top of page

22 Αυγούστου Μέρα Εξάντλησης Φυσικών Πόρων Από Σήμερα Ζούμε με Πίστωση

Updated: Oct 9, 2020



Από σήμερα και μετά, έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε τελευταίο κομμάτι φυσικών πόρων που μπορεί να προσφέρει η Γη μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος και τώρα ζούμε με οικολογική πίστωση.Φέτος, η Earth΄s Overshoot Day λαμβάνει χώρα στις 22 Αυγούστου. Σηματοδοτεί το τρομακτικό σημείο όταν η ζήτηση της ανθρωπότητας υπερβαίνει αυτό που μπορεί να παράξει η Γη για το έτος.Ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός Global Footprint Network, που υπολογίζει αυτήν την ημερομηνία από το 1970, εκτιμά ότι απαιτούνται 1,6 πλανήτες για να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής του πληθυσμού μας.



Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία; Η μεθοδολογία βασίζεται σε έναν υπολογισμό «ζήτησης-προσφοράς».

Η ερευνητική ομάδα μετρά τη βιολογική χωρητικότητα ενός κράτους - παραγωγικές χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.Στη συνέχεια, η ζήτηση του εν λόγω κράτους αφαιρείται: οι ανάγκες των κατοίκων της για φυτικά προϊόντα και προϊόντα ινών, ζωικά προϊόντα και προϊόντα ψαριών, ξυλεία, χώρος για αστικές υποδομές και δάσος για την απορρόφηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.Και τα δύο αποτελέσματα εκφράζονται σε παγκόσμια εκτάρια, τυποποιημένα με παγκόσμια μέση παραγωγικότητα για λόγους σύγκρισης.Εάν η ζήτηση ενός πληθυσμού για φυσικά περιουσιακά στοιχεία υπερβαίνει την προσφορά, αυτή η περιοχή παρουσιάζει οικολογικό έλλειμμα και ο οργανισμός ορίζει μια συμβολική ημερομηνία για να σηματοδοτήσει την αρχή αυτού του ελλείμματος.

Ποιες χώρες έχουν το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα; 22 Αυγούστου είναι η μέση ημέρα υπέρβασης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κάθε χώρα αρχίζει να ζει με οικολογικό χρέος σε διαφορετικές εποχές.Για να διατηρήσουν το έλλειμμα, οι χώρες είτε θα ρευστοποιήσουν τα δικά τους οικολογικά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. υπεραλίευση), θα υπερπαραγάγουν (εκπέμποντας περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα) ή θα εισαγάγουν πόρους που λείπουν από τους γείτονές τους.Κανένα έθνος δεν φτάνει στο τέλος του 2020 χωρίς να διευρύνει αυτό το έλλειμμα. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ενός έθνους στο άλλο.

Ενώ ένας πλανήτης θα ήταν σχεδόν αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Ινδονησίας, θα χρειαζόμασταν λίγο λιγότερο από δύο πλανήτες Γη αν θέλαμε να ζήσουμε όπως οι κάτοικοι του Κατάρ.Ο χειρότερος μαθητής στην Ευρωπαϊκή τάξη είναι το Λουξεμβούργο με την ημέρα υπέρβασης της χώρας να έχει οριστεί στις 16 Φεβρουαρίου. Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Μολδαβία απέχει μόλις 23 ημέρες από το να έχει αρκετούς εγχώριους φυσικούς πόρους για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της.

Τι αντίκτυπο είχε η κρίση COVID-19; Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η παγκόσμια ημέρα υπέρβασης έχει επιστρέψει. Πέρυσι, προσγειώθηκε στις 29 Ιουλίου,σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα.Δυστυχώς όμως, αυτό οφείλεται κυρίως στην πανδημία του κορονοϊού και στις επιπτώσεις της: το κλείσιμο των βιομηχανιών ως επί το πλείστον.Αυτό οδήγησε σε "μείωση 9,3% στο παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι", σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις και προβλέψεις του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτύπωσης. Πηγή https://www.euronews.com/2020/08/22/explainer-today-is-earth-overshoot-day-here-s-what-it-means

924 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright