top of page

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της CAP εις βάρος του κλίματος.

Updated: Nov 16, 2020

Στις 23 Οκτωβρίου 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της CAP εις βάρος της δικαιοσύνης για το κλίμα.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για να συνεχίσει τις πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους χωρίς να πληρούνται οι πράσινοι όροι.Τώρα εναπόκειται στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, και στις εθνικές κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο να σταματήσουν το τρέχον σχέδιο που συμφωνήθηκε.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τις κύριες πολιτικές ομάδες που θα συνεχίσουν το 60% των τρεχουσών άμεσων πληρωμών σε αγρότες με αδύναμους ή ανύπαρκτους πράσινους όρους.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναμένεται τον επόμενο μήνα να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το τελικό σχήμα μιας μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το πακέτο επιδότησης 48 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος για τους αγρότες.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί ακόμη να προτείνει μια εναλλακτική λύση σε αυτήν τη συμφωνία.


Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα!Αυτήν την εβδομάδα, τόσο οι υπουργοί της ΕΕ όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κλείσουν τις θέσεις τους για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό ότι τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές να υπογραμμίζουν τις προσδοκίες ότι θα είναι σε θέση να κάνουν την CAP πιο φιλική προς το περιβάλλον σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.Επειδή ο όμιλος S&D έχει σημαντικό αριθμό εδρών στο ΕΚ, η ψήφος του υπέρ ή κατά των τελευταίων λεπτομερειών αυτής της μεταρρύθμισης θα μπορούσε πραγματικά να μειώσει την ΚΓΠ και να σώσει τα βιολογικά αγροκτήματα της Ευρώπης, αντί να χρηματοδοτήσει γεωργικές πρακτικές που απειλούν το μέλλον μας . Μεταβείτε στους λογαριασμούς τους στα Social Media Ελλήνων ευρωβουλευτών των οποίων οι ψήφοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Προσθέστε ετικέτες σε αυτούς τους ευρωβουλευτές μαζί με τα εθνικά τους κόμματα και ζητήστε να μην παραβιάσουν τις υποσχέσεις τους.Εδώ θα βρείτε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές: https://www.europarl.europa.eu/meps/en/search/advanced?name=&groupCode=&countryCode=GR&bodyType=ALL


Χιλιάδες ακτιβιστές του κλίματος και των ζώων απευθύνουν έκκληση στις Βρυξέλλες να αποσύρουν την αγροτική πολιτική που καθιστά αδύνατη την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας το hashtag #VoteThisCAPdown, ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο ζητούν από τους ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν την τρέχουσα πρόταση.


Αυτή η ψηφοφορία θα αποφασίσει εάν θα κλέψουμε τις μελλοντικές γενιές του δικαιώματός τους σε γόνιμα εδάφη και σε ένα σταθερό κλίμα, ή όχι.

«Σήμερα είναι μια σκοτεινή μέρα για το περιβάλλον, για μακροχρόνια βιώσιμή γεωργία και, ειλικρινά, για το μέλλον του είδους μας», δήλωσε ο Ανώτερος Διευθυντής της Γεωργικής Πολιτικής του EEB, Dr Bérénice Dupeux, ως αντίδραση στην πολιτική.


Το γεωργικό μας σύστημα είναι προβληματικό και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Κοινή Γεωργική Αρχή (επίσης γνωστή ως CAP) αποτελεί μεγάλο μέρος του προβλήματος.Στις 20 Οκτωβρίου 2020, το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε για τροποποιήσεις του καθεστώτος αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), οι οποίες έγιναν γρήγορα μέσω βρώμικων πολιτικών, χωρίς κατάλληλη συζήτηση. Αυτή η ενοχλητική και αντιδημοκρατική ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένως να έχει καταστροφικές συνέπειες για την καλή διαβίωση των ζώων στην Ευρώπη.Στις 19/10 την τελευταία στιγμή, η ψηφοφορία για ορισμένες από τις πιο σημαντικές πτυχές του φακέλου (τροπολογίες 1127-1141) προωθήθηκε για την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Αυτό έγινε χωρίς τη δέουσα προσοχή στους κοινοβουλευτικούς κανόνες,δεδομένου ότι οι λίστες ψηφοφορίας και οι μεταφράσεις οριστικοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή.


Η Όλγα Κίκου,European Affairs Manager Head of Compassion in World Farming, δήλωσε:


«Αυτό που συνέβη τώρα μπορεί εύκολα να γραφτεί στα χρονικά της ιστορίας ως παράδειγμα βρώμικων shenanigans στην πολιτική της ΕΕ. Αλλάζοντας το χρονοδιάγραμμα των ψηφοφοριών την τελευταία στιγμή, ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου της ΕΕ κατάφεραν να πιέσουν για τα συμφέροντα των γίγαντων της βιομηχανικής γεωργίας και όχι των υπεύθυνων αγροτών,των εκτρεφόμενων ζώων και του περιβάλλοντος. Αυτή η απάτη αξίζει ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «House of Cards» και όχι του σπιτιού της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άλλη μια φορά απογοήτευσε τους πολίτες του. Οι Ευρωπαίοι θέλουν ένα βιώσιμο και ηθικό σύστημα τροφίμων. Θέλουν να απελευθερωθούν από τη λαβή της βιομηχανικής γεωργίας. Γι 'αυτό καλούμε το Κοινοβούλιο της ΕΕ να απορρίψει την πρόταση επί τάπητος. "

Τα μάτια των μελλοντικών γενεών είναι πάνω σας, είπε η Greta Thunberg στους Ευρωβουλευτές, καθώς αυξανόταν η πίεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ψηφίσει το τεράστιο νομοσχέδιο της ΕΕ για επιδοτήσεις κτηνοτρόφων.Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δεσμευτεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή είναι η ευκαιρία σας να μετατρέψετε τις κενές λέξεις σε δράση», είπε η Γκρέτα Τύνμπεργκ στους ευρωβουλευτές.


Σε άρθρο της μετά την ψηφοφορία έγραψε:

Έντεκα μήνες αφότου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, το ίδιο κοινοβούλιο ψήφισε να προχωρήσει με μια γεωργική πολιτική που συνοπτικά τροφοδοτεί την οικολογική καταστροφή με σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ.Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε αμέτρητους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων,lobbyists, αλλά και σε συντάκτες ειδήσεων και πλατφόρμες μέσων που δεν κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά τους - για να ενημερώσουν τους πολίτες για κρίσιμα γεγονότα που τους αφορούν. Εάν αυτό δεν συμβεί, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους και μπορούν να ξεφύγουν βασικά από οτιδήποτε. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που υποτίθεται ότι λειτουργεί μια δημοκρατία. Είμαστε απογοητευμένοι; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι περιμέναμε ένα θαύμα. Ωστόσο, αυτή η μέρα, έδειξε για άλλη μια φορά το μέγεθος του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των τρεχουσών πολιτικών και του πού θα έπρεπε να είμαστε, προκειμένου να ευθυγραμμιστούμε με τη Συμφωνία του Παρισιού. Και αυτή η ημέρα έχει δείξει πόσο εξαρτάται από τους ανθρώπους παντού, σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Διότι σήμερα, αυτά τα θέματα σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που πρέπει. Ως εκ τούτου, τα νέα σήμερα δεν είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Αν μη τι άλλο, η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέδειξε σήμερα ότι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει κλιματική ή οικολογική έκτακτη ανάγκη. Ή ίσως αυτή η πλειοψηφία επέλεξε να μην το καταλάβει αυτό, επέλεξε να μην αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και την καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καινούργιο, αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Κενές λέξεις, κενές δηλώσεις, κενές «συμφωνίες», κενές υποσχέσεις ακολουθούμενες από δράση που οδηγεί σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Bas Eickhout, ένας Πράσινος Ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή αποτελούν σοβαρή απειλή για τη γεωργία, το σύστημα διατροφής και το μέλλον μας σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά ένας μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών αγνοεί σκόπιμα την τεράστια κλίμακα του προβλήματος.


«Χωρίς δεσμευτικούς στόχους για περισσότερη προστασία του κλίματος, λιγότερα φυτοφάρμακα στα χωράφια και λιγότερα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία, η CAP θα παραμείνει αντίθετη στον σκοπό της Πράσινης Συμφωνίας» δήλωσε ο Eickhout.Αυτή η μεταρρύθμιση σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν ακόμη και να δαπανήσουν περισσότερα για φιλόδοξα μέτρα για την προστασία του κλίματος, του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. "Τα λίγα μέτρα που λαμβάνονται για το περιβάλλον, το κλίμα και την καλή διαβίωση των ζώων είναι τόσο αδύναμα που ακόμη και η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να περάσει ως φιλική προς το περιβάλλον.Η απώλεια ειδών σε αρόσιμες εκτάσεις και χωράφια αυξάνεται, τα φυτοφάρμακα, τα αντιβιοτικά και τα συνθετικά λιπάσματα μολύνουν την παροχή νερού. Οι πληρωμές πρέπει να συνδέονται με ισχυρά και δεσμευτικά πρότυπα για την προστασία του κλίματος, τη βιοποικιλότητα, τη χρήση φυτοφαρμάκων και την καλή μεταχείριση των ζώων. Είναι δυνατή μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μετασχηματισμό στην ευρωπαϊκή γεωργία. Ζητούμε από τα μέλη των ομάδων S&D, EPP και Renew να σκέφτονται στο μέλλον υπέρ των αιτημάτων μας για μια CAP που λειτουργεί προς όφελος των αγροτών, του φυσικού κόσμου και του κλίματος. Η Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει τις προτάσεις της CAP για να διασφαλίσει ότι περιλαμβάνει τόσο τις στρατηγικές για τη βιοποικιλότητα όσο και τη γεωργική εκμετάλλευση, ώστε να ανταποκρίνεται στην υπόσχεση της Πράσινης Συμφωνίας. "


Μέχρι τώρα, η ΚΓΠ έχει επωφεληθεί ως επί το πλείστον από τις μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ απέτυχε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή την απώλεια της βιοποικιλότητας. Μεταξύ 2005 και 2013, σχεδόν 3 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπρεπε να κλείσουν. Τα υπάρχοντα οικολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην ΚΓΠ δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης,φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί ότι το νομοσχέδιο φτάνει αρκετά μακριά για να προστατεύσει τη φύση.


«Η CAP δείχνει ότι οι πολιτικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να κερδίσουν εκλογές σε μια τέτοια πλατφόρμα συστημικού μετασχηματισμού», δήλωσε ο Kurt Vandenberghe, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας του Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο οποίος μίλησε σε μια ομιλία στη EURACTIV .

«Οικολογική καταστροφή»

Οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές λένε ότι η νέα ΚΓΠ «τροφοδοτεί την οικολογική καταστροφή». Η φιλανθρωπική οργάνωση για τη βιοποικιλότητα και τα πουλιά BirdLife το χαρακτήρισε «μηχανή εξαφάνισης». Ακόμη και ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski εξέδωσε προσεκτική προειδοποίηση πριν από τις διαπραγματεύσεις, υποδεικνύοντας στις 19 Οκτωβρίου ότι ορισμένες από τις προτάσεις δεν θα επέτρεπαν στην ΕΕ να επιτύχει στόχους για το κλίμα. 


Αξιοποιήσιμα κενά

Αλλά το σχέδιο πολιτικής έχει κενά που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι χώρες. Η τρέχουσα πολιτική θα ισχύει για μια περαιτέρω διετή μεταβατική περίοδο πριν από τη νέα πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα φιλόδοξα οικολογικά έργα δεν θα ξεκινήσουν έως το 2023. Χρήματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για φιλικά προς το περιβάλλον έργα εντός καθορισμένης περιόδου του χρόνου δεν θα μεταφερθούν, αλλά μπορεί στη συνέχεια να τεθούν σε μη πράσινα έργα, χωρίς περιβαλλοντικές υποχρεώσεις.Η ΚΓΠ περιορίζει τις τρέχουσες απαιτήσεις για την προστασία ορισμένων τύπων γης και για τους αγρότες να διατηρήσουν ένα ορισμένο ποσοστό της γης τους εκτός παραγωγής. Η Greenpeace είπε ότι η πολιτική αντιπροσωπεύει «θανατική ποινή για μικρές εκμεταλλεύσεις και φύση».

Τι είναι η CAP και γιατί πρέπει να με νοιάζει;


Η CAP είναι μια από τις παλαιότερες πολιτικές της ΕΕ και εισήχθη για πρώτη φορά το 1962 για την παροχή επιδοτήσεων στους αγρότες της ΕΕ,για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, από τότε, η CAP έχει εξελιχθεί σε έναν ξεπερασμένο, αναποτελεσματικό μηχανισμό που κυριαρχείται από μεγάλους λομπίστες των βιομηχανιών και γεωργικές χώρες και αντιπροσωπεύει το 40% του προϋπολογισμού της ΕΕ δηλαδή, όλα τα χρήματα που συνεισφέρουν τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση της ΕΕ σε ολόκληρα έργα και πολιτικές πηγαίνει απευθείας στην CAP .


Το πρόβλημα με την αγροτική πολιτική της Ευρώπης


Ο γεωργικός προϋπολογισμός της ΕΕ κατανέμεται πρώτα σε όλα τα κράτη μέλη βάσει αναλογικού υπολογισμού. Σε ένα επόμενο βήμα, αυτές οι επιδοτήσεις που διατίθενται στα κράτη μέλη μεταβιβάζονται στις εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση.Το χρηματικό ποσό που λαμβάνει κάθε εταιρεία υπολογίζεται κυρίως, και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα ανάλογα με τον τομέα λειτουργίας και την παραγωγική του ικανότητα αλλά ανεξάρτητα από τις περιβαλλοντικές τους συνεισφορές ή αντίθετα, πόσο βλάπτουν το περιβάλλον.Αυτό το σύστημα έχει οδηγήσει σε μια βιομηχανική υπερπαραγωγή τροφίμων που η ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορεί καν να καταναλώσει και έχει ασκήσει σημαντική πίεση στα εδάφη και την άγρια ​​ζωή μας.


Το αποτέλεσμα

Το 80% των συνολικών πόρων καταλήγει στα χέρια μόνο του 20% των αγροκτημάτων, κυρίως μεγάλων εταιρειών. Ή το αντίθετο: 80% των εταιρειών πρέπει να επιβιώσουν μόνο στο 20% του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Ένας προϋπολογισμός που ωφελεί έμμεσα τις βλαβερές γεωργικές πρακτικές έναντι των οικολογικών.

Γιατί η νέα μεταρρύθμιση δεν αλλάζει τίποτα


Η βιομηχανική γεωργία είναι τώρα ο νούμερο ένα οδηγός της αποψίλωσης και συνεισφέρει τεράστια στον άνθρακα. Αποδυναμώνει τα εδάφη μας,ωθεί την άγρια ​​ζωή, τα έντομα και τα φυτά σε εξαφάνιση και είναι υπεύθυνη για περίπου το 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο.Περίπου το 50-70% του άνθρακα που αποσπάστηκε ιστορικά στα εδάφη του κόσμου έχει ήδη απελευθερωθεί ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής γεωργίας.

Πέρυσι, οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν για μια νέα σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).


Ευτυχώς, το Κοινοβούλιο είδε μια σημαντική αύξηση ατόμων με οικολογική συνείδηση και κομμάτων που μπαίνουν στη σκηνικό. Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό.Υπάρχει ακόμη η πλειονότητα των κοντόφθαλμων μελών στο Κοινοβούλιο.Αυτό κατέστη οδυνηρά σαφές μετά τις ψηφοφορίες αυτής της εβδομάδας σχετικά με τις διάφορες τροποποιήσεις του CAP.Ο νέος σχεδιασμός της επόμενης περιόδου χρηματοδότησης για την CAP από το 2021 έως το 2027 βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις από πέρυσι.