top of page

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στη μαγειρική και στο σπίτι.

Updated: Oct 10, 2020

Η μαγειρική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας και το μαγείρεμα είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι τους νοιαζόμαστε. Είχατε όμως σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση ενέργειας μαγειρεύοντας;Η κουζίνα είναι ένας χώρος που συχνά παρατηρούμε να γίνεται σπατάλη ενέργειας, πολλές φορές λόγω άγνοιας.Υπάρχουν πολλές συνήθειες που έχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος τις οποίες αν τις διαφοροποιήσουμε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μπορούμε να συνδυάσουμε εξοικονόμηση ενέργειας και μαγειρική.Μπορούμε να έχουμε και άριστο μαγείρεμα αλλά και οικονομία στο ρεύμα.

Κουζίνα


 • Φροντίζουμε ώστε τα μαγειρικά σκεύη που επιλέγουμε να εφαρμόζουν καλά στις εστίες της κουζίνας και όποτε μπορούμε προτιμούμε τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα.Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

 • Μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, αφού το ανοιχτό καπάκι σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο ρεύμα να καταναλωθεί αφού εκλύεται μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας. Ακόμη καλό είναι όπου έχουμε τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε σε χύτρα ταχύτητος, αφού χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο από τις κοινές κατσαρόλες.

 • Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

 • Σβήνουμε το φούρνο και το μάτι της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, εκμεταλλευόμενοι με αυτόν τον τρόπο όλη την ενέργειά τους.Σβήνοντας το φούρνο 5-10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε τη θερμότητα που υπάρχει ήδη στο φούρνο χωρίς να επηρεάζουμε το φαγητό μας.

 • Ο ατμός είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος λαχανικών. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος χρησιμοποιεί λιγότερο νερό και λιγότερο νερό σημαίνει ότι τα χόρτα σας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να τοποθετήσετε το ατμόπλοιο λαχανικών πάνω σε μια κατσαρόλα με βραστό ρύζι ή πατάτες και να μαγειρέψετε δύο συστατικά με ένα στοιχείο.

 • Επαναχρησιμοποιήστε το νερό μαγειρέματος.Ναι, το νερό μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί! Μην αφήνετε το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα λαχανικών και ζυμαρικών να χαθεί. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε τον στον κήπο. Τα διψασμένα φυτά θα το απολαύσουν. Επιπλέον, τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά στο νερό θα μπορούσαν να προσφέρουν λίγο πρόσθετο λίπασμα - απλώς βεβαιωθείτε ότι το αφήνετε να κρυώσει πρώτα.

 • Γεμίστε και βράστε στον βραστήρα με όσο νερό χρειάζεστε. Οι περισσότεροι βραστήρες εξοικονόμησης ενέργειας απενεργοποιούνται γρήγορα μετά το βρασμό.

 • Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιούμε σκούρες, αντικολλητικές επιφάνειες ψησίματος (ταψιά), καθώς απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα.

 • Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει μυρίσει από τα φαγητά που έχουμε μαγειρέψει, επιλέγουμε να ανοίξουμε το παράθυρο για λίγη ώρα από το να έχουμε σε λειτουργία για πολλές ώρες τον απορροφητήρα.

 • Αποφύγετε να ξεπλένετε βρώμικα πιάτα.Ριξτε μεγάλα κομμάτια φαγητού στον κάδο ή κομπόστ, βάλτε τα στο πλυντήριο πιάτων και αφήστε το μηχάνημα να κάνει ότι είχε σχεδιαστεί για να κάνει.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε την οικογένεια και τους φίλους μας και να τους δείχνουμε την αγάπη μας με ένα καλομαγειρεμένο φαγητό, κάνοντας παράλληλα και εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι λοιπόν,νοιαζόμαστε για αυτούς αλλά και για εμάς με έναν ακόμη τρόπο: φροντίζοντας να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!

Ψυγείο


Το ψυγείο είναι από τις ελάχιστες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που δουλεύει ασταμάτητα όλη την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνει αρκετή ενέργεια καθημερινά, για αυτό και είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του.

 • Αρχικά έχει σημασία η θέση που θα το τοποθετήσουμε. Ένας τρόπος για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα είναι καταρχήν η σωστή τοποθέτηση του ψυγείου μας. Η σωστή θέση για να βάλουμε το ψυγείο είναι μακριά από πόρτες και παράθυρα όπου τα «βλέπει» ο ήλιος καθώς και από τα καλοριφέρ, αφού έτσι το ψυγείο θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί έως και 30% περισσότερη ενέργεια.

 • Καλό είναι επίσης να φροντίζουμε να κάνουμε απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού η ύπαρξη πάγου αυξάνει την ενέργεια που καταναλώνεται. Ακόμη, πολύ συχνά υπάρχουν απώλειες στην ψύξη λόγω φθοράς του λάστιχου, για αυτό σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι το λάστιχο έχει φθαρεί το αντικαθιστούμε άμεσα.

 • Όλοι μας έχουμε ανοίξει πολλές φορές την πόρτα του ψυγείου και στεκόμαστε μπροστά του χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνουμε! Αυτή η συνήθειά μας όμως αποδεικνύεται επιβαρυντική για την καλή απόδοση της συσκευής. Έχει σημασία λοιπόν να μην ανοιγοκλείνουμε άσκοπα και να μην κρατάμε πολύ ώρα ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Επίσης, να φροντίζουμε το λάστιχο της πόρτας να εφαρμόζει καλά και να είναι καθαρό ώστε να κλείνει ερμητικά και να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

 • Μεγάλη σημασία για εξοικονόμηση ενέργειας στην κουζίνα έχει να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται πάγος στην κατάψυξη. Όσο περισσότερο πάγο έχει το ψυγείο τόσο μειώνεται η απόδοσή του άρα αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που το ψυγείο σας δε ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη (τεχνολογία nofrost), φροντίστε να κάνετε απόψυξη εσείς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 • Ακόμη, καλό είναι να αποφεύγουμε να τοποθετούμε ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο αλλά να περιμένουμε πρώτα να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η άνοδος της θερμοκρασίας στο θάλαμο ψύξης. Επιπλέον, φροντίζουμε ώστε τα τρόφιμα να μην ακουμπάνε στον τοίχο του ψυγείου στο πίσω μέρος αλλά και μεταξύ τους να έχουν απόσταση ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας ανάμεσά τους.

 • Τέλος, αν είστε στη διαδικασία να αντικαταστήσετε το παλιό σας ψυγείο φροντίστε να αποκτήσετε ένα ενεργειακά αποδοτικό με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Οι ειδικοί στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών καθώς και οι ταμπέλες ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν πλέον πάνω σε κάθε συσκευή θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Μπάνιο

 • Κάντε σύντομα ντους αντί για μπάνιο. Και αν μπορείτε να το αντέξετε, μπορείτε ακόμη και να απενεργοποιήσετε το νερό ενώ σαπουνίζεστε,βάζετε σαμπουάν ή στο ξύρισμα!

 • Μειώστε το χρόνο σας στο ντους.

 • Διατηρώντας την πόρτα του μπάνιου ερμητικά κλειστή διατηρείται ο αέρας πολύ πιο ζεστός.

 • Μειώστε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνα σας στους 120 ° F. για κάθε μείωση θερμοκρασίας 10ºF, μπορείτε να εξοικονομήσετε από 3% –5% στο κόστος θέρμανσης νερού. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μείωση της θερμοκρασίας θέρμανσης νερού.

 • Μην αφήνετε το νερό να τρέξει. Μην αφήνεις το νερό να τρέχει ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου.Όλα αυτά τα επιπλέον λεπτά μπορούν να προσθέσουν πολύ σπατάλη νερού. Χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να το απενεργοποιήσετε!

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό για τα περισσότερα φορτία πλυντηρίου, και πάντα χρησιμοποιείτε κρύο νερό για τον κύκλο ξεβγάλματος.

 • Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150€ το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

 • Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων μόνο όταν είναι γεμάτο και προτιμήστε τα οικονομικά προγράμματα. Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση. 


Γενικά σήμερα ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, κλιματισμό κ.λπ πέρα από εκείνη της τροφοδοσίας των διαφόρων μηχανών των Βιομηχανιών. Για την απρόσκοπτη όμως εξασφάλιση αυτής της ενέργειας γίνεται εξαιρετικά μεγάλη κατανάλωση κυρίως σε καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, γαιάνθρακες και φυσικό αέριο. Όμως τα αποθέματα αυτών των καυσίμων είναι περιορισμένα. Έτσι καθίσταται αναγκαία η λήψη διαφόρων μέτρων περιορισμού τουλάχιστον της σπατάλης ώστε να διαρκέσουν αυτά περισσότερο ή ακόμα και να βρεθούν νέες τεχνολογίες απεξάρτησης απ΄ αυτά.

Αυτό μπορεί να συμβεί με επιλογή οικονομικότερων μηχανών σε καύσιμη ύλη, αποδοτικότερων οικιακών εγκαταστάσεων (μονώσεις κ.λπ) αλλά και οικονομικότερη (λιγότερη) κατανάλωση ενέργειας. Αναμφίβολα τέτοια μέτρα είναι γεγονός ότι ανεξάρτητα των οικονομικών κερδών, επιφέρουν και πολύ μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εξοικονομώντας ενέργεια συμβάλλετε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα μειώνετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας ρεύματος. 


Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας αλλάζοντας απλά, μερικές καθημερινές σας συνήθειες. 


Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι με μόνωση 

 • Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγετε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσετε διπλά τζάμια εξοικονομείτε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30% .

Εξοικονόμηση ενέργειας στις οικιακές και ηλεκτρονικές συσκευές 

 • Όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια εξοικονόμηση 25€ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά . Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3€ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά.

 • Προτιμήστε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες που εξοικονομούν ενέργεια (energy efficient). Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου.  Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

 • Μην «ξεχνάτε» τους φορτιστές (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών, κλπ.) στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιείτε.

 • Κατεβάστε το θερμοστάτη της θέρμανσης κατά 1ºC. 

 • Ελέγχετε το λέβητα ή το κλιματιστικό σας κάθε μήνα. Τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν τη ροή του αέρα στο σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Εξοικονόμηση ενέργειας στο φωτισμό 

 • Αλλάξτε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο σας με λάμπες εξοικονόμησης.

 • Εκμεταλλευθείτε το φως της ημέρας χρησιμοποιώντας ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, λεπτής ύφανσης στα παράθυρά σας ώστε να επιτρέπουν να διεισδύει το φως της ημέρας ενώ παράλληλα να προστατεύουν την ιδιωτική σας ζωή. Επίσης, διακοσμήστε με φωτεινά χρώματα που αντανακλούν το φως της ημέρας.

 • Οι ηλεκτρικές λάμπες εκτός από τεχνητό φως προσφέρουν παράλληλα και θερμότητα στον χώρο που λειτουργούν. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η προσφερόμενη από τα φώτα θερμότητα απομακρύνεται με την χρήση κλιματιστικών. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να σβήνετε τα φώτα όταν δεν είναι αναγκαία. 

 • Οι εξωτερικοί χώροι δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά φωτισμένοι την νύχτα. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες με μικρότερη ισχύ σε εξωτερικούς χώρους και γενικότερα σε περιοχές όπου δεν είναι απαραίτητο το πολύ φως.

 • Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλ.

 • Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

 • Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).