Όχι στον Αποχαρακτηρισμό του Ελαφιού της Ρόδου
Σφοδρές και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από εκατοντάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες,φιλόζωους και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία της άγριας ζωής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την κάθετη διαμαρτυρία τους στο ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού του ελαφιού Dama dama απο προστατευόμενο είδος, σε επιβλαβές είδος με σκοπό το κυνήγι του.
Με πρόσχημα τα τροχαία που έχουν γίνει με ελάφια, περίπου 20 το χρόνο όπως και τις καταστροφές των καλλιεργειών, ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτραπεί ένας αριθμός ελαφιών για κυνήγι ανά κυνηγό περίπου 150 ελάφια και συμφώνησε με τον Πρόεδρο του Σώματος, κ.Σοκορέλλονα να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αποχαρακτηριστεί το ελάφι Dama dama από προστατευόμενο είδος σε επιβλαβές είδος για τις καλλιέργειες και τους ανθρώπους σε ΔΣ στη Ρόδο. Ο Δήμαρχος επιπλέον πιστεύει ότι η εισήγηση του κ. Καραταπάνη για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να προχωρήσει και παράλληλα να συμφωνήσουν για να προτείνουν έναν αριθμό ελαφιών που μπορεί ένας κυνηγός, νόμιμα, για συγκεκριμένη περίοδο, να κυνηγήσει και τα έσοδα αυτά να πηγαίνουν στο Δασαρχείο και να το προτείνουν στην Κεντρική Διοίκηση.
Προφανώς οι της δημοτικής αρχής δεν θυμούνται τι συνέβη με παράγοντα της περιφέρειας το 2016 όταν είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση. Στο ίδιο ΔΣ αναφέρθηκε από τον κ.Κρητικό να σταλούν ελάφια σε ζωολογικούς κήπους σε διάφορα μέρη του πλανήτη για να διαφημιστεί η Ρόδος!
Να σημειωθεί ότι αυτά γίνονται δύο μήνες σχεδόν από την επίσκεψη στη Ρόδο του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για το θέμα των ελαφιών και των καλλιεργειών στην οποία ανακοινώθηκε σειρά μέτρων όπως δημιουργία ομβροδεξαμενών, τοποθέτηση περιφράξεων, δημιουργία ανοιχτού φράχτη, δημιουργία πάρκων ελαφιών, 100% επιδότηση των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων (χαμηλής τάσης) φραχτών κτλ χωρίς να υπάρχει εκτίμηση του προβλήματος και στη συνέχεια δέσμη δράσεων από τους ειδικούς επιστήμονες. Φυσικά σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί παρόλο που έχει εγκριθεί κονδύλι 500.000 € . Τόσες σοβαρές αποφάσεις για την βιοποικιλότητα δεν μπορούν να παρθούν από πολιτικούς. Οι πολιτικοί και το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να ακολουθεί οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες και φορείς καθώς και σε κάθε απόφαση πρέπει να υπάρχει επιστημονικη τεκμηρίωση.
Αναρωτιόμαστε αν τοποθετήθηκαν ανοιχτές περιφράξεις ώστε να εμποδιστεί η κάθοδος του ελαφιού προς τις αγροτικές καλλιέργειες και πόσα από τα χωράφια, που φέρονται ότι ζημιώθηκαν είναι περιφραγμένα, όπως οφείλουν οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον αποτελούν περιουσία. Ο ίδιος ο Δήμαρχος ανέφερε την εκτίμησή του για τον συνολικό αριθμό των ελαφιών, των αιγοπροβάτων και των γουρουνιών που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ή με γνώση των κτηνοτρόφων που δεν τους έχουν τα ενώτια ή για άλλους λόγους, λέγοντας ότι πρέπει να ξεπερνάει τις 55 με 70 χιλιάδες ζώα στο νησί! Συνεπώς, πως εξακριβώθηκε ότι τις ζημιές αυτές τις έχουν προκαλέσει τα ελάφια όταν κτηνοτρόφοι αφήνουν χιλιάδες ζώα ανεξέλεγκτα;
Η τοποθέτηση ταϊστρών και ποτίστρων σε επιλεγμένα σημεία του νησιού η οποία προτάθηκε εγκυμονεί άλλους κινδύνους. Το καλοκαίρι, επειδή η τροφή λιγοστεύει, το ελάφι τρώει τους φλοιούς από τους κορμούς των δέντρων (φλοιοφαγία) για αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε στο να βελτιώνεται ο βιότοπος καλλιεργώντας διάφορα είδη τα οποία προτιμάει, αντί να σιτίζεται από ανθρώπους. Έτσι, δεν θα αναγκάζεται να πλησιάζει αστικά περιβάλλοντα προς εύρεση τροφής αλλά και ούτε θα αρχίσει να εξαρτάται από τον άνθρωπο για τη σίτιση του. Η σίτιση μπορεί να κάνει τα ζώα να αισθάνονται υπερβολικά άνετα σε κατοικημένες περιοχές συνεπώς μπορεί να αυξάνεται ο αριθμός των ατυχημάτων αλλά και ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών και μεταξύ των ζώων αλλά και των ανθρώπων.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ερευνητές και κτηνιατρικά διαγνωστικά εργαστήρια επιβεβαίωσαν ότι 31 είδη είναι ευπαθή στον SARS-CoV-2. Το ελάφι και το μινκ είναι τα μόνα δύο είδη ζώων που έχουν βρεθεί να φιλοξενούν τον ιό στη φύση. Ευτυχώς, τα ελάφια δεν φαίνεται να παρουσιάζουν κλινικές ασθένειες όπως οι άνθρωποι, ωστόσο, ακόμη και ζώα που δεν φαίνονται άρρωστα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό μεταξύ τους και, ενδεχομένως, στους ανθρώπους. Όσον αφορά την στείρωση φαίνεται αδύνατη η στείρωση τόσων χιλιάδων ζώων.
Το πλατόνι της Ρόδου,( επιστημονική του ονομασία είναι Dama dama περιλαμβάνει δύο υποείδη)θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στολίζει τα δάση του και αποτελεί μέρος της παράδοσής του. Στην είσοδο του λιμανιού της πόλης της Ρόδου, αγάλματα του ελαφιού κοσμούν τώρα την τοποθεσία όπου κάποτε βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου.
Τα ελάφια αυτά λέγεται ότι εισήχθησαν στη Ρόδο κατά τη νεολιθική εποχή και είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Τρώει χόρτα, κλαδιά και φύλλα από διάφορα δέντρα κωνοφόρων, λατύφυλλων δασών και με την παρουσία του στο κόκκινο βιβλίο, θεωρείται προστατευόμενο τρωτό είδος και προστατεύεται ήδη από το 1969 με Προεδρικό ∆ιάταγμα, που ορίζει ότι η σύλληψη, η κράτηση και η θανάτωσή τους αποτελούν παράνομες δράσεις. Το 2005, το ελάφι της Ρόδου βρέθηκε να είναι γενετικά διαφορετικό από όλους τους άλλους πληθυσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σημερινός πληθυσμός της Ρόδου είναι μοναδικός και θα πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης) (Masseti and Mertzanidou, 2008).
Η εξέλιξη της βιοποικιλότητας στα φυσικά συστήματα καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες, τόσο περιβαλλοντικούς όσο και βιοτικούς. Ο πληθυσμός χερσαίων ειδών της πανίδας και της χλωρίδας, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία σε βάθος χρόνου, έχει μειωθεί κατά περίπου 42 % την τελευταία δεκαετία. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ωθήσει τον πλανήτη στην έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών, με ένα εκατομμύριο είδη να απειλούνται με εξαφάνιση. Από το 1970 έως το 2014, ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60 %. Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 100-1 000 φορές ταχύτερος από αυτόν της εποχής πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβάν εξαφάνισης μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλη προσπάθεια επίλυσης και καταλήξανε στη βαρβαρότητα του κυνηγιού. Αν η αδυναμία της πολιτείας να αποζημιώσει τους αγρότες και να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, αν η ανικανότητα του ανθρώπινου είδους να συμβιώσει με άλλα ζώα και να προστατεύει κατάλληλα τα όποια περιουσιακά του στοιχεία, αν οι ουκ ολίγες περιπτώσεις λαθροθηρίας ελαφιού που αποκαλύπτονται αποτελούν ουσιαστικά προσπάθεια νομιμοποίησης της ιδέας αυτής που ετοιμάζεται και που έχει ως αποτέλεσμα την “ελεγχόμενη” δολοφονία του ελαφιού, τότε έχουμε αποτύχει για ακόμα μία φορά ως άνθρωποι, ως κράτος, ως πολιτισμός.
Ζητούμε να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση το κυνήγι του ελαφιού και να λάβετε μέτρα για τη προστασία του πληθυσμού του, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να καταγγείλουμε τις ενέργειες αυτές στις αρμόδιες Αρχές εντός και εκτός Ελλάδας.
Σεβαστείτε τη ζωή!
Υπογράφουμε το αίτημα για ολική κατάργηση κυνηγιού
https://secure.avaaz.org/.../Elliniki_Kyvernisi.../...
Πηγές
https://pfpo.gr/na-epitrapei-kunigi-prostateuomenon.../
Μερτζανίδου, Δέσποινα (2010, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)), Οικολογία και γενετική ποικιλότητα του πλατωνιού (Dama dama) στη Ρόδο
https://dasarxeio.com/2022/04/30/111525/
https://www.ertnews.gr/.../dimarchos-rodoy-na-epitrapei.../
https://eunis.eea.europa.eu/species/11260
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5520134/
https://academic.oup.com/biolinnean/article/93/4/835/2701263?login=true
https://www.mdpi.com/2076-2615/3/4/978
https://www.iucnredlist.org/species/42188/10656554