top of page

2 διαφημίσεις σχετικές με τα ζώα και την κτηνοτροφία απαγορεύθηκαν.

Μια διαφήμιση από τον οργανισμό Vegan Friendly UK και μια της Tesco για φυτικά μπιφτέκια απαγορεύτηκαν από την Υπηρεσία Προτύπων Διαφήμισης του Ηνωμένου Βασιλείου, με δικαιολόγηση την άσκοπη βία και παραπλανητικών ισχυρισμών.

Στην πρώτη διαφήμιση τρία άτομα τρώνε γύρω από ένα τραπέζι και συζητούν για τα δικαιώματα των ζώων καθώς τρώνε κρέας. Κατά τη διάρκεια της διαφήμισης εμφανίζονται εικόνες με τη χρήση μοντάζ. Στις εικόνες φαίνεται το κεφάλι ενός ψαριού που σπαρταρά, ένα ζωντανό γουρουνάκι δίπλα σε ένα γουρούνι με κλειστά μάτια και το πρόσωπο μιας αγελάδας και και το γδαρμένο κεφάλι μιας αγελάδας.Τέλος ενώ στο τραπέζι συνέχιζουν να τρώνε, ακούγεται η εξής φράση:

«Κανένα ζώο δεν τραυματίστηκε, δεν καταναλώθηκε ή αγοράστηκε για να γίνει αυτή η διαφήμιση» ακολουθούμενο από τη φράση : «Κάνε τη σύνδεση».

Η «Vegan Friendly UK», η οποία πιστοποιεί εστιατόρια και προϊόντα ως φιλικά προς τους χορτοφάγους, είπε ότι οι εικόνες δεν διέφεραν από εκείνες που βλέπει κανείς στις βιτρίνες των κρεοπωλείων ή των ιχθυοπωλείων και ότι τα κλιπ «δεν θα ήταν παράταιρα για μια εκπομπή μαγειρικής ή ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση».

Ο οργανισμός κατάθεσε ότι η διαφήμιση είχε σκοπό να τονίσει «την πιθανή υποκρισία ενός ατόμου και τις αντιφάσεις μεταξύ των όσων λένε οι άνθρωποι και των πράξεών τους», για να ενθαρρύνει τους κρεατοφάγους που είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων να επανεξετάσουν την κατανάλωση κρέατος.Η διαφήμιση δεν δυσφημούσε τους κρεατοφάγους αλλά «προωθούσε την αγάπη και τη συμπόνια για όλα τα όντα και αποθάρρυνε τις διακρίσεις σε βάρος άλλων αισθανόμενων όντων».

Το πόρισμα Η ASA διαπίστωσε ότι πολλά κλιπ «είναι πιθανό να προκαλέσουν στενοχώρια τόσο στο νεότερο όσο και στο ενήλικο κοινό» ενώ ο τρόπος που γυρίστηκε η διαφήμιση «αύξανε την αγωνία που νιώθουν οι θεατές». Ακόμα, η ASA σημείωσε ότι η επίσκεψη σε ένα κρεοπωλείο ή η παρακολούθηση εκπομπών μαγειρικής ήταν «μια ενεργή επιλογή που είχε διαφορετικές προσδοκίες από αυτές των τηλεοπτικών διαφημίσεων». Τέλος, η ASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαφήμιση δεν πρέπει να εμφανιστεί ξανά, προσθέτοντας: «Είπαμε στη Vegan Friendly UK να αποφύγει τη χρήση εικόνων που είναι πιθανό να προκαλέσουν στενοχώρια τόσο στο νεότερο όσο και στο ενήλικο κοινό».

Διαφημίση για τα φυτικά μπιφτέκια Plant Chef της Tesco αποσύρθηκαν επίσης λόγω "παραπλανητικών" ισχυρισμών ότι τα προϊόντα θα μπορούσαν να κάνουν θετική διαφορά στο περιβάλλον, σε σύγκριση με τα ανάλογα τους που προέρχονται από κρέας.

Μια γυναίκα ετοιμάζεται να φάει ένα μπέργκερ και ακούγεται το εξής μήνυμα. «Μειώσαμε την τιμή δεκάδων προϊόντων μας Plant Chef όπως αυτό το μπεργκερ. Τεσκο μια μικρή αλλαγή βοηθάει».

To slogan στη διαφήμιση ήταν Every little helps και αυτό αποτελεί χρόνιο σλόγκαν της συγκεκριμένης εταιρείας.Η Tesco δήλωσε ότι διατύπωση "λίγο" έπαιξε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του εύρους των ισχυρισμών, προσθέτοντας ότι δεν ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα ήταν βιώσιμα ή καλά από μόνα τους, αλλά ότι τρώγοντας προϊόντα φυτικής προέλευσης σε αντίθεση με με βάση το κρέας, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να κάνουν μια μικρή ή «λίγη» διαφορά.


Το πόρισμα Ωστόσο, η ASA έκρινε ότι "η Tesco δεν διέθετε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε σχέση με τον πλήρη κύκλο ζωής οποιουδήποτε από τα προϊόντα της σειράς Plant Chef ή του burger που εμφανίζεται στις διαφημίσεις. Επομένως, δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε το σύνολο του προϊόντος περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον κύκλο ζωής του σε σύγκριση με αυτόν ενός μπιφτέκι κρέατος».

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνουν επίσης ότι οι εκπομπές που σχετίζονται με φυτικά γεύματα το 2019 (σχεδόν 36 τόνοι ισοδύναμου CO2) ήταν πολύ χαμηλότερες από εκείνες που περιείχαν βόειο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (388 τόνοι ισοδύναμου CO2).

Δεκαετίες βλέπουμε διαφημίσεις ζωικών τροφίμων στις οποίες τα ζώα απεικονίζονται ως δωρητές των σωμάτων τους και των εκκρίσεων τους στους ανθρώπους, ως πρόθυμοι συμμετέχοντες στη δική τους εκμετάλλευση και θάνατο.Αγελάδες που τρέχουν σε λιβάδια αγελάδες καρτούν που βάζουν και μέχρι σε ποτήρια κατευθείαν το γάλα τους και το προσφέρουν ως δώρο σε παιδιά και μεγάλους, γουρουνάκια που όλο χαρά γίνονται μπέικον και ζαμπόν,κότες με πέρλες και κραγιόν να δίνουν τα αυγά τους κτλ κτλ.Αυτή η απεικόνιση είναι γνωστή ως «τροφή αυτοκτονίας».

Ενώ ο ΠΟΥ έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα ως 1Α καρκινογόνα (δηλαδή χωρίς αμφιβολία καρκινογόνο, κάπνισμα και αμίαντος έχουν επίσης ταξινομηθεί ως Ομάδας 1 καρκινογόνα) και το κόκκινο κρέας (Βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο, κρέας αλόγου, κρέας προβάτου, κρέας κατσίκας,συμπεριλαμβανομένου του κιμά ή κατεψυγμένου ‘κρέατος’, το οποίο καταναλώνεται μαγειρεμένο) ως 2Α καρκινογόνο επιτρέπονται τέτοιες διαφημίσεις και έχουν ως στόχο και μικρά παιδιά.

Όπως και η απαγόρευση των διαφημίσεων στη βιομηχανία καπνού, έτσι και στο επεξεργασμένο κρέας πρέπει να απογορευτούν οι διαφημίσεις κάτι που θα σώσει αμέτρητες ζωές.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, μόνο μία διαφήμιση δημιουργεί μια υποσυνείδητη προτίμηση για ένα προϊόν, προκαλεί αιτήματα για αυτό το προϊόν και αρκεί για να οδηγήσει σε αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες.

77 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page