top of page

Το Να Αγοράζουμε Ζώα Δεν Είναι Διάσωση.

Updated: May 2, 2022


Το να «σώζουμε» ζώα που πρόκειται να θανατωθούν, πληρώνοντας έναν κτηνοτρόφο για αυτά, είναι αντιπαραγωγικό καθώς πληρώνουμε για την αντικατάστασή του και βοηθάμε στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης.


Αρχικά αυτοί οι κτηνοτρόφοι, είναι πιθανό να επωφεληθούν από τους επίδοξους διασώστες αυξάνοντας τις τιμές των ζώων. Επιπλέον,τα χρήματα που καταβάλλονται στους κτηνοτρόφους για τα ζώα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκμετάλλευσης ζώων. Θα τα επανεπενδύσουν στην αναπαραγωγή ή στην αγορά περισσότερων ζώων για να αντικαταστήσουν αυτά που πούλησαν. Τα ζώα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα και ο κύκλος της εκμετάλλευσης και της θανάτωσης θα συνεχιστεί.


Δεύτερον τα χρήματα που δαπανώνται για αυτή τη μορφή «διάσωσης» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη υψηλής ποιότητας φροντίδας για ζώα που διασώθηκαν με τρόπους που δεν έβαλαν χρήματα στις τσέπες των κακοποιητών ζώων. Ενόψει αυτού του εκπληκτικού εγκλεισμού και σφαγής, πρέπει να σώσουμε τον μικρό αριθμό ζώων που μπορούμε να προσεγγίσουμε χρησιμοποιώντας μεθόδους που αλλάζουν αποτελεσματικότερα το τοπίο για όλα τα ζώα φάρμας.


Ένα καταφύγιο αν αγοράζει κουτάβια από puppy mills ή κουτάβια ή γάτες από κατάστημα κατοικίδιων ζώων δεν θα θεωρούνταν οργανισμός διάσωσης.Ομοίως, δεν μπορεί να θεωρηθεί διάσωση όταν αγοράζουμε παπάκια από εκκολαπτήρια, εξαντλημένες κότες από φάρμες αυγών ,αρσενικά μοσχάρια από γαλακτοπαραγωγούς ή αρνιά για να τα "σώσουμε".


Πρόσφατα υπήρξαν πολλές τέτοιες εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,σε σχέση με αρνιά και πιο πρόσφατα η δημοπράτηση άγριων αλόγων. Στην περίπτωση των αλόγων, κάποιοι λένε ότι αντί να σταματήσουν την δημοπρασία και να ασκηθεί νομική δίωξη, οι οργανώσεις που ασχολήθηκαν θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει τη δημοπρασία έτσι ώστε τα άλογα να είχαν αγοραστεί από φιλόζωους και να είχαν σωθεί. Ωστοσο αυτό θα καταδίκαζε τα ίδια τα άλογα σε αιχμαλωσία, ενώ θα υπήρχε δεδικασμένο εις βάρος των άλλων που ακόμα είναι ελεύθερα στα βουνά.


Είναι απολύτως κατανοητό γιατί μη βίγκαν άτομα το προτείνουν αυτό και γιατί ακόμη και μερικοί βίγκαν μπορεί να πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα. Θέλουμε ενστικτωδώς να σώσουμε τις ζωές των ζώων και η αγορά τους σώζει προφανώς τις ζωές αυτών των μεμονωμένων ζώων. Δυστυχώς, ωστόσο,καταδικάζει άλλα ζώα σε εκμετάλλευση, κακοποίηση και θάνατο. Ακόμη και το να πάρουμε τα «εξαντλημένα» ζώα που ένας αγρότης δίνει δωρεάν είναι προβληματικό. Ο κτηνοτρόφος μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά καθώς, οι "διασώστες" συλλέγουν και απομακρύνουν τα ζώα από το αγρόκτημά του, ενώ εάν κανονίσει να θανατωθούν, τότε πρέπει να πληρώσει για τη μεταφορά, τη σφαγή, την επεξεργασία και τη διάθεσή τους. Αν του είναι φθηνότερο να δώσει τα ζώα χωρίς τίποτα από το να τα στείλει για σφαγή, εκείνοι που τα παίρνουν βοηθούν άθελά τους την επιχείρησή του.


Μια εξαίρεση στην αρχή της μη αγοράς ζώων μπορεί να είναι όταν μια φάρμα μεταβαίνει σε κάποια άλλη μορφή επιχείρησης που δεν εκμεταλλεύεται ζώα. Οποιαδήποτε χρήματα συγκεντρωθούν από τον αγρότη από την πώληση των ζώων δεν θα επανεπενδύονταν στην κτηνοτροφία και έτσι ο κύκλος της εκμετάλλευσης θα σπάσει. Μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει φυσικά να παρακολουθείται προσεκτικά, για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση του αγρότη ήταν γνήσια και ότι δεν επένδυε μόνο κρυφά τα χρήματα πίσω στην εκμετάλλευση ζώων,κάτι όμως που είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί.


Αντί να αγοράζουμε ζώα μπορούμε να υιοθετήσουμε ζώα από καταφύγια ή να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτά τα καταφύγια εάν δεν είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε ή να τα αναλάβουμε.


Η υποστήριξη καταφυγίων, ιδιαίτερα σε vegan καταφύγια σημαίνει ότι τα χρήματά μας πηγαίνουν απευθείας στη φροντίδα των διασωθέντων ζώων, χωρίς να βάζουμε μετρητά στις τσέπες των κτηνοτρόφων και να χρηματοδοτούμε ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση και κακοποίηση. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να εκθέτουμε και να καταδικάζουμε τις πρακτικές της κτηνοτροφικής βιομηχανίας, καθώς και να τονίζουμε τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και τις καταστροφικές επιπτώσεις του κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων στην υγεία. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να στραφούν σε καλλιέργειες φυτών.


Πρέπει να τηρήσουμε μια ισχυρή και ασυμβίβαστη ηθική στάση, μερικές φορές απορρίπτοντας ακόμη και ενέργειες που αναμφίβολα υποκινούνται από καλοσύνη και συμπόνια, αλλά που άθελά τους συμβάλλουν στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης των ζώων.


Θα πρέπει φυσικά να παραμείνουμε vegan και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε άλλους να κάνουν τη σύνδεση και να γίνουμε vegan, γιατί το να είσαι vegan είναι ο πιο ισχυρός τρόπος απόρριψης της χρήσης, της κακοποίησης και της δολοφονίας ζώων.


62 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page