Όσο Υπάρχουν Ζωολογικοί Κήποι Τα Ζώα θα Δραπετεύουν.
Δεν είναι η απόδραση που έχει σημασία, αλλά αυτό που οδηγεί αυτά τα ζώα στην ανάγκη να δραπετεύσουν εξαρχής,ο φόβος τους, η επίγνωσή τους, η συνείδησή της εμπειρία τους στη ζωή, η αιχμαλωσία τους.
Αυτά τα ζώα μας αποκαλύπτουν κάτι που προσπαθούμε να αγνοήσουμε θέλουν να ζήσουν ελεύθερα και όσο υπάρχουν ζωολογικοί κήποι τα ζώα θα προσπαθούν να δραπετεύσουν.
Ας δούμε κάποιες από τις αποδράσεις Ζώων την τελευταία δεκαετία , πάμπολλες επίσης είναι και στην Αμερική αλλά και σε Ασία.
Λονδίνο
Φεβρουαριος 2021
Ο Kumbuka δραπέτευσε από τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου αφού ξέφυγε από το κλουβί του. Η πόρτα του θαλάμου του δεν είχε κλείσει σωστά, κάτι που επέτρεψε στον γορίλα να δραπετεύσει χωρίς να γίνει αντιληπτός!Ένοπλοι αστυνομικοί κλήθηκαν στη σκηνή για να βοηθήσουν να πιάσουν τον ασημένιο γορίλα. Το ζώο δεν θανατώθηκε όπως συνέβη με τον Harambe, τον γορίλα του ζωολογικού κήπου του Σινσινάτι, που σκοτώθηκε όταν ένα παιδί μπήκε στο κλουβί του. Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου τόνισε ότι η απόδραση ήταν ένα πολύ σπάνιο περιστατικό και δεν ήταν πιθανό να συμβεί ξανά.
Φεβρουάριος 2019
Μια ομάδα 24 χιμπατζήδων χρησιμοποίησε κλαδιά εξασθενημένα από καταιγίδα για να φτιάξει μια σκάλα και να δραπετεύσει από το ζωολογικό κήπο του Μπέλφαστ.
Τα δέντρα στο περίβλημα των χιμπατζήδων είχαν αποδυναμωθεί από τις πρόσφατες καταιγίδες, επιτρέποντας στα ζώα να τα σπάσουν και να φτιάξουν μια σκάλα για να ξεφύγουν. Η υπεύθυνη του ζωολογικού κήπου είπε ότι οι χιμπατζήδες του ζωολογικού κήπου ήταν «αρκετά δειλοί», έτσι επέστρεψαν οι ίδιοι στο περίβλημά τους .
Δύο εβδομάδες πριν από αυτο το περιστατικό ένα σπάνιο κόκκινο πάντα δραπέτευσε από τον ίδιο ζωολογικό κήπο όταν οι ηλεκτρικοί φράχτες του απέτυχαν. Το ζώο συνελήφθη στο δρόμο ενός διπλανού σπιτιού.
Ιούνιος 2020 Δανία
Ένα από τα γιγάντια πάντα δραπέτευσε από τον περίβολό του και περιπλανήθηκε στο πάρκο προτού το προσωπικό καταφέρει να το ναρκώσει και να το φέρει πίσω.Ο Xing Er, ένα 7χρονο αρσενικό που έφτασε στον ζωολογικό κήπο πέρυσι, εθεάθη σε βίντεο παρακολούθησης να βγαίνει από το νεόκτιστο χώρο Panda, αξίας 160 εκατομμυρίων κορωνών (24,2 εκατομμυρίων δολαρίων) που φιλοξενεί επίσης θηλυκό πάντα Mao Sun.Το αρσενικό πάντα σκαρφάλωσε πάνω σε έναν μεταλλικό στύλο, ο οποίος είναι γεμάτος με τρεις σειρές ηλεκτρικών καλωδίων. Το ζώο πιάστηκε μετα από αναισθητικό βέλος χωρίς να τραυματιστεί.
2015/2013
Το 2015 δύο πίθηκοι δραπετεύουν από το περίβλημά τους ενώ έξι μακάκοι δραπέτευσαν από τον ζωολογικό κήπο τον Οκτώβριο του 2013.
8 Απριλίου 2021 Γερμανία
Περίπου 24 πίθηκοι δραπέτευσαν από τον ζωολογικό κήπο στην πόλη Loffingen της Γερμανίας και διέφυγαν να συλληφθούν για 24 ώρες.Οι Βάρβαροι μακάκοι ξέφυγαν από τον περίβολό τους στο πάρκο άγριας ζωής Tatzmania και πιάστηκαν περίπου 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στουτγάρδης, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Οι άνθρωποι αρχικά εντόπισαν τους μακάκους να περιφέρονται σε αγέλη σε μέρος του Loffingen. Ενώ δεν ήταν σαφές πώς ακριβώς διέφυγαν οι μακάκοι, η αστυνομία πιστεύει ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στον ζωολογικό κήπο δημιούργησαν την ευκαιρία για τους πιθήκους να ξεφύγουν.
Ιούνιος 2018 Γερμανία
Δύο λιοντάρια, δύο τίγρεις και ένας τζάγκουαρ δραπέτευσαν από έναν ζωολογικό κήπο που επλήγη από την καταιγίδα στη δυτική Γερμανία αλλά δεν άφησαν ποτέ τα περίβλημά τους, όπως προέκυψε.Ο Andreas Kruppert, δήμαρχος του δήμου Arzfeld, είπε ότι οι φύλακες του ζωολογικού κήπου έχασαν τα ίχνη των μεγάλων γατών κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, αλλά αργότερα τις εντόπισαν, ακόμα στο περίβλημά τους, με τη βοήθεια ενός drone.
Μια αρκούδα που δραπέτευσε από τον περίβολό της στον ιδιόκτητο ζωολογικό κήπο του Άιφελ πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρή, η απόφαση ελήφθη για να προστατεύθει το κοινό.
Το 2016 δύο λιοντάρια ξέφυγαν από τα κλουβιά τους σε ζωολογικό κήπο στη Λειψία στην ανατολική Γερμανία. Το ένα πυροβολήθηκε και το άλλο συνελήφθη ξανά.
Δεκέμβριος 2021 Γαλλία
Γαλλικός ζωολογικός κήπος έκλεισε προσωρινά από τις τοπικές αρχές αφού αγέλη εννέα λύκων δραπέτευσε από τον χώρο κατά τις ώρες επίσκεψης.
Τα ζώα κατέστρεψαν καταπακτές ασφαλείας και σκαρφάλωσαν σε έναν φράχτη, αλλά δεν βγήκαν ποτέ έξω από τον ζωολογικό κήπο. Τέσσερις λύκοι πυροβολήθηκαν για «επικίνδυνη συμπεριφορά»,οι υπόλοιποι πέντε αναισθητοποιήθηκαν από τοπικούς αξιωματούχους που είχαν κληθεί στο σημείο. Ο ζωολογικός κήπος έκλεισε μέχρι να διορθωθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια.
Τον Οκτώβριο του 2020 η Barbara Pompili, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, ανάγκασε τον ζωολογικό κήπο να κλείσει, επικαλούμενη ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων και την ασφάλεια του προσωπικού.Ωστόσο,το δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση λίγες μέρες αργότερα, επιτρέποντας στον ζωολογικό κήπο να κρατήσει τα ζώα του.
Σεπτέμβριος 2020 Ιταλία
Η Papillon, η πιο περιζήτητη αρκούδα της Ευρώπης, θεωρείται «ιδιοφυΐα απόδρασης». συνελήφθη μετά από 42 ημέρες, στην ιταλική επαρχία του Τρέντο μετά από 42 ημέρες ελευθερίας.Η αρκούδα έφυγε από το κέντρο Casteller στις 27 Ιουλίου αφού σκαρφάλωσε πάνω από το περίβλημά της, το οποίο είχε ενισχυθεί μετά από προηγούμενες αποδράσεις.
Ο Maurizio Fugatti, ο οποίος δήλωσε ότι το ζώο ήταν επικίνδυνο για τον άνθρωπο αφού το είδαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Η πρώτη απόδραση έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2019, όταν κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από τρεις ηλεκτρικούς φράχτες και ένα φράγμα ύψους τεσσάρων μέτρων σε ένα περίβολο άγριας ζωής στη βόρεια ιταλική επαρχία του Trento πριν εξαφανιστεί στο δάσος.
Οι αρχές έδωσαν άδεια στους δασοφύλακες να πυροβολήσουν την αρκούδα εάν πλησίαζε σε κατοικημένες περιοχές. «Το γεγονός ότι η αρκούδα κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από έναν ηλεκτρικό φράκτη με επτά καλώδια στα 7.000 βολτ αποδεικνύει ότι αυτό είναι επικίνδυνο και ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο Fugatti το 2019. Το ζώο,αιχμαλωτίστηκε στις 29 Απριλίου, αλλά παρέμεινε σε αιχμαλωσία μόνο δύο μήνες πριν δραπετεύσει ξανά. Μετά την ανακατάληψή του, το περίβλημά του ενισχύθηκε και στην αρκούδα τοποθετήθηκε κολάρο ασυρμάτου για να παρακολουθεί τις κινήσεις του σε περίπτωση άλλης διαφυγής. Όλα ήταν μάταια, καθώς ο Papillon, που έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας και υπέρμαχος της δύναμης της φύσης πάνω στους ανθρώπους, κατάφερε να δραπετεύσει ξανά στις 27 Ιουλίου και να αφαιρέσει το κολάρο του, κάνοντας τη σύλληψή του ακόμα πιο δύσκολη.Το ζώο πιάστηκε σε μια λεγόμενη «σωληνοπαγίδα» - μια συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύλληψη αρκούδων.
Οι ζωολογικοί κήποι αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται , ενώ αντίθετα ο << νοήμων >> άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας.
Για μια ακόμη δε φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι τα άγρια ζώα μέσα στα κλουβιά τους ζουν μία αβάσταχτη ζωή, υποφέροντας από άγχος, πλήξη και άλλα σοβαρές διαταραχές που σχετίζονται με τον παρατεταμένο περιορισμό. Είναι ζώα που τα εκμεταλλεύονται πλήρως οικονομικά με πρόφαση την διατήρηση και την αναπαραγωγή τους.
Είναι ζώα καταδικασμένα να βιώνουν ένα συνεχές βασανιστήριο, να υπακούουν σε εντολές , να τους κόβουν τα φτερά για να μην μπορούν να πετάξουν, δελφίνια σε μια δεξαμενή αντί για τον ωκεανό, ερπετά που ζουν μόνιμα μέσα σε γυάλινους σωλήνες αντί για την φύση, ζώα όλα σε μια μόνιμη καταθλιπτική ζωή με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρηματιών. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και κάθε ζωολογικός κήπος, είναι χώρος εμπορευματοποίησης ψυχών, και έτσι μονάχα θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι βαναυσότητα.
Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν αποτελεί ενημέρωση για την άγρια ζωή. Είναι σαν να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε φυλακή, για να τα διδάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η ελευθερία δεν είναι μονάχα ανθρώπινο δικαίωμα. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πλάσματος. Και των ανθρώπων Και των ζώων και Δικό μας και Δικό τους. Με το να δεχόμαστε την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας ,έχουμε μια ευκαιρία να ορίσουμε το είδος μας και να αλλάξουμε την πορεία δράσης μας. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι κανονικά καταστρέφουμε.
Το Αττικό Πάρκο πλέον να μετατραπεί σε καταφύγιο άγριας πανίδας όπου όσες θέσεις απελευθερώνονται θα καλύπτονται από ζώα της εγχώριας ή/και μη εγχώριας άγριας πανίδας που χρήζουν βοήθειας, με μόνη προϋπόθεση τη μελλοντική απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον στις περιοχές που το κάθε είδος ανήκει.