1 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας.Γιατί οι Vegetarian πρέπει να γίνουν Vegan?
Updated: May 8, 2022
1η Οκτωβρίου σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Είναι μια ημέρα εορτασμού που ιδρύθηκε από τη Βόρεια Αμερικανική Χορτοφαγική Εταιρεία το 1977 και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Χορτοφαγική Ένωση το 1978, "Προώθηση της χαράς, της συμπόνιας και των δυνατοτήτων που ενισχύουν τη ζωή" της χορτοφαγίας . " Προσφέρει ευαισθητοποίηση στα ηθικά , περιβαλλοντικά , στην υγεία και ανθρωπιστικά οφέλη ενός χορτοφαγικού τρόπου ζωής.Σύμφωνα με την IVU, η ημέρα αυτή θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.Η Παγκόσμια Ημέρα για Χορτοφάγους ξεκινά τον μήνα Οκτώβριο ως Μήνα Ευαισθητοποίησης για Χορτοφάγους, που τελειώνει με την 1η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Vegan , ως το τέλος αυτού του μήνα εορτασμού. Ο μήνας ευαισθητοποίησης για χορτοφάγους ήταν γνωστός με τον όρο «μήνας σεβασμού στη ζωή», «μήνας της χορτοφαγικής διατροφής» και πολλά άλλα.
Η χορτοφαγία έχει γράψει μια μακροχρόνια και διαφορετική ιστορία και έχει συντηρηθεί στους περισσότερους πολιτισμούς από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη.Η λέξη “χορτοφαγία” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1847, όταν ιδρύθηκε το κίνημα των χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία.Στα διάφορα σημεία του πλανήτη η χορτοφαγία επιλέχθηκε ως τρόπος ζωής και διατροφής από πολλές θρησκείες.
Τι είναι μια χορτοφαγική δίαιτα; Σύμφωνα με την Vegetarian Society, ένας χορτοφάγος είναι κάποιος που δεν τρώει κρέας, πουλερικά, θηράματα, ψάρια, οστρακοειδή ή υποπροϊόντα σφαγής ζώων.Η χορτοφαγική διατροφή περιέχει μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, όσπρια, ξηρών καρπών και σπόρων. Η συμπερίληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών εξαρτάται από τον τύπο της διατροφής που ακολουθείται.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χορτοφάγων περιλαμβάνουν: Χορτοφάγοι Lacto-ovo: Χορτοφάγοι που αποφεύγουν κάθε ζωική σάρκα, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα αυγών. Χορτοφάγοι Lacto: Χορτοφάγοι που αποφεύγουν τη σάρκα και τα αυγά των ζώων, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Χορτοφάγοι Ovo: Χορτοφάγοι που αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα εκτός από τα αυγά. Εκείνοι που δεν τρώνε κρέας ή πουλερικά, αλλά καταναλώνουν ψάρια θεωρούνται pescatarian ενώ οι χορτοφάγοι μερικής απασχόλησης αναφέρονται συχνά ως flexitarians.
Vegans: Αυστηροί Χορτοφάγοι που αποφεύγουν όλα τα ζωικά και ζωικά προϊόντα.Vegan είναι αυτός που συνειδητά απορρίπτει και δεν χρησιμοποιεί,βλάπτει ή σκοτώνει (έμμεσα ή άμεσα) οποιοδήποτε ζώο,για τροφή, ένδυση, διασκέδαση,έρευνα ή άλλη μορφή εκμετάλλευσης.
"Ο βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφία και τρόπος ζωής που αποβλέπει στον αποκλεισμό όλων των μορφών εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα,για τροφή,ένδυση ή άλλους σκοπούς στο μέτρο του δυνατού και εφικτού .Κατ΄επέκταση, προωθεί την ανάπτυξη και τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.Σε όρους καθαρά διατροφικούς δίνεται έμφαση σε όλα τα προϊόντα διατροφής που διανέμονται στο εμπόριο προερχόμενα εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τα ζώα.Σήμερα, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας έχει δηλώσει ρητά ότι «οι χορτοφαγικές διατροφές είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης,του θηλασμού,της βρεφικής,παιδικής κι εφηβικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής».
Γιατί οι χορτοφάγοι πρέπει να κάνουν τη μετάβαση στον βιγκανισμό;

Για τα Ζώα.
Αν είστε ενάντια σε μια μορφή βίας και σκληρότητας κατά των ζώων, θα πρέπει να είστε ενάντια σε όλες.Πολλοί άνθρωποι υιοθετούν μια χορτοφαγική διατροφή επειδή ενδιαφέρονται για τα ζώα, αλλά η ακραία σκληρότητα που αντιμετωπίζουν τα ζώα στη βιομηχανία κρέατος είναι εξίσου εγγενής στη βιομηχανία αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.Ακόμα κι αν δεν είστε φίλος των ζώων, οι περισσότεροι άνθρωποι διαφωνούν με τη σκληρότητα προς τα ζώα και είναι ένας πολύ καλός λόγος για να απορρίψετε το κρέας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο απάνθρωπες είναι οι βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.Έχει προταθεί ότι πολλοί χορτοφάγοι, μετά την απόρριψη κρέατος, συχνά αυξάνουν σημαντικά την πρόσληψη γαλακτοκομικών και αυγών για να γεμίσουν το νέο χώρο στα πιάτα τους. Αυτή η αύξηση του τυριού ή άλλων ζωικών προϊόντων, όχι μόνο υποστηρίζει την γαλακτοκομική βιομηχανία, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την βιομηχανία κρέατος.
Η γαλακτοκομική βιομηχανία περιλαμβάνει επανειλημμένα εμποτισμό θηλυκών αγελάδων, χρησιμοποιώντας τεχνητή γονιμοποίηση, για την παραγωγή γάλακτος. Κάθε χρόνο,περίπου 1 εκατομμύριο αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σκοτώνονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμες, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει, συνήθως μετά από λίγες περιόδους κύησης ενώ οι αγελάδες μπορούν να ζήσουν έως και 25 ετών.Οι αγελάδες σε γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις εμποτίζονται βίαια, τα μοσχάρια τους αφαιρούνται αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια συνδέονται με βιομηχανικές μηχανές αρμέγματος ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πίνουν το γάλα που προορίζεται για τα μωρά τους. Αυτός ο κύκλος της ταλαιπωρίας συνεχίζεται έως ότου είναι πολύ εξαντλημένες για να συνεχίσουν και στη συνέχεια μεταφέρονται στο σφαγείο. Το τυρί περιέχει επίσης συχνά πυτιά ένζυμα που εξάγονται από το στομάχι νεογέννητων ζώων συνήθως μοσχαριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις,η κατανάλωση τυριού δεν είναι κατάλληλη για χορτοφάγους.Αξίζει πραγματικά όλο αυτό για ένα κομμάτι τυρί;

ΟΛΑ τα κοτόπουλα υποφέρουν στη βιομηχανία αυγών ακόμη και αυτά στα αγροκτήματα "ελεύθερης βοσκής".Οι αρσενικοί νεοσσοί που γεννιούνται στη βιομηχανία αυγών σκοτώνονται λίγο μετά τη γέννησή τους επειδή είναι άχρηστα για την βιομηχανία.Επειδή τα αρσενικά κοτόπουλα δεν γεννούν αυγά θεωρούνται πλεονάζοντα για τις βιομηχανίες ωοτοκίας και συνήθως σκοτώνονται αμέσως μετά την εκκόλαψη και λίγο μετά αφού ξεχωριστεί το φύλο. Πολλές μέθοδοι θανάτωσης δεν περιλαμβάνουν αναισθησία και περιλαμβάνουν εξάρθρωση του λαιμού,ασφυξία από διοξείδιο του άνθρακα και άλεσμα με τη χρήση μύλου υψηλής ταχύτητας.Επιπλέον, τα ράμφη των κοτόπουλων κόβονται συχνά για να επιτρέψουν την ύπαρξη περισσότερων ζώων σε μικρούς χώρους,διότι αν δεν αποκοπούν, θα είναι σε θέση να τσιμπούν το ένα το άλλο.Η γενετική τροποποίηση των αναπαραγωγικών συστημάτων αυτών των πτηνών για να εξασφαλιστεί η υπερπαραγωγή αυγών, σημαίνει ότι, ακόμη και οι πιο "ευτυχισμένες" κότες, έχουν ως συνέπεια μια σειρά αναπαραγωγικών ασθενειών και διαταραχών που καταλήγουν να σκοτώνουν πολλές από αυτές πολύ νωρίτερα από ότι είναι φυσικό.
Ως αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης για να παράγουν ένα αφύσικα μεγάλο αριθμό, αφύσικα μεγάλων αυγών, οι ωοτόκες κότες υποφέρουν από μια σειρά από σοβαρές διαταραχές του αναπαραγωγικού τους συστήματος πολλές από τις οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Αυτές περιλαμβάνουν : Δέσμευση αυγών (αυγά που κολλάνε στις σάλπιγγες και βγαίνουν αργά και επώδυνα, ή και καθόλου, προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις που συχνά οδηγούν σε θάνατο), πρόπτωση μήτρας (ως αποτέλεσμα της καθημερινής έντονης προσπάθειας για να αποβάλει μεγάλα αυγά, η μήτρα του πτηνού ωθείται εξωτερικά διαμέσου της πρωκτικής περιοχής, οδηγώντας σε οδυνηρή λοίμωξη και έναν αργό, αγωνιώδη θάνατο), όγκοι στις σάλπιγγες, περιτονίτιδα, οστεοπόρωση και τα κατάγματα των οστών που τη συνοδεύουν.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ
Το μέλι φτιάχνεται από τις μέλισσες για τις μέλισσες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και η συγκομιδή του από ανθρωπινά χέρια μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στην υγειά των εντόμων αυτών καθώς και σε ολόκληρο το οικοσύστημα.Το μέλι είναι βασική πηγή ενέργειας των μελισσών και χωρίς αυτό παύουν να υπάρχουν καθώς τους παρέχει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.Μια μέλισσα, ίσως επισκεφθεί περίπου 1000-1500 άνθη προκείμενου να εξασφαλίσει την κατάλληλη ποσότητα στο στομάχι της, για να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του νέκταρ, μεσώ ενζύμων, σε μέλι.Έπειτα από την επιστροφή της στην εκάστοτε κυψέλη, οι μέλισσες“εργάτες” βοηθούν περαιτέρω στην διαδικασία αυτή, και ύστερα η κυψέλη σαν ενιαία μονάδα τροφοδοτεί το κάθε “μέλος” με επαρκή ποσότητα.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ :
Οι συμβατικοί μελισσοκόμοι στοχεύουν να συλλέξουν την μεγίστη ποσότητα μελιού από την εκάστοτε κυψέλη. Όταν γίνει η συλλογή τότε η αντικατάσταση του μελιού στην κυψέλη γίνεται με ζάχαρη. Όντας ένα υλικό με μηδενική θρεπτική άξια μπορούμε όλοι να καταλάβουμε πόσο κακό προξενεί αυτό στην υγειά των εντόμων.Οι μελισσοκόμοι αντικαθιστούν το μέλι που παίρνουν από την κυψέλη με ένα υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο είναι πολύ χειρότερο, από θρεπτική άποψη, για την υγεία των μελισσών. Το φθηνό υποκατάστατο ζάχαρης δεν περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία, τα λίπη και τις βιταμίνες που έχει το μέλι.Αυτή η ανήθικη πρακτική αναγκάζει τις μέλισσες να εργάζονται παραπάνω για να αντικαταστήσουν το μέλι που λείπει.Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης του μελιού από την κυψέλη, πολλές μέλισσες πεθαίνουν, καθώς τσιμπούν τους μελισσοκόμους.
Άλλη μια συνηθισμένη πρακτική των μελισσοκόμων είναι η καταστροφή ολόκληρων των κυψελών αφότου συλλέξουν το μέλι, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος.Συχνά καταστρέφουν το μελίσσι χρησιμοποιώντας κυανιούχο αέριο. Ένας ακόμη λόγος θανάτου ή ακρωτηριασμού των φτερών και των ποδιών των μελισσών είναι ο απρόσεκτος χειρισμός.Στην Μελισσοκομία, η εκτροφή γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη όσο μεγαλύτερης ποσότητας μελιού είναι δυνατόν να παραχθεί. Αυτή η κτηνοτροφία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην γονιδιακή δεξαμενή πληθυσμού των μελισσών και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών σε αυτές, οι οποίες (ασθένειες) μεταφέρονται από κυψέλη σε κυψέλη λόγω μεταφοράς τους από τον άνθρωπο. Κατ΄ επέκταση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά αυτών των ασθενειών σε άλλους επικονιαστές- είδη στα οποία και άνθρωποι αλλά και πολλά ζώα βασιζόμαστε.

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Πρώτα γίνεται η επιλογή μέλισσας αρσενικού γένους (Κηφήνας) για την συλλογή σπέρματος, με χρήση ένεσης. Έπειτα στην Βασίλισσα χορηγείται διοξείδιο του άνθρακα προκείμενου να αναισθητοποιηθεί(σπάνια τηρείται η πρακτική στις μεγάλες βιομηχανίες), ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Εφόσον συλλεχθεί το σπέρμα ο κηφήνας θανατώνεται καθώς έχει “ζευγαρώσει” με την Βασίλισσα. Εδώ να αναφερθεί ότι διατηρείται έως και 2 εβδομάδες το σπέρμα σε θερμοκρασία δωματίου σε ειδικές κάψουλες.Όταν έρθει η στιγμή για την τεχνητή γονιμοποίηση η Βασίλισσα τοποθετείται σε μικρο πλαστικό δοχείο,ανάποδα. Με ειδικά εργαλεία συγκρατείται το κεντρί της και την“ανοίγουν” προκείμενου να εισχωρήσουν το σπέρμα.Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί η Βασίλισσα επιστρέφεται στην κυψέλη.
Εν συνεχεία, πολλές φορές για να μειωθούν τα κόστη, γίνεται διαλογή στις κυψέλες.
Μια συνηθισμένη πρακτική είναι να κόβουν τα φτερά της Βασίλισσας μέλισσας για να την εμποδίσουν να εγκαταλείψει την κυψέλη πράγμα που θα σήμαινε μείωση της παραγωγικότητας άρα λιγότερο κέρδος.Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία γονιμοποίησης χωρίς το ρίσκο καταστροφής ή αστοχίας παράγωγης.Το μέλι είναι μια βίαιη "τροφή" και δεν προορίζεται για εμάς, είναι για τις μέλισσες.

Για το Περιβάλλον
Μια αυξανόμενη ποσότητα ερευνών συνδέει την κτηνοτροφία με την επιδείνωση της κατάστασης του πλανήτη. Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου για τα τρόφιμα παράγει πολύ περισσότερες εκπομπές άνθρακα από τα φυτικά τρόφιμα.Το Σεπτέμβριο, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) χαρακτήρισε το κρέας "το πιο επείγον πρόβλημα στον κόσμο". "Η χρήση ζώων ως τεχνολογίας παραγωγής τροφίμων μας έφερε στα πρόθυρα της καταστροφής", ανέφερε το UNEP.Η κτηνοτροφία συμβάλλει περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από όλες τις συνδυασμένες μεταφορές παγκοσμίως. Αλλά δεν είναι μόνο το κρέας που κάνει τη ζημιά. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων κατηγορείται για την καταστροφή των τροπικών δασών της Βραζιλίας.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι «μια φάρμα με 2.500 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής παράγει την ίδια ποσότητα αποβλήτων με μια πόλη 411.000 ανθρώπων». Η απώλεια νερού είναι επίσης ένα πρόβλημα - 477 γαλόνια απαιτείται για την παραγωγή μόνο 1LB αυγών και 1.000 γαλόνια νερού απαιτείται για την παραγωγή μόνο ένα γαλόνι γάλακτος.
"Το αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει τις συνολικές εκπομπές από αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα.''
Τριάντα έξι φορές περισσότερη γη είναι απαραίτητη για να παραχθεί βοειο κρέας σε σύγκριση με τα μπιζέλια, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε vegan burger.Τέλος, οι ειδικοί δήλωσαν ότι μια Vegan διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων της γεωργίας στον πλανήτη διαπίστωσε ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο συγγραφέας της μελέτης και ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζόζεφ Πάουρ, δήλωσε ότι η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής είναι "ο μοναδικός μεγαλύτερος τρόπος να μειωθεί ο αντίκτυπος σας στον πλανήτη Γη".

Για την Υγεία
Μπορείτε να μειώσετε το λίπος, να μειώσετε τη διατροφική χοληστερόλη και να βελτιώσετε την υγεία σας. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, τα οποία μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σας και να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλα θέματα υγείας.Η κατανάλωση γάλακτος έχει συνδεθεί στενά με αυτοάνοσες ασθένειες, οστεοπόρωση, καρκίνο του προστάτη, διαβήτη τύπου 1 και καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Είναι επίσης η νούμερο ένα πηγή κορεσμένου λίπους.Ανησυχείτε για την απώλεια ορισμένων θρεπτικών ουσιών εάν σταματήσετε να τρώτε γαλακτοκομικά τρόφιμα; Μπορείτε εύκολα να πάρετε αρκετό ασβέστιο από λαχανικά και πολλά φυτικά γάλατα που εμπλουτίζονται με βασικές βιταμίνες.
Μπορεί να έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα και να μην το γνωρίζετε. Μια πρόσφατη έκθεση του Food Standards Agency διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους νέους που ερωτήθηκαν ανέφεραν μια ανεπιθύμητη αντίδραση στο αγελαδινό γάλα. Αυτό πραγματικά δεν προκαλεί έκπληξη όταν σκεφτούμε το γεγονός ότι το αγελαδινό γάλα έχει σχεδιαστεί για τα μώρα των αγελάδων και όχι για ανθρώπους και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής.Δοκιμάστε να το αλλάξετε για μια νόστιμη εναλλακτική λύση όπως η σόγια, το αμύγδαλο ή το γάλα βρώμης και ίσως να αισθανθείτε τη διαφορά.

Ποιο είναι ίσως το πιο δύσκολο τρόφιμο να κόψεις όταν κάνεις την μετάβαση σε μία vegan διατροφή;
Το τυρί! Είναι μέρος της κουλτούρας μας, από τη φέτα, τη μυζήθρα και διάφορα άλλα τυριά που κοσμούν την ελληνική αγορά.Και τι το κάνει τόσο εθιστικό που δυσκολευόμαστε να εγκαταλείψουμε την κατανάλωση του; Οι καζομορφίνες!
.
Και τι είναι οι καζομορφίνες;
Το 80% της πρωτεΐνης που συναντάμε στο ανθρώπινο γάλα είναι ορός, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι καζεΐνη. Σε αντίθεση, το γάλα της αγελάδας είναι 20% ορός και 80% καζεΐνη, ακριβώς το αντίθετο. To ανθρώπινο γάλα έχει μόλις 2.7 γρ καζεΐνης ανά λίτρο, ενώ το αγελαδινό μόλις 26! (1).Όταν διασπάται η καζεΐνη, παράγονται μικρά πρωτεϊνικά μόρια, τα οποία ονομάζονται καζομορφίνες, οι οποίες επιδρούν με τη δέσμευση τους στους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου, όπως και τα οπιοειδή φάρμακα. Oι καζομορφίνες είναι οπιοειδή, και ανήκουν στην ίδια χημική οικογένεια όπως η μορφίνη και το όπιο, τα οποία προφέρουν αισθήματα ευφορίας και μείωση πόνου (2).

1 φλιτζάνι γάλα αγελάδας περιέχει περίπου 6 γρ καζεΐνη, με την καζεΐνη να είναι πιο συγκεντρωμένη στο τυρί . 30γρ περίπου τυρί περιέχει περίπου 5γρμ καζεΐνης, με το κάθε γραμμάριο να περιέχει χιλιάδες μόρια καζεΐνης. Μάλιστα πιστεύεται ότι οι καζομορφίνες από το γάλα της αγελάδας επιδρούν ηρεμιστικά στο βρέφος τους, κάτι το οποίο ευθύνεται για την ανάπτυξη συνδέσμου μητέρας-παιδιού αλλά και οδηγεί το βρέφος να αναζητάει τη τροφή του από τη μητέρα του(2). Αυτό μήπως επεξηγεί γιατί αναζητάμε τα γαλακτοκομικά, ενώ δεν είμαστε σε θέση να πίνουμε το γάλα κάποιου άλλου ζώου;
Άρα η δυσκολία πολλών να κόψουν το τυρί όταν κάνουν τη μετάβαση, οφείλεται στις καζομορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να αναζητάμε το τυρί όλο και περισσότερο. Με τη καζεΐνη να είναι πιο συγκεντρωμένη στα τυροκομικά,εθιζόμαστε σε μία ουσία η οποία δεν προορίζεται για εμάς. Είμαστε προορισμένοι να πίνουμε ΜΟΝΟ το γάλα της μητέρας μας έως ότου απογαλακτιστούμε. Η εκμετάλλευση και η βιομηχανοποίηση των ζωικών προϊόντων μόνο κέρδος προσφέρει σε αυτούς που εμπλέκονται με αυτή τη βιομηχανία.Κανένα απολύτως κέρδος για την υγεία μας, μιας και τα τυροκομικά αποτελούν από τις πιο πλούσιες πηγές κορεσμένων λιπαρών και νατρίου.

Εκτός αυτού, έχει ανακαλυφθεί ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, το USDA αποκάλυψε ακόμη και ότι τα αυγά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν νόμιμα ως «θρεπτικά», «μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής», «υγιεινή» ή «ασφαλής».Όλοι μιλάνε για τη χοληστερίνη που διαθέτουν, αλλά πολλοί αγνοούν μια άλλη ουσία που διαθέτουν καθιστώντας τα από τις πιο πλούσιες πηγές. Αυτή είναι η χολίνη.Κακοήθη καρκινικά κύτταρα του προστάτη έχουν βρεθεί να διαθέτουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χολίνης απ’ ότι τα υγιή κύτταρα, με τηχολίνη να υπερεκφράζεται στο καρκίνο του προστάτη. Επιπροσθέτως, λόγω της αυξημένης πρόσληψης χολίνης από τη πρόοδο των όγκων του προστάτη, ραδιοσημασμένη χολίνη χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της πρώιμης επανεμφάνισης του καρκίνου του προστάτη.
Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, βρήκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη διαιτητικής χολίνης είχαν 70% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές από το Χάρβαρντ υπέθεσαν ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικής χολίνης αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής, κάτι το οποίο ίσως ωθεί την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε θανατηφόρα ασθένεια.Μία άλλη έρευνα ανέδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 2 ½ ή περισσότερα αυγά ανά εβδομάδα- δηλαδή περίπου ένα αβγό κάθε 3 μέρες- είχαν 81% αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.Η ερευνητική ομάδα από το Cleveland Clinic στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ανέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν βραστά αυγά είχαν την ίδια απόκριση στη δημιουργία του ΤΜΑΟ (όπως και με το κόκκινο κρέας), το οποίο συνδέεται με καρδιακά νοσήματα.

Με τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις για vegan, η απόρριψη γαλακτοκομικών προϊόντων,αυγών και μελιού δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη.
Είτε η μετάβασή σας στη χορτοφαγία ήταν για λόγους υγείας, ηθικούς ή περιβαλλοντικούς (ή ένας συμπονετικός συνδυασμός και των τριών), το να γίνετε βίγκαν θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο από την χορτοφαγία.Ο Βιγκανισμός είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κίνημα στον τρόπο ζωής. Λόγω αυτής της ζήτησης, η διαθεσιμότητα των προϊόντων δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Έχετε δει πρόσφατα το τμήμα γάλακτος με βάση τα φυτά στο σούπερ μάρκετ; Όλες οι μεγάλες αλυσίδες διαθέτουν Vegan βούτυρο, γιαούρτι και γάλα ο αριθμός των επιλογών είναι συγκλονιστικός.Σχεδόν κάθε φαγητό που γνωρίζετε και αγαπάτε υπάρχει στην Vegan εκδοχή του. όπως Burger,πίτσα, παγωτό, κιμά,λουκάνικα, κρέμα σαντιγί, τυρία και ένα ευρύ φάσμα γάλατα Vegan.

Εάν θέλετε την αλλαγή, γίνετε η αλλαγή. Και με τα σοφά λόγια του Γκάρι Λ. Φρανκιόνε, «Ο βιγκανισμός δεν είναι θυσία, είναι χαρά».Πάρε την Πρόκληση και Κάνε τη Διαφορά.
Η ομάδα Vegan 22 είναι Πρόκληση 22 ημερών αποκλειστικά Vegan διατροφής για μετάβαση προς ένα Vegan τρόπο ζωής. Μέσα από μία ομάδα vegan μεντόρων,διατροφολόγων και ειδικών συμβούλων, με καθημερινές συνταγές από τους Σεφ της ομάδας,συμβουλές διατροφής,υλικό για ηθική, περιβάλλον και υγεία με καθοδήγηση και πολλά άλλα βοηθάμε τους Challengers να μεταβούν σε vegan τρόπο ζωής.Μία πρόκληση με ηθικό πρόσημο ώστε να σώσεις τον πλανήτη, τα ζώα και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό κομμάτι του εαυτού σου, την υγεία σου! Η πρόκληση διαρκεί 21 μέρες και αφορά άτομα τα οποία είναι έτοιμα να ακολουθήσουν ένα vegan τρόπο ζωής και χρειάζονται ενημέρωση και βοήθεια.Σε αυτές λοιπόν τις 21 μέρες της πρόκλησης μας δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσουμε ανθρώπους να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα στον vegan τρόπο ζωής.
Πηγές:
(1) Martin CR et al (2016) ''Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula'', Nutrients, 8(5), pp.279
(2)De Noni et al (2009) ''Review of the potential health impacts of β-casomorphins and related peptides''. European Food Safety Authority, 231, pp.1-107
(3) Ho et al (2014) ''Comparative effects of A1 versus A2 beta-casein on gastrointestinal measures: a blinded randomised cross-over pilot study'', Eur J Clin Nutr, 68(9),pp.994-1000
(4) Sokolov et al (2014) ''Autistic children display elevated urine levels of bovine casomorphin-7 immunoreactivity'', Peptides, 56, pp.68-71
(5) Nguyen et al (2015) ''Formation and Degradation of Beta-casomporhins in Dairy Processing'', Crit Rev Food Sci Nutr, 55(14), pp. 1955-1967
(6) Pramila Srinivasan(2009) ''A review of dietary interventions in autism''. ANNALS OF CLINICAL PSYCHIATRY,21(4),pp.237–247
PMID: 17920349 / PMID: 17140369 / PMID: 18997047 / PMID: 22952174 / PMID: 21930800 / PMID: 17041178