top of page

Υφασμάτινες μάσκες μια εναλλακτική οικολογική επιλογή προστασίας από τον Κορονοϊό

Updated: Oct 9, 2020

Παρά τις αρχικές διαφωνίες των ειδικών ως προς την αναγκαιότητα ή μη της χρήσης μάσκας ως μέσου πρόληψης απέναντι στον κορονοϊό, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους λόγω της ύπαρξης πολλών μη ασυμπτωματικών ασθενών.

Η παγκόσμια έλλειψη που παρατηρείται σε μάσκες ώθησε πολλούς να ξεκινήσουν να φτιάχνουν χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες προκειμένου να λυθεί το κενό της αγοράς και όμιλοι μόδας συντονίζονται στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ελλείψεις σε μάσκες και άλλα είδη προστατευτικού εξοπλισμού.


Ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμη εκεί έξω και οι ειδικοί συστήνουν σε κάποιες περιπτώσεις τη χρήση υφασμάτινης μάσκας.Η προστατευτική μάσκα προσώπου υψηλής ποιότητας βαμβάκι, είναι απαλή και άνετη, δεν θα προκαλεί δυσφορία και είναι ιδανική για να προστατευτείτε από τη σκόνη, τα μικρά σωματίδια στον αέρα, γύρη, μούχλα,καυσαέρια κτλ.Μιλήσαμε με την σχεδιάστρια μόδας από την Καλαμάτα Εμμανουέλα Ψαρούλη η οποία δημιουργεί ιδιαίτερες μάσκες πολλαπλών χρήσεων!


Πες μας λίγα πράγματα για σένα.

Το όνομά μου είναι Ψαρούλη Εμμανουέλα. Είμαι 34 ετών, ζω και εργάζομαι στην Καλαμάτα.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μόδα και ειδικά με την κατασκευή νυφικών;

Έχω σπουδάσει σχέδιο μόδας και ενδυματολογία, πατρόν και ραπτική σε δυο ιδιωτικές σχολές στην Αθήνα.Αφορμή για αυτές τις σπουδές ήταν η τελείως τυχαία εργασία μου ως πωλήτρια σε κατάστημα ρούχων.

Πες μας για  την επιχείρηση σου.

Στην Αθήνα δούλεψα σε δυο ατελιέ νυφικών αλλά η αγάπη μου για την πόλη μου με έκανε να επιστρέψω και να ανοίξω τον δικό μου χώρο. 

Ξεκινήσαμε με την κατασκευή ρούχων αλλά πολύ γρήγορα η έλλειψη για πιο ιδιαίτερα και μοντέρνα νυφικά στην πόλη μας, μας οδήγησε στο να ασχοληθούμε εντατικά με αυτό το κομμάτι και να δημιουργήσουμε έναν ιδιαίτερο και εμπνευσμένο χώρο

Τι σε οδήγησε στην απόφαση να αρχίσεις να δημιουργείς μάσκες;

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω του Covid-19 έφτιαξα 3 μάσκες για εμένα και τους δικούς μου τις οποίες ανάρτησα στον προσωπικό μου λογαριασμό μια και στην αρχή δεν υπήρχε σκοπός πώλησης!

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που αγοράζει την μάσκα αυτή;

Το σχέδιο της μάσκας είναι  λίγο πιο ιδιαίτερο, με βαμβακερά υφάσματα, εμπριμέ αλλά και μονόχρωμα όλα με λεπτομέρειες στο πλάι. Στο εσωτερικό υπάρχει ενίσχυση από τριπλή γάζα για μεγαλύτερη προστασία. Φυσικά δεν είναι ιατρικό προϊόν αλλά είναι αρκετά χοντρή και βαμβακερή. Φοριέται και από τις δυο πλευρές, πλένεται και σιδερώνεται. Χαρακτηριστικά:

  • 100% βαμβάκι υψηλής ποιότητας.

  • Κόστος 8 ευρώ

  • Πλένεται και επαναχρησιμοποιείται.

  • Κατάλληλη για όλες τις εποχές.


Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό σου το εγχείρημα;


Ο κόσμος αγκάλιασε αυτήν την κίνηση. Πιστεύω ρόλο έπαιξε ότι είναι ένα προϊόν μοδάτο και χαρούμενο. Δίνει μια αισιόδοξη νότα σε όλο αυτό που συμβαίνει. 

Η απήχηση ήταν μεγάλη και αμέσως άρχισα να δημιουργώ μάσκες χρησιμοποιώντας τα υφάσματα τις καλοκαιρινής συλλογής.Μάθαμε ότι δωρίζεις κάθε Παρασκευή στο δημόσιο νοσοκομείο Καλαμάτας μέρος της παραγωγής σου συγχαρητήρια για αυτή σου την βοήθεια.

Στο παρελθόν στα χειρουργεία χρησιμοποιούσαν υφασμάτινες μάσκες τις οποίες στην συνέχεια έπλεναν, έβραζαν στο νερό για να αποστειρωθούν και σιδέρωναν προκειμένου να σκοτωθούν τα διάφορα μικρόβια που τυχόν υπήρχαν πάνω στις επιφάνειες τους.Ήδη πολλά νοσοκομεία και κλινικές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ελλείψεις στην αγορά δημιουργούν τις δικές τους μάσκες.


Στο τέλος κάθε εβδομάδας λοιπόν έχω βάλει στόχο να δωρίζω κάποιες υφασμάτινες μάσκες στο νοσοκομείο της πόλης μου. Φυσικά επειδή δουλεύω τελείως μόνη και στο σπίτι αυτόν τον καιρό η ποσότητα δεν είναι μεγάλη αλλά ήθελα να τονίσω ότι δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η θέληση να βοηθήσουμε.

Όσο μπορεί ο καθένας κάθε βοήθεια είναι σημαντική αυτόν τον καιρό! 


Η Υφασμάτινη μάσκα πρέπει


● Να εφαρμόζει καλά αλλά άνετα στο πρόσωπο

● Να ασφαλίζεται η εφαρμογή της με κορδόνια ή πίσω από τα αυτιά

● Να περιλαμβάνει πολλαπλές στρώσεις υφάσματος

● Να μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο χωρίς να υποστεί ζημιά ή αλλαγή σχήματος.

● Να επιτρέπει την αναπνοή χωρίς περιορισμό


Πρέπει να πλένονται συχνά οι μάσκες προσώπου; Πόσο συχνά;

Ναι. Πρέπει να πλένονται συχνά ανάλογα με τη συχνότητα της χρήσης τους.

Πώς τις απολυμαίνει/καθαρίζει κάποιος;

Η πλύση στο πλυντήριο είναι αρκετή για τον καθαρισμό του υφασμάτινου καλύμματος προσώπου και το σιδέρωμα σε υψηλή θερμοκρασία.

Πώς βγάζω με ασφάλεια το υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου;

Χρειάζεται προσοχή όσον αφορά την αποφυγή των ματιών, της μύτης και του στόματος όταν βγάζω το υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου και πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεσή του.


Τα βήματα για να χρησιμοποιήσετε σωστά τη μάσκα είναι τα εξής:


- Πριν αγγίξετε τη μάσκα, καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι ή αντισηπτικό.

- Πάρτε τη μάσκα και ελέγξτε την για τυχόν ελαττώματα, όπως τρύπες.

- Τραβήξτε το κάτω μέρος της μάσκας έτσι ώστε να καλύψει το στόμα και το πηγούνι σας.

- Μετά τη χρήση, αφαιρέστε τη μάσκα, τραβώντας τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά σας και κρατώντας παράλληλα τη μάσκα μακριά από το πρόσωπο και τα ρούχα σας, για να αποφύγετε την επαφή με ενδεχομένως μολυσμένες επιφάνειες της μάσκας.
Επικοινωνία

https://www.emmanouelapsarouli.gr/ https://www.facebook.com/emmanouela.ps.1

@emmanouelapsarouli

844 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page