωθούν,γιατί όταν συγκομίζεται το μετάξι, τα σκουλήκια βράζονται ζωντανά στα κουκούλια τους.Τα υλικά που προέρχονται από ζώα θεωρούνται συχνά είδη πολυτελείας και να είστε σίγουροι ότι θα το δηλώσουν στην ετικέτα. Θα το γράψουν με μεγάλα μαύρα κεφαλαία γράμματα! Εάν ένα στοιχείο είναι 100% μεταξωτό, θα λέει στην ετικέτα, πιθανώς "Μόνο στεγνό καθαρισμό".Με το μετάξι πρέπει να είστε προσεκτικοί σε μείγματα. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα, διότι μπορεί να λεχθεί 40% ακρυλικό, 40% βαμβάκι, 20% μετάξι. Διαβάστε λοιπόν την ετικέτα και διαβάστε όλα τα φύλλα.


Το «οικολογικό μετάξι» κυκλοφόρησε επίσης μέσω βιώσιμων οίκων μόδας. Κανονικά, κατά τη δημιουργία του μεταξιού, 2500-3000 μεταξοσκώληκες βράζονται ζωντανοί για να δημιουργήσουν ένα κιλό.Το προκύπτον ύφασμα στη συνέχεια βάφεται με χημικές ουσίες συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης,ενός γνωστού καρκινογόνου. Το "Eco-μετάξι" ανταλλάσσει αυτές τις χημικές ουσίες με μια σειρά χρωμάτων χαμηλής πρόσκρουσης ή αφήνει το ύφασμα άβαφο. Αυτό τελικά δεν κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της βιομηχανίας μεταξιού και εξακολουθεί να σκοτώνει χιλιάδες μεταξοσκώληκες.


Το μετάξι δεν είναι τοπικός πόρος, η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από την Ινδία και την Κίνα, όπου η επεξεργασία και η μεταφορά οδηγούν σε σημαντικές εκπομπές άνθρακα.

Οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές ανησυχίες στην παραγωγή μεταξιού είναι τα χημικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται και η ρύπανση.

Στην πραγματικότητα, το «οικολογικό μαλλί», το «οικολογικό δέρμα» και το «οικολογικό μετάξι» είναι μύθος. Ο καλύτερος τρόπος να είσαι «οικολογικός» είναι να απέχεις από οτιδήποτε ζωικό.


Δημοφιλές εναλλακτικό μετάξι Vegan:


Το Rayon είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για το μετάξι. Είναι κατασκευασμένο από πολτό ξύλου, οπότε είναι εντελώς απαλλαγμένο από βία.Το Rayon είναι πιο προσιτό και πιο ανθεκτικό από το μετάξι.


Vegan Silk Alternative:


Το Modal είναι μία από τις καλύτερες αντικαταστάσεις μεταξιού σήμερα και ένα από τα καλύτερα υλικά συνολικά! Έχει μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες (4.5 / 5.0) στην κατάταξη υφασμάτων.


Ακριβώς όπως το ρεγιόν, είναι επίσης κατασκευασμένο από πολτό ξύλου. Αλλά είναι κατασκευασμένο με πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου που δεν δημιουργεί τοξικά απόβλητα.Το modal είναι πολύ απαλό, έχει μεταξένια αίσθηση και είναι πιο πρακτικό από το ρεγιόν. Μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο και δεν τσαλακώνει! Είναι επίσης υποαλλεργικό και ιδανικό για ευαίσθητο δέρμα!

Μαργαριτάρια


Τα μαργαριτάρια είναι οργανικοί πολύτιμοι λίθοι που παράγονται από μύδια ή στρείδια.Αυτά είναι ζώα που δεν τρώνε οι vegans, οπότε δεν πρέπει να φορούν ούτε να αγοράζουν μαργαριτάρια.Τα στρείδια εκτρέφονται για τα μαργαριτάρια τους και όταν δεν είναι σε θέση να παράγουν περισσότερα, πωλούνται για το κρέας τους.


Vegan Pearl Alternative:

Ηθικά εξορυσσόμενοι πολύτιμοι λίθοι

Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί πολύτιμοι λίθοι εκεί έξω. Έρχονται σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη και όλοι είναι vegan!Αλλά σιγουρευτείτε ότι εξορύσσονται ηθικά και δίκαια! Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ανήθικες πρακτικές στην εξόρυξη και ως vegan, θα πρέπει να αποφύγετε την ανθρώπινη εκμετάλλευση όπως και η εκμετάλλευση των ζώων!


Λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τα ρούχα σας μη Vegan


Ακόμη και όταν το κύριο υλικό ενός αντικειμένου είναι φιλικό προς τους vegan, μπορεί να έχει κάποιες λεπτομέρειες που δεν είναι. Αυτές οι λεπτομέρειες στα ρούχα είναι σαν τον όρο γάλακτος στα τρόφιμα. Είναι πάντα εκεί αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί και θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί με κάτι άλλο.


Δώστε πάντα προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί ακόμη και ρούχα που φέρουν ετικέτα ως vegan μπορούν να τα έχουν.Αλλά μην ανησυχείτε, όλα αυτά έχουν και vegan εναλλακτικές λύσεις , οπότε δεν θα χάσετε τίποτα.


Κόλλα

Παραδοσιακά, η κόλλα που χρησιμοποιείται για παπούτσια δεν ήταν vegan. Κατασκευάζεται από ζωικές πρωτεΐνες που προέρχονται από γάλα, οστά, δέρμα, σάρκα κ.λπ.

Σήμερα οι συνθετικές κόλλες είναι πιο δημοφιλείς επειδή είναι φθηνότερες και ευκολότερες στην παραγωγή. Αλλά η παραδοσιακή κόλλα με βάση τις ζωικές πρωτεΐνες εξακολουθεί να υπάρχει στην αγορά.Οι περισσότεροι λιανοπωλητές δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με την κόλλα που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές τους, οπότε είναι δύσκολο να το βρεις αν είναι βίγκαν ή όχι.


Δερμάτινα μπαλώματα

Τα δερμάτινα μπαλώματα είναι κομμάτια δέρματος ραμμένα σε ρούχα. Είναι πιο συνηθισμένα στο πίσω μέρος της ζώνης της μέσης του τζιν και ως διακοσμήση σε τσάντες ή μπουφάν.Είναι μη απαραίτητα, οπότε θα μπορούσατε να τα αποφύγετε εντελώς. Ή μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μπαλώματα από vegan δέρμα ή άλλα vegan υλικά.

Θα μπορούσατε ακόμη και να φτιάξετε τα δικά σας μπαλώματα με θραύσματα για να προσθέσετε μια προσωπική πινελιά στα ρούχα και τα αξεσουάρ σας.


Μελάνια και βαφές

Μερικά από τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τη βαφή ρούχων δεν είναι vegan. Μπορούν να περιέχουν θρυμματισμένες ψείρες, οστά και σαλιγκάρια.


Η εκτύπωση μεταξοτυπίας είναι επίσης μια μη-vegan μέθοδος εκτύπωσης σε ρούχα. Συνήθως περιέχει ζελατίνη που προέρχεται από απόβλητα σφαγής από ζώα (οστά, δέρμα, όργανα, νύχια κ.λπ.).Τα μελάνια με βάση το νερό είναι χωρίς σκληρότητα και είναι επίσης πιο φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερο τοξικά από άλλα μελάνια.


Κουμπιά (Mother of Pearl & Horn)

Το Mother of pearl είναι το κέλυφος ενός στρειδιού. Μπορεί να μετατραπεί σε κουμπιά που είναι πολύ όμορφα, αλλά δυστυχώς δεν είναι vegan.Υπάρχουν επίσης κουμπιά horn από κέρατα βοοειδών, προβάτων, βούβαλων και ελαφιών. Δεν είναι vegan.Ευτυχώς, τα κουμπιά βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά συνθετικά και φυσικά υλικά, οπότε απλά πρέπει να επιλέξετε κάτι άλλο.

Tο μέλλον είναι vegan και το μέλλον της μόδας επίσης.


Ο αριθμός των vegans αυξάνεται αξιοσημείωτα και η αγορά της vegan fashion ακολουθεί επίσης αυτό το μοτίβο.Τα τελευταία χρόνια,έχουμε δει τεράστια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι μεγάλες μάρκες μόδας σταμάτησαν να χρησιμοποιούν γούνα και εξωτικά δέρματα λόγω της δημόσιας πίεσης.Τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία έχουν ήδη απαγορεύσει την εκτροφή γούνας. Η Καλιφόρνια, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν πρόσφατα την εισαγωγή και την πώληση γούνας. Ο βιγκανισμός και η αναζήτηση εναλλακτικών υλικών έχουν τεράστια επίδραση στον κόσμο της μόδας γενικά. Τα νέα, καινοτόμα υλικά μπορούν να μετατρέψουν ολόκληρη τη βιομηχανία σε κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, βιώσιμο και φιλικό προς τα ζώα και τους ανθρώπους.


Πηγές