top of page

4% Της Βιομάζας στη Γη τα Άγρια Θηλαστικά Ζώα.




#InternationalBiodiversityDay 2022


Ενώ τα 7,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αποτελούν μόλις το 0,01% όλων των ζωντανών όντων, η ανθρώπινη κατανάλωση έχει προκαλέσει την απώλεια του 83% όλων των άγριων θηλαστικών και των μισών φυτικών ειδών, ενώ ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων έχει εκτοξευθεί σε μια εκπληκτική τεχνητή ανισορροπία.


Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο (PNAS), με τίτλο «Η κατανομή της βιομάζας στη Γη» διαπίστωσε ότι "τα εκτρεφόμενα πουλερικά αποτελούν σήμερα το 70% όλων των πτηνών στον πλανήτη, με μόλις το 30% να είναι άγρια.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο τραγική για τα θηλαστικά – το 60% όλων των θηλαστικών στη Γη είναι κυρίως αγελάδες και γουρούνια.

Το 36% αποτελούν οι άνθρωποι και μόλις το 4% τα άγρια ​​ζώα».


Η εκκαθάριση/αποψίλωση όλης της γης που χρειάζεται για να στεγαστούν και να βοσκηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια βοοειδή, πρόβατα, γουρούνια, κοτόπουλα και άλλα εκτρεφόμενα ζώα (και για να καλλιεργηθούν καλλιέργειες για τη διατροφή τους) οδήγησε στο να γίνει η κτηνοτροφική παραγωγή ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας οικοτόπων άγριας ζωής και καταστροφή παγκοσμίως.


Σύμφωνα με μελέτη στο Science of the Total Environment, με τίτλο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας:


«Η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης από τον άνθρωπο είναι μια από τις πιο ισχυρές αρνητικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη διατήρηση των χερσαίων οικοσυστημάτων και της βιολογικής ποικιλότητας. Η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ο μοναδικός και ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας οικοτόπων και η παραγωγή ζωικού κεφαλαίου και πρώτης ύλης αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες τροπικές χώρες όπου βρίσκεται η πλειονότητα της βιολογικής ποικιλότητας.


Η κτηνοτροφική παραγωγή είναι επίσης η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας του εδάφους, της ρύπανσης των υδάτων και των θρεπτικών ουσιών και της μείωσης των αρπακτικών και των άγριων φυτοφάγων, επιδεινώνοντας τις πιέσεις στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα».


Σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης, μια παγκόσμια στροφή στη διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να απελευθερώσει το 75% της γεωργικής γης και να συνεχίσει να τρέφει άφθονα τον κόσμο. Η αποκατάσταση των γηγενών οικοσυστημάτων που μετατράπηκαν σε γεωργική γη θα μπορούσε να δημιουργήσει βιότοπο για αμέτρητα εκτοπισμένα είδη φυτών και ζώων και θα μπορούσε να αφαιρέσει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.


Έκθεση υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε το 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν όλα τα βοσκοτόπια σε όλο τον κόσμο που κάποτε ήταν δάσος δεν χρησιμοποιηθούν, θα αποθηκεύονταν 72 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα - περίπου ισοδύναμα με επτά χρόνια παγκόσμιων εκπομπών από ορυκτά καύσιμα.


Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντικατάσταση του μοσχαρίσιου κρέατος με φασόλια θα απελευθέρωνε περίπου το 42% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των ΗΠΑ για να επανέλθει η γη στην άγρια φύση τής.


Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990, φθάνοντας τους 324 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2020.


Μεταξύ 1990 και 2020, ο όγκος των πουλερικών που καταναλώθηκαν παγκοσμίως αυξήθηκε από 34,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε περισσότερους από 130 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Κατά βάρος, τα πουλερικά είναι πλέον το πιο καταναλωτικό είδος κρέατος παγκοσμίως.


Η σημαντική αύξηση της ζήτησης κρέατος οδήγησε σε αυξημένη αποψίλωση των δασών και εκπομπές θερμοκηπίου παγκοσμίως - ειδικά από το βόειο. Από το 2021, ο παγκόσμιος πληθυσμός βοοειδών ήταν πάνω από ένα δισεκατομμύριο.


Πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα.Αυτά περιλαμβάνουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση),στεφανιαία νόσο (καρδιακή προσβολή), εγκεφαλοαγγειακή νόσο (εγκεφαλικό επεισόδιο), συγκοπή και άλλες καρδιακές παθήσεις.


Κάντε την συνδεση


https://ourworldindata.org/causes-of-death

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1711842115

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959378018309038?via%3Dihub

57 views0 comments
©© Copyright
©© Copyright
bottom of page