top of page

Τι σχέση έχει το αίμα εγκύων αλόγων με την κτηνοτροφία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Updated: Nov 22, 2020


Τα άλογα έχουν εξημερωθεί και ανατραφεί για ανθρώπινη χρήση και απόλαυση για χιλιάδες χρόνια. Εκτός από τη συχνή χρήση τους για μεταφορά και ιππασία, τα άλογα εκτρέφονται για το κρέας τους,για γεωργική βοήθεια, ως ζώα συντροφιάς, για ψυχαγωγία,για εκπαίδευση,για έρευνα,για αίμα για εκχύλιση ορού ή ορμονών και αναπαραγωγή.

Η συλλογή αίματος από έγκυες φοράδες για εξαγωγή χοριακής γοναδοτροπίνης ιπποειδών (eCG) είναι μια σχετικά άγνωστη και κακώς ρυθμιζόμενη πρακτική στις χώρες στις οποίες εμφανίζεται. Η χοριακή γοναδοτροπίνη των ιπποειδών είναι μια ορμόνη που χρησιμοποιείται ευρέως για την ενίσχυση της αναπαραγωγικής απόδοσης και της διαχείρισης βοοειδών, προβάτων, αιγών και χοίρων που βρίσκονται υπό εντατικά συστήματα εκμετάλλευσης.


Για πάνω από 30 χρόνια [1], η γοναδοτροπίνη ορού της εγκύου (PMSG) χρησιμοποιείται για τη διέγερση και το συγχρονισμό του οίστρου σε εντατικά εκτρεφόμενες χοιρομητέρες αλλά και σε άλλα θηλυκά ζωά εντός ημερών από τον τοκετό.Αυτό γίνεται για να επιτρέψει επακόλουθη τεχνητή γονιμοποίηση η οποία μπορεί τότε να ξεκινήσει αμέσως.Το PMSG επιταχύνει επίσης την ενήβωση και αυξάνει το μέγεθος των τοκετομάδων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την παραγωγή χοιρινού κρέατος [2].

Από τότε που εκτέθηκαν οι φάρμες Blood Farms,«Vampire farms», από την Animals 'Angels Inc. [3], το Tierschutzbund Zürich και το Animal Welfare Foundation το 2015 [4], οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί [5, 12]. Παραμένει ασαφές ως προς το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση του PMSG, γνωστή και ως eCG (χοριακή γοναδοτροπίνη ιπποειδών) [6], στην εντατική εκτροφή ζώων, αν και είναι διαθέσιμη παγκοσμίως.


Η βιομηχανία, με την πλειονότητα σε φάρμες αίματος ιπποειδών στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, πραγματοποιεί εξαγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην ΕΕ ετησίως [7, 4].Ενώ η συλλογή αιμοδοτών ιπποειδών είναι νόμιμη στην ΕΕ για μετάγγιση και έρευνα [8], η εκτροφή αίματος εγκύων φοράδων δεν είναι. Εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ. Τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με την εξαγωγή αίματος ιπποειδών δηλώνουν ότι επιτρέπονται 3,5 - 4,5 λίτρα το μήνα [1].


Αυτά τα ηθικά διπλά πρότυπα οδηγούνται αναμφίβολα από οικονομικούς παράγοντες. Η απαγόρευση της εισαγωγής PMSG από την ΕΕ δεν είναι ευπρόσδεκτη από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή τις βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Χρησιμοποιείται επίσης για την αύξηση της παραγωγής σε άλλα εκτρεφόμενα ζώα [4], το PMSG πωλείται με πολλές επωνυμίες, συμπεριλαμβανομένων των «Fertipig» στο Ηνωμένο Βασίλειο, «Folligon» στο Βέλγιο και «Gestavet» και «Pregmagon» στη Γερμανία [4, 9].

Η βιομηχανία υποκριτικά ονομάζει τα θηλυκά αυτά ζώα «δωρήτριες φοράδες», αν και δεν υπάρχει τίποτα εθελοντικό για τον πόνο αυτών των αισθανόμενων όντων. Το eCG εξάγεται από το αίμα των φοράδων μεταξύ των ημερών 40-120 της κύησης.Οι εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν 10 λίτρα αίματος από κάθε φοράδα κάθε φορά σε εβδομαδιαία βάση για έως και 11 επόμενες εβδομάδες [1,4].Οι φοράδες ακόμα και σε κακή σωματική κατάσταση μπορεί να υποστούν αυθόρμητες αποβολές, αλλά λόγω του ενδομητρίου διατηρούν την παραγωγή eCG την ημέρα 90 και έως την ημέρα 120,συνεχίζουν να τις αφαιμάσσουν.Τις καθιστούν έγκυες συνεχώς, για να μεγιστοποιήσουν το «προϊόν», η κακή τους κατάσταση είναι σκόπιμη, καθώς οι αγρότες στις φάρμες αίματος γνωρίζουν [1] ότι φοράδες στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι λιποβαρείς, παράγουν περισσότερο PMSG [10]. Μεγάλες ποσότητες αίματος λαμβάνονται από τις φοράδες ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους. Ακόμη και οι σοβαρά τραυματισμένες φοράδες δεν αποκλείονται από τη διαδικασία εξαγωγής αίματος.

Μόλις το eCg δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμο, η αιμορραγία σταματά έως ότου η φοράδα μείνει ξανά έγκυος.Στη Λατινική Αμερική, είναι συνηθισμένο να τερματιστεί η εγκυμοσύνη έτσι ώστε να μπορούν να την γονιμοποιήσουν τεχνητά ,για δεύτερη περίοδο συλλογής αίματος εκείνο το έτος . Η άμβλωση πραγματοποιείται με ένεση αμβλωτικών συστατικών, όπως προσταγλανδίνες ή χειρωνακτικά ανοίγοντας τον τράχηλο και προκαλώντας ρήξη των εμβρυϊκών μεμβρανών, με υπολείμματα έμβρυα που πετιούνται συνήθως στα βοσκοτόπια. Ως αποτέλεσμα της υψηλής απώλειας αίματος, πολλές φοράδες γίνονται αναιμικές, καταρρέουν και πεθαίνουν. Οι φοράδες πεθαίνουν επίσης λόγω των συνεπειών των συστηματικών αμβλώσεων[1, 4]. Ενώ είναι γνωστό ότι οι φοράδες παράγουν λιγότερο eCG μετά την τρίτη εγκυμοσύνη τους, είναι άγνωστο πόσο καιρό μένουν σε οποιοδήποτε εγκατάσταση ούτε πώς λαμβάνονται αποφάσεις σφαγής και ευθανασίας.


Οι προσπάθειες των φοράδων να αποφύγουν τις εγκαταστάσεις αφαίμαξης συχνά αντιμετωπίζονται με βία.Τα μυστικά βίντεο δείχνουν τις φοράδες πανικόβλητες,να τρέμουν,τους εργάτες να τις χτυπούν ,να τις κλωτσούν, να τις τρυπούν στο κεφάλι,να τις μαχαιρώνουν στο αιδοίο και τον πρωκτό τους με γκλόμπ και ηλεκτροφόρες ράβδους.

Μόλις μπούνε στις ειδικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε στάβλους, τα κεφάλια τους δένονται σφιχτά από το καπίστρι σε κάγκελα. Κρατιούνται από τα αυτιά τους ενώ οι φλεβοκαθετήρες εισάγονται περίπου στις σφαγίτιδες φλέβες τους [11], παλεύουν, προσπαθούν να ξεφύγουν, πέφτουν, δέχονται επίθεση και κακοποιούνται. Μετά από περίπου 10 λεπτά, ο φλεοβοκαθετήρας αποσύρεται περίπου και αποδεσμεύονται. Το βίντεο δείχνει τις φοράδες να καταβεβλημένες να καταρρέουν μετά την εξαγωγή, να ξυλοκοπούνται και να αναγκάζονται να σηκωθούν [4, 11].Δεν υπάρχει φροντίδα, μόνο σκληρότητα σε ψυχοπαθητικό επίπεδο, σωματικά, ψυχολογικά και σεξουαλικά. Είναι όλα καταγεγραμμένα[11] και αυτό δεν μπορεί να διαψευσθεί. Τα πουλάρια(αρσενικά) αποβάλλονται από τους αγρότες, με ένεση στην Αργεντινή και χειροκίνητα στην Ουρουγουάη χωρίς κτηνιατρική γνώση ή αναισθησία [4]. Οι εργάτες εισβάλλουν στη μήτρα της δεμένης φοράδας,σπάζοντας τον αμνιακό σάκο,προκαλώντας αποβολή [11, 12].


Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναγνωρίζουν ότι κέρδος μπορεί να επιτευχθεί από τις εκμεταλλεύσεις μόνο εάν προκαλούν επαναλαμβανόμενες αποβολές, καθώς το PMSG υπάρχει μόνο στο αίμα των φοράδων κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης [1]. Όταν οι φοράδες «ξεκουράζονται» αφήνονται σε απομακρυσμένα λιβάδια να φροντίσουν τον εαυτό τους , χωρίς κτηνιατρική προσοχή [1, 11]. Η χωλότητα, η μόλυνση και η ισχνότητα είναι τεκμηριωμένες, όπως και τα πτώματα [4, 11] των φοράδων το όποιο μοιάζει λυτρωτικό καθώς δεν χρειάζεται πλέον να υπομείνουν αυτή τη ζωντανή Κόλαση.


Τι σχέση έχει αυτό το ζήτημα με την ανάγκη επείγουσας αλλαγής στα συστήματα τροφίμων και διατροφής, ιδίως όσον αφορά την εκτροφή ζώων;


Συνδέονται λόγω της χρήσης του PMSG στην εντατική παραγωγή κρέατος, ιδίως στο χοιρινό και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η παγκόσμια ζήτηση από τους καταναλωτές για χοιρινό κρέας και για γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει απαράμιλλη βία.Οι άνθρωποι στραγγίζουν φοράδες από το αίμα τους, και το χρησιμοποιούν για να αναπαράγουν τεχνητά χοιρομητέρες έτσι ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα παρόλο που τα φυλακισμένα σώματα τους δεν το αντέχουν.


Η συνδυασμένη εκμετάλλευση των θηλυκών, αυτών των δύο ειδών,στο βωμό του κέρδους και της κρεοφαγίας, είναι αναμφισβήτητα ανήθικη.


Να αναφέρουμε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην ενημέρωση του κοινού με ερωτήματα που τίθενται στο κοινοβούλιο της ΕΕ και του ΗΒ [12, 13, 14].

Ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην ΕΕ και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες δεν διαθέτουν πλέον PMSG λόγω της πίεσης των εκστρατειών για την καλή μεταχείριση των ζώων [15], δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι νόμιμο, οπότε πρέπει να γίνουν πολλά [12, 13].


Υπογράφουμε το αίτημα

https://bit.ly/2PqzNvK


References

1. Gurtner, S. (2018). Production of PMSG in Uruguay and Argentina. FEEVA Annual General Meeting, Basel, 25th April 2018. [PowerPoint Presentation]. Available at: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q-4QTeQm-TIJ:www.fve.org/about_fve/docs_to_download/feeva/2018/7%2520FEEVA%2520AWF%2520PMSG.pdf+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=uk [Accessed 12th Nov 2018].

2. Animal Welfare Foundation (AWF) (2018) Blood Farms. The example of Argentina and Uruguay. Available at: https://www.animal-welfare-foundation.org/en/what-we-do/blood-farms.html [Accessed 13th Nov 2018].

3. Animal’s Angels (AA) (2015). Investigations & Advocacy: The Trade with Horse Blood and Pregnant Mare Serum Gonadotropin (PMSG) in the United States, Argentina and Uruguay. Available at: http://files.ctctcdn.com/6fc57cf7001/a13d7b69-0f57-43a1-97e5-520d73ec57f1.pdf [Accessed 13th Nov 2018].

4. Tierschutzbund Zürich (TSB) & Animal Welfare Foundation (AWF) (2018) Dossier: Production of PMSG in Argentina and Uruguay. The Blood Business. Available at: https://dossier.tierschutzbund-zuerich.ch/de/production-of-pmsg-in-argentina-and-uruguay.html [Accessed 14th Nov 2018].

5. Animal Welfare Foundation (AWF) (2018) Press release, 29.8.2018. Blood farms in South America. Highly unprofessional and cruel; New investigations prove massive violence against pregnant mares. Available at: https://www.animal-welfare-foundation.org/fileadmin/DATEIEN/awf/Download/Presse/2018/20180829_Press_release_bloodfarms_online.pdf [Accessed 14th Nov 2018].

6. McKinnon, A, O & Pycock, J, F. (2007). Maintenance of pregnancy. In: Current Therapy in Equine Reproduction. Elsevier (389-409).

7. Schønning, T & Prema, S. (2017). Import ban on hormone from ‘blood farms’ is yet to be addressed by the European Commission. Available at: http://eureporting2017.mediajungle.dk/2017/03/09/import-ban-on-hormone-from-blood-farms-is-yet-to-be-addressed-by-the-european-commission/[Accessed 14th Nov 2018].

8. Royal Veterinary College (RVC) (2017) What role do horse blood donors play at RVC? Available at: https://www.rvc.ac.uk/equine-vet/news/what-role-do-horse-blood-donors-play-at-the-rvc [Accessed 13th Nov 2018].

9. Drugscom (2018) Gonadotrophin, Serum. Available at: https://www.drugs.com/international/gonadotrophin-serum.html [Accessed 14th Nov 2018].

10. Wilsher, S. & Allen, W.R., (2011). Factors influencing equine chorionic gonadotrophin production in the mare. Equine Veterinary Journal, 43(4), pp.430-438.

11. Tierschutzbund Zürich (2018). Blood farms in South America – behind walls the torture business continues. Available at: https://www.youtube.com/watch?v=Rc1rhfMVIO8 [Accessed 14th Nov 2018].

12. Eurogroup for Animals (2018) animal welfare foundation and tierschutzbund zürich: ceva and idt biologika will stop sourcing pmsg-ecg from blood farms where mares are still systematically tortured. Available at: http://www.eurogroupforanimals.org/animal-welfare-foundation-and-tierschutzbund-zurich-ceva-and-idt-biologika-will-stop-sourcing-pmsg-ecg-from-blood-farms-where-mares-are-still-systematically-tortured [Accessed 13th Nov 2018].

13. Sagemer, N. (2017) EU remains idle on curbing imports of ‘blood farm’ hormones. EURACTIV. Available at: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-remains-idle-on-curbing-imports-of-blood-farm-hormones/ [Accessed 13th Nov 2018].

14. Eustice, G. (2017) Publications & records. Livestock: Hormone Treatments: Written question – 71235. Answered on: 26 April 2017. Available at: https://www.parliament.uk/business/publications/written-questions-answers-statements/written-question/Commons/2017-04-19/71235/ [Accessed 14th Nov 2018].

15. SumOfUs (2017) UPDATE, July 2017: We won! Available at: https://actions.sumofus.org/a/merck-horse-blood [Accessed 14th Nov 2018].

16. Dan, C. (2015) Chipotle’s Pulled Pork Highlights Debate Over Sow Welfare. Image of sow in farrowing crate. Available at: http://www.wvpublic.org/post/chipotles-pulled-pork-highlights-debate-over-sow-welfare#stream/0 [Accessed 20th Dec 2018]

188 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page