top of page

Τσικνοπέμπτη Σχολεία και Έμμεσες Διακρίσεις, Ανάγκη για Κρατική Πρόνοια και Πρωτοβουλίες.

Αν και η προέλευση της εθιμικής εορτής της Τσικνοπέμπτης παραμένει κατά μία έννοια απροσδιόριστη, εικάζεται πως πιθανώς να κατάγεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.


Τα τελευταία χρόνια πολλά σχολεία συμμετέχουν στον εορτασμό αυτού του εθίμου καθώς εντός του σχολικού ωραρίου στήνονται ψησταριές στα προαύλια και με την συμβολή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί επιδίδονται στην κρεοφαγία. Εκδηλώσεις από τις Διευθύνσεις και τους Συνδέσμους Γονέων των σχολείων για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, ενέκρινε το Υπουργείο και φέτος. Σε ότι αφορά στα σχολεία έχει δοθεί κατ’ εξαίρεση άδεια στους οργανωμένους γονείς μετά από σχετικό αίτημα ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να μπορούν να ακολουθήσουν το έθιμο και να τσικνήσουν.


Ωστόσο σε περίπτωση που οι σχολικές μονάδες, σε συνεννόηση με τον οικείο Σύνδεσμο Γονέων, αποφασίσουν η εκδήλωση να περιλαμβάνει ετοιμασία ή/και κατανάλωση εδεσμάτων, θα πρέπει να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου. Στις οδηγίες φυσικά και δεν υπάρχει πάλι κάμια πρόνοια για επιλογή χορτοφαγικής επιλογής ή έστω κάποια αναφορά,για αυτό προτρέπουμε τους γονείς να πάρουν πρωτοβουλία και να ζητήσουν πρόνοια. Μάλιστα φέτος εκπαιδευτικοί, ζητούν από την Υπουργό να απαγορεύσει τις ψησταριές στα σχολεία.

Είναι ζωτικής σημασίας το Υπουργείο Υγείας να ευθυγραμμιστεί με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις τοποθετήσεις διεθνών φορέων, και να συμπεριλάβει εναλλακτικές επιλογές στα γεύματα που παρέχονται σε παιδιά.


Η ανακοίνωση αυτού του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων από σχολείο στο Βόλο είναι με σεβασμό προς τις οικογένειες και τις φιλοσοφικές και διατροφικές συνήθειες των παιδιών ή πιθανές αλλεργίες τους.


Για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης θα θέλαμε να μοιράσουμε ένα κέρασμα στα παιδιά μας!


Θα χρειαστούμε την συγκατάθεσή σας για αυτό....


ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ: Eγώ o/η....... γονέας του/της μαθητή/τριας, με την παρούσα Υπεύθυνη Δήλωση δίνω την συγκατάθεσή μου για να λάβει το παιδί μου: (σημειώστε δίπλα από την επιλογή σας) σε ατομικό σακουλάκι: Τεμάχιο σουβλάκι χοιρινό .…..... πατάτες τηγανιτές....... ψωμάκι.…..... Χορτοφαγικό μπιφτέκι λαχανικών.…... πατάτες τηγανιτές….…..... πιτούλα.…........ Αναψυκτικό....... Σε περίπτωση αλλεργίας σημειώστε το τηλέφωνο σας, για να επικοινωνήσουμε μαζί σας".


Ως «έμμεση διάκριση» νοείται όταν μία εκ πρώτης όψεως ουδέτερη διάταξη, κριτήριο ή πρακτική μπορεί να θέσει πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με άλλα πρόσωπα.(Άρθρο 2 Οδηγίας 2000/43/ΕΚ, Άρθρο 2 Οδηγίας 2000/78/ΕΚ).


Μπορεί η Τσικνοπέμπτη να είναι μια ημέρα συνώνυμη με το άφθονο κρέας, στην πραγματικότητα όμως το λεγόμενο «τσίκνισμα» δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των κρεατοφάγων. Μάλιστα, το «τσίκνισμα» είναι απλά μια τεχνική ψησίματος που απαιτεί το «κάψιμο» του φαγητού, δηλαδή το λίγο παραπάνω ψήσιμο μέχρι να καβουρδιστεί και να βγάλει τη γνωστή σε όλους μας «τσίκνα.» Αυτό σημαίνει ότι πολύ εύκολα με την ίδια τεχνική, μπορούμε να τσικνίσουμε με vegan επιλογές, όπως είναι τα vegan μπιφτέκια, vegan λουκάνικα ακόμα και vegan σουβλάκι.


Η πολιτεία υποχρεούται νομικά να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες της,δεν εισάγουν διακρίσεις εις βάρος ατόμων με διαφορετικές πεποιθήσεις.Ο βιγκανισμός αποτελεί ειδική πεποίθηση τόσο από τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από τη νομοθεσία περί ισότητας, εν μέρει επειδή είναι συνεπής και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής ενός ατόμου, από τα ρούχα που φοράει, μέχρι την ψυχαγωγία του αλλά και το φαγητό που τρώει.


Επίσης, σύμφωνα με τον Exponential Roadmap μια πολυμερή έκθεση που συν-συντάχθηκε από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα για τις κλιματικές επιπτώσεις,χρειάζονται 36 λύσεις για να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές έως το 2030. Κυμαίνονται από μεγαλύτερη χρήση αιολικής ενέργειας έως να αλλάξουμε προς χορτοφαγική διατροφή. Αυτά πρέπει να γίνουν παράλληλα.


Οι βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας αναπαράγουν, ανατρέφουν και εκτελούν ζώα για να φάνε, να ντυθούνε και να εκμεταλλευτούνε οι σύγχρονοι δυτικοί άνθρωποι τα προϊόντα και τα παράγωγα αυτής της διαδικασίας. Πολλοί εξ αυτών δεν θα μπορούσαν καν να προβούν αυτοβούλως στην πράξη της σφαγής ενός ζώου, εάν δεν τους έφτανε στα χέρια τους συσκευασμένο και σε μεμονωμένα κομμάτια, μέσω του ψυγείου της τοπικής υπεραγοράς.Η διαδικασία της κατανάλωσης κρέατος είναι φυσικοποιημένη και κοινωνικοποιημένη. Η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των ζώων για ανθρώπινα συμφέροντα είναι η κυρίαρχη πρακτική. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας επεξεργασίας και σφαγής του κρέατος αποσιωπούνται και επικαλύπτονται από διαφημίσεις κρεατοφαγικών εστιατορίων και προϊόντων μεγάλων βιομηχανιών. Οι άνθρωποι προτιμούν να μη γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες παραγωγής και την προέλευση του ζώου που τρώνε.


Το δικαίωμα γέννησης κάθε παιδιού είναι ένας σταθερός, ανθεκτικός πλανήτης. Το να μην κάνεις τίποτα είναι να αρνηθείς αυτό το δικαίωμα γέννησης στις μελλοντικές γενιές.

Οι βίγκαν έχουν ειλικρινείς ηθικές πεποιθήσεις και προσπαθούν να αποκλείσουν,όσο είναι δυνατόν και πρακτικά εφαρμόσιμο, κάθε μορφή εκμετάλλευσης και σκληρότητας των ζώων για τροφή,ρούχα ή οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Οι βίγκαν στην Ελλάδα προστατεύονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δίκαιο για την ισότητα, και τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας υποχρεούνται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών αυτων των ομάδων για την αποφυγή άμεσων ή έμμεσων διακρίσεων.


Ο ΗΘΙΚΟΣ ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ είναι φιλοσοφική πεποίθηση, έκρινε το δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο.Επιπλέον,η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει την εγγενή αξιοπρέπεια και τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα κάθε ανθρώπινου προσώπου. Η Διακήρυξη επιβεβαιώνει επίσης ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 26). και ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης και στην εκδήλωση των πεποιθήσεών του στην πράξη και την τήρηση (άρθρο 18). Υπό αυτή την έννοια, ένα vegan άτομο θεωρείται ότι ασκεί την πεποίθηση του veganism ως φιλοσοφική πεποίθηση.


Η ανυπαρξία και η έλλειψη πρόσβασης σε vegan τρόφιμα σε δημόσια ιδρύματα καθώς και ο εκφοβισμός,ο αποκλεισμός,ο στιγματισμός και η ψυχολογική κακοποίηση που σχετίζονται με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις είναι γεγονός. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια σε κρατικά Iδρύματα για αυτό επισημαίνουμε την άμεση ανάγκη για πρωτοβουλίες γονέων και πολιτών.


Επιπλέον, Αμερικανοί επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι, τα κρέατα που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα μπορεί, εν δυνάμει, να προκαλέσουν καρκίνο στα νεφρά! Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και υποστηρίζει ότι, όταν τα κόκκινα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα παράγουν καρκινογόνες ουσίες, τις οποίες τα νεφρά, θα πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, για να τις επεξεργαστούν και να τις αποβάλλουν. Ο δρ. Ξιφένγκ Γιου, καθηγητής επιδημιολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Βρήκαμε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, που συνδέεται με την κατανάλωση του κρέατος, αλλά και με την εμφάνιση καρκινογόνων ουσιών από τον τρόπο μαγειρέματός του».


Το επεξεργασμένο κρέας έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο Ομάδας 1 για τον άνθρωπο από τον ΠΟΥ(δηλαδή χωρίς αμφιβολία καρκινογόνο).Η κατηγορία αυτή χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για την καρκινογένεση στους ανθρώπους από την έκθεση σε έναν παράγοντα.Συγκεκριμένα η ταξινόμηση βασίζεται σε επαρκή τεκμήρια από επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου.


Το δε κόκκινο κρέας έχει ταξινομηθεί ως Ομάδας 2Α, δηλαδή πιθανότατα καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Αν και υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της εμφάνισης καρκίνου, τα απαραίτητα στοιχεία ακόμη συλλέγονται και για αυτό δεν γίνεται λόγος για βεβαιότητα αλλά για πιθανό ρόλο του κόκκινου κρέατος στην καρκινογένεση.


Ομοίως δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του λευκού κρέατος ως καρκινογόνου, αν και η μελέτη EPIC το συσχετίζει με την εμφάνιση Β- λεμφωμάτων (σε μέγεθος δείγματος 411.000 ανθρώπων).ΟΙ μελέτες σχετικά με την καρκινογένεση από τη βρώση ζώων και ζωικών παραγώγων, πληθαίνουν.Μέχρι πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο αξιολόγησε περισσότερες από 800 μελέτες σχετικά με τον καρκίνο, για να διατυπώσει την παραπάνω θέση σχετικά με τον κίνδυνο καρκινογένεσης από το επεξεργασμένο και το κόκκινο κρέας. Το 2020 η American Cancer Society (αναφέρει ότι τα υγιεινά διατροφικά μοτίβα δεν συμπεριλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, ενώ ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν είναι πλέον υποχρεωτικά, αλλά "προαιρετικά".Πηγές :

- Τι ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως υγιεινή διατροφή :

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet?fbclid=IwAR3pklnunlnb0-qYJiCKEVanpuJuZcf0IqRXLqOCL_6ez6Y4okFgtlerEmU

- Θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την σχέση κατανάλωσης κρέατος με την καρκινογένεση

https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

- Θέση της Ακαδημίας Διατροφής και Διατροφολογίας για τις ολικά φυτικές δίαιτες :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704

- Mελέτη EPIC- κατανάλωση ζωικών παραγώγων και κίνδυνος εμφάνισης λεμφωμάτων :

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ijc.25387

https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/substituting-healthy-plant-proteins-for-red-meat-lowers-risk-for-heart-disease/?fbclid=IwAR07lcDzPiSfMTHVZfe3kLqtZOxTg4nJSjle-J2PofjcyFiKElDZ47czZTU
150 views0 comments